Vijesti 26.11.2020.

Comments are closed

Grad Ogulin subvencionira kamate na poduzetničke kredite

Gradonačelnik Dalibor Domitrović je, 17. studenog 2020. godine, donio Odluku o uvjetima za subvencioniranje kamate na poduzetničke kredite u 2020. godini. Pravo na subvenciju kamata na poduzetničke kredite iz Proračuna Grada Ogulina imaju trgovačka društva, obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, fizičke osobe koje ostvaruju dohodak od obavljanja samostalne djelatnosti – slobodnih zanimanja i koji koriste poduzetničke kredite kod poslovnih banaka za realizaciju njihovih poduzetničkih projekata na području Grada Ogulina.

Namjena kredita za koje se odobravaju subvencije kamata su: ulaganja u osnovna i obrtna sredstva iz Programa kreditiranja Grada Ogulina, u početnoj i razvojnoj fazi poslovanja poduzetnika. Iznos subvencije kamate na poduzetničke kredite je najviše 2,00 postotna poena. Kamate se subvencioniraju za ekonomski isplative projekte koji osiguravaju novo zapošljavanje radnika. Ne subvencioniraju se kamate na poduzetničke kredite koji su iskorišteni za kupnju tvrtki.

Odluku o subvenciji kamate donosi Povjerenstvo za odabir poduzetničkih projekata. Subvencija se isplaćuje jedanput godišnje na IBAN račun poduzetnika na osnovi podnesenog zahtjeva, te potvrde banke o uplaćenim redovnim kamatama po kreditu iz koje je razvidna obveza Grada Ogulina. Sve potrebne informacije o nužnoj dokumentaciji možete pronaći i pročitati na web stranici Grada Ogulina.

 

 

U Ogulinu danas 9 novozaraženih

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 94 nova slučaja zaraze koronavirusom – izvjestili su danas iz županijskog Stožera civilne zaštite. U Ogulinu je zabilježeno 9 novih slučajeva zaraze. S područja grada Karlovca su 43 osobe, Duge Rese 18. Ozalj, Rakovica, Netretić i Draganić imaju po 3 nova slučaja, Slunj 4, Vojnić i Žakanje po 2. Po 1 slučaj zaraze zabilježen je u Cetingradu, Generalskom Stolu, Josipdolu i Kamanju. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 2720 osoba.
Na bolničkom liječenju u OB Karlovac se nalazi 48 COVID pozitivnih pacijenata. 2 osobe su na respiratoru, 8 je novoprimljenih, 7 otpuštenih na kućno liječenje, a 1 ženska osoba u dobi od 63 godine, sa ranije pridruženim bolestima, je preminula. U samoizolaciji se nalazi 61 djelatnik bolnice -43 zdravstvena i 18 nezdravstvenih.
U Općoj bolnici Ogulin na COVID odjelu leži 19 bolesnika. U samoizolaciji je 46 djelatnika bolnice, od toga 5 liječnika.
U samoizolaciji se na području Karlovačke županije nalaze 773 osobe.

Tripalo: “Stanje u zdravstvenom sustavu je veoma teško”

Danas je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 gostovao liječnik ogulinske bolnice, ujedno i dopredsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata dr. Igor Tripalo. Stanje u zdravstvenom sustavu je ocjenio kao veoma teško. Naglasio je kako su liječnici, medicinske sestre i drugo osoblje jako opterećeni. Među njima ima puno samoizolacija i zaraženih i potrebno je puno više rada i truda da bi sve funkcioniralo kako treba.

Odgovarajući na pitanja novinarke HTV-a, dr. Tripalo se ukratko osvrnuo na trenutno stanje na našem području, ali i u ogulinskoj bolnici.

U nastavku intervjua dr. Tripalo je govorio o položaju i problemima s kojima se suočavaju zaposleni u hrvatskom zdravstvenom sustavu tijekom epidemije.
– Zdravstveno osoblje žali se sindikatu zato što nisu adekvatno plaćeni za svoj posao. Liječnici koji rade s oboljelima od COVID 19, moraju biti više plaćeni od onih koji rade na odjelima i to je regulirano, ali na žalost to sve ovisi o ravnateljima. Neki se ponašaju normalno, ali ima ih i koji se ne ponašaju tako pa zakidaju kolege, naglasio je dr. Tripalo u nastavku.
– Mi smo stalno u pregovorima, ali je problem našeg zdravstvenog sustava da se različito tumače pravni akti, naglasio je.
Na pitanje je li se sustav mogao bolje pripremiti za ovaj drugi val pandemije, Tripalo je rekao kako smo malo zakazali.

– Mislim da se trebala provesti bolja edukacija liječnika na covid odjelima, ali moram priznati da nisam očekivao da će biti ovakav drugi val, rekao je.

Tripalo je rekao kako su zbog kroničnog nedostatka liječnika pozvani da pomognu i oni u mirovini. Oni rade pola radnog vremena i to nam jako pomaže, naglasio je.

Sindikat liječnika je uputio apel Vladi da se uvedu strože mjere.

– Mislim da se s mjerama malo kasni, no najveći problem je mlađa populacija koja prolazi s lakšim simptomima, ali oni moraju razmišljati o svojim roditeljima, bakama i djedovima, rekao je i dodao kako se moraju uozbiljiti.

Naglasio je kako će nove mjere donijeti poboljšanje situacije i smanjenje oboljelih zato što će se smanjiti okupljanja i time će se prekinuti lanac širenja virusa. (hrt.hr/ROg)

 

Zauvijek nas je napustio Josip Magdić

Danas nas je zauvijek napustio Josip Magdić, poznati kompozitor. Komponirao je, između ostalog, himnu grada Ogulina “Zvone zvona Sv. Križa” za koju je tekst napisala prof. Marija Magdić, a izvode je članovi Hrvatskog pjevačkog društva “Klek” Ogulin. Dobitnik je priznanja Grada Ogulina, koje mu je dodijeljeno 2002. godine.
Josip Magdić je rođen 19. ožujka 1937. godine u Ogulinu. Niže razrede tadašnje gimnazije završio je u Ogulinu, a klasičnu gimnaziju, glazbenu školu i Višu pedagošku školu (studijsku grupu glazbe i hrvatski jezik) u Zagrebu. Kasnije je završio Akademiju za glazbu i postdiplomski studij u Ljubljani, a 1964. godine postao je i članom Slovenskog društva skladatelja.

Godine 1967. odlazi u grad Bjelovar, gdje postaje profesor i direktor Glazbene škole, a već 1970. godine u Sarajevo, gdje stvara i često nastupa na koncertima.

Od 1995. godine živi u Zagrebu i radi kao redoviti profesor na Muzičkoj akademiji.
Osim skladanja, gosp. Josip Magdić je vrlo često nastupao i izvodio vlastita djela na orguljama ili glasoviru. Poznati su mu solistički koncerti u Francuskoj, Danskoj, Italiji, Njemačkoj, Norveškoj i u Hrvatskoj, te u rodnom Ogulinu.

Djela su mu izvođena u Europi, Americi, Australiji, Novom Zelandu i Japanu. Za svoje bogato stvaralaštvo dobio je mnoga svjetska priznanja i nagrade.
Posljednji ispraćaj Josipa Magdića bit će upriličen na zagrebačkom Mirogoju.

 

Počela jesenska kampanja oralne vakcinacije lisica

Započela je jesenska kampanja oralne vakcinacije lisica, čiji je cilj, polaganjem mamaca s cjepivom protiv bjesnoće, iskorijeniti bolest na području RH. Oralna vakcinacija lisica provodi se na cijelom području RH, pa tako i na području Ogulina. Tretiraju se područja okolice grada.
“U Ogulinu u zadnjih 13 godina nije odstrijeljena niti nađena niti jedna lisica pozitivna na bjesnoću! Mi svoje pse i mačke cijepimo svake godine, a lisice se cijepe same i rezultat je odličan.” – rekli su ogulinski lovci prilikom prošlogodišnje akcije.

Program oralne vakcinacije lisica od iznimnog je značaja, jer je bjesnoća smrtonosna zoonoza te se ovom mjerom značajno utječe na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja u zemlji. Bjesnoća je do 2014. potvrđena na području cijele zemlje s iznimkom jadranskih otoka. Mjera se provodi dva puta godišnje, u jesen i proljeće, pomoću zrakoplova koji su dokazani kao najučinkovitije i ekonomski najisplativije sredstvo za distribuciju vakcinalnih mamaca. Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, a proljetnom akcijom se osigurava cijepljenje pomlatka. Privučene mirisima, lisice pronalaze mamke, zagrizu ih i probiju kapsulu. Dolaskom sluznice usta u dodir sa otopinom cjepiva započinje djelovanje cjepiva na imuni sustav životinje te u razdoblju od 21 dan životinje razviju imunitet koji ih štiti od bjesnoće najmanje 12 mjeseci.

Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva u potpunosti su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja. Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati! U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ukoliko se može izbjeći izravan dodir kože sa mamcem. Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima.
Ukoliko je vanjski omot mamca oštećen i tekućina (cjepivo) vidljiva, mamac više nije djelotvoran, te se takav mamac, obavezno noseći zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se mamac pravilno uklonio. U slučaju dodirivanja omota mamca, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ukoliko je sadržaj mamca (tekućina cjepiva) došao u dodir sa kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku.

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir sa mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće.
U slučaju ugriza ili ogrebotine od psa, mačke, lisice ili neke druge divlje životinje postoji RIZIK za infekciju s virusom BJESNOĆE. U takvim slučajevima nužno je odmah temeljito OPRATI RANU s puno sapuna i tekuće vode te se što prije javiti LIJEČNIKU ili najbližoj antirabičnoj jedinici kako bi se pravovremeno poduzele sve potrebne mjere.

Upiti vezano za provedbu oralne vakcinacije lisica mogu se uputiti elektronskim putem na e-mail adresu [email protected] ili na pozivom na broj telefona: 01 6443 540.

fb-share-icon

Comments are closed.