Vijesti 23.11.2020.

Comments are closed

Otvoren je natječaj za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija

Gradonačelnik Dalibor Domitrović je, 16. studenog, donio novi Pravilnik o stipendiranju učenika i studenata Grada Ogulina. Njime su utvrđene kategorije, uvjeti, kriteriji i postupak bodovanja za ostvarivanje prava na dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima s područja grada Ogulina, kao i dodjela jednokratnih novčanih naknada za obrazovanje učenicima i studentima s područja grada Ogulina.
Sredstva za stipendiranje osiguravaju se u proračunu Grada Ogulina, i to u iznosu od 700,00 kuna za učenike te 1.000,00 kuna za studente.

U školskoj/akademskoj godini 2020./2021. dodijeliti će se ukupno 50 stipendija. Od toga 20 stipendija dodjeljuje se učenicima, i to 6 za darovite učenike, 8 za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te 6 stipendija za učenike slabijeg socijalnog stanja. 30 stipendija dodijelit će se studentima, i to 7 stipendija za darovite studente, 9 za studente koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja, kao nova kategorija, 7 stipendija za studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja te 7 za studente slabijeg socijalnog stanja.

Natječaj je objavljen 20.11.2020. i otvoren je 15 dana, odnosno do 7.12.2020. godine.
Zahtjevi se podnose na propisanom obrascu koji se može podići u Stručnoj službi Grada Ogulina, na I. katu, u sobi br. 24., te na Internet stranici Grada Ogulina, www.ogulin.hr, gdje se nalaze sve potrebne informacije o uvjetima, kao i podaci o dokumentaciji koju je potrebno priložiti uz zahtjev.

 

 

Tomislav Lipošćak vodit će ogulinski HDZ i u naredne 4 godine

Jučer su održani unutarstranački izbori u HDZ-u, a članovi ove stranke svoje su predstavnike birali po principu – jedan član, jedan glas. Danas smo u našem programu ugostili predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Grada Ogulina Tomislava Lipšoćaka, od kojeg smo doznali da je u Ogulinu izborima pristupilo oko 25% članova ove stranke. U utrci za čelnog čovjeka ogulinskog HDZ-a bio je samo 1 kandidat, upravo Tomislav Lipošćak, koji će ogulinsku organizaciju voditi i u naredne 4 godine. Lipošćak je izrazio zadovoljstvo samim tijekom izbornog procesa te ostvarenim rezultatima.
Zahvaljujući dobivenom povjerenju članova stranke, Županijsku organizaciju HDZ-a Karlovačke županije vodit će i dalje Nada Murganić.
Zanimalo nas je da li je upravo Nada Murganić bila prvi izbor ogulinskih članova stranke.
Ukupno 6 kandidata natjecalo se za mjesto potpredsjednika Županijske organizacije HDZ-a Karlovačke županije. Članovi stranke odlučili su da će tu funkciju u neredne 4 godine obnašati Ogulinsac Tomislav Lipošćak, gradonačelnik Slunja Jure Katić, načelnik Općine Generalski Stol Alen Halar te Branko Zoretić.
Pošto se u svibnju slijedeće godine trebaju se održati lokalni izbori, zanimalo nas je što u narednom razdoblju možemo očekivati od novoizabranog vodstva ogulinske Gradske te Županijske organizacije HDZ-a Karlovačke županije.

 

 

10 je novozaraženih u Ogulinu

Iz županijskog Stožera civilne zaštite danas su izvjestili da u posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 10 novozaraženih je iz Ogulina, 1 osoba je s područja grada Karlovca, iz Josipdola su 2, a iz Duge Rese je 1 novozaražena osoba. U Karlovačkoj županiji ukupno su do sada oboljele 2457 osobe, a u samoizolaciji se nalazi 546 osoba. Jučer nije bilo testiranja u karlovačkom DRIVE IN-u.
Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Karlovac nalazi se 49 covid pozitivnih pacijenata. 6 pacijenata je na respiratoru, 3 su novoprimljena, nitko nije otpušten s bolničkog liječenja, a 3 pacijenta su umrla: 2 ženske osobe, u dobi od 65 i 80 godina, i 1 muška osoba, u dobi od 65 godina sa od ranije pridruženim bolestima. U samoizolaciji su ukupno 63 djelatnika karlovačke bolnice, 44 zdravstvena i 19 nezdravstvenih.
U ogulinskoj bolnici, na COVID odjelu, leži 21 pacijent. Umro jedan bolesnik, 1956 godište, sa značajnim komorbiditetom.U samoizolaciji je 49 djelatnika bolnice, od toga 4 su liječnika.

 

Predstavljen projekt senzorne skulpture

U ogulinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici održano je predstavljanje projekta senzorne skulpture „Čovjek na mjesecu“ u organizaciji Ratke Višnić iz inicijative Akt Art za civilno društvo, ljudska prava, aktivizam i kulturne djelatnosti. Predstavljanje je upriličeno u sklopu programa Aktivni u zajednici Akademije razvoja lokalnih zajednica u organizaciji Zaklade Istra, čija je Ratka polaznica.

Aktivistica je na inicijalnom sastanku u Ogulinu predstavila program Aktivni u zajednici te otvorila temu međugeneracijske solidarnosti kroz okupljanje zajednice u osvještavanju o inkluziji. Svjesna da u gradu Ogulinu ne postoje vanjski sadržaji prilagođeni djeci s teškoćama u razvoju, predstavila je ideju postavljanja interaktivne i senzorne skulpture „Čovjek na mjesecu“ na jezeru Sabljaci.
Projekt integrira umjetnost te rehabilitacijske znanosti stvarajući funkcionalan objekt na otvorenom prostoru koji djeluje kroz „work in progress“ koncept, tj. omogućava daljnju transformaciju putem uklanjanja ili dodavanja novih senzoričkih elemenata.
Skulpturu namijenjenu svima, a posebice djeci sa teškoćama u razvoju je osmislila likovna terapeutkinja Jelena Petranović.

Uz inicijatoricu projekta, sastanku u Gradskoj knjižnici osobno su nazočili zamjenica gradonačelnika Grada Ogulina Ivana Salopek Šumonja, Zdravko Salopek, voditelj Odsjeka za gospodarstvo, javnu nabavu i razvoj Grada Ogulina, Milan Sabljak, direktor hidroelektrane Gojak i HE Lešće, Aleksandra Kolić Puškarić, djelatnica TZ Ogulina, Greta Žanić, djelatnica Grada Ogulina, Marijana Mazor, ravnateljica GKČ Ogulin, Andreja Špehar uime In foto video & dizajna, a preko zoom aplikacije pridružile su se Tadea Pliško iz Zaklade Istra i autorica skulpture Jelena Petranović.
Svi nazočni su podržali projekt, kao i nastojanja aktivistice da u procesu stvaranja i promoviranja skulpture sudjeluju članovi naše zajednice. Ovim putem naša sugrađanka Ratka Višnić poziva sve zainteresirane, koji žele na bilo koji način pridonijeti ovoj priči, da joj se jave na e-mail adresu [email protected].
Više o samoj skulpturi možete pročitati na stranici https://doi-ada.hr/covjek-na-mjesecu/

 

Ogulinske mažoretkinje snimile spot za Rimsku paradu

Ogulinske mažoretkinje proteklog su vikenda snimile spot za Rimsku paradu, koja će se ove godine održati u online obliku. Spot naših djevojaka prikazat će se 1. siječnja 2021. godine u Rimu. Djevojke koje su sudjelovale u snimanju ovog spota su Magdalena Juričić, Monika Kirasić, Patricia Stipetić, Nika Gašparović, Leona Kirasić, Ivana Lovnički, Petra Salopek, Dajana Jančić i Paula Vučić, pod stručnim vodstvom trenerice Marije Ceranić. Spot je snimala ekipa IN PHOTO VIDEO & DESIGN-a, a možete ga pronaći i pogledati na Facebook stranici ogulinskog DND-a.

Inače, radi se o tradicionalnoj Novogodišnjoj paradi koja se održava se već dugi niz godina, s ciljem proslave glazbe i kulture u samom centru “vječnog grada” Rima. Na paradi su se uvijek do sada predstavljale skupine iz cijelog svijeta, a nerijetko su se predstavljale i skupine iz Hrvatske. Podsjećamo, ogulinske mažoretkinje predstavile su se posljednji put na Rimskoj paradi u siječnju 2019. godine.

fb-share-icon

Comments are closed.