Vijesti 23.04.2021.

Comments are closed

Dugovanja ogulinske bolnice premašila su 56 milijuna kuna

Nedavno smo objavili članak o poslovanju zdravstvenih ustanova na području Karlovačke županije, pod naslovom “Zdravstvo u minusu: Od 14 zdravstvenih ustanova u Karlovačkoj županiji, samo su četiri 2020. godinu završile u plusu“. U njemu se među stalim navodi da je Opća bolnica i bolnica branitelja Domovinskog rata Ogulin, s prihodima od 57,836.296 i rashodima od 75,951.200 kuna, godinu završila u minusu od 18,114.904 kune.

To su podaci za prošlu godinu, no nas je zanimalo i kakva je trenutna situacija, pa smo poslali upit osnivaču, Karlovačkoj županiji. U odgovoru se navodi ovako:

“DUG OBBBDRO NA DAN 20.04.2021. JE SLIJEDEĆI:
1. UKUPAN DUG IZNOSI 56.731.709
• 49.131.417,00 KN – OBVEZA PREMA HZZO ZA MANJE IZVRŠEN RAD
• 7.600,292,00 KN – PREMA DOBAVLJAČIMA
2. DUG PREMA VELEDROGERIJAMA JE:
• 2.463.928,00 KN

3. OSTALA DUGOVANJA JESU:
• OBVEZA ZA ŽIVEŽNE NAMIRNICE 130.578,00 KN
• OBVEZA ZA ENERGIJU 868.393,00 KN
• OBVEZA ZA OSNOVNA SREDSTVA 621.695,00 KN
• OBVEZA DR. ZDRAV. USTANOVAMA 234.663,00 KN
• OSTALE OBVEZE 2.362.131,00 KN

4. DUG ZA VODU IZNOSI 918.904,00 KN”.

Dakle, očito je da se dio ovih dugovanja gomilao kroz više godina i nisu sva nastala od jučer. Dio njih možemo shvatiti kao posljedicu generalnog nereda i nefunkcionalnosti zdravstvenog sustava, za što se, kao i u slučaju mnogih bolnica u Hrvatskoj, prstom treba uprijeti prema nadležnom ministarstvu. Ipak, prilično je nevjerojatno da se sada i u tolikim iznosima pojavljuju dugovanja za osnovne stvari poput hrane, energije, osnovnih sredstava ili primjerice vode! Stoga je logično da pitanje tko je za takvo dugovanje kriv, kako se dozvolilo da se toliko duga nagomila i što je radilo Upravno vijeće koje je županija postavila da kontrolira rad bolnice, ponovo uputimo na adresu osnivača, Karlovačke županije. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

S obzirom da se dio potraživanja, u iznosu od preko 900 tisuća kuna odnosi i na gradsku tvrtku Vodovod i kanalizacija Ogulin, upit ćemo uputiti i na tu adresu. Naime, dobro je poznato što se događa sa građanima koji svoje obveze plaćanja bilo koje usluge ne izvršavaju na vrijeme, pa nas zanima da li je moguće da zbog dugova, ogulinska bolnica ostane bez vode. Za kraj, parafrizirat ćemo jednu dosjetku koja je već dulje vrijeme popularna na društvenim mrežama, pa ćemo se zapitati: Da li je moguće da za bolnicu, koju su građani Ogulina izgradili samodoprinosom iz svojih plaća, sadašnji “upravljači” nisu u stanju platiti vodu?

 

Gradonačelnik Domitrović – “Nova instant afera Ivice Porubića-Bajsa”

“Poštovani, nastavno na pokušaj insceniranja afere vezano za čuvarsku službu u parku tijekom Adventa niže dostavljam priopćenje”- navodi se u dopisu kojeg smo primili iz gradske uprave, a u kojem se dalje navodi:

“Dvije godine rada u Gradskom vijeću vijećnika HDZ-a Ivice Porubića-Bajsa protekle su u izmišljanju lažnih nepostojećih afera. Bilo je tu izmišljenih afera malčiranja, zapošljavanja, korištenja službenih automobila u privatne svrhe i još mnogo drugih. U dvije godine rada u Gradskom vijeću od vijećnika Porubića nismo čuli ništa konkretno i svrsishodno što bi moglo donijeti dobro zajednici i gradu Ogulinu, već se njegov vijećnički rad svodio na jalove pokušaje izmišljanja afera.

Prije nekoliko dana plasirana je nova izmišljena afera od strane Gradskog vijećnika HDZ-a Ivice Porubića- Bajsa. Naime, gospodin Porubić insinuira enormne troškove čuvarske službe za vrijeme odvijanja Bajkovitog adventa, stoga mi je dužnost obavijestiti građane o pravom stanju stvari.

S obzirom na tadašnje epidemiološke uvjete proslava Adventa odvijala se na specifičan način. U gradskom parku svakodnevno od 17:00 do 22:00 svirala je ambijentalna glazba, a park je bio osvijetljen dekorativnom rasvjetom. Puštanje glazbe i rasvjete skupa s opremom ugovoreno je s tvrtkom XFINITY iz Čavli, a vrijednost ugovora je 58.800 kuna (ugovor je u prilogu). S obzirom na to da je vrijednost glazbene i svjetlosne opreme vrlo velika (oko 200.000 kuna), a uz to je svjetlosna oprema spojena na visoki napon, tvrtka XFINITY je inzistirala na čuvarskoj službi 24 sata na dan. Od iste tvrtke zatražena je ponuda i za čuvarsku službu koja je iznosila 70.560 kuna što iznosi 35 kn/h (ponuda je u prilogu).

Već 16 godina od prvog Ogulinskog festivala bajke naši Ogulinci, uglavnom Hrvatski branitelji, temeljem Ugovora o djelu rade na poslovima redarske službe po cijeni od 25 kn/h. S obzirom na to da je to ipak povoljnija cijena od ponuđene cijene tvrtke XFINITY, a naši Ogulinci branitelji imaju već dugogodišnje iskustvo u obavljanju ovakvih poslova, čuvarska služba ugovorena je sa sedam osoba iz Ogulina, od kojih su svih sedam Hrvatski branitelji, te je time ušteđeno oko 7.000 kuna. Ukupno je sedmorici zaštitara isplaćeno 63.324,37 kuna bruto ili 39.670 kuna neto iznos. Kada neto iznos podijelimo na 7 ljudi dobijemo da je prosječno svaki čuvar zaradio 5.667,15 kuna.

Gospodine Porubiću, 5.667,15 kuna za 42 radna dana na niskoj temperaturi uglavnom noću, za naše Ogulince hrvatske branitelje, smatram da nije puno, već premalo.

Svojim istupima i izmišljanjem lažnih afera u tijeku svog vijećnićkog mandata pokazali ste da niste dorasli poslu, isto kao i oni koji plasiraju Vaše lažne afere u javnost.”- navodi se u priopćenju koje potpisuje gradonačelnik Dalibor Domitrović.

 

U Ogulinu 19, Josipdolu 14, a u Plaškom 2 nova slučaja zaraze

U Karlovačkoj županiji, u posljednja 24 sata, imamo ukupno 120 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od toga je u Ogulinu zabilježeno 19 novih slučajeva zaraze, u Josipdolu 14, a u Plaškom 2 nova slučaja zaraze. Preminulo je 5 COVID pozitivnih osoba u našoj županiji, a 584 osobe su u samoizolaciji.
S područja Karlovačke županije u posljednja 24 sata PCR testovima testirano je 186 osoba, a utvrđena su 93 nova slučaja zaraze. S područja grada Karlovca je 41 novooboljela osoba, Ogulina 19, Josipdol je zabilježio 14 novooboljelih, Duga Resa 6, Ozalj, Draganić i Netretić po 3, Plaški 2, a Bosiljevo i Barilović imaju po 1 novi slučaj.
Brzom testiranju pristupilo je 126 osoba, a zaraza je utvrđena kod još 27 osoba. S područja grada Karlovca je 6 novooboljelih, Duga Rese 11, Rakovice 5, Generalski Stol ima 2 ova slučaja, a Ozalj, Slunj i Barilović imaju po 1 novi slučaj zaraze.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 147 osoba (OB Ogulin-36, SB Duga Resa-43, OB Karlovac-68). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 13 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-1, OB Karlovac-12), a otpušteno je 8 osoba (OB Ogulin-3, OB Karlovac-5). Na respiratoru se nalazi 7 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-3, OB Karlovac-4). Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminulo je 5 osoba: 4 muške osobe ( 1955.,1953., 1953. i 1933.godište), te jedna ženska osoba (1966.godište).

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 12 961 osoba ( 9675- PCR, 3286-brzi antigenski test). U bolnicama je preminula 401 osoba, te 30 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika. Sa bolničkog liječenja od početka pandemije otpuštene su 863 osobe.

Stanje u školama Karovačke županije na dan – petak 23.04.2021.
Broj pozitivnih učenika OŠ: 27
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 19
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 273
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 18
Broj razrednih odjela u samoizol: 11

Broj pozitivnih učenika SŠ: 14
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 5
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 85
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 2
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 2

U odnosu na četvrtak:
u OŠ: 4 pozitivna učenika više i 3 pozitivna zaposlenika više
u SŠ: 1 pozitivan učenik manje, a isti je broj pozitivnih zaposlenika.

Završen projekt “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja”

Dječji vrtić „Bistrac“ prijavio se na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za projekt Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Provedbom projekta uvela se mogućnost produljenog rada Vrtića za roditelje djece koja su izrazila potrebu za istim. Projekt je potpisan 24. listopada 2018. godine u trajanju od 30 mjeseci. Projektom su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu 855. 225, 29 kuna, a partner u projektu bio je Grad Ogulin (osnivač Vrtića), rečeno je, među ostalim, na završnoj konferenciji održanoj povodom kraja projekta.

U okviru ovoga projekta zaposlena je odgojiteljica predškolske djece, voditelj projekta, te tri vanjska suradnika. Tijekom projekta provodila su se dva dodatna programa odobrena od nadležnog ministarstva te se razvio treći program (sportski) koji će se provoditi nakon završetka projekta.

Kraći etno program provodio se dva puta tjedno, a cilj programa je razvijanje osjećaja poštovanja i interes kod djece prema hrvatskoj predajnoj i tradicijskoj baštini, te poticanje očuvanja vlastitog identiteta.
Program engleske igraonice također se provodio dva puta tjedno te je cilj razvijanje pozitivnih stavova i trajne motivacije za učenjem engleskog jezika i upoznavanjem kulture različitih područja gdje se engleskim jezikom komunicira.
Treći program Univerzalna športska igraonica namijenjena je djeci predškolskog uzrasta gdje će se djecu kroz igru i zabavu uvesti u svijet sporta kako bi poboljšala motoričke sposobnosti te se povezala sa zdravim načinom života. Program je osmišljen od vanjskog suradnika te verificiran od nadležnog ministarstva.

Sredstva dobivena za potrebe Projekta utrošena su za nabavu didaktike, potrošnih materijala, edukaciju odgojiteljice, plaća zaposlenika i promociju projekta.
Zbog nastale epidemiološke situacije igraonice su se provodile u skladu s mjerama HZJZ, međutim polaznost djece se smanjila. Projekt završava 24. travnja 2021. godine.

Grad Ogulin sufinancira kastraciju mačaka i pasa

Gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović donesao je Odluku o sufinanciranju troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka građana koji imaju prebivalište na području grada Ogulina. Potpisani su ugovori sa veterinarskim organizacijama na području grada, i to sa Veterinarskom ambulantom Ogulin d.o.o. i Specijalističkom veterinarskom praksom za male životinje PETVET.

Sufinancirati će se troškovi sterilizacije i kastracije za najviše 2 psa i 2 mačke po vlasniku u iznosima od 300,00 kuna za sterilizaciju ženke psa, 200,00 kuna za kastraciju mužjaka psa, 150,00 kuna za sterilizaciju ženke mačke, 100,00 kuna za kastraciju mužjaka mačke i 50,00 kuna za evidentiranje (mikročipiranje) psa ili kuje. Preostali iznos do punog iznosa troška za pruženu uslugu podmiruje vlasnik životinje.

“Pozivamo sve naše sugrađane, vlasnike pasa i mačaka da iskoriste pravo na sufinanciranje troškova i time smanjimo broj napuštenih životinja.
Zahtjev za odobrenje sufinanciranja podnosi se Gradu Ogulinu na obrascu koji je dostupan na službenoj web stranici Grada.” – poručuju iz gradske uprave.

Nastava u ogulinskim školama se nastavlja prema dosadašnjem modelu

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije donio je odluku o načinu izvođenja nastave od ponedjeljka, 26. travnja. Kriterij određivanja načina izvođenja nastave jest 7-dnevna incidencija oboljelih po jedinicama lokalne samouprave, s referentnom točkom od 1500 te redovito praćenje epidemiološke situacije u svakoj pojedinoj školi (pozitivni učenici i nastavnici te broj osoba i razrednih odjela u samoizolaciji).
Sukladno tome, donesena je sljedeća odluka:
Nastava u osnovnim školama za sve razrede odvijat će se prema modelu A (nastava u školi). Iznimno, u školama na području grada Karlovca, Duge Rese, Ogulina i Slunja, nastava će se odvijati prema dosadašnjem modelu – niži razredi (1.-4.) prema modelu A, a ostali razredi (5.-8.) prema modelu C (nastava na daljinu).

Nastava u svim srednjim školama odvija se prema modelu C, izuzev učenika završnih razreda (4. odnosno 5.razredi), nastava se odvija prema modelu A. Izvršavanje obveza u okviru praktične nastave, dopušteno je sukladno svim propisanim epidmiološkim mjerama. Nastava u Glazbenoj školi se zbog specifičnosti odvijanja nastavnog procesa (individualna nastava) održava uživo.
Ova Odluka će se primjenjivati do 2.svibnja 2021.godine.

fb-share-icon

Comments are closed.