Vijesti 25.02.2021.

Comments are closed

Gotovo 10 milijuna kuna Grad Ogulin će izdvojiti za kulturu i tehničku kulturu u ovoj godini

Iz gradskog proračuna tijekom ove godine planira se izdvojiti 9.930.000,00 kuna za Program javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi. Temeljni cilj ovog Programa je unaprijediti civilno društvo, te očuvati tradicijske i religijske vrijednosti kroz provedbu raznih aktivnosti i projekte. Najveći dio tih sredstava bit će usmjeren prema proračunskim korisnicima, odnosno prema javnim ustanovama u kulturi, a to su Pučko otvoreno učilište Ogulin, Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke, Gradska knjižnica i čitaonica, te Zavičajni muzej Ogulin. Osim redovne djelatnosti i programskih troškova ovih ustanova, financirat će se dodatna ulaganja na građevinskim objektima te opremanje i informatizacija objekata kulture koje su u vlasništvu Grada Ogulina.

Dio sredstava bit će usmjeren na poticanje djelovanja organizacija civilnog društva u našem gradu, i to kroz sufinanciranje njihovih projekata, programa i manifestacija. Za udruge u kulturi namjenjen je iznos od 280.000,00 kuna, a za udruge u tehničkoj kuturi 40.000,00 kuna. Za vjerske zajednice osigurano je 250.000,00 kuna, a ta sredstva su namjenjena za zaštitu, obnovu i izgradnju sakralnih objakata.
Vlasnicima privatnih objekata koji se nalaze na području zaštićene urbanističko povijesne cjeline grada Ogulina, u svrhu očuvanja objekata zaštićene kulturne baštine, osigurano je 100.000,00 kuna iz gradskog proračuna. Za obnovu Frankopanskog kaštela osigurano je 350.000,00 kuna, a 160.000,00 kuna planira se izdvojiti za nabavu knjižnične građe.

U sklopu ovog Programa, poseban naglasak je stavljen na dovršetak dugogodišnjeg kapitalnog projekta rekonstrukcije i dovršetka zgrade Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Za tu namjenu osigurano je ukupno 4.200.000,00 kuna, od čega je 2.000.000,00 kuna osiguralo Ministarstvo kuture i medija RH.

 

Karlovačka županija danas bilježi 29 novozaraženih, Ogulin bez ijednog novog slučaja

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Ogulinu nema novooboljelih, dok su na području Josipdola evidentirana 2 nova slučaja zaraze.
PCR testovima testirano je ukupno 140 osoba na području cijele županije, a pristigla su 23 pozitivna nalaza. S područja grada Karlovca je 16 novooboljelih osoba, Ozlja 2, dok su Duga Resa, Barilović, Draganić, Generalski Stol i Netretić zabilježili po 1 novi slučaj zaraze. Brzim testovima za detekciju antigena zaraza je utvrđeno kod još 6 osoba. Od toga su po 2 novooboljele osobe iz Karlovca i Josipdola, dok je u Dugoj Resi i Netretiću zabilježen po 1 novi slučaj.
U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 6781 osoba (PCR testiranje) i 1552 osobe (antigensko testiranje).

U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 25 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin 4, OB Karlovac-21). U posljednja 24 sata novoprimljene su 3 osobe (OB Karlovac), a sa bolničkog liječenja su otpuštene 2 osobe (OB Ogulin-1, OB Karlovac-1). Na respiratoru su 2 COVID pozitivna pacijenta. U posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba.
U samoizolaciji se na području Karlovačke županije nalaze 342 osobe, a prijavljeno je 6 kršenja mjere samoizolacije.

Apel ogulinskog SKG-a nesavjesnim sugrađanima

Proteklih dana lijepo vrijeme izmamilo je na otvoreno sve one koji su se zaželjeli sunca i slobodnog kretanja. Nažalost, izmamilo je i neke nesavjesne građane koji svoj otpad „zbrinjavaju“ u prirodu.
Radnici Stambeno komunalnog gospodarstva d.o.o. Ogulin organizirali su skupljanje tako bačenog otpada na potezu od naselja Puškarići do Bjelskog. Nastojali su to učiniti prije nego krene vegetacija i otpad sakrije zelenilo.

“Dragi sugrađani, još jednom apeliramo da to ne činite! Apeliramo na vašu savjest i na vašu brigu za okoliš! Ako imate višak otpada kojeg treba zbrinuti, slobodno nam se obratite i dobit ćete sve upute o načinu zbrinjavanja svih vrsta otpada.
Sačuvajmo okoliš kako bismo zajedno uživali u svemu što nam priroda daje!” – poručuju zaposlenici ogulinskog SKG-a.

Od početka pandemije oboljelo 7% Ogulinaca

Iz posljednjih pristiglih skupnih podataka o broju aktivnih slučajeva koronavirusa u općinama i gradovima naše županije saznajemo da je došlo do daljnjeg pada ukupnog broja aktivnih slučajeva. Na dan 22. veljače u našoj županiji bilo je 67 aktivnih slučajeva korone, što je za 4 manje nego prije dva tjedna. I dalje najviše aktivnih slučajeva ima Karlovac 33, drugi je Ozalj sa 10, a treći Slunj sa 7 aktivnih slučajeva. Ogulin je 22. veljače imao 3 aktivna slučaja, a čak 12 općina bilo je bez ijednog slučaja.
U našoj županiji je do 22.veljače ukupno od koronavirusa oboljelo 6719 osoba, i to 3477 žena i 3242 muškaraca. Najveći grad županije, Karlovac imao je i najveći ukupni broj do sad oboljelih 3198, dok je u Ogulinu od korone ukupno oboljela 971 osoba, od čega 507 žena i 464 muškarca. Gledajući broj stanovnika Ogulina matematika kaže da je do sad oboljelo skoro 7% Ogulinaca. (OGportal.com)

Krajem siječnja 411 Ogulinaca na “birou”

Krajem siječnja nezaposlenost je u Karlovačkoj županiji porasla za gotovo dva posto. Naime, u evidenciji Zavoda za zapošljavanje je prijavljeno 3837 nezaposlenih osoba, 72 osobe više nego mjesec prije. Najviše nezaposlenih osoba evidentirano je na području ispostave Karlovac,1 563, te u ispostavi Ogulin, 758. Najmanje je nezaposlenih u ispostavi Ozalj, 175, te ispostavi Vojnić, 191 osoba. U usporedbi s istim mjesecom 2020. godine, evidentirana je nezaposlenost povećana u svim ispostavama, i to najviše u ispostavama Vojnić (22,4%) i Duga Resa (13,2%), a najmanje u ispostavi Ogulin (7,7%). U našoj županiji i dalje je više nezaposlenih žena – 2 326 (60,6%), dok je 1 511 (39,4%) nezaposlenih muškaraca.

Inače, u samom gradu Ogulinu krajem siječnja evidentirano je 411 nezaposlenih osoba. Istodobno je u Josipdolu bilo 144, Plaškom 129, Tounju 41, te Saborskom 33 nezaposlenih.

U siječnju su zaprimljene 394 prijave potreba za radnicima, što je povećanje za 89 prijava u odnosu na prosinac 2020.g.. U odnosu na lanjski siječanj došlo je do smanjenja za 14 prijava (3,4%). Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u građevinarstvu, prerađivačkoj industriji, te zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi.

fb-share-icon

Comments are closed.