Vijesti 27.04.2021.

Comments are closed

Ogulin danas bilježi 21 novi slučaj zaraze

U Karlovačkoj županiji, u posljednja 24 sata, imamo ukupno 119 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 3 preminule COVID pozitivne osobe, te 507 osoba u samoizolaciji. U Ogulinu je zabilježen ukupno 21 novi slučaj zaraze, Josipdolu 5, a u Tounju 3 nova slučaja.

S područja Karlovačke županije u posljednja 24 sata testirane su 264 osobe (PCR), a utvrđeno je 69 novih slučajeva zaraze. S područja grada Karlovca su 32 novooboljele osobe, Ogulin ima 16 novih slučajeva, Duga Resa 4, Cetingrad, Josipdol i Tounj po 3, dok su Ozalj, Vojnić, Barilović, Kamanje, Krnjak, Lasinja, Netretić i Žakanje zabilježeli po 1 novi slučaj zaraze.
Putem brzog testa za detekciju antigena testirano je 155 osoba, a zaraza je otkrivena kod još 50 osoba. Od toga je Karlovac zabilježio 14 novih slučajeva zaraze, Duga Resa 11, Ogulin 5, Slunj 4, Rakovica i Cetingrad po 3, Josipdol, Generalski Stol, Ozalj i Vojnićpo 2 nova slučaja, te Lasinja i Barilović po 1 novi slučaj zaraze.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 150 osoba ( OB Ogulin-42, SB Duga Resa-38, OB Karlovac-70). U posljednja 24 sata novoprimljene su 22 COVID pozitivne osobe (OB Ogulin-3,SB Duga Resa-10, OB Karlovac-9), a otpušteno je 9 osoba (OB Ogulin-5, OB Karlovac-4). Na respiratoru se nalazi 6 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-3, OB Karlovac-3). Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminule su 2 osobe: jedna muška osoba (1967.godište) i jedna ženska osoba (1947.godište), a na COVID odjelu ogulinske bolnice je preminula jedna ženska osoba (1935.godište).

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 13215 osoba ( 9809- PCR, 3406-brzi antigenski test). U bolnicama je preminulo 413 osoba, te 30 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika. Sa bolničkog liječenja od početka pandemije otpuštene su 894 osobe.

Stanje u školama Karlovačke županije na dan – utorak, 27. 4.2021..
Broj pozitivnih učenika OŠ: 25
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 16
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 148
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 13
Broj razrednih odjela u samoizol: 6

Broj pozitivnih učenika SŠ: 10
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 4
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 84
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 7
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 2

U odnosu na ponedjeljak :
u OŠ: 1 pozitivan učenik više i 1 pozitivan zaposlenik više
u SŠ: 2 pozitivna učenika manje i 1 zaposlenik više

 

Ivanina kuća bajke tijekom 2020. godine zabilježila porast broja individualnih posjeta

U sadržajima koje nudi Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke lani je uživalo 7220 posjetitelja. Radi se o daleko manjem broju posjeta no 2019. godine, a svemu je kumovala epidemija koronavirusa. Na smanjeni broj posjetitelja najviše je utjecala nemogućnost dolazaka školskih grupa, koje i čine glavninu posjeta u razdoblju od početka travnja do kraja lipnja kada je epidemija bila u punom jeku. O važnosti školskih grupa za broj posjetitelja ove ustanove svjedoči činjenica da je samo u svibnju 2019. godine bilo prodano 9159 ulaznica, što je više nego u cijeloj 2020. godini. Značajan utjecaj na broj posjeta imala su i dva razdoblja kada je Ivanina kuća bajke bila zatvorena za posjete iz epidemioloških razloga.
Unatoč svemu, veseli činjenica da je tijekom lanjske godine, u razdoblju od rujna do prosinca, zabilježen porast broja individualnih posjetitelja, najviše obitelji s djecom. Tome svjedoči i zanimljiv podatak koji govori da je u studenom 2019. godine bilo zabilježeno 860 posjeta, dok ih je u istom mjesecu lani zabilježeno 1041.
Inače, osim razgleda stalnog postava, Ivanina kuća bajke u ponudi ima i 16 kreativnih i edukativnih radionica, a nikako ne smijemo zaboraviti niti Nastavni sat s Ivanom, koji lani nije realiziran uslijed okolnosti vezanih za epidemiju koronavirusa. Iz Ivanine kuće bajke najavljuju obogaćivanje postojećih sadržaja novima.
S obzirom da je na rad ove ustanove lani znatno utjecala epidemija koronavirusa, djelatnici ove ustanove pribjegli su plasiranju njihovih sadržaja na digitalne platforme i društvene mreže. Za provedbu velikog dijela programa tijekom lanjske godine vrlo korisnom platformom pokazao se Youtube kanal Ivanine kuće bajke, kojeg su otvorili 17. travnja 2020.g.. U konačnici su tako lani snimili 19 videozapisa koji su ostvarili oko 1330 pregleda.
Dodajmo ovome, da su zaposlenici Ivanine kuće bajke, između ostalog, tijekom lanjske godine radili i na provedbi 3 značajna projekta: “Bajke za laku noć”, “Baza bajki”, te “Women writers route”. Naravno, ova ustanova dala je svoj obol u obilježavanju svih važnih datuma i manifestacija, i to pripremom i realizacijom prigodnih sadržaja.
Nadamo se da će epidemiološke okolnosti u mjesecima koji su pred nama biti znatno povoljnije, što će se, vjerujemo, pozitivno odraziti i na poslovanje ove gradske ustanove.

Do 15. svibnja zaprimaju se prijave za subvencije u poljoprivredi

Na 16. sjednici Gradskog vijeća grada Ogulina, održanoj u prosincu prošle godine, prihvaćen je Program potpora u poljoprivredi na području grada Ogulina za 2021. godinu. Novi program razlikuje se od dosadašnjih programa, jer će se sredstva dodjeljivati poljoprivrednicima na natječaju, te će samim time biti veća transparentnost dodjele sredstava. Program je koncipiran kroz nekoliko potpora, a ukupna vrijednost programa iznosi 415.000,00kn.
U 2020. godini veliko zanimanje poljoprivrednika bilo je za Potporu za ulaganje u materijalnu imovinu ili nematerijalnu imovinu na poljoprivrednim gospodarstvima povezana s primarnom poljoprivrednom proizvodnjom. Poljoprivrednici su ovu potporu koristili za kupnju poljoprivrednih strojeva i priključaka uz 50%tno sufinanciranje Grada Ogulina do iznosa 20.000,00kn.
U 2021. također je raspisan isti program u vrijednosti 300.000,00kn kroz 50% sufinanciranja, do maksimalnih 20.000,00kn. Za razliku od prošle godine, prijave su se počele zaprimati od 1.4. i to se može učiniti do 15.05. ove godine, te će se bodovati sukladno bodovnoj listi.

Prednost pri bodovanju daje se većim poljoprivrednicima i nositeljima OPG-a mlađe životne dobi. Dodatne bodove moći će ostvariti poljoprivrednici u sustavu ekološke poljoprivrede, kao i poljoprivrednici koji se odluče na kupnju novih strojeva i priključaka. U slučaju istog broja bodova presudna će biti ukupna visina ulaganja, a tek onda vrijeme predaje prijave. Za sudjelovanje na natječaju biti će dovoljna ponuda za nabavu opreme koja će se morati realizirati u roku 45 dana po odobrenju sredstava te s računom zatražiti povrat 50% iznosa.

Cijeli tekst poziva možete pronaći na poveznici https://www.ogulin.hr/…/JAVNI-POZIV-Program-potpora-u-poljoprivredi.

Siniša Ljubojević predao kandidaturu za zamjenika gradonačelnika Ogulina

Uz skupljenih više od 200 potpisa kandidat DSS-a za zamjenika gradonačelnika Grada Ogulina, Siniša Ljubojević, predao je kandidaturu u nadležnom Gradskom izbornom povjerenstvu, navodi se u priopćenju DSS-a, koji očekuje pobjedu svog kandidata, koji je najavio i predaju svoje liste kandidata za Gradsko vijeće Grada Ogulina.

U objavi o predaji kandidature Siniša Ljubojević, među ostalim, navodi da se kandidirao za zamjenika gradonačelnika Grada Ogulina kao predstavnik srpske nacionalne manjine. Učešće u lokalnoj politici Ogulina ima od 2008.godine kad je postao gradski vijećnik.

“Današnja kandidatura za zamjenika gradonačelnika za mene je i emotivni trenutak jer sam bio prvi zamjenik gradonačelnika Ogulina kao predstavnik Srba od 2009.-2013. godine” – kaže on, te napominje da je tada sa manje iskustva zajedno sa prijateljima radio na onome što imamo danas, a tada nismo imali, međunacionalne odnose građana Ogulina na zavidnoj razini.

Želi doprinijeti razvoju Ogulina, svih gradskih sela i naselja, želi da djeca i dalje imaju sve mogućnosti koje danas imaju u školama i izvan nje. Kao zamjenik župana od 2013.-2017. i predsjednik SKD Prosvjeta 2017-2018.g. uvidio je, navodi, još više mogućnosti za razvoj zajednice.

“Ulazim u ovu kampanju sa časnim namjerama i punog srca, te pozivam sve političke aktere na fer i korektnu političku kampanju”- kaže se, među ostalim, u priopćenju.

30. obljetnica postavljanja spomen ploče osnivaču Ogulina

U današnjoj rubrici “Utorkom iz muzejskog arhiva” Zavičajnog muzeja Ogulin možete pronaći crticu koja govori o 30. obljetnici postavljanja spomen-ploče Bernardinu Frankopanu na zgradu palasa Starog grada Ogulina, odnosno Zavičajnog muzeja.
Naime, spomen-ploču osnivaču Ogulina postavio je 30. travnja 1991. godine Zavičajni klub Ogulinaca iz Zagreba, a čast da otkrije ploču imao je tadašnji ministar prometa, prof. Josip Božičević, istaknuti hrvatski građevinski i prometni stručnjak rodom iz Josipdola, koji je 13. ožujka ove godine preminuo u 92. godini života.
Večernji list u svome izdanju od 28. travnja 1991. godine donosi članak o ovom događaju. Pronaći ga i pročitati možete na Facebook stranici Zavičajnog muzeja Ogulin.

fb-share-icon

Comments are closed.