Vijesti 26.03.2021.

Comments are closed

Grad Ogulin istaknut kao primjer transparentnosti javne nabave

Ogulinska gradska uprava napravila je još jedan značajan iskorak k jačanju transparentnosti svog rada. Kako doznajemo, Grad Ogulin je istaknut kao primjer transparentnosti javne nabave.
Naime, u izvješću Povjerenika za informiranje za 2020. godinu, vezano za objavu informacija o javnoj nabavi, Grad Ogulin je ostvario maksimalna četiri boda. Povjerenik u izvješću navodi da je „uočena visoka prosječna razina objave informacija sukladno Zakonu o javnoj nabavi“.

Grad Ogulin je u spomenutom izvješću istaknut kao primjer dobre prakse što se tiče načina objave upute za korisnike kako pronaći objavljene dokumente u EOJN-u.

U izvješću stoji da je Grad Ogulin pod kategorijom Javna nabava, Uvod u javnu nabavu, naveo sve potrebne informacije te je u potpunosti ispunio svoju zakonsku obvezu.

Za točnost navoda upućujemo na sljedeću poveznicu:
https://pristupinfo.hr/dokumenti-i-publikacije/analiticka-izvjesca/

Spomenuto Izvješće izradio je Povjerenik za informiranje kao neovisno tijelo koje štiti, prati i promiče pravo na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija, u okviru funkcije praćenja provedbe Zakona o pravu na pristup informacijama koji od 2016. godine kontinuirano provodi analitička praćenja internetskih stranica jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave sa svrhom utvrđivanja u kojoj mjeri ta tijela ispunjavaju zakonske obveze proaktivne objave informacija, provedbe savjetovanja s javnošću i osiguravanja javnosti rada.

Između ostalog, u navedenom Izvješću je navedeno sljedeće: „Zakonom o javnoj nabavi i Pravilnikom o planu nabave, registru ugovora, prethodnom savjetovanju i analizi tržišta u javnoj nabavi, propisano je da se od 1. siječnja 2018. godine plan nabave i registar ugovora te sve njihove kasnije promjene objavljuju u javno dostupnom Elektroničkom oglasniku javne nabave RH. Slijedom navedenog, iz perspektive članka 10. ZPPI-ja i konkretno točke 9, obveza proaktivne objave smatra se ispunjenom ako tijelo javne vlasti u rubrici posvećenoj javnoj nabavi, umjesto cjelovitog dokumenta plana nabave i registra ugovora o javnoj nabavi, objavi poveznice na EOJN, ali uz napomenu, odnosno uputu ili obrazloženje na koji način korisnik može ostvariti pristup navedenim dokumentima.“

Rezultati praćenja pokazali su da je Grad Ogulin ostvario maksimalna četiri boda te je „uočena visoka prosječna razina objave informacija sukladno Zakonu o javnoj nabavi“.

Grad Ogulin je u spomenutom izvješću naveden kao dobar primjer što se tiče načina objave upute za korisnike kako pronaći objavljene dokumente u Elektroničkom oglasniku javne nabave.

 

 

Sanitarni čvor u Prvoj osnovnoj školi naljutio vijećnika Vukovića, ali i roditelje

U Karlovcu je u petak održana posljednja sjednica Županijske skupštine u ovom sazivu. Zahvale na suradnji u protekle četiri godine, isprike zbog nenamjernih uvreda, obavijesti o prelasku u druge stranke, pitanja i dobacivanja – tako je, otprilike, izgledao Aktualac Županijske skupštine, na posljednjoj sjednici u ovom sazivu.

Između ostalog, tijekom Aktualca, potpredsjednik Ivan Vuković se oštro okomio na vodstvo ogulinske Prve osnovne škole, a sve zbog sanitarnog čvora. Donio je i fotografije koje najbolje ilustriraju situaciju u toj školi, a iz kojih se vidi da su u vrlo lošem stanju. Napomenuo je da su roditelji nezadovoljni i zanimao se hoće li netko iz Županije, koja je vlasnik škole, nešto poduzeti da se sanitarni čvorovi što skorije saniraju.
Sudeći po odgovoru zamjenice župana Vesne Hajsan Dolinar, to baš neće biti tako skoro, jer se dogradnja škole tek planira, a kad će početi realizacija, a time i sanacija sanitarnog čvora, još se ne zna.

Dakle, do početka dogradnje može proći i nekoliko godina, a pojedini roditelji se pitaju što će biti do tada? Što ako se zaraze, hoće li netko odgovarati za narušavanje njihovog zdravstvenog stanja? Naime, već sada se, prema tvrdnjama nekih roditelja, djeca ustručavaju koristiti takve sanitarne čvorove, zbog čega osjećaju zdravstvene  tegobe, a mnogi od njih čekaju da dođu kući, kako bi mogli obaviti nuždu.

 

U Karlovačkoj županiji i dalje raste broj novooboljelih

Ukupno 119 novih slučajeva zaraze koronavirusom evidentiratno je u posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji. Od tog broja, u Ogulinu je zabilježeno 8 novih slučajeva zaraze.
PCR metodom testirano je ukupno 208 osoba, a pristigao je 91 pozitivan nalaz. Karlovac i dalje prednjači po broju novooboljelih osoba, a radi se o 65 osoba. Istodobno Duga Resa broji 5 novih slučajeva, Ogulin 8, Ozalj 3, Generalski Stol, Josipdol i Netretić po 2, a po 1 novooboljelu osobu imaju Slunj, Draganić, Krnjak i Tounj.
Brzim testovima za detekciju antigena zaraza je utvrđena kod još 28 osoba. Od toga je Karlovac zabilježio 9 novih slučajeva, Duga Resa 5, Slunj 4, Generalski Stol 3, Netretić i Rakovica po 2, a Barilović, Cetingrad i Vojnić imaju po 1 novi slučaj.
U samizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalaze 554 osobe, a prijavljena su 2 kršenja ove mjere.

U bolnicama Karlovačke županije na današnji dan je hospitaliziran 61 COVID pozitivan pacijent (OB Ogulin-11, OB Karlovac-50). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 8 COVID pozitivnih osoba ( OB Ogulin-1, OB Karlovac-7), a otpuštena je 1 osoba (OB Karlovac). Na respiratoru se nalaze 3 COVID pozitivna pacijenta. U posljednja 24 sata preminule su 2 COVID pozitivne osobe (OB Ogulin). Od početka pandemije u ustanovama je preminulo ukupno 306 COVID pozitivnih osoba, te 28 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika.
Stanje u školama:
Stanje na dan – petak 26.03.2021. :
Broj pozitivnih učenika OŠ: 30
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 9
Broj razrednih odjela u samoizolaciji: 17

Broj pozitivnih učenika SŠ: 38
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 6
Broj razrednih odjela u samoizolaciji: 18

U odnosu na četvrtak:
u OŠ: jedan pozitivan učenik manje, a isti je broj pozitivnih zaposlenika
u SŠ: +9 pozitivnih učenika i +1 pozitivan zaposlenik

Turistička inspekcija DI dana 25.3. obavila je zajednički inspekcijski nadzor sa inspekcijom civilne zaštite u 2 ugostiteljska objekta na podrucju grada Karlovca. Postupak je u tijeku kod 1 UO. Inspekcija zaštite na radu obavila je Covid nadzor po prijavi u tvrtki na području grada Karlovca. Nisu utvrđene povrede.

Inspekcija SCZ Karlovac provela je nadzore nad 2 ugostiteljska objekta na području grada Karlovca. Tom prilikom nepravilnosti nisu utvrđene.

Djeca “Bistraca” za djecu “Petrinjčice”

Iz Ogulina je u četvrtak za Petrinju otputovala donacija koju su roditelji, korisnici usluga Dječjeg vrtića “Bistrac”, zajedno sa djecom, pripremili za male prijatelje u Dječjem vrtiću „Petrinjčica“, u Petrinji.

S puno ljubavi rađen je svaki paketić. Roditelji su se pobrinuli za potrošni materijal (za likovne aktivnosti djece) koji nedostaje u vrtiću Petrinjčica, a djeca su prikupila igračke za nove prijatelje, napisala i nacrtala poruke podrške. Našao se tu i poneki slatkiš. Vjerujemo da su razveselili mališane vrtića u Petrinji, a djeca iz ogulinskog vrtića pokazala su još jednom da imaju veliko srce.

U Petrinji je svoju kolegicu Anitu Domitrović iz Ogulina, sa suradnicima, primila ravnateljica “Petrinjčice” Nataša Vidović, a u ovoj humanitarnoj akciji su sudjelovala djeca iz skupina Ribice, Leptirići, Bubamare, Pčelice, Sovice, Cvjetići, Ježići i Zečići, te popodnevne skupine predškole i jedna skupina igraonice.

Prijevoz za Petrinju osigurao je Grad Ogulin, preko Sportske zajednice.
“Hvala svim roditeljima koji su se uključili u ovu akciju, potaknuli svoju djecu da se uključe dijeljenjem i brigom za druge, i na taj način pokazali da imaju veliko, toplo srce spremno pomoći potrebitima” – poručuju iz Dječjeg vrtića Bistrac.

 

Sutra će i u Ogulinu bit obilježen Sat za planet Zemlju

WWF, Svjetska organizacija za zaštitu prirode i ove godine organizira Sat za planet Zemlju. Grad Ogulin odazvat će se ovoj akciji, i to na način da će u subotu, 27. ožujka, s početom u 20:30 sati, na jedan sat isključiti javnu rasvjetu u središtu grada.

Ove godine je Sat za planet Zemlju usmjeren na govor o klimatskim promjenama, čijih smo posljedica sada svjesniji nego ikada prije. Prethodnu godinu su obilježili brojni ekstremni vremenski događaji, poput  porasta temperatura, zagađenosti rijeka, češćih šumskih požara, pojave novih zaraznih bolesti – svi su oni povezani s klimom i imaju izravan utjecaj na čovječanstvo. Gašenjem svjetala simbolično ukazujemo na klimatske probleme koji postoje, a u čijem suzbijanju svatko od nas ima važnu ulogu.

Naše sugrađane pozivamo da se virtualno pridruže Zoom događaju u organizaciji WWF Adria, čiji je moto “Pokreni se za planet”, a koji će se održati u vrijeme Sata za planet Zemlju, 27. ožujka od 20:30 sati.

 

Zanimljivim performansom obilježit će se Svjetski dan kazališta

U Ogulinu će sutra, na Trgu Petra Stipetića, biti obilježen Svjetski dan kazališta. Ovo događanje pripremaju djelatnici POU Ogulin, a više o svemu doznali smo od voditeljice andragoške djelatnosti POU Ogulin, Ružice Salopek:

• snimka – Ružica 1

Vrijedni polaznici Art tečaja POU Ogulin, pod vodstvom prof. likovne kulture Alenke Goldner Sučić, za ovu su prigodu crtali stolice, a slike će biti postavljene na štafelajima upravo na Trgu Petra Stipetića. Uz to će na Trgu biti postavljene i prave stolice.

Obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, organizatori ovog događanja ne pozivaju sugrađane na okupljanje, ali to nas ne spriječava da sutra prijepodne prošetamo gradom i uz put “bacimo oko” na ovaj zanimljiv performans.

Promjena radnog vremena reciklažnog dvorišta

Ovog vikenda započinje ljetno računanje vremena. Već tradicionalno, od tog dana prestaje obveza paljenja dnevnog svjetla na automobilima, mijenja se vrijeme obračuna skupe i jeftine električne energije, a mijenja se i radno vrijeme nekih gospodarskih subjekata.
Tako smo i iz Stambeno komunalnog gospodarstva d.o.o. Ogulin dobili obavijest o promjeni radnog vremena reciklažnog dvorišta u Ogulinu, Dražice 33.
Uvažavajući potrebe građana, svake srijede, počevši od 31. ožujka 2021.g. reciklažno dvorište radit će i u popodnevnim satima, točnije od 11,00 do 18,00 sati. Za sve ostale radne dane radno vrijeme reciklažnog dvorišta ostaje nepromijenjeno.

Reciklažno dvorište, dakle, po novom će raditi ponedjeljak, utorak, četvrtak i petak od 8,00 do 15,00; srijeda od 11,00 do 18,00 (počevši od 31.03.2021.g.), te subotom od 8,00 do 13,00 sati.

fb-share-icon

Comments are closed.