Vijesti 27.01.2021.

Comments are closed

Grad Ogulin pokreće najambiciozniji projekt do sada – Centar za tehničku kulturu

Grad Ogulin je pokrenuo projekt izgradnje Centra za tehničku kulturu na području bivše vojarne Sveti Petar (Poredice). Radi se o do sada najambicioznijem projektu ove gradske vlasti. Namjera je financirati ga putem EU fondova, kao strateški projekt Republike Hrvatske. Ovaj projekt bi imao izniman značaj ne samo za grad Ogulin i širu regiju, već za cijelu Republiku Hrvatsku.

Spomenuti centar bi se bavio obrazovanjem u STEM područjima, od djece vrtićke dobi, pa do učenika i studenata, a isto tako i već zaposlenih građana. STEM je skraćenica od „science, technology, engineering, mathematics“, odnosno znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika.

Razvoj znanja iz STEAM područja je važan, jer on omogućava rast i stabilnost gospodarstva. Dobro obrazovani pojedinci iz navedenih područja lakše pronalaze posao, za koji su u pravilu i bolje plaćeni. Korist imaju i poslodavci, jer im se osigurava kompetentna radna snaga, kao i cijelo društvo jer razvoj znanja iz STEM područja omogućava razvoj države i rast standarda građana.

Suvremeno tržišno gospodarstvo i konkurencija među tvrtkama, a isto tako među državama, iziskuje konstantno unapređivanje tehnologije i uvođenje inovacija, što je nemoguće postići bez znanja. Tko se ne razvija, brzo ga pregazi konkurencija.

Cilj projekta je razvijati kompetencije građana, imati obrazovanu i stručnu radnu snagu koja će znanjem moći dodati vrijednost onome što radi, a ne da su prisiljeni egzistenciju svojoj obitelji osigurati iscrpljujućim dugotrajnim radom za malu plaću. Nije cilj ekonomskom eksploatacijom građana i niskodohodovnim djelatnostima, odnosno niskom cijenom rada, potaknuti gospodarski rast. Cilj je razvijati visokodohodovne djelatnosti koje će građanima uz umjeren angažman i rad pružiti visok standard života. Upravo je s tom namjerom i pokrenut ovaj projekt.

Na projektu, uz Grad Ogulin, sudjeluju Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska zajednica za tehničku kulturu, Društvo za tehničku kulturu Ogulin, tvrtke Bjelin, Semmelrock stein+design, Monterra, Eurogrant Konzalting, Pučko otvoreno učilište Ogulin, HGSS stanica Ogulin, Obrtničko tehnička škola Ogulin, Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana Ogulin, Prva osnovna škola i Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić.

Projektu se još uvijek mogu priključiti i drugi zainteresirani dionici, i to putem email adrese [email protected].

 

 

U sklopu projekta “Zaželi II – Grad Ogulin” raspisan natječaj za zapošljavanje 25 žena

U sklopu projekta „Zaželi II – Grad Ogulin“, gradonačelnik Dalibor Domitrović je objavio oglas za prijam u radni odnos na određeno vrijeme za 25 žena, radnica za pomoć i potporu starijim i nemoćnim osobama.
Zainteresirane kandidatkinje moraju biti punoljetne, imati hrvatsko državljanstvo, moraju biti u evidenciji nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i imati najviše završeno srednjoškolsko obrazovanje. Poseban naglasak se stavlja na žene starije od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi (domova za djecu), udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda i sl., liječene ovisnice, povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad 6 mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine, beskućnice, osobe slabijeg imovinskog stanja.

Svaka zaposlena žena pružati će usluge potpore za najmanje 6 krajnjih korisnika, a za vrijeme trajanja projekta ženama, uključenima u ovaj projekt, osigurat će se stjecanje novih znanja i vještina kroz dodatno obrazovanje i osposobljavanje, kako bi po završetku projekta bile konkurentnije na tržištu rada.
Oglas je objavljen na web stranici Grada Ogulina te na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Ispostavi Ogulin, a rok za prijave je 3. veljače ove godine.

Prijave se podnose na adresu Grad Ogulin, s naznakom ”Oglas za prijam radnica na određeno vrijeme u projektu “Zaželi II – Grad Ogulin” – ne otvarati, Bernardina Frankopana 11, 47 300 Ogulin, a mogu se dostaviti i osobno u pisarnicu Grada Ogulina, Bernardina Frankopana 11, I kat, soba broj 22.

U Karlovačkoj županiji 40 novooboljelih, od toga 5 u Ogulinu

40 novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je tijekom protekla 24 sata u Karlovačkoj županiji, a 31 novi slučaj utvrđen je PCR testiranjem. U Ogulinu je tako utvrđeno 5 novih slučajeva, s područja grada Karlovca je 15 osoba, Duge Rese i Ozlja po 1, Draganića 3, a na području Generalskog Stola, Plaškog i Vojnića po 2 nova slučaja.
Još 9 novooboljelih osoba je otkriveno brzim testovima za detekciju antigena. Iz Karlovca je 5 osoba, te Duge Rese 4.
U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 46 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin-14, OB Karlovac-32). U posljednja 24 sata novoprimljene su 4 osobe ( OB Ogulin-2, OB Karlovac-2). Na respiratoru se nalazi 5 COVID pozitivnih pacijenata, i to u OB Karlovac. Sa bolničkog liječenja otpušteno je 7 osoba (OB Ogulin-1, OB Karlovac-6), a preminulih osoba nije bilo. U samoizolaciji se nalaze 2 liječnika, 7 medicinskih sestara/tehničara te 13 nezdravstvenih djelatnika.
U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalaze 242 osobe, a kršenja ove mjere nisu zabilježena.
Inspekcija SCZ Karlovac djelovala je na području grada Karlovca. Obišli su 7 trgovina, 1 ugostiteljski objekt, 3 autobusna prijevoza, te 4 uslužne djelatnosti, a nepravilnosti nisu utvrđene.

Noć muzeja bit će obilježena i u Ivaninoj kući bajke

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke uključuje se u obilježavanje tradicionalne manifestacije 16. Noći muzeja.
“Godina iza nas, ali i početak 2021. godine postavili su nove izazove i pred naš bajkoviti svijet te tako dodatno istaknuli ulogu koju i naša ustanova ima u uvjetima krize. Zadaće muzeja u uvjetima kriza ujedno je tema ovogodišnje Noći muzeja koja će se, upravo zbog krize izazvane epidemijom virusa COVID-19, po prvi puta održati u digitalnom obliku.” – poručuju iz Ivanine kuće bajke.
Kako doznajemo, Ivanina kuća bajke u petak će raditi u redovnom terminu od 10 do 17 sati, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i ograničenja, a Noć muzeja obilježit će digitalnim putem na njihovoj internetskoj stranici i društvenim mrežama.

Stoga, djelatnici Ivanine kuće bajke pozivaju građane da se pridruže ovoj manifestaciji i njihovom bajkovitom programu iz udobnosti vlastitih domova.

Akciji “Za nju” se pridružuju članovi KUD-a Sv. Juraj

Članice Udruge žena Ogulin nastavljaju i dalje s humanitarnom akcijom “Za nju” za pomoć Petrinji. One su i tijekom proteklog vikenda prikupljale pakete, a akciju nastavljaju ovaj vikend. Od četvrtka, 28.siječnja, njihovoj akciji pridružit će se i članice KUD-a “Sveti Juraj” Zagorje, i to akcijom prikupljanja paketa u prostorijama KUD-a u Zagorju.
Akcija prikupljanja pomoći, u holu Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, od slijedećeg vikenda održavat će se subotom, u vremenu od 9 do 12 sati.
“Nadamo se da ćete i dalje svojim donacijama, ali i toplim riječima koje ste i do sada upućivale ženama na potresom pogođenom području sudjelovati u našoj akciji.” – poručuju članice ove udruge.
Koliko prikupljene donacije i riječi podrške znače ženama koje su dobile pakete, vidljivo je iz njihovih poruka koje pristižu. Dirljive poruke možete pronaći i pročitati na Facebook stranici Udruge žena Ogulin.

fb-share-icon

Comments are closed.