Vijesti 24.05.2021.

Comments are closed

U nedjelju, 30. svibnja, idemo ponovno na izbore

U nedjelju, 30. svibnja, ponovno ćemo na izbore, a birat ćemo tko će voditi Karlovačku županiju tijekom naredne 4 godine. Naime, u 1. krugu izbora, održanom 16. svibnja, niti jedan od kandidata nije ostvario potrebnu većinu. Podsjećamo, kandidatkinja HDZ-a Martina Furdek-Hajdin je u 1. izbornom krugu osvojila 25.042 glasa, odnosno 49,41 posto, tako da joj je “za dlaku”, kao i kandidatkinji za njezinu zamjenicu Vesni Hajsan Dolinar, izmakla pobjeda u prvom krugu. Pokazalo se da joj je najozbiljniji oponent SDP-ov Stjepan Mikulandrić koji je sa kandidatkinjom za svoju zamjenicu, Ogulinkom Ivanom Salopek-Šumonjom osvojio 14.546 glasova, odnosno 28,70 posto. Zanimljivo je da je u Ogulinu SDP-ov Stjepan Mikulandrić bio prvi izbor birača, jer je osvojio 2979 glasova, dok je HDZ-ova kandidatkinja Martina Furdek – Hajdin osvojila 2538 glasova.

Predizborna kampanja je i dalje u tijeku, u nedjelju će se u 7 sati ponovno otvoriti sva birališta u Karlovačkoj županiji, a među njima i 22 na području grada Ogulina.

Inače, kandidati koji su ušli u 2. izborni krug imali su zakonsku obvezu dostave financijskih izvješća DIP-u sedam dana prije održavanja drugog kruga lokalnih izbora. Do propisanog roka svoja je izvješća dostavilo je svih 30 kandidata za župane i gradonačelnika Grada Zagreba te njihove zamjenike.
Učinili su to i kandidati za župana/icu Karlovačke županije. Tako je u razdoblju od 16.04.2021. do 22.05.2021. HDZ-ova kandidatkinja Martina Furdek – Hajdin zaprimila ukupno 179.500,00 kuna donacija za financiranje izborne promidžbe. U istom tom razdoblju za izbornu promidžbu utrošila je 218.957,45 kuna, od čega je na medijsko oglašavanje otišlo 59.921,25 kuna.

Za razliku od nje, SDP-ov Stjepan Mikulandrić, u razdoblju od 1.4. do 22.5.2021., nije zaprimio niti jednu jedinu kunu donacija za financiranje izborne promidžbe. SDP-ov kandidat je znatno manje i potrošio na izbornu promidžbu, a radi se o 41.700,62 kuna. Od tog iznosa, 21.060,00 kuna utrošio je za medijsko oglašavanje izborne promidžbe putem medija koji djeluju na području naše županije.

Predizborna kampanja trajat će do petka u ponoć, a tko će biti pobjednik doznat ćemo, neslužbeno, već u nedjelju u kasnim večernjim satima.

 

Od 3 nova slučaja zaraze u županiji, jedan iz Ogulina

Tijekom posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji su zabilježena 3 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminule su 3 COVID pozitivne osobe, a 191 osoba je u samoizolaciji.
U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji putem brzog testa za detekciju antigena zaraza je utvrđena kod 3 osobe. Dvije novooboljele osobe su iz Karlovca, a 1 iz Ogulina.
Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 39 osoba (OB Ogulin-14, OB Karlovac-25 ). Na respiratoru se nalaze 4 COVID pozitivne osobe (OB Karlovac). Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminule su 2 muške osobe (1947. i 1946.godište), a na COVID odjelu ogulinske bolnice 1 ženska osoba (1937.godište).

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 14.140 osoba (10411- PCR, 3729-brzi antigenski test). U bolnicama je preminula 471 osoba te 33 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika. S bolničkog liječenja je od početka pandemije otpušteno 1.065 osoba.

Stanje u školama Karlovačke županije na dan – ponedjeljak, 24.5.2021.
Broj pozitivnih učenika OŠ: 5
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 9
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 95
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 6
Broj razrednih odjela u samoizol: 5
Broj pozitivnih učenika SŠ: 12
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 2
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 110
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 2
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 2

U odnosu na petak :
u OŠ: 2 pozitivna učenika manje, 1 pozitivan zaposlenik više
u SŠ: 2 pozitivna učenika više, 2 pozitivna zaposlenika manje.

 

Ogulinski učenici osvojili 3. mjesto na državnom natjecanju u CLIL robotici

Nedavno je u OŠ Trnsko u Zagrebu održana dodjela nagrada u sklopu 3. državnog natjecanja CLIL-Robotik Meisterschaft, čiji su idejni začetnici profesori ogulinske Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana Dragan Sabljak, Bojan Grba i Sunčica Sabljak. Jedan od partnera je i Društvo pedagoga tehničke kulture Ogulin.

Na dodjeli su bili prisutni, među ostalima, i predstavnici Veleposlanstva Republike Njemačke, Zaklade Znanje na djelu te Agencije za odgoj i obrazovanje. Natjecanje je održano online još u prosincu 2020., no zbog epidemioloških razloga dodjela je upriličena prošli tjedan.

“Naš tim učenika koji su činili Filip Smolčec, 3.a (informatika i njemački jezik), Jakov Kučinić, Dražen Grgurić, Leoni Rupčić, David Rupčić, 1.b i Matea Hodak, 2.a (njemački jezik) osvojio je 3. mjesto ukupno (2. u konkurenciji srednjih škola). Mentori učenicima su profesori Ivana Brozović i Dario Kostelić.
S obzirom da je ovo natjecanje zamišljeno kao timski rad dviju škola, jedne srednje i jedne osnovne škole, partneri našoj školi bili su učenici Prve osnove škole (Roko Stipetić, Marija Vučić, Jakov Puškarić, Luka Ivanec i Fani Kasunić) s mentoricama Andreom Vukelja i Valentinom Blašković.

❗️Zadatak ovogodišnjeg natjecanja bio je osmisliti odnose između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke u 2050. te kakvu će ulogu u tome imati roboti. Razmišljanje učenika naše Gimnazije bilo je usmjereno turistički – robot kao turistički vodič na više jezika. Zadatak informatičara bio je programirati robota koji će voditi turiste po gradu Ogulinu te pojasniti tehnički dio rada robota, a učenici koji su bili zaduženi za jezični dio trebali su detaljno objasniti odnose između dviju država na temu turizma.

Učenici osnovne škole su za svoj dio osmisli robota koji bi pomagao u zdravstvenom sektoru. Ovo vrlo izazovno, ali zanimljivo natjecanje kod učenika razvija vještine timskog rada, programiranja, ali i poznavanja stranog jezika.” – poručili su u svojoj objavi na Facebook stranici ogulinske Gimnazije i strukovne škole.

Radove učenika obaju škola možete pronaći i pogledati na Facebook stranici ogulinske Gimnazije i strukovne škole.
Ovim putem upućujemo naše čestitke učenicima obaju škola, kao i njihovim mentorima na ostvarenom rezultatu! (Info: Facebook GSŠBFOg)

“Poruke se šalju svima, svuda i bez prestanka i sve agresivnije”

U sklopu projekta Centar za razvoj civilnog društva, održane su nedavno nove radionice za novinare, na kojima je bilo riječi o medijskoj pismenosti i kulturi, ali i zasićenosti porukama koje stižu iz medija. Tako se moglo čuti da je naša kultura zasićena informacijama, ali i da postoji visoka razina konzumiranja medija. Najdominantniji medij je i dalje televizija, a iza nje je kompjuter.

Predavač prof. Ivan Tanta osvrnuo se i na problem informacija koje su nekad bile nedostupne, a danas od njih zapravo treba zaštita zbog njihove količine i utjecaja.
“Poruke se šalju svima, svuda i bez prestanka i sve agresivnije” – poručeno je s radionica, te naglašeno da je suština medijske pismenosti u držanju stvari pod kontrolom. Viša razina medijske pismenosti omogućava da puno jasnije sagledamo granicu između stvarnog svijeta i svijeta kojeg stvaraju mediji.

Poseban naglasak stavljen je i ovaj put na informacije koje putem medija dopiru do starijih čitatelja, koji imaju specifične emocionalne stabilnosti i emocionalnu inteligenciju, te je bilo riječi o sposobnosti upotrebe emocija u komunikacijskom procesu i njihovom razumijevanju.

Projekt Centar za razvoj civilnog društva sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Pred osmašima je velika odluka, počele prijave za upise u srednje škole

Pred učenicima osmih razreda je važna odluka – koju srednju školu upisati. Nakon završenog javnog savjetovanja, u Narodnim novinama objavljena je Odluka o upisu učenika u prve razrede srednjih škola. Kao i prethodnih godina, učenici se u srednje prijavljuju elektroničkim putem preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole. Prijave u sustav započinju već danas, 24. svibnja.
Prama odluci koju potpisuje ministar Radovan Fuchs, sljedeći važan datum za osmaše je 25. lipnja. Od tog dana u sustavu mogu prijavljivati srednjoškolske programe koje žele upisati. U ljetnom i jesenskom upisnom roku kandidati će moći prijaviti najviše šest srednjoškolskih programa. Prilikom sastavljanja liste učenici moraju imati na umu da na vrh liste postave program obrazovanja koji najviše žele upisati, a zatim i ostale željenim redoslijedom.

Konačne ljestvice poretka za upis u srednje škole bit će objavljene 10. srpnja. Od 12. do 14. srpnja rok je za dostavu potpisanog obrasca o upisu u I. razred srednje škole (upisnice) u srednju školu u koju se učenik upisao.  I ove se godine to može obaviti online putem, e-mailom, a valja naglasiti kako škole same određuju točne datume za zaprimanje upisnica i dodatne dokumentacije unutar tog predviđenog razdoblja i objavljuju ih u natječaju te na svojoj mrežnoj stranici te oglasnoj ploči škole.

Oni koji ne ‘upadnu’ u željenu srednju školu novu priliku moći će iskoristiti na jesenskom roku. Slobodnih mjesta ostat će jer je prema e-Rudniku Ministarstva znanosti i obrazovanja u 8. razred ove godine upisan 38.301 učenik.
Odlukom ministra, u I. razred srednjih škola Republike Hrvatske u programe redovitog obrazovanja u školskoj godini 2021./2022. planira se dakleko veći broj upisnih mjesta – za ukupno čak 46.914 učenika. Broj slobodnih mjesta u školama za jesenski rok bit će objavljen 10. kolovoza. (srednja.hr/ROg)

fb-share-icon

Comments are closed.