Vijesti 23.10.2020.

Comments are closed

Prodor koronavirusa u ogulinsku bolnicu

Naše današnje Vijesti započet ćemo priopćenjem kojeg potpisuje ravnatelj ogulinske Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin, dr. Josip Zorko. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

” Dana 21.10.2020. godine dogodio se prodor COVID-19 virusa na nekoliko odjela u našoj ustanovi, i to na Odjel ginekologije, kirurgije, interne i JIL-a. Po utvrđivanju istog, odmah smo pristupili epidemiološkim mjerama koje zahtjevaju izolaciju bolesnika, testiranje suspektnog medicinskog i nemedicinskogosoblja. Trenutačno je u samoizolaciji 49 djelatnika (medicinskog i nemedicinskog) te se očekuju nalazi briseva.
S obzirom na navedeno potrebno je reducirati bolnički program, a što podrazumjeva zaprimanje u bolnicu samo hitnih , akutnih i neodloživih bolesnika.
Odjel za ginekologiju i porodništvo je zatvoren te je bolesnice potrebno upućivati na preglede i hospitalizaciju u Opću bolnicu Karlovac što je i dogovoreno s njima. Odjel palijative do daljnjega je također zatvoren. Kirurgija će operirati samo hitne i neodložive slučajeve.
Ovim putem molimo pučanstvo za razumijevanje u ovoj izvanrednoj situaciji.
S poštovanjem, ravnatelj Josip Zorko, dr.med.spec”

 

Sastanak gradskih čelnika i predstavnika APN-a

Pomoćnica direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Josipa Tokić sa suradnicom u četvrtak je posjetila gradsku upravu kako bi se dogovorio slijed aktivnosti vezanih uz projekt poticajne stanogradnje koji bi, ako budu udovoljeni uvjeti za njegovu provedbu, trebao biti pokrenut na području bivše vojarne Sveti Petar (u Poredicama).

Prvi korak u provedbi projekta je da Grad Ogulin objavi javni poziv kako bi se utvrdila lista zainteresiranih kupaca. APN će prije zaključivanja liste održati prezentaciju programa POS-a svim zainteresiranim građanima, na kojoj će biti predstavljena lokacija, maksimalne cijene kvadrata stana, način plaćanja, rok zabrane otuđenja stana i druge informacije, a nazočni će moći i postavljati pitanja.

Kolika će biti cijena kvadrata stana ne može se znati dok se ne definiraju svi troškovi za dovršetak, koji osim radova uključuju i dokumentaciju i dokaze o kvaliteti već izvedenih radova.

Ako bude zadovoljavajući odaziv građana APN i Grad Ogulin će zajedno rješavati dodjelu državnog zemljišta, za koju je Grad Ogulin već sam pokrenuo postupak pri nadležnom ministarstvu.

Cilj ovog projekta je rješavanje stambenog pitanja građana grada Ogulin, kao i drugih zainteresiranih građana Republike Hrvatske koji žele živjeti u Ogulinu.

Rekonstrukcijom postojećeg objekta u krugu bivše vojarne Sveti Petar predviđa se oko 40 stanova različitih površina (garsonijere, 1-sobni, 2-sobni i 3-sobni stanovi) koji će biti smješteni u prizemlju i potkrovlju zgrade. Zbog toga je provedena anketa građana kako bi se utvrdio interes za spomenutim stanovima. Interes je iskazalo 41 građana. Lokacija planiranih stanova je uz parcelu na kojoj se gradi novi dječji vrtić.

 

Priznanja i darovi za darivatelje krvi

U Gradskoj knjižnici i čitaonici okupili su se dobrovoljni davatelji krvi ogulinskog kraja. Povod je bio obilježavanje nacionalnog Dana dobrovoljnih davatelja krvi, a okupljanje je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Ogulin. Nazočne je uvodno pozdravila ravnateljica gradskog društva Crvenog križa Valentina Bartolović, a potom je riječ prepustila predsjednici društva Karmeli Matić.

Upućujući im prigodnu čestitku, dobrovoljne davatelje pozdravio je i gradonačelnik Dalibor Domitrović, koji je na okupljanje stigao u pratnji svojih zamjenika Ivane Salopek Šumonja i Daniela Vukelje. Zahvalio im se na svakoj darovanoj dozi krvi kojom su u pomogli spasiti tuđe živote u najkritičnijim trenucima.

Potom su jubilarnim darivateljima uručena priznanja i pokloni koje je osigurala gradska uprava, na čemu im je ravnateljica Bartolović i ovom prigodom javno zahvalila. Za 100 darivanja priznanje je primio Hrvoje Jurašić. Krv su 75 puta darovali Milan Magdić, Robert Ivan Šestak i Marinko Turković. Sedam darivatelja ostvarilo je jubilarnih 50 darivanja krvi, a to su: Marinko Šajn, Ivica Kalmar, Goran Marinić, Jure Matovina, Vladimir Paušić, Zvonko Ranogajec i Robert Rupčić.

Na kraju je rečeno da sve više mladih osoba postaju darivatelji krvi, a sljedeća akcija darivanja održat će se 6. studenog.

 

 

Sportska dvorana “Ivica Cindrić – Piva” će se grijati na plin

Kao što smo vas već izvjestili, u četvrtak je u rad puštena zajednička kotlovnica na biomasu Osnovne škole “Ivane Brlić Mažuranić” i Obrtničke i tehničke škole u Ogulin, koja je smještena u dvorištu između ove dvije škole. Na tiskovnoj konferenciji, koja je organizirana tim povodom, uputili smo pitanje ravnateljici Osnovne škole “Ivane Brlić Mažuranić”, Anđelki Salopek, na koji će se način u buduće grijati Sportska dvorana “Ivica Cindrić Piva.”. “Dvorana je u vlasništvu Sportske zajednice, odnosno grada, koji je obaviješten o prelasku na novi sustav grijanja. Grad je pronašao drugačije rješenje. Čini mi se na plin. Sad ovisi o gradu kako će i na koji način riješiti grijanje za dvoranu”. – glasio je njezin odgovor.

Danas smo pak u našem programu ugostili gradonačelnika Dalibora Domitrovića kojem smo postavili isto to pitanje. Dalibor Domitrović nam je uvodno rekao da se već pune dvije godine gradska uprava bavi s pitanjem plinofikacije grada Ogulina. Prema njegovim riječima radi se o jako sporom i kompliciranom procesu, a trenutno koncesionar radi na projektiranju izgradnje plinovoda u naselju Proce. Obzirom da nam stižu sve hladniji dani, nas je zanimalo kako će u međuvremenu biti riješen problem grijanja ove dvorane.

Oboljelo je još 60 osoba, a podataka po gradovima i dalje nema

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 60 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 – izvjestio je danas Stožer civilne zaštite Karlovačke županije. Epidemiološka obrada je u tijeku.
U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od koronavirusa oboljelo 848 osoba. U samoizolaciji se nalazi 516 osoba.
U Općoj bolnici Karlovac je hospitalizirano 44 COVID pozitivnih pacijenata, 2 osobe su na respiratoru, 3 su novoprimljene, 1 puštena na kućno liječenje, a 1 osoba je preminula. U Općoj bolnici Ogulin, kako navode, na COVID odjelu leži 12 pacijenata.
Članovi Stožera civilne zaštite Karlovac izvršili su inspekcijske nadzore na području Karlovca. Obišli su 15 trgovina, 7 uslužnih djelatnosti, 10 ugostiteljskih objekata, te 5 subjekata koji vrše usluge javnog prijevoza. Ovom prilikom za 2 trgovine su izdana usmena upozorenja.
Niti danas nema podataka s kojeg područja županije stižu novooboljele osobe, ali veseli činjenica da je broj novooboljelih nešto manji no dan ranije.

 

U nedjelju završava ljetno računanje vremena

Pomicanjem kazaljki sata unatrag u nedjelju, 25. listopada završava ljetno računanje vremena. Kazaljke će se pomaknuti unatrag u nedjelju u 3 sata ujutro, tako da se 3 sata, 00 minuta i 00 sekundi računa kao 2 sata, 00 minuta i 00 sekundi. Zahvaljujući novom zakonu od prošle godine, s promjenom računanja vremena više nema obaveze paljenja svjetala na automobilima. Naime, paljenje i gašenje svjetala regulirano je u datumskom razdoblju, odnosno od 1. studenog do 31. ožujka. Također, zbog pomicanja vremena u željezničkom prometu vlakovi će biti zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom.
Stoga, ne zaboravite pomaknuti kazaljke na vašim satovima i uživajte u dodatnom satu sna i odmora.

fb-share-icon

Comments are closed.