Vijesti 25.11.2020.

Comments are closed

Radovi trebaju biti dovršeni do kraja godine

I dalje su u tijeku radovi na rekonstrukciji Šenoine ulice u Ogulinu, koji su počeli u srpnju. Proširuje se prometnica, izgrađuje nogostup i nakon toga postavit će se LED rasvjeta. Osim što će se rasteretiti promet u centru grada i omogućiti i pristup teretnim vozilima u zonu Žegar, ujedno će se izgradnjom nogostupa i postavom javne rasvjete povećati sigurnost pješaka.
Svrha rekonstrukcije je da se rastereti promet u središtu grada i zaštićnoj povijesnoj jezgri, te omogući pristup teretnim vozilima u poduzetničku zonu Žegar, što je, zbog uskog grla, dugogodiš¡nji problem tvrtkama Bjelin, Metis i ostalima koje tamo posluju.
Ukupno trajanje ove, prve faze rekonstrukcije, je 8 mjeseci. Rok za dovršetak radova je 31. prosinca ove godine. Nadamo se da će vremenske prilike to dopustiti. U ovoj fazi se proširuje dio prometnice od željezničkog putnog prijelaza do željezničkog podvožnjaka u duljini od 300 metara. Procijenjena vrijednost ove faze iznosi 2,7 milijuna kuna, a radove izvodi tvrtka Lidar.

 

 

Od 101 novooboljele osobe u županiji, 8 je iz Ogulina

Iz županijskog Stožera civilne zaštite izvjestili su da tijekom posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 101 novi slučaj zaraze koronavirusom, od čega je 29 korisnika ustanova u sustavu socijalne skrbi. Od ostale 72 osobe, s područja grada Karlovca su 32 osobe, Duge Rese 12, Ogulina 8, Ozlja 5. U Slunju, Vojniću, Draganiću i Josipdolu evidentirane su po 2 novooboljele osobe, 3 su iz Barilovića, a po 1 novooboljela osoba je iz Generalskog Stola, Krnjaka, Rakovice i Tounja . U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 2626 osoba. U samoizolaciji se nalazi 714 osoba, kršenja ove mjere nije bilo.

U Općoj bolnici Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 48 pacijenata. 3 osobe su na respiratoru, 4 su novoprimljene, 2 su otpuštene sa bolničkog liječenja, a preminula je 1 muška osoba, stara 73 godine, sa ranije pridruženim bolestima. U samoizolaciji se nalazi 58 djelatnika bolnice – 42 zdravstvena i 16 nezdravstvenih.
U Općoj bolnici Ogulin na COVID odjelu leži 21 bolesnik. Od početka rada COVID odjela umrlo je 15 bolesnika. U samoizolaciji se nalazi 31 djelatnik bolnice, od toga su 3 liječnika.

Kako doznajemo od načelnika ogulinskog Stožera civilne zaštite Daniela Vukelje, u ogulinskom Stožeru počeli su obrađivati podatke vezane uz zabilježene slučajeve zaraze koronavirusom. Podatci su to koji stižu iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, a cilj obrade ovih podataka je lakše praćenje epidemiološke situacije na području grada Ogulina i Karlovačke županije. Grafički prikazi raspoloživih statističkih podataka na raspolaganju su i građanima kako bi imali bolji uvid u situaciju. Tablice s grafičkim prikazima su dostupne na web stranici Grada Ogulina, pod odjeljkom COVID-19.

 

U Karlovcu se udružili vlasnici noćnih klubova

Jučer su se u Karlovcu okupili vlasnici noćnih barova i klubova, disco klubova te beach barova. Udružili su se i osnovali nacionalnu Udrugu ugostitelja – vlasnika beach barova, noćnih barova, noćnih klubova i disco klubova kako bi, rečeno je na osnivačkoj skupštini, “spasili radna mjesta zaposlenika i svoje poslovanje i omogućili rad ili kompenzaciju za zabranu rada”. Kažu da nisu protiv Stožera ni protiv mjera, no od Vlade Republike Hrvatske traže obeštećenje za period u kojem su zatvoreni, te da se i noćnim klubovima i drugim granama ugostiteljstva omogući rad, shodno epidemiološkim mjerama. Tražit će i sastanak u Vladi.

Jedan od osnivača, a od sinoć i dopredsjednik novoosnovane udruge, je naš Ogulinac Božidar Bulić. Gostujući u programu N1 televizije, Božidar Bulić je pojasnio što je prvi korak novoosnovane udruge. I dok se ugostitelji udružuju, Nacionalni stožer priprema novi set još strožih mjera koje bi trebale trajati sve do Božića, a primjenjivat će se u cijeloj državi. Prema pisnju medija, od subote ili nedjelje se zatvaraju kafići i restorani. Zatvaranje i zabrana rada dolazi baš u vrijeme Adventa i Božićnog razdoblja, koje je značajno za ugostitelje.

 

U njenim cipelama

Udruga žena Ogulin danas je zanimljivom instalacijom, u ime Inicijative za borbu protiv nasilja Ogulin, na Trgu Petra Stipetića obilježila 25. studeni, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Tako ste ovog prijepodneva na Trgu Petra Stipetića imali priliku vidjeti niz posloženih crvenih ženskih cipela. Što one simboliziraju i zašto baš crvene cipele, sigurno se pitate?! Crvena boja je boja ljubavi i strasti, a s druge strane to je i boja krvi i nasilja. Prazne cipele predstavljaju žene ubijene ili izložene zlostavljanju, ali i put kojim žrtve mogu krenuti prema izlazu iz zlostavljanja. Ideja o korištenju crvenih cipela kao simbola zlostavljanih i ubijenih žena potječe iz 2009. kada je meksička umjetnica Eline Chauvet, postavljanjem parova crvenih cipela na ulice i trgove meksičkog grada Ciudad Juareza, željela upozoriti javnost na otimanje i ubijanje žena u njihovom gradu i u cijelom Meksiku. Ideja je poprimila međunarodni karakter, pa se tako diljem svijeta postavljanjem parova crvenih cipela na ulice i trgove obilježavaju dani borbe protiv nasilja nad ženama.

Inicijativa za borbu protiv nasilja Ogulin pokrenuta je, podsjećamo, 2019. godine od strane Ženske udruge Katarine Josipdol. Inicijativi su se ubrzo pridružili Udruga žena Ogulin, Ženska akcija Saborsko, Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Ogulin, Forum žena SDP-a te Pučko otvoreno učilište Ogulin. Namjera im je potaknuti svijest javnosti o postojanju nasilja u našem društvu te potrebi za borbom protiv nasilja bilo kog oblika.
Inače, prema statistikama:
– svaka treća žena zlostavljana je u bračnoj zajednici
– u Hrvatskoj godišnje 22-45 žena ubijeno je od ruke sadašnjeg ili bivšeg partnera
– u posljednjih 16 godina u Hrvatskoj je tako ubijeno 34
– na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15-20 neprijavljenih zbog straha ili srama žrtve
– više od 90 % obiteljskog i seksualnog nasilja počinjeno je nad ženama.

Pohvalan je ovo čin ogulisnke Inicijative za borbu protiv nasilja. Nadamo se da su vas njime potaknuli na razmišljanje.

 

 

Prikupimo plišance!

Gradsko društvo Crvenog križa Ogulin poziva sve naše sugrađane da se uključe u akciju prikupljanja plišanih igračka, koja se održava u organizaciji Praonice rublja Laundry Jelena, Crvenog križa Ogulin i Centra za socijalnu skrb Ogulin.
Naime, cilj je prikupiti što više igračaka koje će se oprati i donirati mališanima do Božića. U Praonicu na adresi Augusta Šenoe 12 cijeli ovaj tjedan, do 28.11. možete donijeti igračke! Možete ih ostaviti i u Crvenom križu Ogulin! “Nadamo se velikom odazivu. Udružimo nesebična srca svi zajedno u ovo ludo doba!”- poručuju organizatori.

fb-share-icon

Comments are closed.