Vijesti 24.02.2021.

Comments are closed

I u Karlovačkoj županiji danas zabilježen porast novooboljelih

50 novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je u Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata. U posljednja 24 sata napravljeno je 237 PCR testova, od kojih je utvrđeno 28 pristiglo pozitivnih. S područja grada Karlovca je 15 novooboljelih osoba, Duge Rese 7, Draganića 2, dok Ogulin, Ozalj, Slunj i Barilović bilježe po 1 novi slučaj zaraze.
Brzim testovima za detekciju antigena zaraza je utvrđena kod još 22 osobe. Od toga su 3 novooboljele osobe iz Karlovca, iz Slunja 9, Duge Rese 5, Kamanje bilježi 3 nova slučaja, a Ozalj i Netretić po 1 novi slučaj zaraze.
U Karlovačkoj županiji ukupno do sada oboljelo je 6758 osoba (PCR testiranje) i 1546 osoba (antigensko testiranje).

U bolnicama Karlovačke županije su hospitalizirana 24 COVID pozitivna pacijenta (OB Ogulin 5, OB Karlovac-19). U posljednja 24 sata novoprimljene su 2 osobe (OB Karlovac), a sa bolničkog liječenja su otpuštene 3 osobe (OB Ogulin-1, OB Karlovac-2). Ukupno su do sada iz bolnica Karlovačke županije otpuštene 653 osobe. U posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba.
U samoizolaciji/izolaciji u bolnicama Karlovačke županije se nalazi 1 liječnik, 4 medicinskih sestara/tehničara. U samoizolaciji se na području cijele županije nalazi 327 osoba, a kršenja te mjere nisu zabilježena.

Iz ŽUC-a izražavaju žaljenje zbog nezadovoljstva čitateljice i poručuju – neka im se javi!

Nedavno je na OGportalu objavljen članak pod naslovom “Prometnica kod željezničke postaje u Oštarijama – hoće li je sanirati?”. Podsjećamo, u tom članku su naveli da ih je kontaktirala čitateljica koja je upozorila na loše stanje u kojem se nalazi prometnica kod željezničke postaje u Oštarijama. “Jednostavno rečeno, cesta je katastrofa. Asfalt na ovoj cesti je postavljen 1983. Do danas je preko nje prešlo tereta i tereta- što se tiče kamiona, šlepera, a da ne govorimo u toku rata o prolasku tenkova i vojnih kamiona. Sve to je ovu cestu jako uništilo, ispucana je i puna rupa. Kada su velike oborine, po njoj se doslovce ne može proći osobnim automobilom na dva dijela, a kamo li pješice. Na ista ta dva dijela, zbog velikog zadržavanja oborina, što je vidljivo iz fotografija, cesta je maksimalno uništena. Sve te oborine slijevaju se u privatne podrume, time rade štetu, pa dolazi do napuknuća i pucanja pojedinih objekata.” – tada je, između ostalog, navela čitateljica.

Kolege je stoga zanimalo hoće li se prometnica sanirati i kada, pa su to pitanje uputili Županijskoj upravi za ceste u Karlovcu.
Gotovo nevjerojatno zvuči njihov odgovor, u kojem navode: “Izražavamo žaljenje zbog nezadovoljstva vaše čitateljice ukoliko je stanje navedene prometnice takvo kako se navodi.

Ujedno molimo Vašu čitateljicu da se zbog rješavanja navedenog problema obrati Županijskoj upravi za ceste na kontakt mail [email protected], telefon: 047/645159″.

S obzirom da nisu dobili odgovor na svoje pitanje, uputili su im odgovor, te još jednom postavili pitanje planiraju li sanaciju prometnice o kojoj je riječ i kada?
Odgovor još uvijek čekaju!

Karlovačka županija i dalje u “donjem domu” razvijenosti u Hrvatskoj

Od 20 hrvatskih županija po razvijenosti je Karlovačka županija na 14. mjestu, dok je čini se izvan svih kategorija, daleko na prvom mjestu Grad Zagreb. Telegram donosi zanimljiv tekst o velikim razlikama između razvijenosti pojednih županija u Hrvatskoj, a podaci Državnog zavoda za statistiku koji je nedavno objavio podatke o kretanju BDP-a na razini županija u razdoblju od 2013. do 2018. godine, pokazuju da neke od inače najbogatijih županija ostvaruju i najveće stope rasta, čime se povećava jaz između siromašnijih i bogatijih dijelova zemlje.

Osim Grada Zagreba, na vrhu ljestvice nalaze se Istarska i Primorsko – goranska županija s BDP-om po stanovniku od oko 15 tisuća eura, a slijedi Dubrovačko – neretvanska s nešto više od 13 tisuća eura. S druge strane, čak tri slavonske županije imaju BDP niži od 7 tisuća eura.
Karlovačka županija je u 2018. godini ostvarila BDP od 8.301 eura te u periodu od pet godina ostvarila rast od 8,5 posto. “Prešišala” ju je čak i Ličko – senjska županija koja je 2013. bila otprilike na sličnoj razini BDP-a per capita, ali u međuvremenu ostvarila rast od 12,75 posto.

Ekonomska kretanja u Hrvatskoj za Telegram je komentirao profesor Nebojša Stojčić sa Sveučilišta u Dubrovniku.
– Političari često kao jedno od važnih pitanja već godinama ističu ravnomjeran razvoj zemlje, ali podaci pokazuju da nerazvijeni dijelovi uglavnom sve više zaostaju. No, stanje u koje smo se doveli, kaže Stojčić, nije došlo preko noći pa nema ni brzih rješenja za njega.
Upozorava da odgovornost nije samo na središnjoj razini vlasti, nego i na lokalnoj. (Kaportal.hr)

25. smotra folklora “Igra kolo” održat će se u rujnu

Kako doznajemo, program 25. Smotre izvornog folklora Karlovačke županije “Igra kolo”, koji se odnosi na glavne nastupe kulturno umjetničkih društava s područja Karlovačke županije, održat će se u razdoblju od 3. do 5. rujna ove godine. U skladu je to sa zaključcima I. sastanka Organizacijskog odbora Igra kolo 2021. godine, a posebice zbog nepovoljnih epidemioloških uvjeta koji i dalje onemogućavaju redovni rad kulturno umjetničkih društava.
Za temu 25. Smotre izvornog folklora Karlovačke županije Igra kolo izabrani su svadbeni običaji Karlovačke županije, teme vezane uz zagledavanje i upoznavanje mladih (sijela, prela…), prosidbu, zaruke, fragmente svadbe (kod mladenke, kod mladoženje, dota, razne lokalne običajne prakse), prvi dan poslije svadbe, mlada snaha i slično, odlazak mlade žene prvi put poslije svadbe u roditeljsku kuću i sl.

Kako bi mogli pristupiti izradi Biltena 25. Smotre izvornog folklora Karlovačke županije “Igra kolo”, pozivaju se sva kulturno umjetnička društva s područja Karlovačke županije, koja planiraju sudjelovati, da organizatoru, najkasnije do 30. travnja, putem elektronske pošte na adresu [email protected] dostave jednu fotografiju i tekst od najviše 3000 znakova, a koji se odnose na jedan od svadbenih običaja s vašeg područja.

Inače, smotra izvornog folklora Karlovačke županije “Igra kolo” manifestacija je koja će ove godine 25. put u Grad Ogulin dovesti čuvare tradicijskih vrijednosti. Smotra svake godine okuplja sve veći broj sudionika i posjetitelja, a njeno posebno izdanje održano je i 2020. godine u skladu s novonastalim epidemiološkim uvjetima. Smotra je jedina takve vrste u Karlovačkoj županiji, predstavlja veliki poticaj za nastavak očuvanja narodnih običaja ovog dijela hrvatskog prostora, a njezin značaj je nemjerljiv.

“Nadamo se da će epidemiološke mjere u mjesecu rujnu dopustiti da jubilarna 25. Smotra izvornog folklora Karlovačke županije “Igra kolo” zasja u svom punom sjaju.” – poručuju organizatori.

Dan je ružičastih majica

Danas se obilježava Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, a posvećen je borbi protiv vršnjačkog nasilja. Ovaj dan obilježava se svake zadnje srijede u veljači . Obilježavanje Dana ružičastih majica započelo je u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica simbolizirala potporu njegovoj teško bolesnoj majci.  Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Inače, na ovaj dan, diljem svijeta se organiziraju razne aktivnosti, kako po školama tako i na radnim mjestima, te se nose ružičaste majice kako bi simbolizirali borbu protiv nasilja među vršnjacima.
Dan ružičastih majica od 2014. godine organizira se i u Republici Hrvatskoj, a događaj je pokrenuo Centar za edukaciju i prevenciju nasilja. Nasilje, bilo kojeg oblika, nema opravdanje i kao takvo nema mjesta u društvu – najvažnija je poruka obilježavanja ovog dana, koju trebamo uvijek imati na umu!

Sutra, od 8 i 30 do 14 sati, nećemo emitirati naš redoviti program

Sutra, u vremenu od 8 i 30 do 14 sati, nećemo biti u mogućnoti emitirati naš redoviti program. Razlog tome su najavljeni redovni radovi koje će izvoditi djelatnici HEP-a, a zbog kojih će, između ostalog, bez napajanja biti i naš odašiljač na Kleku. Odličnu glazbu moći ćete naravno pratiti putem streaminga, a od 16 sati u našem programu moći ćete posušati Vijesti.

fb-share-icon

Comments are closed.