Vijesti 26.01.2021.

Comments are closed

5.250.000,00 proračunskih kuna za Program zaštite i spašavanja Grada Ogulina

U ingerenciji jedinica lokalne samouprave, pa tako i Grada Ogulina, je i donošenje Programa zaštite i spašavanja. Njegovu važnost nije potrebno naglašavati, obzirom da smo svjedoci prirodnih nepogoda koje nas pogađaju sve češće. Cilj Programa zaštite i spašavanja Grada Ogulina je unaprijediti javne usluge zaštite i spašavanja. Za tu namjenu, iz ovogodišnjeg proračuna, Grad Ogulin planira izdvojiti ukupno 5.250.000,00 kuna. Time će biti obuhvaćena provedba prventivnih mjera zaštite od požara i eksplozije, gašenje požara, zaštita i spašavanje ljudi i imovine. Programom je obuhvaćeno i pružanje tehničke pomoći u raznim nesrećama i drugim opasnim situacijama, ali i kapitalna ulaganja u opremu i vatrogasne objekte.

Najveći iznos sredstava ove godine predviđen je za Javnu vatrogasnu postrojbu grada Ogulina, a radi se o 3.970.000,00 kuna. S ciljem unaprijeđenja vatrogasne djelatnosti na našem području još 1.080.000,00 kuna planira se izdvojiti za redovno poslovanje i kapitalna ulaganja Područne vatrogasne zajednice grada Ogulina.
Uslijed novonastalih okolnosti pandemije koronavirusa, povećana su izdvajanja za funkcioniranje civilne zaštite. Za tu namjenju je tako u gradskom proračunu osigurano 80.000,00 kuna. Sa 120.000,00 kuna bit će podržan i rad ogulinske Stanice HGSS-a.

Možemo se nadati da će sva ova sredstva biti utrošena samo za redovne djelatnosti, te da će ova godina proteći bez prirodnih nepogoda i izvanrednih okolnosti.

 

Štete od potresa se još uvijek mogu prijaviti

Iz gradske uprave doznajemo da i dalje zaprimaju upite građana koji pitaju mogu li još uvijek prijaviti štete na objektima nastalima uslijed razornog potresa 29. prosinca. Prema riječima načelnika ogulinskog Stožera civilne zaštite, građani štete  još uvijek mogu prijaviti i to putem obrasca na Internet stranici Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo https://www.hcpi.hr/ . Pri dnu stranice se nalazi poveznica „GRAĐANI: PRIJAVA za pregled građevine nakon potresa“. Klikom na nju otvara se obrazac koji je potrebno popuniti i elektronički, klikom na „PREDAJA“ predati, objekt se automatizmom evidentira u GIS sustavu nakon čega će tim za pregled kontaktirati vlasnika i izvršiti pregled.

Inače, što se tiče područja Ogulina, radi se o minimalnim štetama. Do sada je na području Ogulina zaprimljeno 29 prijava štete, odnosno zahtjeva za pregled objekata, u općini Josipdol je bilo 9, a u općini Tounj 14. Troje je članova ogulinskog tima koji rade na poslu procjene šteta na objektima na terenu. Mobilizirani su od Stožera CZ Karlovačke županije, a uz to su registrirani u tim za potrese i Hrvatsko inženjerstvo. To su Ines Tomasini, djelatnica Karlovačke županije, Dario Marković, djelatnik Stambeno komunalnog gospodarstva i Zdenko Trninić, zaposlenik gradske uprave. Osim Ogulina, u dogovoru s Karlovačkom županijom, odradit će općinu Josipdol i općinu Tounj. Princip unošenja i pregleda šteta je isti kako njihove kolege rade u Petrinji i Glini. Sistem ocjenjivanja i kontrole je također isti.
Apsolutno svi objekti su za sada dobili zelenu naljepnicu, da su uporabljivi bez ograničenja. Možda će biti tek nekoliko objekata koji će dobiti oznaku uporabljivosti s preporukom.

 

Najbolji u ogulinskom sportu grada za 2020. g. bit će proglašeni u našem programu

I ove godine održat će se tradicionalni izbor najboljih u sportu Grada Ogulina. Zbog poznate situacije sa pandemijom COViD 19, ovogodišnji izbor održat će se na drugačiji, i epidemiološkoj situaciji, prilagođen način. Za razliku od uobičajenog, ove godine neće biti prigodnog programa, ni gostiju ni uzvanika, ni gledatelja, ali ni laureata, a cijeli izbor održat će se u programu Radio Ogulina.

Kandidati za najbolje u sportu raspoređeni su u nekoliko kategorija.
Za najboljeg sportaša predloženi su Ivan Karlo Ban iz TK Ogulin i Luka Turković iz RK Ogulin. Za najbolju sportašicu nominirana je Barbara Žilić iz ŽKK Ogulin.
U konkurenciji za najbolju mušku momčad su Košarkaški klub Ogulin, Rukometni klub Ogulin i Teniski klub Ogulin. Za najbolju žensku ekipu predložena je ekipa Ženskog kuglačkog kluba Ogulin. U konkurenciji za najboljeg trenera su Ivica Bertović iz KK Klek, Marijan Tonković iz TK Frankopan te Miljan Vorkapić iz KK Ogulin. Za najboljeg sportskog djelatnika nominirani su Davorka Luketić iz NK Dobra i grupa sportskih djelatnika Košarkaškog kluba Ogulin.
Za najboljeg mladog sportaša predloženi su: Mateo Benović KK Klek, Ivano Božičević TK Frankopan, Šimun Gerovac KK Ogulin, Stipe Mihalić ŠN Ogulin, Dorian Salopek TK Ogulin i Vito Serdarev RK Ogulin.
Za najbolju mladu sportašicu predložene su: Kaja Jerak TK Ogulin, Izabela Poljančić VK Sabljaci, Ema Sabljak ŽKK Ogulin i Eva Tonković TK Frankopan. U kategoriji nagrade za životno djelo dva su imena: Ana Karas, kuglanje i Krešimir Tonković, tenis.

Proglašenje najboljih u sportu Grada Ogulina za 2020. godinu imat ćete priliku pratiti, dakle, uživo u našem nedjeljnom porgramu, od 9 sati.

 

U Ogulinu 1 novi slučaj zaraze koronavirusom

U Karlovačkoj županiji, u posljednja 24 sata, imamo ukupno 36 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Od toga je 18 novih slučajeva utvrđeno PCR testiranjem. S područja grada Karlovca je 13 osoba, Duge Rese 2, te Ogulina, Slunja i Ribnika po 1 novooboljela osoba.
Pomoću brzih testova za detekciju antigeno utvrđeno je još 18 novih slučajeva zaraze. Iz Karlovca je 12 novozaraženih osoba, Vojnića 4, te iz Cetingrada i Netretića po 1 osoba. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji od koronavirusa oboljelo 7756 osoba (PCR- 6406osoba, antigensko – 1350).

U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 50 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin-13, OB Karlovac-37). U posljednja 24 sata novoprimljenih je 5 osoba (OB Ogulin-1, OB Karlovac-4). Na respiratoru se nalazi 5 COVID pozitivnih pacijenata (OB Karlovac). Sa bolničkog liječenja otpušteno je 5 osoba (OB Ogulin-1, SB Duga Resa-1, OB Karlovac-3). Nije bilo preminulih osoba u protekla 24 sata.

U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 237 osoba. Utvrđena su dva kršenja mjere samoizolacije, što je utvrđeno prilikom granične kontrole zbog prekoračenja vremena tranzita.

fb-share-icon

Comments are closed.