Vijesti 24.12.2020.

Comments are closed

Dan protekao uz poteškoće s emitiranjem redovnog programa

Naše vijesti započinjemo isprikom zbog nemogućnosti emitiranja našeg redovnog programa tijekom dana. Naime, vjetar je stvorio određene probleme u elektroopskrbi, a tijekom dana djelatnici HEP-a su radili na otklanjanju kvara na dalekovodu na Bjelskom. Upravo iz tog razloga nismo bili u mogućnosti emitirati naš redoviti program.

 

U Ogulinu danas 11 novooboljelih

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 134 nova slučaja zaraze koronavirusom – izvjestili su danas iz županijskog Stožera civilne zaštite.
Od tog broja 89 novih slučajeva zaraze utvrđeno je pomoću PCR testova. Između ostalog, u Ogulinu je utvrđeno 9 novih slučajeva zaraze.
Rrzim testovima za detekciju antigena u posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji utvrđeno je još 45 pozitivnih osoba. Od tog broje 2 nova slučaja oboljenja utvrđena su u Ogulinu, te 2 u Josipdolu.

U sve tri bolnice Karlovačke županije hospitalizirano je ukupno 150 COVID pacijenata (Ogulin-43, Duga Resa-50, Karlovac-57). U protekla 24 sata novoprimljenih je 8 osoba ( Ogulin-3, Karlovac-5). Na respiratoru se nalaze 4 COVID pozitivna pacijenta, i to u OB Karlovac. U protekla 24 sata sa bolničkog liječenja otpušteno je 10 osoba (Ogulin- 4, Duga Resa-1, Karlovac-5), a od početka pandemije ukupno 398 osoba.
U protekla 24 sata je umrlo 6 osoba ( Ogulin-3, Karlovac-3), a ukupno od početka pandemije 188 osoba. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada ukupno oboljelo 6504 osoba (PCR testiranja + antigenska testiranja).

U samoizolaciji se na području županije nalazi 1287 osoba. Utvrđeno je jedno kršenje mjere samoizolacije. Također, protiv jedne osobe iz Karlovca je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja ODO-u Karlovac podnesena kaznena prijava zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela iz čl.180 KZ RH (širenje i prenošenje zaraznih bolesti).

 

Dr. Davor Vukelja izabran za novog ravnatelja ogulinske bolnice

Ogulinska bolnica je dobila novog ravnatelja, a on je dr. Davor Vukelja – potvrđeno je na Badnjak iz ogulinske bolnice. Davor Vukelja izabran je na mandat od 4 godine, a na dužnost će stupiti 14. siječnja 2021.g. Naime, 22. prosinca Upravno vijeće Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin donijelo je Odluku o imenovanju ravnatelja. Na natječaj za novog ravnatelja su, podsjećamo, pristigle dvije zamolbe – ona još uvijek aktualnog ravnatelja dr. Josipa Zorka te dr. Davora Vukelje. Obavijest o rezultatima natječaja objavljena je i na mrežnoj stranici bolnice.

Udruga “Radost” privodi kraju još jedan projekt

U Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom „Radost“ održan je radni sastanak dionika projekta „Podrškom do stabilizacije!“. Sastanku su nazočile predsjednica Udruge, Dragica Luketić, tajnica Sofija Maravić te zamjenica gradonačelnika Grada Ogulina Ivana Salopek Šumonja.
Projekt je financiran od strane Grada Ogulina, a provodi se od 01. lipnja do 31. prosinca 2020. godine.
Cilj projekta bio je jačanje ljudskih resursa u udruzi koji su nužni za pružanje potrebnih informacija, pomoći i podrške članovima ne samo u ostvarivanju njihovih prava, već i u smislu njihove integracije u životne tokove lokalne zajednice kroz rad i druženja u radionicama.

 

Badnji je dan

Kršćani, katoličke vjeroispovjesti, danas slave Badnjak ili Badnji dan. Posljednji je to dan uoči nadolazećeg Božića. Dan je to koji vrvi tradicijom i običajima, kojima je svrha želja za blagostanjem, dobrim urodom, napretkom i dobrim zdravljem. Hrvatski Badnjak i stari običaji predbožićne noći najčešće su uzimanje tri oveća panja, rasprostiranje slame, izrada i postavljanje jaslica i paljenje svijeća. Narodni običaji u vezi Badnjaka dosta su stari i do danas se dosta običaja izgubilo ili zaboravilo.

Ono što se zadržalo kod većine građana su običaji kićenja božićnog drvca i uređenja doma, a domaćice vrše posljednje pripreme za blagdansku trpezu. U svim crkvama služe se svete mise, a zbog aktualne epidemiološke situacije sveta misa u Župnoj crkvi Sv. Križa u Ogulinu, umjesto u ponoć, služit će se u 17, 19 i 21 sat. Ovu posljednju direktno ćemo prenositi u našem programu, kao i onu na Božić, u 10 sati.

Zahvaljujući ogulinskoj manifestaciji Bajkoviti advent, posljednjih godina ulice užeg centra grada vrvile su životom i radošću. Podsjećamo, lani smo u gradskom parku na Badnjak uživali u koncertu riječke klape Intriga, podjeljeno je 500 porcija ribica, mališani su uživali na ogulinskom klizalištu i ostalim zabavnim sadržajima, a ovaj put sve to je izostalo zbog epidemije koronavirusa. Iako je namjera organizatora bila i ove godine Badnjak obilježiti na sličan način, planove su pomrsile epidemiološke mjere.

Bilo kako bilo, nadamo se da ćete ovaj dan provesti u svojim domovima u društvu najdražih vam osoba. Vrijeme provedite i uz vaš Radio Ogulin. Za kraj nam ne preostaje ništa drugo nego poželjeti vam od srca Sretan Božić, uz obilje zdravlja, ljubavi i veselja.

Čestitka gradskih čelnika

Povodom nadolazećeg blagdana Božića i Nove 2021. godine prigodnu čestitku svim Ogulinkama i Ogulincima uputili su gradonačelnik Dalibor Domitrović i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ogulina Marinko Herman.

U čestitci stoji: “Na kraju ove vrlo izazovne godine, u ozračju najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića, u vrijeme nade i iščekivanja, razdoblja mira, radosti i veselja pronađimo utjehu u našim bližnjima za dane koji su pred nama i godinu punu izazova koja slijedi.

Kao i do sada, predanim radom želimo nastaviti graditi i stvarati bolju budućnost za našu djecu i učiniti naš grad mjestom kvalitetnog života te sretnih i zadovoljnih ljudi.

Želimo Vam sretan Božić i Novu 2021. godinu, puno zdravlja, osobnog i poslovnog uspjeha i zadovoljstva!”

 

Obavijest o odvozu otpada

Iz gradske tvrtke SKG obavještavaju građane – korisnike usluge odvoza otpada o rasporedu odvoza otpada za predstojeće blagdane. Tako se na Božić, 25.12., neće odvoziti otpad, već će se sve linije koje su na rasporedu taj dan odvoziti u ponedjeljak, 28. prosinca.
Na Novu godinu, 1.1.2021.g., također neće biti odvoza otpada, a umjesto tog dana linije koje su na rasporedu petkom vozit će se u ponedjeljak, 4.1.2021.g. Iz SKG-a se zahvaljuju korisnicima na razumijevanju.

fb-share-icon

Comments are closed.