Vijesti 21.05.2021.

Comments are closed

Počinje gradnja Centra za djecu s teškoćama, projekt je vrijedan 10.914,637 kuna

Počinje gradnja Centra za djecu s teškoćama u razvoju, projekt je vrijedan 10.914,637 kuna. Naime, u Gradskoj knjižnici i čitaonici održana je početna konferencija u okviru projekta “Unapređenje socijalne infrastrukture Grada Ogulina”, kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Ogulin, a partner je Grad Ogulin. Naime, uskoro će početi  gradnja Centra za djecu s teškoćama, a vrijednost ugovora iznosi  10.914,637 kuna. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na konferenciji su predstavljeni ciljevi, aktivnosti i očekivani rezultati projekta.

O njima je više govorila ravnateljica ogulinskog Crvenog križa Valentina Bartolović, napomenuvši  da je cilj povećanje infrastrukture za razvoj izvaninstitucijskih usluga za djecu s teškoćama u razvoju, te će se adaptirati i opremiti objekt za pružanje usluga poludnevnog boravka za djecu s teškoćama u razvoju. Bit će to uz gradski stadion, preuredit će se i prenamijeniti  takozvana “Mikijeva zgrada”, nabavit će se didaktička i ostala oprema, te opremiti senzorna soba i ostale radne prostorije za provođenje aktivnosti.

Na ukupno 362 m2 neto površine, preuredit će se 24 jedinice, te će se pružiti mogućnost za 15 od 99 djece s teškoćama u razvoju na području grada Ogulina, za korištenje usluga poludnevnog boravka. Opremanjem socijalne infrastrukture stvorit će se preduvjeti za razvoj ostalih usluga za djecu s teškoćama, poput usluga rane intervencije. Djeca će imati i stručne usluge logopeda, defektologa, psihologa, te ostalih struka ključnih za zdravstveni odgoj i društvenu inkluziju.

Svoje zadovoljstvo je izrazio i gradonačelnik Dalibor Domitrović, zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta. Istakao je kako je ovo možda i najveći projekt u suradnji s Crvenim križem od kada je na čelu grada, te vjeruje da će njegova realizacija uvelike doprinjeti unaprijeđenju kvalitete života u Ogulinu, a posebno djeci s poteškoćama u razvoju.

Park izviđača uskoro će krasiti stalni vanjski STEM bajka postav

U sklopu provedbe projekta STEM bajka, predstavnici Društva pedagoga tehničke kulture Ogulin i tvrtke Arkada d.o.o. iz Duge Rese potpisali su ugovor za adaptaciju prostora za postavljanje vanjskog stalnog postava STEM bajka. U tu svrhu planira se adaptirati prostor Izviđačkog parka u Ogulinu, koji je u vlasništvu, partnera na ovom projektu, Grada Ogulina.

Nakon adaptacije prostora bit će postavljen stalni STEM postav koji će predstavljati STEM interpretaciju branda Ogulin zavičaj bajke. Postav će bit inovativno interaktivan, a u njemu će, osim krajnjih korisnika ovog projekta, naravno moći uživati svi građani te turisti koji posjećuju naš grad.
Projekt STEM bajka sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a projekt sufinancira i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Od 14 novih slučajeva zaraze u županiji, 2 su iz Ogulina

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 2 preminule COVID pozitivne osobe te 224 osobe u samoizolaciji.
S područja Karlovačke županije u posljednja 24 sata testirano je 79 osoba (PCR), od čega imamo 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom. S područja grada Karlovca su 4 novooboljele osobe, Ogulin i Tounj su zabilježili po 2, a Duga Resa, Ozalj i Vojnić po 1 novi slučaj zaraze.
U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji putem brzog testa za detekciju antigena testirano je 87 osoba, a utvrđena su 3 nova slučaja zaraze. Od toga su 2 osobe iz Slunja, te 1 iz Vojnića.
Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 51 osoba (OB Ogulin-16, OB Karlovac-35). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 6 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin – 2, OB Karlovac – 4), otpuštene su 3 osobe (OB Ogulin – 1, OB Karlovac – 2). Na respiratoru se nalazi 1 COVID pozitivna osoba (OB Karlovac-1). U posljednja 24 sata na COVID odjelu OB Karlovac preminula je muška osoba (1948. godište) i ženska osoba (1934. godište).

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 14.124 osoba (10403- PCR, 3721-brzi antigenski test). U bolnicama je preminulo 467 osoba te 33 COVID pozitivne osobe po izvješću mrtvozornika. Sa bolničkog liječenja je otpušteno od početka pandemije 1055 osoba.

Stanje u školama Karlovačke županije na dan – petak 21.05.2021.
Broj pozitivnih učenika OŠ: 7
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 8
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 112
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 6
Broj razrednih odjela u samoizolaciji: 4

Broj pozitivnih učenika SŠ: 10
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 4
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 89
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 3
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 1

U odnosu na četvrtak:
u OŠ: nema promjena
u SŠ: 1 pozitivan zaposlenik više.

 

U tijeku je proljetna sadnja cvijeća

Kao i svake godine, tako i ove, u našem gradu započelo je proljetno uređenje zelenih površina. Da nije bilo kiše i lošeg vremena, taj bi posao počeo i ranije.
Tvrtka Zelenilo d.o.o. Karlovac na području grada Ogulina tako ovih dana provodi redovnu proljetnu sadnju ljetnog cvijeća. Doznajemo da će grad krasiti preko 10.000 različitih sadnica ljetnog cvijeća. Vrijednost radova iznosi 48.525,94 kune.
Vjerujemo da će posađeno ljetno cvijeće pridonjeti još ljepšoj i urednijoj slici našeg grada, te da će tursti koji nas posjećuju otići s još ljepšim utiscima i dojmovima.

Akcija HGSS-a na Kleku

Kako saznajemo od ogulinskih HGSS-ovaca, jučer, nešto poslije 13 sati, od dvoje planinara, od kojih je jedno bila ozlijeđena osoba, zaprimili su dojavu o nesreći na jednoj od planinarskih staza prema Kleku. Prema dojavi su saznali da je ženska osoba ozlijedila nogu i ne može se više samostalno kretati te da joj treba pomoć kako bi se spustila s brda do svog vozila.

U pomoć se, sa dva vozila, uputilo šest spašavatelja koji su oko 14 sati stigli do unesrećene i pružili joj prvu pomoć. Nakon pružene prve pomoći, zbog sumnje na lom noge, osoba je imobilizirana te je sa UT nosilima spuštena do podnožja brda i mjesta gdje se nalazilo vozilo. Spašavatelji su joj pomogli ući i udobno se smjestiti u vozilu nakon čega su ona i njen pratitelj upućeni da se jave HMP u Ogulinu. Time je još jedna akcija naših spašavatelja uspješno okončana te su se oko 15 sati vratili u bazu.
“Ovim putem želimo brz oporavak ozlijeđenoj” – na kraju su poručili ogulinski HGSS-ovci. (info/foto:HGSS St Ogulin)

fb-share-icon

Comments are closed.