Vijesti 26.10.2020.

Comments are closed

Vikendom manje testiranja, pa je i manje novooboljelih

U posljednja 24 sata, 11 je novih slučajeva zaraze koronavirusom u Karlovačkoj županiji. Dio je to redovitog dnevnog izvješća Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, u kojem se još navode: “Epidemiološkom obradom utvrđeno je da od prethodno pristiglih nalaza i prijavljenih slučajeva njih 18 nije iz Karlovačke županije. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljela 971 osoba. U samoizolaciji se nalazi 487 osoba.”

 

Radimo na izdvojenim lokacijama, ili od kuće

Zbog pogoršane epidemiološke slike, kako u Hrvatskoj, tako i u Ogulinu, Radio Ogulin od danas ponovo uvodi stare mjere. Odnosno, vraća se organizacija rada koja je vrijedila u početku epidemije, u ožujku.
To znači da će slušateljima najsvježije i provjerene informacije iz studija objavljivati  Mihaela Milanović Poljak i Dubravko Dragičević. Ostatak radijske ekipe radi na izdvojenim lokacijama i od kuće. Nastojat ćemo spriječiti proboj virusa u naše redove, a vas pozivamo da ostanete odgovorni. Najbitnije je da slušatelji neće biti zakinuti ni informativnim, ni ostalim emisijama. Jedino što neće biti moguće je osobni dolazak gostiju u studio Radio Ogulina. Sve goste i sugovornike kontaktirat ćemo telefonom.
Budite s nama i u ovom prilagođenom programu, a vjerujemo da se čujemo ponovo u punom sastavu.

“Bajke za laku noć”

Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke pokrenuo je projekt “Bajke za laku noć” u sklopu Programa poticanja razvoja publike u kulturi u 2020. godini pokrenutog na inicijativu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, koncem 2019. godine.

Projekt “Bajke za laku noć” usmjeren je našoj najmlađoj public, djeci. Projektom je predviđeno snimanje deset bajki objedinjenih pod nazivom “Bajke za laku noć” kojima će se moći pristupiti u Bazi bajki, koja je dostupna u sklopu internetske stranice Ivanine kuće bajke. Dugoročno je zamišljeno i implementiranje snimljenog materijala u Bajkoviti jukebox koji je dio stalne izložbe Ivanine kuće bajke, a moguća je i daljnja distribucija snimljenog materijala.

Bajke koje će se snimati u projektu odabrane su iz bogatog fundusa Bajkovite biblioteke Ivanine kuće bajke, a posebno mjesto u realizaciji projekta imat će lokalna zajednica. Odabrane bajke izvest će mladi glumci iz dramske skupine Gimnazije i strukovne škole “Bernardina Frankopana”, koju vodi profesorica Martina Zorić, dok će se samo snimanje provoditi u studiju Radio Ogulina. Radionice uoči snimanja, kao i cjelokupni aranžman snimljenog materijala, u stručnim su rukama Marija Kovača, poznatog hrvatskog glumca, redatelja i dramaturga.

Naše mlade glumce tako očekuje potpuno novo i zabavno iskustvo, ali i stjecanje posve novih znanja i vještina. Vjerujemo da će ovo biti dobar poticaj za njihov daljnji rad u kulturi našeg grada. U ovim epidemiološki osjetljivim vremenima, potreba za kulturnim sadržajima koji su dostupni iz vlastitog doma veća je no ikad. Tako se ovaj projekt savršeno uklapa u potrebe našeg društva danas, a zahvaljujući načinu distribucije ostaje vrijedan doprinos Ivanine kuće bajke za razvoj publike u kulturi u bilo kojem trenutku i na bilo kojem mjestu.

 

Ogulinski GSS-ovci odradili redovnu vježbu speleospašavanja

Nedjelju su članovi ogulinske Stanice HGSS-a iskoristili kako bi odradili redovnu godišnju vježbu speleospašavanja. Vježba je odrađena u jami Mandelaja u Oštarijama. Vježba je zamišljena prema scenariju u kojem je došlo do ozljeđivanja unesrećenog speleologa u spomenutoj jami, te ga je trebalo nakon pružanja pomoći transportirati brzo i sigurno iz jame na površinu.
Nakon što je unesrećenom pružena prva pomoć, te je imobiliziran i smješten u specijalnu spelo nosiljku, uz pomoću tirolske prečnice i sistema Sv.Bernard, transportiran je prvo do ulazne vertikale.

 

Od ulazne vertikale promijenjen je sistem transporta te su nakon tirolske prečnice u ulaznoj vertikali nosila napredovala pomoću sistema protu utega koji je ponovo bio smješten na tirolskoj prečnici na samom ulazu jame. Zvuči komplicirano i opasno no, konstantnim vježbanjem i ponavljanjem ovih tehnika, vježba je odrađena brzo, sigurno i efikasno – kažu ogulinski GSS-ovci. Na vježbi je bilo prisutno 14 članova stanice. (info: HGSSStanica Ogulin)

 

 

 

 

fb-share-icon

Comments are closed.