Vijesti 22.10.2020.

Comments are closed

71 je novozaražena osoba u Karlovačkoj županiji

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 71 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 – priopćili su danas iz županijskog Stožera civilne zaštite. Epidemiološka obrada je, kako navode, u tijeku. Iz izvješća niti danas nije vidljivo iz kojih dijelova i gradova županije su novozaražene osobe, pa tako ne znamo ima li i koliko novozaraženih osoba u našem gradu.
U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 788 osoba. U samoizolaciji se nalazi 479 osoba.
U Općoj bolnici Karlovac su hospitalizirana 43 COVID-19 pozitivna pacijenta, 1 osoba je na respiratoru, 1 je otpuštena na kućno liječenje, 9 je novoprimljenih. U posljednja 24 sata jedna je osoba preminula.
Dodajmo ovome, da je OGportal došao do neslužbenih saznanja da se dječji odjel u ogulinskoj bolnici seli na ginekologiju, a da će dječji odjel biti još jedan covid odjel u našoj bolnici. Jesu li ove informacije točne i ako jesu, koliko će pacijenata tamo moći biti smješteno, glasilo je pitanje koje su poslali u Opću bolnicu i bolnicu branitelja Domovinskog rata Ogulin. Također ih je zanimalo je li točno da je u rodilište došla covid pozitivna rodilja?
Odgovor su dobili danas, u vrlo kratkom roku, a u njemu stoji:
“Prema nalazu briseva od 20.10.2020. koji su izrađeni u Bolnici za zarazne bolesti Fran Mihaljević, imamo značajan porast novo oboljelih odnosno COVID-19 pozitivnih osoba. Od pristiglih 12 pozitivnih nalaza, 4 pacijenta su bila hospitalizirana u našoj bolnici kao hitni pacijenti koji trebaju bolničku skrb. Ista je pacijentima i pružena. Osoblje je prilikom njege i liječenja imalo zaštitnu odjeću , no po preporuci dio osoblja biti će nakon odluke epidemiologa u izolaciji .
U bolnici smo osigurali nesmetan rad svih odjela.
Na COVID odjelu imamo 13 pozitivnih pacijenata od kojih su svi sa blažim simptomima bolesti. U mogućnosti smo prihvatiti još COVID pozitivnih pacijenata, jer smo osigurali dodatne kapacitete.
Unatoč osoblju koje je u izolaciji, te unatoč tome što je dio osoblja preraspoređen na COVID odjel, osigurali smo zbrinjavanje svih hitnih pacijenata ambulantno i bolnički, a hladni program se za sada zaustavlja.
S poštovanjem, Voditelj KS OBBBDRO: Alena Furić, dr. med. spec. internist.”
Nažalost, od županijskog Stožera Civilne zaštite, već tjedan dana nemamo informaciju ni službenu potvrdu o broju novooboljelih na području Ogulina. S obzirom na takvo informiranje, morat ćemo i dalje, iz neslužbenih saznanja, tražiti informacije – pišu novinari OGportala.

 

 

U rad puštena zajednička kotlovnica na biomasu

U rad je danas puštena zajednička kotlovnica na biomasu Osnovne škole “Ivane Brlić Mažuranić” i Obrtničke i tehničke škole u Ogulinu. Tim povodom održana je i kraća tiskovna koferencija, tijekom koje ravnateljice obje škole nisu krile zadovoljstvo ovim novim i ekološki prihvatljivim načinom grijanja njihovih škola. Izgradnja kotlovnice financirana je sredstvima Europske unije, a radovi su trajali 3 mjeseca. Radve je izvodila tvrtka “Mi Maris d.o.o.” iz Ivanić Grada, a ukupna vrijednost radova iznosila je 3,3 milijuna kuna. Prelaskom na ovakav način grijanja bit će ostavrene znatne uštede u proračunima obje škole.

Konferenciji su među ostalima nazočili zamjnica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar, te ravnatelj Regionalne energetske agencije Julije Domac. Obzirom na činjenicu da je na stari sustav grijanja OŠ “Ivane Brlić – Mažuranić” bila spojena i susjedna sportska dvorana “Ivica Cindrić – Piva”, zanimalo nas je na koji način će se sada grijati ova dvorana. Odgovor smo potražili od ravnateljice Anđelke Salopek.

Predstavnika Grada Ogulina na današnjem skupu nije bilo, pa nas je zanimalo zašto. Doznali smo da im je poziv upućen tek jutros, ali su već imali dogovoren sastanak s APN-om u vezi gradnje stanova u Poredicama.

 

 

Ogulinska bolnica raspolaže sa zalihom lijekova za 7 dana

Nagomilani dugovi bolnica i, za sad, neuspješni pregovori predstavnika veledrogerija s predstavnicima Vlade RH izazvali su novu krizu u opskrbi lijekovima. Nas je zanimalo je li se na ovom popisu bolnica našla i naša ogulinska bolnica, pa smo upit poslali ravnatelju dr. Josipu Zorku. Zanimalo nas je i koja je visina ukupnog iznosa duga naše bolnice prema veledrogerijama, te sa koliko zakašnjenja, inače, naša bolnica podmiruje ovakva dugovanja. Ukoliko je ogulinskoj bolnici obustavljena isporuka lijkova, pitali smo i s kojom zalihom raspolažu te za koje vremensko razdoblje će biti dostatna. Naše posljednje pitanje bilo je imaju li pacijenti razloga za bojazan.

Odgovor nam je danas stigao u redakciju, potpisuje ga ravnatelj dr. Josip Zorko, a prenosimo ga u cijelosti:
“Sukladno Vašem upitu obaviještavamo Vas o slijedećem:
– Nije nam poznat popis bolnica kojima je obustavljena isporuka lijekova i nemamo saznanja da li se naša bolnica nalazi na istom
– Dug bolnice prema veledrogerijama sveden je unutar 365 dana
– Pojedine veledrogerije najavile su nemogućnost redovite isporuke lijekova, a neke veledrogerije traže da im se prije isporuke nove robe podmire prethodni računi u vrijednosti novo naručene robe
– Prema sadašnjem stanju imamo zalihe za 7 dana.”

Iz ovog odgovora nismo doznali koliki je danas iznos duga ogulinske bolnice prema veledrogerijama. O tom dugovanju govorili smo u našem programu u srpnju prošle godine, kada smo ravnatelju Zorku također poslali upit. Koliko duguje ogulinska bolnica veledrogerijama, plaća li svoje obveze u zakonskom roku, neka su od pitanja koja smo tada uputili ravnatelju ogulinske Opće bolnice. U odgovoru je ravnatelj tada, između ostalog, naveo kako je dospjeli dug ogulinske bolnice za lijekove i potrošni materijal prema veledrogerijama, na dan 30. lipnja 2019. godine, iznosio 8.314.926,00 kuna. Tom prilikom smo doznali i kako naša bolnica ne podmiruje dugovanja prema veledrogerijama u zakonskom roku, a najstarija dospjela obveza bila je stara 482 dana.

Koronavirusom zaraženo dvoje ogulinskih srednjoškolaca

Jučer poslijepodne u ogulinsku Gimnaziju i strukovnu školu “Bernardina Frankopana”, ali i u Obrtničku i tehničku školu Ogulin stigla je informacija da je u svakoj školi po jedan učenik pozitivan na koronavirus. Ravnatelji škola odmah su zatražili smjernice za daljnje postupanje od gradskog Stožera civilne zaštite. Prema riječima članice Stožera i zamjenice gradonačelnika Ivane Salopek Šumonje u ovoj situaciji najmjerodavniji su epidemiolozi, pa će se daljnji rad u ovim školama organizirati u skladu s njihovim naputcima.
Ravnatelji obje škole su iz preventivnih razloga odlučili da danas dva razreda, koja inače pohađaju zaraženi učenici, nastavu prate online. Gostujući u našem programu, Ivana Salopek Šumonja rekla je kako je stanje u ogulinskoj bolnici dobro, te da nema zaraženih među zdravstvenim osobljem. Još jednom je pozvala sve sugrađane na poštivanje epidemioloških mjera.

Kako doznajemo jedan od oboljelih učenika je inače smješten u Učeničkom domu Ogulin, pa je cijeli prostor doma dezinficiran.
Odmah po saznanju o oboljelom, ravnateljica Učeničkog doma Željka Stipetić – Pađen je odlučila da učenici koji su bili u kontaktu sa učenicom, a koji pohadjaju i isti razred, te jedna učenica s kojom se pozitivna učenica družila, napuste dom iz preventivnih razloga. Dvije odgajateljice koje su bile u kontaktu sa učenicom danas rade online. Daljnji rad organizirat ce se prema naputku epidemiologa.
U ogulinskom domu je ove godine smješteno 39 učenika. Smješteni su u jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe. Učenici su u sobama raspoređeni tako da su iz istog razreda i škole, rodbinska povezanost ili učenici koji se inače druže. Prehrana se odvija u nekoliko vremenskih intervala,učenici su grupirani po sobama za vrijeme obroka.Svi učenici u domu nose maske kao i djelatnici. Na čistoću i dezinfekciju prostora pazilo se i prije covida 19, a sada su mjere pojačane. Dva puta dnevno se mjeri temperature učenicima, u jutro i na večer.

“Katarine” iz Josipdola pokrenule novu akciju

Članice Ženske udruge “Katarine” iz Josipdola pokreću akciju nabavke stakloplastičnih pregrada za učenike koji pohađaju Osnovnu školu “Josipdol”, te područne škole Oštarije i Tounj. S obzirom na epidemiološke okolnosti, cilj ove akcije je veća sigurnost učenika u učionicama.
“Molimo vas da se svi koji ste u mogućnosti uključite u navedenu akciju, kako bismo zaštitili naše najmlađe, a samim time i cjelokupno stanovništvo. Za tu namjenu otvoren je poseban račun. Uplatiti možete uplatnicom, ili barkodom na uplatnici. Okvirna cijena zaštitne pregrade za jednu klupu je 100kn”. – poručuju članice ove udruge.
Ukoliko želite podržati ovu akciju, uplatu možete izvršiti na slijedeći broj računa HR3523400091511091498, a pritom navedite i slijedeći poziv na broj: 02-10-2020.

fb-share-icon

Comments are closed.