Vijesti 25.05.2021.

Comments are closed

Ministar Božinović predstavio najveći projekt razminiranja u Hrvatskoj financiran EU sredstvima

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović posjetio je danas Josipdol, gdje je ispred zgrade Šumarije upriličena tskovna konferencija na temu predstavljanja Odluke o financiranju projekta „Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije – Karlovac KARST“.

Radi se o najvećem projektu razminiranja ikad, te najvećem financijskom učešću Europske unije u razminiranju Hrvatske. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 241.650.000,00 kuna, a sredstva u osigurana iz EU fondova. Nositelj projekta su Hrvastke šume, a projekt će biti realiziran u partnerstvu sa Ministarstvom unutarnjih poslova. Provedba će trajati do 31. prosinca 2023. godine, i to kroz 3 etape.

Opći cilj projekta Karlovac Karst je razminiranje, očuvanje i zaštita šuma i šumskog zemljišta na području od ukupno 1.929,08 ha koje se prostire u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije. Projekt će se provoditi na području ukupno 6 općina, među njima su Josipdol, Saborsko, Tounj i Plaški.

Zahvaljujući ovom projektu, bit će razminirano 17,1 km2 šuma i šumskog zemljišta.
Nakon razminiranja poboljšat će se šumska protupožarna infrastruktura koja je zbog opasnosti od mina zapuštena, teško prohodna ili u potpunosti neprohodna već više od 25 godina, na način da će se na projektnom području rekonstruirati 43,60 km (21,80 ha) zapuštenih protupožarnih prosjeka s elementima šumske ceste.
Rekonstrukcijom protupožarnih putova omogućit će se bolja zaštita šuma i šumskog zemljišta od šumskih požara što će izravno doprinijeti boljoj zaštiti bioraznolikosti i iskorištavanju usluga šumskih ekosustava.

Konferenciji za medije, među ostalima, nazočila je i, još uvijek aktualna, županica Karlovačke županije Martina Furdek – Hajdin.

Posljednji se novinarima obratio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Osvrnuvši se na velik značaj ovog projekta, između ostalog, je rekao i kada će započeti njegova provedba.
Inače, prema riječima ministra Božinovića, plan je da cijela Hrvatska bude očišćena od mina do proljeća 2026. godine.

Broj novooboljelih u Karlovačkoj županiji i dalje u opadanju

Iz dana u dan bilježimo trend smanjenja broja novooboljelih osoba od virusa COVID-19. Kako su izvjestili iz županijskog Stožera civilne zaštite, u Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 6 novih slučajeva zaraze, preminulih osoba nije bilo, a 178 osoba je u samoizolaciji.

S područja Karlovačke županije u posljednja 24 sata testirano je 153 osoba (PCR), od kojih imamo 6 nova slučajeva zaraze. S područja grada Karlovca su 3 novooboljele osobe, Ogulin ima 2 nova slučaja zaraze, a Josipdol 1.
U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji putem brzog testa za detekciju antigena testirano je 257 osoba, a pozitivnih osoba nije bilo.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 28 osoba (OB Ogulin-8, OB Karlovac-20). U posljednja 24 sata novoprimljena je 1 COVID pozitivna osoba (OB Karlovac – 1), otpušteno je 11 osoba (OB Ogulin – 5, OB Karlovac – 6). Na respiratoru se nalaze 4 COVID pozitivne osobe (OB Karlovac-4).

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 14.146 osoba (10417- PCR, 3729-brzi antigenski test). U bolnicama je preminula 471 osoba te 33 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika. Od početka pandemije sa bolničkog liječenja je otpušteno 1076 osoba.

Stanje u školama Karlovačke županije na dan – utorak 25.05.2021.
Broj pozitivnih učenika OŠ: 3
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 1
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 89
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 5
Broj razrednih odjela u samoizolaciji: 0

Broj pozitivnih učenika SŠ: 9
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 2
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 110
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 2
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 2

U odnosu na ponedjeljak:
u OŠ: 2 pozitivna učenika manje i 8 pozitivna zaposlenika manje
u SŠ: 3 pozitivna učenika manje.

 

Početci ogulinskog turizma vezani su uz Klek

Nakon iznimno uspješnog vikenda u kojem je Zavičajni muzej Ogulin posjetilo preko 110 posjetitelja, većinom planinara koji su se iz različitih krajeva Hrvatske uputili na Klek, ovog utorka donosimo jednu zanimljivost o turističkim posjetima Ogulinu i Kleku otprije 99 godina – poručili su u svojoj redovitoj rubrici “Utorkom iz muzejskog arhiva” djelatnici ogulinskog muzeja.

Kako su naveli u nastavku, oblik Kleka i njegova prepoznatljivost iz različitih pravaca od davnina je privlačila pozornost putnika koji su prolazili ogulinskim krajem. Vremenom su se stvorile brojne priče i legende o Kleku, a mnogi domaći i strani putopisci dotakli su ga se u putopisima i novinskim člancima. Stoga se slobodno može reći da su počeci turizma u Ogulinu vezani za izlete na Klek.
Tjednik Glas Hrvata u svom izdanju od 27.svibnja 1922. godine donosi članak o brojnim školskim izletničkim grupama u posjeti Ogulinu i Kleku.

“Školske grupe koje su i tada posjećivale Ogulin i Klek nam zaista nedostaju, no optimistični smo te se nadamo da će nam uskoro ponovno moći dolaziti u posjet.” – poručili su iz ogulinskog Zavičajnog muzeja na čijim stranicama možete pronaći ovu zanimljivu crticu iz povijesti našeg kraja.

Maturanti napravili “đir” po gradu

Ogulinski maturanti danas su napravili “đir” po gradu i na taj način obilježili završetak srednjoškolskog obrazovanja. Do sada je  ustaljena bila tradicija da posljednji dan nastave prođe u znaku Norijade ili, kako ju drugi nazivaju, Maturijade.

Kako doznajemo, s obzirom na epidemiološke mjere koje su još na snazi, Grad Ogulin ove godine nije organizirao Norijadu, a maturante su u šetnji gradom pratili djelatnici Policijske postaje Ogulin.

fb-share-icon

Comments are closed.