Vijesti 25.01.2021.

Comments are closed

Od požara na Bjelolasici prošlo je punih 10 godina

Upravo na današnji dan prije točno 10 godina plameni jezičci progutali su perjanicu ogulinskog turizma – Bjelolasicu. Vatrogascima je dojavljeno da je vatra buknula u ranim jutarnjim satima, u 2.22., a kad su dolazili na požarište, temperatura je iznosila -20 stupnjeva, što im je uzrokovalo teškoće s opremom. Gašenje požara privedeno je kraju u jutarnjim satima, oko 7.30 sati. Požar je tijekom te noći zahvatio kotlovnicu i proširio se na centralnu zgradu hotelskog naselja s recepcijom, upravom, restoranom, saunom i dvoranom za fitness.
Požar je gasilo 70 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila iz JVP-a Ogulin, JVP-a Karlovac i dobrovoljnih vatrogasnih društava s ogulinskog područja.

Tadašnji ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs posjetio je isto poslijepodne požarište, a na pitanje što će biti sa 90 zaposlenika odgovorio je da ne može jamčiti da oni neće izgubiti posao, ali da će učiniti sve kako bi se njihov problem što bolje riješio. – Postojali su planovi da se Bjelolasica stavi u punu funkciju. Te napore nećemo zaustaviti. Prostori su se redovito servisirali i održavali. Za Bjelolasicu postoji čitav niz dobrih projekta koji se mogu kandidirati za novac iz europskih fondova. Vidjet ćemo može li se kotlovnica osposobiti kako bi se u funkciju stavili paviljoni koji nisu zahvaćeni vatrom, a koji se griju pomoću te kotlovnice koja je izgorjela – rekao je ministar Fuchs na požarištu na današnji dan prije točno 10 godina.

Tijekom godina sva obećanja političara o ulaganjima i pomoći HOC-u Bjelolasica su pala u zaborav, učinjeno nije ništa. Preostale zgrade i skijalište godinama su se pokušavale prodati na javnim dražbama, po sve manjoj i manjoj cijeni. Gotovo sedam godina nakon otvaranja stečaja u Hrvatskom olimpijskom centru Bjelolasica i dvadesetak pokušaja njegove prodaje na pripadajućim natječajima, slovačka tvrtka Bioelektro Energy u postupku je kupnje centra za 4 milijuna i 578 tisuća kuna.

O budućnosti Bjelolasice i namjerama novog vlasnika, između ostalog, jučer je pisao i Novi list, a kolege su informacije o potražile od zamjenika gradonačelnika Daniela Vukelje:
• “Cjelinu Jasenak I je kupila slovačka tvrtka Bioelektro energy, s.r.o. iz Slovačke, a cjelinu Jasenak II je kupila tvrtka Benek d.o.o. iz Zagreba. Navedene tvrtke sam kontaktirao osobno, u ime Grada Ogulina, putem emaila, kako bih se informirao o njihovim investicijskim planovima, te ponudio pomoć Grada pri realizaciji. Iz tvrtke Benek mi je gospodin Bence odgovorio kako oni nisu jedini, a ni većinski vlasnik objekata bivšeg HOC-a Bjelolasica, te da im je trenutna neizvjesna gospodarska situacija uzrokovana COVID-19 virusom promijenila fokus prioriteta pa ne mogu jednostavno odgovoriti na moje pitanje, zaključivši kako će čim se okolnosti bitno promjene, ponovo sagledati svoje namjere i mogućnosti te nas o njima izvijestiti. Iz tvrtke Bioelektro energy mi je odgovorio gospodin Vasek, rekavši kako je drugi ponuđač tvrtka Benek d.o.o. na njihovu ponudu za cjelinu Jasenak I uložio žalbu. Čekaju odluku suda te mi, dok se postupak ne okonča, ne može odgovoriti na pitanje. U međuvremenu smo dobili neslužbenim kanalima informaciju kako je žalba navodno odbijena, međutim ta informacija nije potvrđena, a uz to nemamo niti informaciju ima li kakvih dodatnih žalbenih rokova, rekao je Daniel Vukelja odgovarajući na pitanja novinara.

Dodajmo ovome da prema odredbama natječaja na kojem je ponuđena kupnja nekretnina na Bjelolasici, kupac nije u obvezi ponuditi poslovni plan za Olimpijski centar, nego samo platiti traženi iznos. Dok čekamo prve poteze investitora i novih vlasnika, možemo se samo nadati da će za Bjelolasicu uskoro doći neki bolji i sretniji dani. (Rog/Novi list)

 

 

Manjinsko vijeće daruje djecu za Sv. Savu i pomaže stradalima u potresu

Održana je sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine grada Ogulina, pod predsjedanjem predsjednika Ranka Višnića. Na sjednici se raspravljalo o radu i aktivnostima u proteklom i narednom razdoblju. Uz ostale aktivnosti, najveća je bila podjela darova djeci povodom Svetog Nikole, što je izazvalo veliko zadovoljstvo i iznenađenje kod djece. U narednom periodu planirane su aktivnosti povodom Svetog Save, sudjelovanje u akciji “Banija je naša kuća” i nadolazećeg popisa stanovništva.

Već tradicionalno, povodom školske Krsne slave Svetog Save, Vijeće će u suradnji sa SKD-om Prosvjeta iz Ogulina, osigurati darove za svu pravoslavnu djecu na području cijelog grada Ogulina, dok će podjela biti organizirana u suradnji sa svećenikom Milanom Simićem.

Vijeće je također odlučilo uključiti se u kampanju “Banija je naša kuća” kojom će pomoći nekoliko obitelji sa djecom sa područja stradalih u potresu, u okviru financijskih mogućnosti i zaprimljenih donacija. Za potrebu ove akcije svi vijećnici su se odrekli svojih materijalnih prava.

 

U Karlovačkoj županiji 2 nova slučaja zaraze

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata evidentirana su 2 nova slučaja zaraze koronavirusom, a radi se o osobama s područja grada Karlovca.
Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 7720 osoba (PCR- 6388 osoba, antigensko – 1332).
U bolnicama Karlovačke županije je hospitaliziran 51 COVID pozitivan pacijent (Ogulin-13, Duga Resa-1, Karlovac-37). U posljednja 24 sata U OB Karlovac novoprimljene su 2 COVID pozitivne osobe, a u toj bolnici na respiratoru se nalaze 2 osobe. U protekla 24 sata s bolničkog liječenja su otpuštene 2osobe (SB Duga Resa-1, OB Karlovac-1). Ukupno su od početka pandemije iz bolnica Karlovačke županije otpuštene 584 osobe. U posljednja 24 sata preminule su 4 osobe (OB Ogulin-1, OB Karlovac-3). Ukupno je do sada u bolnicama Karlovačke županije umrlo 268 osoba.
U samoizolaciji se na području Karlovačke županije nalazi 269 osoba. Utvrđeno je jedno kršenje mjere samoizolacije i to prilikom granične kontrole zbog prekoračenja vremena tranzita.

 

Članovi DND-a Ogulin posjetili kolege iz Petrinje i darovali im vesele kutije

U sklopu humanitarne akcije “Djeca za djecu”, članovi Društva Naša djeca Ogulin posjetili su tijekom vikenda svoje kolege i prijatelje iz DND Petrinja, te im darovali vesele kutije koje su prikupljali. Uspjeli su sakupiti 111 kutija za djecu svih dobi. Humanitarnu akciju organiziralo je Dječje gradsko vijeće grada Ogulina, pod vodstvom Ljerke Salopek Bacanović, i DND Ogulin s predsjednicom Ivonom Rendulić. One se zahvaljuju svakom djetetu koje je posložilo poklone u kutiju i odazvalo se ovoj akciji, ali i ravnatelju Prve osnovne škole Ogulin Zvonku Ranogajcu na usluzi vožnje.
“Nadamo se da će ova mala kap donijeti veseo osmijeh djetetu koji će dobiti svoj poklon.” – kažu iz DND-a Ogulin.

Bajkovita biblioteka

Budući da je 2021. godinu Ministarstvo kulture i medija proglasilo godinom čitanja u Hrvatskoj, Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke svakog će mjeseca predstaviti po jedan prijedlog za čitanje iz fundusa njihove Bajkovite biblioteke. S obzirom da Bajkovita biblioteka broji više od 250 naslova, odabir prvog prijedloga nije bio tako jednostavan.
“No, kad je već riječ o prvom prijedlogu, zaključile smo da bi bilo prigodno da to bude jedno od prvih književnih ostvarenja naše Ivane. Stoga danas predstavljamo knjigu Dobro jutro, svijete!
Riječ je o dnevničkim zapisima mlade Ivane Mažuranić koji su zabilježeni u razdoblju od 1888. godine pa sve do zaruka s Vatroslavom Brlićem u ljeto 1891. godine. Ivanine dnevničke zapise za objavu je pripremila Sanja Lovrenčić, renomirana hrvatska književnica i prevoditeljica, a knjigu je 2010. godine izdala nakladnička kuća Mala zvona” kaže Tihana Turković, ravnateljica Ivanine kuće bajke.
Zašto je njihov prijedlog upravo ova knjiga, o čemu mlada Ivana razmišlja i piše kao petnaestogodišnjakinja i je li se oduvijek htjela baviti pisanjem možete saznati u videozapisu dostupnom na YouTube kanalu Ivanine kuće bajke, te internetskoj stranici i društvenim mrežama.

fb-share-icon

Comments are closed.