Vijesti 24.11.2020.

Comments are closed

Počeli radovi na semaforizaciji raskršća Preradovićeve i ulice B. Frankopana

U ponedjeljak su započeli ranije najavljeni radovi na semaforizaciji vrlo prometnog raskrižja Preradovićeve i ulice B. Frankopana. Naime, dovršetkom rekonstrukcije ulice od Hačka do Bolničke povećao se promet, a time i gužve na ovom raskrižju. Uslijed toga javila se potreba semaforizacije ovog raskrižja, a radovi bi trebali biti okončani do kraja studenog.

Podsjećamo, Grad Ogulin i Županijska uprava za ceste u rujnu su potpisali sporazum o financiranju ovih radova. Prema postignutom sporazumu, Grad i ŽUC će po pola podijeliti troškove. Radove sufinanciraju ŽUC i Grad iz razloga što je ulica B. Frankopana u nadležnosti ŽUC-a, a ulica P. Preradovića u nadležnosti Grada. Vrijednost radova, temeljem natječaja kojeg je proveo ŽUC kao investitor, iznosi 427.030,00 kuna s PDV-om.

Nadamo se da će u konačnici semaforizacija ovog raskrižja doprinjeti većoj razini sigurnosti sudionika u prometu te boljoj prometnoj protočnosti u ovom dijelu grada.

 

 

 

 

U slučaju progresije epidemije, ogulinska bolnica postaje COVID bolnica

U Karlovcu je danas održana još jedna konferencija za medije Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Uvodno se moglo čuti da su tijekom protekla 24 sata u našoj županiji evidentirana 83 nova slučaja zaraze. Pristiglo je i 12 pozitivnih nalaza uzetih jučer u ogulinskoj bolnici, kao i 15 negativnih. Između ostalog, doznali smo da se na COVID odjelu ogulinske bolnice trenutno liječi 18 pacijenata, preminulih osoba nije bilo, a u samoizolaciji se nalaze 32 djelatnika. Što se tiče stanja u ogulinskom Domu zdravlja, mjerama samoizolacije obuhvaćena su 3 djelatnika saniteta.

U Općoj bolnici Karlovac se na liječenju nalazi 47 pacijenata, otpušteno je 5 pacijenata, a jedna starija osoba je preminula. 53 djelatnika karlovačke bolnice se nalaze u samoizolaciji, od čega je 36 zdravstvenih i 17 nezdravstvenih.

Karlovačka županija je, inače, donijela i dvije važne odluke. Prva je da, u suradnji sa domovima zdravlja i županijskim Zavodom za javno zravstvo, dogovaraju uvođenje antigenskih testova. Za početak će županija i Grad Karlovac nabaviti svaki po 1000 takvih testova, a s ciljem da se rastereti rad mikrobilogije Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije. Antigenska testiranja bi se trebala provoditi u ordinacijama obiteljske medicine u domovima zdravlja, a na temelju preporuke i mišljenja obiteljskog liječnika. Osobe koje imaju simptome, a budu negativne na antigenskom testiranju bit će upućene na PCR testiranje kako bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje.
Druga važna odluka odnosi se na funkcionalnu integraciju triju bolnica koje se nalaze na području naše županije. Cilj je učinkovita razmjena materijalnih, ljudskih i tehničkih kapaciteta i resursa. Tako bi, u slučaju progresije epidemije, ogulinska bolnica postala COVID bolnica, a u nju bi se smještali pozitivni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom. Teže oboljeli bi se u tom slučaju i dalje smještali u karlovačku bolnicu. Kako je rečeno, ogulinska bolnica raspolaže sa ukupno 120 bolničkih postelja, a na dnevnoj bazi popunjena je sa 50-ak pacijenata. Stoga, po mišljenju županije i Stožera, postoje kapaciteti koji se u slučaju nužde mogu prenamjeniti za liječenje COVID pacijenata.

Stanje u školama je i dalje zadovoljavajuće i ne razmišlja se o prelasku na online nastavu. Pozitivno je 20 učenika te 3 zaposlenika srednjih škola na području županije. U osnovnim školama je 16 pozitivnih učenika i 12 zaposlenika.
U 4 doma za starije i nemoćne na području županije pozitivno je 38 štićenika, a od početka epidemije preminuo je 31 korisnik tih domova.

 

U tijeku su pripreme za Bajkoviti advent 2020.

Iako ovogodišnji advent, zbog epidemiološke situacije, sigurno neće biti nalik prijašnjima, u gradu traju pripreme za ukrašavanje grada, kako bi ipak koliko-toliko dočarali blagdanski ugođaj.

Postavljaju se ukrasi, a jučer su postavljene i adventske svijeće u Parku kralja Tomislava, oko fontane, gdje treba još postaviti i druge elemente adventskog vijenca. Neslužbeno doznajemo da bi se one trebale paliti nakon nedjeljne jutarnje, a ne večernje mise.

Ogulinski ugostitelji imaju priliku i iskazati interes za najam kućica i lokacija za obavljanje ugostiteljske i ostalih djelatnosti tijekom odvijanja manifestacije Bajkoviti advent u Ogulinu 2020.. Manifestacija će se odvijati u razdoblju od 28.11.2020.-10.01.2021. godine. Iskaz interesa i odabir za besplatno korištenje lokacije i infrastrukture se provodi podnošenjem pisane prijave, temeljem uvjeta koje možete detaljno proučiti na web stranici Turističke zajednice grada Ogulina. Zainteresiranima se u najam nude 4 drvene kućice, veličine 3*2 m2. Rok za prijavu je srijeda, 25.11.2020. godine, a odabir najmoprimaca izvršit će se do 26.11.2020. godine.
Prijave se podnose osobno u ured Turističke zajednice grada Ogulina ili elektroničkom poštom na e-mail: [email protected], s naznakom Za Javni poziv- Bajkoviti Advent u Ogulinu 2020.

Napomenimo i to da su se, zbog izvanredne epidemiološke situacije, najmoprimci dužni strogo pridržavati svih preporuka koje u to vrijeme budu na snazi od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, Stožera civilne zaštite Grada Ogulina, te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

 

Borba Ogulinaca za javnu rasvjetu

Za kraj današnjih vijesti donosimo i jednu zanimljivu crticu iz ogulinske povijesti. Naime, zahvaljujući redovitoj tjednoj rubrici ogulinskog Zavičajnog muzja, “Utorkom iz muzejskog arhiva”, doznajemo da se krajem 19. i početkom 20. stoljeća Ogulin polako profilirao kao upravno, trgovačko, vojno i industrijsko središte ovog dijela Hrvatske. Međutim, kako navode, komunalna infrastruktura je debelo kasnila za tim razvojem. Postoje brojna svjedočanstva na žalbe građana zbog nečistoće, neodržavanja cesta, nedostatka pitke vode, kršenja javnog reda, a jedan od većih problema je bila javna rasvjeta.

Nakon višegodišnjeg uzaludnog obraćanja vlastima, Ogulinci su stoga odlučili uzeti stvar u svoje ruke. Na Veliku Gospu 1922. osnovano je dioničko društvo i prišlo se upisivanju dionica, njih 60.000 po 200 kruna za komad. Cijena je formirana tako da je i obični seljak mogao uzeti nekoliko dionica, a sve s ciljem da vlasništvo nad električnom centralom ostane u rukama Ogulinaca. Centralu su namjeravali sagraditi na ušću Bistraca u Dobru.

Odbor za izgradnju električne centrale odmah je krenuo u agitaciju, objašnjavajući stanovništvu prednosti i pogodnosti korištenja električne energije, no upisivanje dionica išlo je vrlo sporo. To je dovelo do toga, da je već u listopadu postalo jasno da će jako teško skupiti potreban novac za hidroelektranu, pa na skupštini dioničara mijenjaju plan i odlučuju se za gradnju kalorične elektrane.
Ona bi se puno brže i lakše sagradila, bila bi vrlo isplativa zbog obilja goriva koje inače trune po ogulinskim pilanama, a i sama bi bila smještena u neposrednoj blizini najveće ogulinske pilane. U tu svrhu je napravljen obračun troškova i zarade, po kojem se vidi da je elektrana vrlo isplativa, naime, sama sebe bi otplatila za 10 godina.

Konačno, u subotu, 12. travnja 1924. u 18 h ogulinski župnik Polić obavio je blagoslov centrale, a načelnik I. Marković dao je znak da se stroj pusti u pogon. Nakon toga je ogulinska Građanska glazba svirala osvijetljenim ogulinskim ulicama. (Facebook Zavičajni muzej Ogulin)

fb-share-icon

Comments are closed.