Vijesti 27.05.2021.

Comments are closed

U Karlovačkoj županiji danas 12 novih slučajeva zaraze

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 1 preminulu COVID pozitivna osoba, te 146 osoba u samoizolaciji.
U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji testirane su 102 osobe (PCR), a utvrđeno je 10 novih slučajeva zaraze. S područja grada Karlovca su 4 novooboljele osobe, Cetingrad ima 3 nova slučaja, a Ogulin, Plaški i Draganić po 1 novi slučaj.
U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji putem brzog testa za detekciju antigena testirane su 82 osobe, a zaraza je utvrđena kod još 2 osobe. Jedna novooboljela osoba je iz Slunja, a druga iz Barilovića.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 29 osoba (OB Ogulin-9, OB Karlovac-20 ). Na respiratoru se nalaze 2 COVID pozitivne osobe (OB Karlovac). Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminula je jedna muška osoba ( 1930.godište).

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 14.179 osoba (10441- PCR, 3738-brzi antigenski test). U bolnicama su preminule u 474 osobe, te 33 COVID pozitivne osobe po izvješću mrtvozornika. S bolničkog liječenja otpušteno je od početka pandemije 1.076 osoba.

Stanje u školama Karlovačke županije na dan – četvrtak, 27.5.2021..
Broj pozitivnih učenika OŠ: 4
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 6
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 73
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 5
Broj razrednih odjela u samoizol: 0

Broj pozitivnih učenika SŠ: 9
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 3
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 104
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 0
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 3

U odnosu na srijedu:
u OŠ: 1 poz.uc. vise, 2 poz.zapos. manje
u SŠ: 1 poz.uč. vise

Udruga Dignitas uputila apel Ministarstvu zdravstva i HZZO-u

Udruga za zaštitu prava pacijenata Dignitas, koja djeluje u Karlovcu, uputila je Ministarstvu zdravstva i HZZO-u zahtjev za hitnim mijenjanjem odluke koja treba stupiti na snagu od 5. lipnja. Tom se odlukom osobama oboljelim od dijabetesa tipa 2 smanjuje broj trakica za provjeru razine šećera u krvi sa 100 na 50 komada.

– Smatramo ovo krajnje nedopustivo jer jedna kutija od 50 komada košta najmanje 200 kuna, a naši dijabetičari ionako dovoljno nadoplaćuju dodatno svoje terapije koje primaju, i sad im stavljate da moraju još dodatno plaćati. Nemojmo raditi sve na tome da pacijente guramo u siromaštvo jer ionako je većina njih na rubu siromaštva, kažu u Dignitasu.

Koliko je važno da se pacijenti oboljeli od dijabetesa konstantno kontroliraju, dodaju, to bi vi trebali znati bolje od nas, jer jako dobro znamo koje posljedice dugotrajne dijabetes nosi od moždanih udara, amputacija i sl.

Ako na ovim pacijentima i na ovaj način mislite uštedjeti i provesti reformu zdravstva, onda bolje da i ne idete u njih.

Našu potporu u ovoj borbi imaju sve dijabetičke udruge, a prije svega i svi dijabetičari – poručili su iz Udruge za zaštitu prava pacijenata Dignitas.

 

Reljefni izlošci krase Ivaninu kuću bajke

Zaposlenici Ivanine kuće bajke podsjećaju kako je u svibnju 2007. godine u Ogulinu održana manifestacija „Proljeće u Ivaninom vrtu”.
Ovaj događaj, kojeg je organizirala Udruga slijepih Ogulin i autorica Ljljana Ivković, održao se u vrtu na mjestu nekadašnje rodne kuće Ivane Brlić-Mažuranić u Ogulinu.

U sklopu te manifestacije predstavljeni su trodimenzionalni i reljefni izlošci koji sadržavaju stihove i crteže iz knjige „U stihu i rimi o davnoj davnini: prepjev Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić”, čija je autorica Ljiljana Ivković.
U izradi izložaka svoj su obol dali brojni dionici, a valja istaknuti da su na svim izlošcima ispisane i poruke na Brailleovom pismu.

“Od sada ove radove možete razgledati i ispred naše bajkovite kuće, u kojoj je Ivana domaćica svim bajkama i bajkopiscima svijeta.” – poručuju iz Ivanine kuće bajke.

Za cijepljenje se od danas možete naručiti i pozivom na broj mobitela Zavoda za javno zdravstvo

Nastavlja se cijepljenje građana diljem naše zemlje, pa tako i u Karlovačkoj županiji. Osim kod svog liječnika ili putem platforme Cijepi se, stanovnici Karlovačke županije za cijepljenje će se moći naručiti i pozivom na broj mobitela Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.
Broj je otvoren danas, a pozive možete upućivati svakodnevno, osim nedjelje.
– Od 27. svibnja građani će moći putem mobilnog broja 099 527 3599 obaviti narudžbu za cijepljenje od 8 do 12 sati, od ponedjeljka do subote, javili su iz Zavoda.
S današnjim danom u Karlovačkoj županiji je cijepljeno 46.163 ljudi protiv COVID-19 virusa, od toga 33.845 prvom dozom, te 12.318 drugom dozom.
Inače, jednu dozu cjepiva u Hrvatskoj primilo je gotovo milijun 200 tisuća osoba, a obje doze više od 400 tisuća građana.

7. Ogulin Trail najavljen za 11. rujan

Poznat je datum održavanja 7. izdanja Ogulin Traila – najbajkovitije utrke Hrvatske trkačke scene , a radi se o 11. rujnu. Organizatori napominju kako se nadaju povoljnoj epidemiološkoj situaciji, jer, podsjećamo, prošle godine Ogulin Trail nije održan. Utrka Ogulin Trail prvi je put održana 2014. godine, a prolazi atrakktivnim šumskim predjelima našeg kraja. Prijave za ovogodišnje izdanje Ogulin Traila su otvorene, a vrše se, kao i do sada, putem portala stotinka.hr. Prijave će biti otvorene do 1. rujna.
7. izdanje Ogulin Traila donosi 4 utrke, i to: dječju utrku Tintilinić (duljine 1,5 km), Kosjenku (13,5 km), obiteljsku utrku Stribor (7,5 km), te najdužu Regoč (33,0 km).

Podsjećamo, organizaciju Ogulin Traila potpisuju vrijedni članovi Društva za sportsku rekreaciju KOCI Ogulin, a zahvaljujući njihovom entuzijazmu utrka je postala nadaleko poznata.

Posljednji 6. Ogulin Trail održan je 14. rujna 2019. godine. Bilo je to ujedno i 9. kolo trail lige centralne Hrvatske. Nastupila su 442 trkača koja su uživala u ogulinskoj prirodi te su zajedno s domaćinima stvorili atmosferu za pamćenje. Preko 50 volontera i mnoštva sponzora osiguralo je tada dobru zabavu, prekrasno označene staze, jela i pića u izobilju te su trkačima omogućili da trče s vješticama, vilama i drugim bajkovitim likovima.
Trkači su te 2019. godine birali između duge utrke “Regoč” (33 km) i kratke utrke “Kosjenka” (13,5 km) koje vode kroz čudesne ljepote Kleka i Stožca te dolinom rijeke Dobre. Održana je i utrka “Tintilinić” (1,5 km) namijenjena za djecu do 14 godina. Pobjednici su doma otišli s punim vrećicama nagrada, a organizator je čak nagradio ekipne natjecatelje s ogulinskim zeljem i krumpirom. U čast najmlađim pobjednicima zasadilo se i šest stabala kraj rijeke Dobre.
Nadamo se da će ove godine biti održano 7. izdanje Ogulin Traila, te da će okupiti još veći broj trkača i ljubitelja dobre zabave i druženja u bajkovitom ogulinskom ozračju.

fb-share-icon

Comments are closed.