Vijesti 22.04.2021.

Comments are closed

Dan planeta Zemlje 2021. i briga o okolišu u Ogulinu

“22. travnja svake godine obilježava se Dan planete Zemlje, a tema ovogodišnjeg 51. Dana planeta Zemlje glasi „Restore OurEarth“ (Obnovimo našu Zemlju).

Dan planeta Zemlje prvi put je obilježen 22. travnja 1970. godine kako bi se istaknula potreba očuvanja prirodnih resursa planeta. Danas se taj dan obilježava u više od 190 zemalja s ciljem očuvanja svijesti prema prirodnom okolišu i zaštiti prirode. U Hrvatskoj se organizirano obilježava od 1990. godine.” – navodi se u uvodu priopćenja koje nam je stiglo iz gradske uprave, a potpisuje ga zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja.

U nastavku je istaknuto slijedeće:

“Kako bi se na lokalnoj razini unaprijedio sustav zaštite okoliša, Grad Ogulin je u mandatu ove gradske vlasti s ciljem zaštite okoliša uložio znatne napore i sredstva za izgradnju infrastrukture.

Tako se, nakon godinama zanemarivanog problema zbrinjavanja otpada, postupno gradi sustav gospodarenja otpadom. Reciklažno dvorište je otvoreno 1. ožujka ove godine, koštalo je 2,4 milijuna kuna, a odvoz otpada u njega je za građane Ogulina besplatan, odnosno trošak odvoza je uključen u fiksni dio cijene odvoza otpada. Za sortirnicu, koja će koštati oko 14,7 milijuna kuna, su osigurana financijska sredstva, a kompostana, čija procijenjena vrijednost iznosi 25 milijuna kuna, je prijavljena za sufinanciranje iz EU fondova, nabavljeno je mobilno reciklažno dvorište.

Jedan od bitnijih zahvata gradske vlasti vezan uz zaštitu okoliša je onaj na sanaciji odlagališta Sodol čija je prva faza započela početkom travnja. Bitno je naglasiti da je Ogulin uspio zadržati odlagalište Sodol otvorenim, usprkos prvotnom planu resornog ministarstva da ono bude zatvoreno. Da je odlagalište Sodol zatvoreno cijena odvoza smeća bi se višestruko povećala jer bi ga morali voziti u Rijeku na CGO Marišćina.

Uz navedeno, što se zbrinjavanja otpada tiče, našim građanima bit će podijeljeno 9 tisuća komada spremnika za otpad (kanti), u tijeku je nabava dodatnog kamiona za odvoz otpada, a Grad Ogulin je kroz projekte „Recikliraj za bolje sutra“ i „Izgradnja reciklažnog dvorišta“ provodio i izobrazno-edukativne aktivnosti.

Svi projekti zbrinjavanja otpada sufinancirani su iz EU fondova u 85%-tnom iznosu.

Zamjenom starih rasvjetnih tijela s novima temeljenim na LED tehnologiji Grad Ogulin je smanjio emisiju CO₂ i svjetlosno onečišćenje.

Također, podsjećamo, u Ogulinu je 2019. godine otvorena je punionica za električna vozila, i to prva koja je proizvedena u Hrvatskoj.”

 

Najviše novooboljelih ponovno u Karlovcu, ali i Ogulinu

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 133 nova slučaja zaraze koronavirusom, od čega je u Ogulinu zabilježeno 38 novih slučajeva. U bolnicama je preminulo 7 COVID pozitivnih osoba, a 596 osoba je u samoizolaciji.

222 osobe s područja Karlovačke županije testirane su PCR testovima, a u tvrđeno je 105 novih slučajeva. Po broju novooboljelih prednjači Karlovac sa 47 novooboljelih osoba, a tu je i Ogulin sa 34 nova slučaja zaraze. U Plaškom je 6 novooboljelih, u Josipdolu 5, Duga Resa ima 4 nova slučaja, Tounj i Ozalj po 3, a Draganić, Lasinja i Netretić imaju po 1 novooboljelu osobu.
Brzim testovima za detekciju antigena otkriveno je još 28 novooboljelih osoba. S područja grada Karlovca i Duge Rese je po 8 novih slučajeva, Ogulin ima 4, a Ozalj, Slunj, Vojnić, Generalski Stol, Josipdol, Kamanje, Krnjak i Žakanje imaju po 1novi slučaj.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 149 osoba (OB Ogulin-39, SB Duga Resa-43, OB Karlovac-67). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 13 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-3,SB Duga Resa-1, OB Karlovac-9), a otpuštene su 2 osobe (OB Ogulin-1, OB Karlovac-1). Na respiratoru se nalazi 11 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-3, OB Karlovac-8). Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminulo je 5 osoba: 3 ženske osobe (1933.,1932., 1942. godište) i 2 muške osobe (1962.i 1941.godište), a u Specijalnoj bolnici Duga Resa 2 osobe: jedna ženska osoba (1935.godište) i jedna muška osoba (1935.godište).

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 12 841 osoba ( 9582-PCR, 3259-brzi antigenski test). U bolnicama je preminulo 396 osoba, te 30 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika. Sa bolničkog liječenja od početka pandemije otpušteno je 855 osoba.

Stanje na dan – četvrtak 22.04.2021. škole:
Broj pozitivnih učenika OŠ: 23
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 16
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 231
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 15
Broj razrednih odjela u samoizol: 7

Broj pozitivnih učenika SŠ: 15
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 5
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 67
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 1
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 1

U odnosu na srijedu:
u OŠ: 1 pozitivan učenik više, a 2 pozitivna zaposlenika manje

u SŠ: 1 pozitivan učenik manje, a isti je broj pozitivnih zaposlenika

 

Tihana Turković predstavila rad Ivanine kuće bajke

U sklopu projekta Europske unije SoPHIA (Social Platform for Holistic Heritage Impact assessment) ovih dana održava se online konferencija Kulturna baština – preispitivanje procjena učinaka (eng. Cultural Heritage – Rethinking Impact Assessments).

Domaćin ove konferencije je EDUCULT, institut za kulturne politike i upravljanje u kulturi sa sjedištem u Austriji, a jedan od partnera je i hrvatski Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO). Ova konferencija okuplja stručnjake, istraživače i druge dionike kulturnih politika s ciljem poticanja rasprave o utjecaju intervencija na području kulturne baštine, imajući na umu činjenicu da je očuvanje kulturne baštine jedan od najvažnijih faktora kojim se definira europski identitet.

Konferencijom je obuhvaćeno nekoliko najvažnijih područja kroz različita predavanja i panel rasprave. Tako je, prvoga dana konferencije, održana i panel rasprava na temu Obrazovanje i kulturna baština u kojoj su se predstavili kulturni djelatnici iz različitih europskih ustanova i projekata.

Uz predstavnike iz Austrije, Irske, Finske i Italije, ravnateljica Ivanine kuće bajke Tihana Turković predstavila je i rad naše ustanove u kontekstu obrazovanja i kulturne baštine s posebnim naglaskom na ulogu tih elemenata na razini Ogulina.

Konferencije poput ove dragocjena su platforma za razmjenu iskustava, ali i izvrstan način promocije destinacije, kao i dobrih praksi među strukom.

Kandidatkinja za zamjenicu načelnika općine Plaški je Mara Šupica

Na sjednici Izvršnog odbora Općinske organizacije SDSS-a Plaški donesena je jednoglasna odluka o isticanju kandidature za predstojeće lokalne izbore s listom za Općinsko vijeće Općine Plaški i kandidatkinjom za zamjenicu općinskog načelnika iz reda srpske nacionalne manjine. Kandidatkinja za zamjenicu općinskog načelnika iz reda srpske nacionalne manjine u Općini Plaški je Mara Šupica, aktualna zamjenica načelnika iz reda srpske nacionalne manjine u Općini Plaški.

“Mara Šupica, po zanimanju diplomirana ekonomistica, udana, majka dvoje djece, predsjednica je Općinske organizacije SDSS-a Plaški, članica je Izvršnog odbora SDSS-a Karlovačke županije, članica Nadzornog odbora SDSS-a te članica Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine Karlovačke županije.
Mara Šupica je već 20 godina aktivno uključena u rad i djelovanje lokalne zajednice te je u proteklom razdoblju svojim znanjem, iskustvom i marljivim radom dala svoj puni doprinos razvoju Općine Plaški kroz pisanje i realizaciju niza programa i projekta čime je utjecala na unapređenje kvalitete života svih stanovnika u Općini Plaški.

Mara Šupica pisala je niz projekata za obnovu komunalne, društvene i socijalne infrastrukture u Općini Plaški te je svih 8 naselja u nerazvijenoj Općini Plaški dobilo kilometre novo asfaltirane nerazvrstane ceste te je pisala projekte za nabavu komunalnih strojeva i opreme- traktora, kombinirke, ralice i posipača.
Pisala je projekt obnove centralnog grijanja u bivšem dječjem vrtiću, obnovu i opremanje zgrade Doma kulture u kojim je održano II. zasjedanje ZAVNOH-a te projekt za obnovu Hrama Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom, zaštićenog kulturnog spomenika nulte kategorije.
Izrazito je ponosna što je još 2018. godine izradila projektni prijedlog EU projekta „Zaželi-Općina Plaški“ ukupne vrijednosti 4.465.716,00 kn, 100 % financiranog iz Europskog socijalnog fonda, OPULJP 2014.-2020., čijom provedbom je zaposleno 25 žena s područja Općine Plaški te voditelj, koordinator i asistent na projektu. Provedba projekta osigurala je pomoć i podršku za 125 krajnjih korisnika s područja Općine Plaški pretežno starijih i nemoćnih osoba.”- navodi se u priopćenju SDSS-a.

“Noć knjige” u Ivaninoj kući bajke

Ivanina kuća bajke pridružit će se, online sadržajima, obilježavanju manifestacije Noć knjige, s temom Ljekovita moć knjige. Kako doznajemo, u godini posvećenoj čitanju, pridružit će se čitaonicom bajki u kojima važnu ulogu ima izlječenje.
“U bajkama se događaju svakojaka čuda, iako to čudesno u bajkama nikoga zapravo ne čudi!
Osim brojnih čudesnih bića i ovostranih i onostranih likova koji u bajkama obitavaju, u njima se zbivaju i brojni čudesni događaji. Nerijetko se čak događa da mnogi likovi obole ili čudotvorno ozdrave posredstvom čarolije, a ti se motivi pojavljuju i u narodnim bajkama, ali i u bajkama poznatih autora kao što su Ivana Brlić Mažuranić, Hans Christian Andersen i Oscar Wilde.
Budite s nama u petak, 23. travnja, od 12 sati i kroz našu online čitaonicu saznajte više o ljekovitoj moći bajke! Naše ljekovite bajke moći ćete pogledati i poslušati na našem YouTube kanalu, internetskoj stranici i društvenim mrežama u 12, 14, 16, 18 i 20 sati.” – poručili su iz Ivaneine kuće bajke.

Otkazana “Knjiga za večeru”

Zbog epidemioloških okolnosti, a kako bi se spriječilo daljnje povećanje broja oboljelih od koronavirusa otkazuje se aktivnost “Knjiga za večeru”. Aktivnost koju su pripremali Gradska knjižnica i čitaonica i Pučko otvoreno učilište Ogulin bila je planirana je za sutra na Trgu Petra Stipetića, a u okviru obilježavanja Svjetskog dana knjige i Noći knjige.
“Nadamo se skorim povoljnim epidemiološkim uvjetima i provedbi ovog novog programa. Pozivamo sve na pridržavanje izrečenih epidemioloških mjera. Čuvajmo jedni druge.”- poručuju organizatori.

fb-share-icon

Comments are closed.