Vijesti 21.12.2020.

Comments are closed

Epidemiološko stanje u Ogulinu se stabilizira

Održana je još jedna online sjednica ogulinskog Stožera civilne zaštite. Tijekom sjednice bilo je govora o aktualnoj epidemiološkoj situaciji na našem području, koja, iako se smiruje, i dalje Ogulin pozicionira na visoko mjesto na ljestvici gradova u Karlovačkoj županiji po broju novooboljelih osoba.

Sjednici su po prvi puta prisustvovali i ravnatelji ogulinskih osnovnih i srednjih škola, a izrazili su želju da to i dalje nastave činiti. Podnoseći svoja izvješća, ravnatelji škola su istakli da se smanjio broj oboljelih učenika i zaposlenika škola, kao i broj osoba u samoizolaciji, a prelazak na online nastavu smatraju dobrom mjerom sprječavanja širenja zaraze. Jedino se dio nastave u ogulinskom OTŠ-u i dalje provodi u fizičkom obliku, a radi se o praktičnoj nastavi.

Ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko ocjenio je stanje u bolnici dobrim. U trentku održavanja sjednice, u bolnici su bila hospitalizirana 53 COVD pozitivna, kao i 7 negativnih pacijenata. Jučer su bolnički djelatnici uzeli 49 briseva, a jedan nalaz se još uvijek čeka, dok ih je 19 bilo pozitivnih. Dr. Zorko je istakao da je bolnica dobila 4 monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata. Tri su već raspoređena na COVID odjele, a 4. će biti postavljen na 4. COVID odjelu, čije opremanje je započelo. U samoizolaciji je ukupno 27 djelatnika bolnice, od čega su 2 liječnika te 15 medicinskih tehničara.

Ravnateljica Doma zdravlja Zlata Kurelac je rekla da su njihova 2 zaposlenika u samoizolaciji, te da se smanjuje pritisak na brza antigenska testiranja. Danas su ovom metodom testirane 4 osobe, a 1 nalaz je bio pozitivan.

Između ostalog, govora je bilo i o uvođenju propusnica za međužupanijsko kretanje. Ta odredba nacionalnog Stožera civilne zaštite stupa na snagu, 23. prosinca i bit će na snazi do 8. siječnja slijedeće godine. U našem slučaju zahtjevi se upućuju u Stožer civilne zaštite Karlovačke županije. Propusnicu možete zatražiti i putem sustava e-Propusnice, dostupnog na adresi https://epropusnice.gov.hr/ . Iznimno, u slučaju da podnositelj zahtjeva nema mogućnosti pristupa sustavu e-propusnice, zahtjev se može uputiti putem elektroničke pošte, na mail adresu nadležnog stožera.

Kontakti za izdavanje propusnica u Karlovačkoj županiji su slijedeći: [email protected] ; 091/4793-103 i 047/666-155. Informacije su dostupne i na https://www.kazup.hr/index.php/civilna-zastita-uredzupana .

Što se tiče stanja u ogulinskim gradskim tvrtkama i ustanovama, rečeno je da se sve zadaće obavljaju redovito i bez većih poteškoća.

Načelnik PP Ogulin Goran Vukelja rekao je da su policijski službenici, od održavanja posljednjeg sastanka Stožera, izdali nekoliko upozorenja i prekršajnih naloga na našem području zbog nepoštivanja mjera. Poručio je da će službenici, uz redovne zadaće, u narednim danima vršiti i kontrole propusnica.

Na samom kraju sjednice dogovoreno je da će se slijedeći sastanak Stožera civilne zaštite grada Ogulina sazvati prema potrebi, dok je ravnatelj Prve osnovne škole Zvonko Ranogajec predložio da to bude 25. siječnja slijedeće godine, jer će se tada moći dobiti najbolji uvid u epidemiološko stanje u ogulinskim školama.

 

 

 

U Ogulinu 13 novih slučajeva zaraze

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a utvrđeni su pomoću PCR testva. S područja grada Ogulina je 13 osoba, Josipdola 5, te Tounja 1 osoba – izvjestili su danas iz županijskog Stožera civilne zaštite. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 6091 osoba.

U bolnicama Karlovačke županije su hospitalizirana 174 COVID pozitivna pacijenta ( Ogulin-53, Duga Resa-46, Karlovac-75). U protekla 24 sata je primljeno 11 novih pacijenata (9 u OB Karlovac i 2 u OB Ogulin), a nitko nije otpušten sa bolničkog liječenja. Na respiratoru se nalazi 8 COVID pozitivnih pacijenata, i to u OB Karlovac. U protekla 24 sata u bolnicama na području županije je preminulo 5 osoba (1-Ogulin, 2 -Duga Resa, 2 -Karlovac).
U samoizolaciji se na području Karlovačke županije nalaze 1152 osobe.

 

Gradonačelnik obišao gradilište u Šenoinoj

Gradonačelnik Dalibor Domitrović, sa suradnicima, obišao je tijekom proteklog vikenda radove na rekonstrukciji ulice Augusta Šenoe.
U tom trentuku postavljan je nosivi sloj asfalta. Habajući sloj će biti ugrađivan na proljeće, kad vremenski uvjeti budu povoljniji. Nosivi sloj asfalta se postavlja kako bi se zaštitila nosiva konstrukcija kolnika od kamenog materijala.

Podsjetimo, radovi na ovoj prometnici su počeli u srpnju i trebaju biti gotovi do konca ove godine. Proširuje se prometnica, izgrađuje nogostup i nakon toga postavit će se LED rasvjeta. Osim što će se rasteretiti promet u centru grada i omogućiti i pristup teretnim vozilima u zonu Žegar, ujedno će se izgradnjom nogostupa i postavom javne rasvjete povećati sigurnost pješaka.
U ovoj fazi se proširuje dio prometnice od “rampe” (željezničkog putnog prijelaza) do “tunela” (željezničkog podvožnjaka) u duljini od 300 metara. Procijenjena vrijednost ove faze iznosi 2,7 milijuna kuna, a radove izvodi tvrtka Lidar.

 

Dr. Josip Zorko: “Zbog usredotočenosti i koncentracije na nevidljivog neprijatelja nismo mogli kvalitetno odraditi odabir kandidata”

Opća bolnica i bolnica branitelja Domovinskog rata je 11. studenog raspisala natječaj za osam radnih mjesta, a nije primljen niti jedan kandidat. O tome je proteklog vikenda pisao OGportal u članku pod naslovom “Ogulinska bolnica raspisala natječaj za 8 radnih mjesta – nije primljen nitko?!”

Znači li to da nije bilo dovoljno kandidata i je li moguće da niti jedan prijavljeni kandidat nije zadovoljio uvjete – pitali su se tijekom viknda kolege s OGportala? To su pitanja koja su u petak proslijedili ravnatelju ogulinske bolnice dr. Josipu Zorku. Odgovor je stigao u subotu, a u njemu stoji:

“Poštovani, epidemija korona virusa promijenila je načine života i sudbine mnogih ljudi. Oči cijelog svijeta uprte su u zdravstveno osoblje koje se bori s epidemijom, a tako i kod nas. U tom smislu zauzetost i veliki obim posla dovodi do iscrpljenja i nismo uvijek u mogućnosti skoncentrirati se na išta drugo osim stvaranja uvjeta za liječenje pacijenata. U svezi vašeg upita što se tiče natječaja za radna mjesta isto je na tragu navedenog. Na raspisani natječaj prijavio se je veliki broj kandidata. Zbog usredotočenosti i koncentracije na nevidljivog neprijatelja nismo mogli kvalitetno odraditi odabir kandidata za pojedina zanimanja. Ne želimo brzopleto donijeti odluke koje mogu biti na štetu pojedinih kandidata ili poslova na radnim mjestima koje bi isti obavljali. Stoga se je donijela odluka da kad se stvore preduvjeti za isto, nadamo se uskoro, natječaji će biti raspisani i izvršit će se odabir najkvalitetnijih kandidata.” – S poštovanjem, Ravnatelj: Josip Zorko, dr.med. spec.internist, kardiolog”.

U nastavku objavljenog teksta kolege s OGportala su naveli: “Valja znati da ovo nije jedini natječaj za zapošljavanje u bolnici, jer je tijekom studenog bilo još natječaja gdje je trebalo razmotriti kandidata ili kandidate, uz svu skoncentriranost na borbu s COVID19.

Kako vidimo iz odgovora, na natječaj se javilo jako puno kandidata, puno ljudi koji su se nadali eventualnom zaposlenju i time nekom olakšanju za sebe i svoje obitelji. Pitamo se nije li neodgovorno i okrutno ugasiti njihove nade i očekivanja ovakvim obrazloženjem i zaključenjem natječaja, koji čak nije niti poništen zbog, na primjer, izvanrednih okolnosti, nego zaključen obrazloženjem “nije izabran niti jedan prijavljeni kandidat”?

Konačno, još uvijek nije završen natječaj za izbor i imenovanje novog ravnatelja, pa se postavlja pitanje hoće li i tu odbiti prispjele molbe radi koncentriranosti na covid?” (OGportal.com)

 

Podijeljeni poklon paketi za Sv. Nikolu

U subotu su pravoslavni vjernici slavili blagdan Sv. Nikole. Najveći broj pravoslavnih vjernika slavi Svetog Nikolu i kao Krsnu slavu, pa tako i brojne obitelji u okolici Ogulina.
Vijeće srpske nacionalne manjine grada Ogulina i Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, Pododbor Ogulin, osigurali su poklon paketiće za svu pravoslavnu djecu na području grada Ogulina, koji su već podijeljeni, ili će biti podijeljeni u narednim danima.

Prema riječima predsjednice SKD Prosvjeta u Ogulinu Dušanke Jančić Mendeš, bile su planirane određene aktivnosti u selima, kako bi podijelili poklone u sklopu umjetničko-zabavnih programa što bi dodatno razveselilo djecu, ali mjere za sprječavanje Covid 19 virusa nisu im dozvolile okupljanja. Nadaju se da će već slijedeće godine obići sva sela sa određenim programom i uveseliti djecu.
Prema riječima Nevena Vujnovića, člana SKD Prosvjete i vijećnika u manjinskom vijeću, bit će podijeljeno više od 200 paketića u svim mjestima, od Drežnice do Ponikava i Donjih Dubrava. Željeli su bar malo razveseliti djecu u ova teška vremena, te donijeti osmijeh na njihova lica. Paketi su distribuirani putem vijećnika u manjinskom vijeću i članova Prosvjete. U sklopu samih paketića nalazi se i poziv djeci na izradu crteža božićno novogodišnje tematike, kako bi SKD Prosvjeta Ogulin i VSNM grada Ogulina nagradili autore najboljih crteža poklon paketima povodom Svetog Save, a sve radove objavili na Facebook stranici ogulinske Prosvjete. “Zahvaljujemo članicama SKD Prosvjeta koje su pripremile poklone” – ističe Vujnović.
U subotu su i raspjevani Djede Mrazovi posjetili Otok Oštarijski, podijelili su poklon pakete, a sve su organizirali Mjesni odbora Otok Oštarijski, SKD Prosvjeta i VSNM grada Ogulina. Pokloni u Jasenku podijeljeni su prilikom završetka škole i kratke priredbe.

 

 ž

Servantesa Cabaret i Onlive TV Croatia u Ogulinu

Urednica i voditeljica emisije Servantesa Cabaret na Online LIVE TV Croatia, Nela Servantesa Pamuković posjetila je Ogulin i snimila božićni ugođaj u Parku kralja Tomislava.
Inače, Online LIVE TV Croatia je prvi hrvatski “streaming” kanal, što znači da se program ove televizije emitira isključivo putem društvenih mreža. Posebnu pažnju u svom programu, Online LIVE TV Croatia pridaje temama glazba, kultura, hrvatsko iseljeništvo, znanost i cjeloživotno učenje itd. Zbog takvog koncepta, ovaj TV kanal je prepoznat i od vodećih kulturnih institucija RH, s kojima ima odličan odnos i suradnju. Svi ljudi željni pozitive, dobre energije i afirmativnih priloga, mogu pratiti TV preko facebook kanala Online LIVE TV Croatia, jer je program onakav kako kaže i slogan – Drukčiji od drugih!
Ovaj put ispričana je priča o vidljivom napretku i razvoju našeg grada u vrlo kratko vrijeme o čemu se razgovaralo s gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem. Moći ćete čuti i vidjeti podatke o izvedbi Adventa, o gradskom proračunu koji je više od dva puta povećan u odnosu na zadnji prije 3 godine, o 20 projekata koji su trenutno u provedbi, od čega su 13 financirani iz EU sredstava. Možete čuti o gradnji novog dječjeg vrtića nakon više od 40 godina kao i o zapošljavanjima te mnoge druge vrlo pozitivne podatke u gospodarskim, socijalnim i mnogim drugim aspektima razvoja grada.

U parku Kralja Tomislava razgovaralo se i sa građanima koji provode ovo predblagdansko vrijeme u šetnji. Možete vidjeti najljepše detalje predivno ukrašenog parka i na kraju poslušati dio Ivanine bajke Regoč, koju priča Sabina Gvozdić, profesionalna pripovjedačica bajki i priča. Također ćete vidjeti i prekrasne fotografije parka iz zraka, rad autora ogulin.media.

fb-share-icon

Comments are closed.