Vijesti 23.02.2021.

Comments are closed

LAG Frankopan odobrio projekte za još 9 malih poljoprivrednika ukupne vrijednosti 1.004.332,50 kuna

Upravni odbor LAG-a „Frankopan“ je na svojoj redovitoj sjednici donio Odluke o odabiru projekata pristiglih na Natječaj za provedbu tipa operacije 1.1.4. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ 5/20-1-1-4“ sukladno Lokalnoj razvojnoj strategiji LAG-a „Frankopan“ za razdoblje 2014.-2020.

Raspoloživa sredstva na ovom natječaju iznosila su 1.004.332,50 kn, i bila su dostatna za devet potpora. Maksimalan iznos potpore po projektu iznosio je 111.592,00HRK. Ured LAG-a je zaprimio čak 70 prijava na ovaj natječaj što je indikator da je ovaj tip operacije posebno popularan među poljoprivrednicima na području LAG-a, te sasvim jasna poruka da se i u narednom programskom razdoblju očekuje isti ili sličan tip operacije.

U ovom programskom razdoblju LAG Frankopan je odobrio potpore za 31 malog poljoprivrednika, a potpore su dodijeljene za njih 30 u ukupnom iznosu od 3.348.807,00 kn.

Lokalna akcijska grupa (LAG) „Frankopan“ nevladina je udruga koja predstavlja partnerstvo predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora općina Bosiljevo, Cetingrad, Generalski Stol, Josipdol, Plaški, Saborsko i Tounj, te gradova Slunj, Ogulin i Otočac, čija je uloga provedba lokalne razvojne strategije. LAG Frankopan osnovan je 2011-te godine. Prostor LAG-a administrativno pripada području Karlovačke i Ličko-senjske županije.

Uručeni pokloni mališanima za sudjelovanje u nagradnoj igri

U prostorijama Vijeća srpske nacionalne manjine grada Ogulin organiziran je prijem za djecu koja su se odazvala na nagradni natječaj, koji je povodom novogodišnjih i božićnih praznika organiziralo Vijeće srpske nacionalne manjine grada Ogulina i Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, Pododbor Ogulin. Uz predsjednika Vijeća Ranka Višnića i predsjednice ogulinskog pododbora SKD Prosvjete Dušanke Jančić Mendeš, na prijamu je bio i zamjenik gradonačelnika Ogulina Neven Ivošević.

S obzirom da nije bilo moguće izabrati najljepše crteže, organizacijski odbor je odlučio da će nagraditi sve koji su sudjelovali na ovom natječaju, te su svoj djeci uručeni prigodni paketi, ili su dostavljeni na njihove adrese. Predsjednica SKD Prosvjete u Ogulinu Dušanka Jančić Mendeš u kratkom obraćanju zahvalila se  djeci na prijavi na nagradni natječaj, te je pozvala djecu da prate Facebook stranicu SKD Prosvjete, Pododbora Ogulin i medije, jer će već povodom Uskrsa biti organiziran sličan natječaj za djecu. Pokloni su izmamili sreću na dječja lica, a to je bio i cilj ovoga nagradnog natječaja.

Poslanim radovima dokazano je da na području Ogulina ima nadarene djece, na što svi moramo biti ponosni, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Neven Ivošević.

Ogulin i dalje bez novooboljelih

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Ogulinu i susjednim nam općinama nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze.
PCR testiranju pristupilo je ukupno 180 osoba, od čega je utvrđeno 11 novih slučajeva zaraze. S područja grada Karlovca je 6 osoba, Duga Resa, Slunj i Cetingrad zabilježeli su po 1 novi slučaj, dok su u Netretiću evidentirana 2 nova slučaja zaraze. Brzim testovima za detekciju antigena zaraza je utvrđena kod još 17 osoba. Iz Karlovca su 2 novooboljele osobe, Duga Resa bilježi 7 novih slučajeva, Ozalj 5, a Kamanje, Netretić i Žakanje po 1 novi slučaj zaraze.
U Karlovačkoj županiji je ukupno do sada oboljelo 6730 osoba (PCR testiranje) i 1524 osoba (antigensko testiranje).

U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 25 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin-6, OB Karlovac-19). U posljednja 24 sata novoprimljene su 2 osobe (OB Karlovac), a s bolničkog liječenja otpuštena je 1 osoba (OB Karlovac). Na respiratoru su 2 COVID pozitivna pacijenta. U posljednja 24 sata preminula je 1 osoba (OB Karlovac). U samoizolaciji se u Karlovačkoj županiji nalazi 321 osoba.

Ove godine ćemo, po prvi put, uživati u Ogulinskom festivalu bajke u dva navrata

Počele su pripreme za 16. izdanje Ogulinskog festivala bajke. Ove godine po prvi puta Festival će se održati u dva termina, od 11. do 13. lipnja te od 10. do 12. rujna. Na web stranici Turističke zajednice grada Ogulina objavljen je poziv za prijavu sadržaja za sudjelovanje na 16. Ogulinskom festivalu bajke. Prijaviti možete profesionalni ili amaterski umjetnički program ili kreativnu radionicu putem dostave odgovarajućeg obrasca, isključivo elektroničkom poštom. Prilikom ispunjavanja obrasca nužno je odabrati datum kada želite nastupiti i predstaviti vaš sadržaj. Prijave se vrše na e-mail adresu [email protected] . Rok za prijave programa je 31. ožujak ove godine. Nakon isteka roka za prijave, organizator će izvršiti selekciju prijavljenog sadržaja, a o rezultatima odabira obavijestit će sve prijavitelje. “Veselimo se 16. druženju s vama!” – poruka je organizatora.

Učenici OTŠ-a izradili klupe i vješalice za plesnu dvoranu Pučkog učilišta

U obrtničkim zanimanjima jako je važna praktična nastava. Uz općeobrazovne predmete koji učenicima pružaju znanje iz opće kulture, praktična nastava učenicima pruža praktično znanje za njihovo buduće zanimanje, a učenici ogulinske Obrtničke i tehničke škole joj pristupaju sa zanimanjem i veseljem. Svako toliko učenici ugodno iznenade svoje nastavnike i kolege sa svojim radovima i idejama. Tako su učenici OTŠ-a koji pohađaju zanimanje stolar nedavno, s nastavnikom Damirom Mihaljevićem, napravili male stolice koje će ponijeti kućama.

Inače, ova ogulinska škola nedavno je nastavila i suradnju sa Pučkim otvorenim učilištem Ogulin. Tako su zajednički rad i vrijedne ruke učenika strojobravara i stolara rezultirali još jednim uspješnim projektom. Učenici su izradili klupe i vješalice za dvije garderobe plesne dvorane Pučkog učilišta, a sve se odvijalo pod budnim okom nastavnika Damira Mihaljevića i Daria Turkovića.
“Nadamo se da će kvaliteta naših proizvoda biti prepoznata i da ćemo u budućnosti realizirati još mnogo dobrih projekata.” – poručili su iz Obrtničke i tehničke škole Ogulin. (otsog.hr/ROg)

Zabilježen povećan broj požara na otvorenom

U protekla 24 sata ŽVOC Karlovac evidentirao je deset intervencija od čega je zabilježeno šest požara na otvorenom prostoru. Gasili su ih vatrogasci DVD-a Žakanje, Jurovski Brod, Ribnik, Vojnić, Slunj i Saborsko. Stoga, iz Vatrogasne zajednice Karlovačke županije podsjećaju građane na županijsku Odluku o mjerama za sprječavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru.
Posebno naglašavaju da je svako spaljivanje potrebno javiti najbližoj vatrogasnoj postrojbi te od iste zatražiti dozvolu, mjesto spaljivanja mora biti udaljeno od prometnica, pruge i električnih vodova te 200 metara od šume. Također, spaljivanje je dozvoljeno samo danju i za mirna vremena, a zabranjeno je nedjeljom, blagdanima i kada puše vjetar. Važno je biti uz mjesto spaljivanja i pogasiti preostali žar. Za nepridržavanje Odluke propisane su novčane kazne.

“Stoga apeliramo na sve žitelje Karlovačke županije da se pridržavaju ovih mjera, jer samo odgovornim ponašanjem možemo spriječiti požare i tako zaštititi ljudske živote i imovinu. U slučaju pojave požara, odmah nazovite broj 193 ili 112.” – poručili su iz Vatrogasne zejdnice Karlovačke županije.

fb-share-icon

Comments are closed.