Vijesti 22.01.2021.

Comments are closed

Objavljen Proračun u malom Grada Ogulina za 2021. godinu

Na internetskoj stranici Grada Ogulina objavljen je sažetak gradskog proračuna Proračun u malom za 2021. godinu, koji na jasan i transparentan način objašnjava planove i aktivnosti Grada u vezi korištenja proračunskih sredstava. Želja je da se na ovaj način svim građanima omogući uvid u prihode i rashode Grada, kako bi dobili potpunu informaciju o tome gdje i kako se usmjerava i troši gradski, odnosno proračunski novac.
Gradu Ogulinu na čelu sa gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem, u nikad većem proračunu koji iznosi više od 105 milijuna kuna, glavni fokus prilikom izrade proračuna bio je razvoj gospodarstva, provedba projekata s ciljem povećanja zaposlenosti te prihoda građana i samog Grada. Sve to za cilj ima omogućiti veća izdvajanja za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture, predškolski odgoj, vatrogastvo, socijalnu skrb, kulturu, sport i sve ostalo iz nadležnosti Grada, a što u konačnici utječe na bolju kvalitetu života građana.

Proračun u malom za 2021. godinu možete pronaći na slijedećim poveznicama:
https://www.ogulin.hr/gradska-uprava/proracun-i-financijski-izvjestaji/

https://www.ogulin.hr/wp-content/uploads/2021/01/Prora%C4%8Dunski-vodi%C4%8D-za-2021.-godinu.pdf

 

Ogulin bez novooboljelih, a promjena u izvođenju nastave nema

12 novih slučajeva zaraze koronavirusom evidentirano je tijekom protekla 24 sata u Karlovačkoj županiji. Od toga je 9 novih slučajeva zaraze utvrđeno PCR testiranjem (Karlovac 3 osobe, Duga Resa 1,  Slunj 1, Draganić 4), dok su još 3 slučaja otkrivena brzim testovima za detekciju antigena (Karlovac 1 osoba, Duga Resa 1,  Barilović 1). Dobra je vijest da niti jedan novi slučaj zaraze nije utvrđen u Ogulinu, ali na našem širem području. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji od COVID-19 oboljelo 7698 osoba (6368 -PCR testiranje, 1330 antigensko testiranje).

U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano ukupno 49 COVID pozitivnih pacijenata (Ogulin-11, Duga Resa-2, Karlovac-36). U posljednja 24 sata u OB Karlovac novoprimljene su 3 COVID pozitivne osobe. Na respiratoru se nalaze 4 osobe ( OB Karlovac). U protekla 24 sata sa bolničkog liječenja su otpuštene 3 osobe ( OB Ogulin-1, OB Karlovac-2). U posljednja 24 sata preminula je 1 osoba (OB Karlovac). Ukupno su do sada u bolnicama Karlovačke županije umrle 264 osobe.
U samoizolaciji se u bolnicama Karlovačke županije na današnji dan nalazi 1 liječnik , 8 medicinskih sestara/tehničara te 5 nezdravstvenih djelatnika. U Karlovačkoj županiji se u samoizolaciji nalazi 289 osoba, a prijavljeno je jedno kršenje ove mjere.

Što se tiče nastavka odvijanja nastave u školama, iz županijskog Stožera civilne zaštite izvjestili su da će, sukladno preporukama institucija nacionalne razine, učenici nižih razreda osnovnih škola te učenici završnih razreda srednjih škola nastavu do daljnjega pohađati prema Modelu A – nastava u školi. Ostali učenici srednjih i osnovnih škola nastavu će do daljnjega pohađati prema Modelu C – nastava na daljinu. Ova mjera će ostati na snazi do daljnjega, a sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji i preporukama institucija s nacionalne razine. Učenici, kao i nastavno te tehničko osoblje škola, dužni su se i dalje pridržavati svih važećih epidemioloških mjera prilikom izvođenja nastave, koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

 

394-ero Ogulinaca kraj 2020.g. dočekao na “birou”

Krajem prosinca prošle godine u ogulinskog ispostavi Zavoda za zapošljavanje evidentirane su ukupno 734 nezaposlene osobe. U samom gradu Ogulinu bilo je 394 nezaposlenih, u Josipdolu 134, kao i Plaškom. Na Zavodu je istodobno evidentirano i 40 mještana Tounja, te 32 nezaposlene osobe iz Saborskog.

Što se tiče stanja u Karlovačkoj županiji, krajem prosinca evidentirano je ukupno 3.765 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na protekli mjesec povećanje za 41 nezaposlenu osobu ili 1,1%. U odnosu na prosinac 2019. godine došlo je do povećanja nezaposlenosti za 17,2% tj. za 554 nezaposlene osobe. Istodobno je u Republici Hrvatskoj evidentirano 159 845 nezaposlenih osoba što je povećanje od 21,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Na području Karlovačke županije najviše je nezaposlenih srednje radne dobi (od 30 do 49 godina starosti) – 1 504, zatim osoba starije radne dobi (od 50 do 65 godina starosti) – 1 238, te najmanje mladih (od 15 do 29 godina starosti) – 1 023. Krajem prosinca po prvi put zaposlenje je tražilo 675 nezapolsenih osoba.
U prosincu 2020. je zaprimljeno 305 prijava potreba za radnicima, što je povećanje za 39 prijava u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na isto razdoblje prošle godine došlo je do povećanja za 153 prijave (100,7%). Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (118 ili 38,7%), prerađivačkoj industriji (76 ili 24,9%), građevinarstvu (29 ili 9,5%), te obrazovanju (24 ili 7,9%).

 

Zbog najave oborina na ogulinskom području spuštene brane na akumulacijama

Brane na akumulaciji jezera na ogulinskom području HE Gojak odnosno Sabljaci i HE Lešće spuštene su preventivno, a vodotokovi na tim područjima pročišćeni.
Rezultat je to upozorenja da se u sljedeća tri dana na području Gorskog kotara očekuju veće količine oborina, pa operativne snage s tog područja žele biti spremne, kažu u Centru 112.
Najave su kišnih oborina uz Gorski kotar i za riječko područje, no ne treba smetnuti s uma geografiju koja u pravilu oborine iz ovog dijela gorske Hrvatske “šalje” prema Ogulinu, odnosno rijeci Dobri i Karlovačkoj županiji.
Upravo spuštanje brana je razlog što je nekoliko zadnjih dana vodostaj rijeke Dobre visok. (radio-mreznica)

 

Održana edukacija o govornim i prezentacijskim vještinama

U sklopu projekta Centar za razvoj civilnog društva sinoć je provedena i posljednja, četvrta edukacija Modula 2, pod vodstvom stručne suradnice Marije Salopek Mirosavljević, mag. comm.
Teme edukacija bile su govorne i prezentacijske vještine. Na jučerašnjoj edukaciji, nakon uvodnog dijela vježbi disanja i opuštanja prije izlaganja i javnog nastupa, polaznici su prezentirali vlastiti teme i iznijeli prijedloge projekata. Svi su bili izrazito zanimljivi. Izneseni su prijedlozi projekta “Zdrav duh u zdravom tijelu” i Poučna staza “Stožica”, te pomoć za djecu koja boluju od autizma.
Edukacija je i ovog puta održana online, preko platforme ZOOM.
Projekt Centar za razvoj civilnog društva sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

fb-share-icon

Comments are closed.