Vijesti 23.03.2021.

Comments are closed

U Karlovačkoj županiji zabilježena 64 nova slučaja zaraze, Ogulin bez ijednog

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 64 nova slučaja zaraze koronavirusom. Važno je napomenuti da u Ogulinu nije utvrđen niti jedan novi slučaj zaraze. PCR testiranju podvrgnulo se 227 osoba, od čega je kod 37 osoba utvrđena zaraza koronavirusom. Od toga je s područja grada Karlovca 25 novooboljelih, Ozalj ima 4 nova slučaja, Duga Resa i Draganić imaju po 2 nova slučaja, dok je u Cetingradu, Generalskom Stolu, Kamanju i Netretiću zabilježen po 1 novi slučaj zaraze.
318 osoba testirano je brzim testovima za detekciju antigena, a zaraza je utvrđena kod 24 osobe. Od toga je 10 novih slučajeva zaraze zabilježeno u Karlovcu, Dugoj Resi 6, Ozlju 3, Bariloviću 5, Generalskom Stolu 2, te u Kamanju 1 novi slučaj.

U bolnicama Karlovačke županije hospitalizirana su 53 COVID pozitivna pacijenta (OB Ogulin-10, OB Karlovac-43). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 8 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-3, OB Karlovac-5), a otpušteno je 5 osoba (OB Ogulin-1, OB Karlovac-4). Na respiratoru se nalazi 3 COVID pozitivna pacijenta. U posljednja 24 sata preminule su 2 COVID pozitivne osobe (OB Karlovac).
U samoizolaciji se na području cijele županije nalazi 460 osoba, a kršenja ove mjere nisu zabilježena.

 

Županijski Stožer na tiskovnoj konferenciji prezentirao nove mjere, koje stupaju na snagu 25. ožujka

U Karlovcu je danas održana konferencija za medije Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Na samom početku dr. Biserka Hranilović iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije poručila je da se epidemiološka slika na području županije pogoršala. Trenutno u Karlovačkoj županiji imamo 231 aktivan slučaj zaraze koronavirusom, od čega je glavnina s područja Karlovca – njih 157. Navela je i da je zamijećeno da se virus puno brže širi, da je zarazniji, te da obolijevaju gotovo cijele obitelji ili radni kolektivi. Još uvijek nije poznato radi li se o nekom od novih sojeva virusa, poput npr. Britanskog soja. Zamijećeno je i da građani prekasno reagiraju na simptome zaraze, te da se ne izoliraju niti testiraju na vrijeme.

Sukladno pogoršanju epidemiološke situacije na području Karloovačke županije, županijski Stožer Civilne zaštite jučer je uputio prijedlog mjera Nacionalnom stožeru CZ, kao i Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Između ostalog, zatražili su obustavu održavanja svih radionica, zabranu treninga u zatvorenim prostorima, osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji u ekipnim sportovima na nacionalnoj razini. Od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja stiglo im je mišljenje u kojem se predlaže da se razredna nastava (od 1-do 4.) ostavi po Modelu A. Tako bi, osim njih, od ovog četvrtka nastavu uživo pratili još samo učenici završnih razreda srednjih škola, a ostali na daljinu. Od četvrtka na online model nastave trebaju prijeći i škole stranih jezika.
Ponovno se uvodi preporuka nošenja maski za lice na otvorenom gdje se očekuje veći prtok ljudi, poput tržnica, prostora oko trgovačkih centara, i sl., bez obzira na fizički razmak. Osim toga, poslodavci će biti dužni osigurati vršenje pojačane kontrole u provedbi svih mjera, uz obvezu koordinacije sa inspektorima zaštite na radu. Poslodavcima se preporuča uvođenje smjenskog rada ili rada od kuće. Pojačan nadzor i kotrola provedbe te poštivanja epidemioloških mjera postat će obvezom u svim ustanovama predškolskog odgoja i visokog obrazovanja na području Karlovačke županije. Teretane se trenutno neće zatvarati, ali će se pojačano pratiti i nadzirati njihov rad.
Sukladno zahtjevu županijskog Stožera, mjere bi stupile na snagu u četvrtak, 25. ožujka, i trajale bi najmanje 14 dana. Također, Stožer je donio Odluku o aktiviranju dodatnog tima za provedbu kontrole propisanih epidemioloških mjera.

Tijekom tiskovne konferencije u više navrta članovi Stožera apelirali su na građane Karlovačke županije da se pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka, jer samo na taj način možemo spriječiti širenje zaraze. U slučaju nastavka negativnog trenda nije isključena niti mogućnost uvođenja još strožijih mjera.

Ljudski kapaciteti u bolnicama su napregnuti, jer ne skrbe samo o COVID pozitivnim osobama, već i o svim građanima kojima je neophodna zdravstvena zaštita. Liječnici koji skrbe o COVID pozitivnim osobama svjedoče težim kliničkim slikama oboljelih, čije stanje se mijenje doslovno iz sata u sat.

 

Podijeljeni prvi paketići u sklopu programa “Zaželi II – Grad Ogulin”

Nedavno je stigla prva isporuka potrepština u sklopu projekta „Zaželi II – Grad Ogulin“ za mjesec ožujak. Potrepštine su podijeljene na 179 paketa koji su dostavljeni krajnjim korisnicima, odnosno osobama starije životne dobi, te osobama u nepovoljnom položaju. Dobivenim potrepštinama korisnicima će se olakšati održavanje domova čistim i ugodnim za život.
Paket se sastoji od potrepština za održavanje higijene prostora, te za osobnu higijenu, koje će korisnici primati za vrijeme trajanja projekta. Buduća dinamika isporuke paketa će se odvijati na mjesečnoj razini. Cjelokupni iznos za nabavu higijenskih i kućanskih potrepština financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 

Zanimljive i poučne radionice o medijskoj pismenosti

U sklopu projekta Centar za razvoj civilnog društva, održane su zanimljive i vrlo poučne radionice o medijskoj pismenosti, koje održava sveučilišni prof. Ivan Tanta.
U uvodnom dijelu osvrnuo se na međugeneracijske razlike i odnose u obitelji, posebno među starijim članovima, koji imaju specifične potrebe i stavove. Naglasio je veliku važnost obitelji i način ponašanja prema starijoj populaciji, jer je obitelj njima primarni izvor socijalne podrške. Napomenuo je, među ostalim, da bračni odnosi predstavljaju ključnu podršku u životu većine starijih obitelji, ali se osvrnuo i na ulogu susjeda kojima se stari mogu obratiti u slučaju potrebe.
Radionica je nastavljena osvrtom na konkretne slučajeve, pri čemu su sudionici, polaznici radionice, mogli iznositi vlastita iskustva i predlagati načine rješavanja određenih pitanja “usamljene gomile”, ali i naučiti na koji način putem medija informirati slušatelje, gledatelje ili čitatelje o ovim problemima.

Nakon rasprave o tome tko teže podnosi udovištvo, bilo je riječi o tome kako ekonomija utječe na starost, ali i o nizu drugih zanimljivih tema. Primjerice, iz konkretnih slučajeva, koji su prikazani u video prilozima, moglo se doznati i na koji način mediji rade pogrešne stvari u izvještavanju, posebno kad su u pitanju maloljetnici. Govora je bilo i o nizu zakonskih odredbi koje se bave ovim pitanjima, te kaznama koje prijete medijima koji ih se ne pridržavaju.

Projekt Centar za razvoj civilnog društva sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

Odlični rezultati članova ogulinske Stanice HGSS-a

Proteklog vikenda na skijalištu Sljeme održano je tradicionalno natjecanje u vožnji akije u organizaciji Komisije za sigurnost na skijalištima i lavine Hrvatske gorske službe spašavanja. Svrha natjecanja bila je poticanje unaprijeđenja sposobnosti pružanja prve pomoći, sigurnosti transporta i jačanje međusobnog prijateljstva i povjerenja članova HGSS-a.

U natjecanju je sudjelovalo pet skijaških parova iz četiri stanice HGSS-a: Karlovac, Samobor, Zagreb i Ogulin.

Natjecanje se sastojalo u vožnji prazne akije kroz veleslalomsku stazu do cilja gdje se nalazila unesrećena osoba. Ozljeda koju je unesrećeni imao izvlačila se iz šešira. Za pristup i zbrinjavanje unesrećenog natjecatelji su u ovom slučaju imali 15-minutni limit.

Pružanje prve pomoći imalo je tri elementa: pristup unesrećenom, kvaliteta zahvata prve pomoći i kvaliteta transporta. Za to se moglo dobiti maksimalnih 30 bodova.

Postavljanje veleslalom staze, ocjenjivanje pružanja prve pomoći i sveukupno suđenje odradili su članovi HGSS Stanice Zagreb.

U Veleslalomu prvo mjesto osvojili su naši Ogulinci:
1.Vedran Salopek (OG) / Dalibor Vučić (ZG/OG) u vremenu 47:32
2.Nikola Brebrić (ZG) / Danijel Kos (SM) u vremenu 1:09:08
3.Dubravko Kavčić (ZG) / Ivan Mišur (ZG) sa vremenu 1:30:11

U pružanju prve pomoći i sigurnoj vožnji akije do cilja, isti ogulinski dvojac zauzeo je 2. mjesto:
1. Dubravko Kavčić / Ivan Mišur 28,25 bodova
2. Vedran Salopek / Dalibor Vučić 27,5 bodova
3. Nikola Brebrić / Danijel Kos 27 bodova

Nagrade su se dodjeljivale i u kombinaciji:
1. mjesto: Vedran Salopek / Dalibor Vučić
2. mjesto: Dubravko Kavčić / Ivan Mišur
3. mjesto: Nikola Brebrić / Danijel Kos.

Tijekom natjecanja naglasak je bio na pridržavanju epidemioloških mjera, što se i ocjenjivalo pri pružanju prve pomoći.

Nakon kratke pauze, održan je briefing za prvu HGSS turno skijašku utrku za koju se nadamo da će isto postati tradicija. Prijavljeno je bilo pet članova HGSS-a iz četiri Stanice: Zagreb, Karlovac, Samobor i Ogulin.

Start je bio skupni, ispod Vidikovca. Ispred okretišta trosjeda počinjalo se skijati prema Zelenom spustu, pa preko Zelenog do Krumpirišta gdje je već bilo dijelova

fb-share-icon

Comments are closed.