Vijesti 21.04.2021.

Comments are closed

Zbog epidemiološke situacije, gradonačelnik Domitrović se usprotivio održavanju predstave “Stanko i Oliver”

Iz ureda gradonačelnika Dalibora Domitrovića medijima je stiglo priopćenje, u kojem se navodi:
“U utorak je putem Microsoft Teams platforme održan je video sastanak kojem su prisustvovali predstavnici gradova Karlovačke županije, pročelnik Ureda župana g. Kristijan Čujko, voditelj odsjeka za opće poslove, protokol i odnose s javnošću g. Bernardo Pahor i ravnateljica Zorin doma gđa Irena Božičević.

Na sastanku je predstavljena ideja održavanja predstave „Stanko i Oliver“ po gradovima u našoj županiji, a povodom obilježavanja Dana Karlovačke županije od 28. travnja do 2. svibnja 2021. godine.

S obzirom na to da je na području grada Ogulina u posljednjih 10 dana evidentirano preko 200 novih slučajeva zaraze virusom COVID-19, da je u ogulinskoj bolnici nedavno otvoren dodatni treći COVID odjel jer su dva u potpunosti popunjena, te s obzirom na to da je na snazi odluka o zabrani svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu, oštro sam se usprotivio ovakvom načinu promocije i okupljanja.

Smatram da nam u ovako osjetljivom trenutku na prvom mjestu treba biti zdravlje, životi i sigurnost naših građana, a nakon toga promocija i manifestacije. Pozivanje na okupljanje, u vrijeme kada na dnevnoj bazi bilježimo između 20 i 30 zaraženih na području grada, smatram neodgovornim i štetnim za naše građane, te stoga pozivam Županijske institucije na razum i odgovorno ponašanje, a Županijski stožer civilne zaštite da preispita i provjeri ovakve postupke u skladu s važećim odlukama. Isto tako, pozivam ansambl Gradskog kazališta Zorin dom da, čim se smiri trenutno nepovoljna situacija s COVID pandemijom, posjete grad Ogulin i održe navedenu predstavu.” – stoji u priopćenju kojeg potpisuje gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović.

 

U Karlovačkoj županiji 127 novih slučajeva zaraze

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 127 novih slučajeva zaraze virusom, od čega je u Ogulinu zabilježeno 7 novih slučajeva zaraze. Preminule su 3 COVID pozitivne osobe, a 601 osoba je u samoizolaciji.

U našoj županiji 245 osoba pristupilo je PCR testiranju, a utvrđeno je 70 novih slučajeva zaraze. S područja grada Karlovca su 54 novooboljele osobe, Duga Resa ima 6 novih slučajeva, Ozalj, Bosiljevo i Draganić imaju po 2 nova slučaja, a Barilović, Cetingrad, Lasinja i Netretić imaju po 1 novooboljelu osobu.
Putem brzog testa za detekciju antigena testirane su 142 osobe, od kojih imamo 57 COVID pozitivnih osoba. S područja grada Karlovca je 18 novooboljelih, Duga Resa ima 16 novih slučaja zaraze, Ogulin i Slunj po 7, Ozalj 3, Rakovica 2, a Barilović, Generalski Stol, Netretić i Tounj imaju po 1 novi slučaj.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 147 osoba ( OB Ogulin-37, SB Duga Resa-44, OB Karlovac-66). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 10 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-4,SB Duga Resa-1, OB Karlovac-5), a otpušteno je 9 osoba (OB Ogulin-5, OB Karlovac-4). Na respiratoru se nalazi 10 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-3, OB Karlovac-7). Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminule su 3 osobe: 2 ženske osobe (1942.,1956.godište) i muškarac (1954.godište).
U županijskim bolnicama u samoizolaciji se nalazi 1 liječnik, 14 medicinskih sestara/tehničara, 11 ostalih zdravstvenih radnika, 7 nezdravstvenih djelatnika.

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 12 708 osoba ( 9477-PCR, 3231-brzi antigenski test). U bolnicama je preminulo 389 osoba, te 30 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika. Sa bolničkog liječenja od početka pandemije otpuštene su 853 osobe.

Stanje na dan – srijeda 21.04.2021. -škole
Broj pozitivnih učenika OŠ: 22
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 18
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 226
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 14
Broj razrednih odjela u samoizol: 6
Broj pozitivnih učenika SŠ: 16
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 5
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 67
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 1
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 1
U odnosu na utorak:
u OŠ: 3 pozitivna učenika više, a isti je broj pozitivnih zaposlenika
u SŠ: 2 pozitivna učenika manje, te 2 pozitivna zaposlenika manje.

Počeo “lov” na potpise potpore – tri kandidata za gradonačelnika Ogulina

Nakon što je Vlada RH  donijela odluku o raspisivanju izbora, počeli su teći i rokovi za prikupljanje potpisa, predaju kandidacijskih lista, te izbornu promidžbu.

Tako su danas u Ogulinu potpisi skupljani na nekoliko mjesta.
Kandidat Domovinskog pokreta za gradonačelnika Ogulina je Marin Puškarić Zagy, a za njegovog zamjenika Denis Salopek. Podršku su im građani mogli dati na štandu kod semafora, u gradskom središtu.

Na Trgu Petra Stipetića bila su postavljena dva štanda. Na jednom su se skupljali potpisi za SDP-ove kandidate, Dalibora Domitrovića i Daniela  Vukelju.

Na drugom su članovi HDZ-a skupljali potpise za njihove kandidate, Tomislava Lipošćaka i Anđelku Salopek.

Prijedlozi lista za predstavnička tijela i kandidature za izvršnu vlast moraju u nadležna izborna povjerenstva prispjeti do ponoći, 29. travnja.

Povodom Dana planeta Zemlje, SKG postavlja spremnike za besplatno odlaganje otpada

Sutra, 22. travnja, već tradicionalno se obilježava Dan planete Zemlje.
U centru zbivanja ovogodišnjeg obilježavanja su mladi, obrazovanje o zaštiti životne sredine i zajedničke akcije koje vode tom cilju.
Važnost mijenjanja svijesti u zaustavljanju klimatskih promjena, kao i poduzimanju svih drugih radnji vezanih za zaštitu okoliša, prepoznalo je veliki broj tehnoloških kompanije u svijetu.
Tako je fond Elona Muska objavio uvjete za sudjelovanje na natječaju za idejna i tehnička rješenja prikupljanja i skladištenja ugljika, a fond je vrijedan 100 milijuna dolara.

SKG d.o.o. Ogulin na mnogo skromniji način, zbog već poznate epidemiološke situacije, priključit će se obilježavanju tog dana, sa željom i tendencijom da svim dionicima odgovorno ponašanje prema okolišu postane navika.
Tako će se omogućiti našim građanima da besplatno odlože bilo koju vrstu otpada (glomazni, elektronski, metalni…) u spremnike koji će za tu priliku biti smješteni na dvije lokacije: na Bukovniku kod Sv. Ivana i u gradu na parkiralištu na Staroj cesti, iza Frankopanskog kaštela.

“Poštovani sugrađani, osvijestite brigu koju smo dužni imati prema svom okolišu i kojeg smo dužni sačuvati našoj djeci!” – poručili su iz ogulinskog SKG-a.

 

 

Dr.sc. Boris Jokić gost predavač završne edukacije “SOFT” vještine za OCD-ove

U sklopu provedbe projekta STEM bajka, uspješno je završena edukacija “Soft” vještine za OCD-ove kojoj je cilj ispravno pozicioniranje, transferiranje i konsolidacija modernih „soft“ vještina koje su nam potrebne kako bi što bolje objasnili i prenijeli STEM znanja krajnjim korisnicima. Kroz 10 edukacija i ukupno 60 sati sudjelovao je 41 polaznik iz 5 organizacija civilnog društva te predstavnika partnera. Stručni suradnik bio je Vedran Soric, stručnjak iz područja komunikacije i ljudskih vještina te nekoliko poznatih gostiju predavača.

Gost predavač na završnoj edukaciji bio je dr.sc. Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Na početku izlaganja istaknuo kako je Hrvatska vezano za STEM u nekim segmentima čak i naprednija od zapadnih zemalja, jer je primjerice u sedmom i osmom razredu gotovo pola satnice unutar STEM-a što je većinom naslijeđe. Naglasio je pozitivan aspiracijski profil učenika, što znači da interes za bilo kakvu karijeru u STEM području raste i najveći broj učenika svoju budućnost vidi u širokom području STEM-a. Tu se nalaze i najinteresantnije karijere današnjim učenicima na području biomedicine i zdravstva te računarstva i programerstva, a i sve više djevojaka iskazuje interes za STEM. Po elementima zanimljivosti i korisnosti u školi je tjelesna i zdravstvena kultura, biologija, fizika, matematika, geografija dok je na samom kraju kemija vjerojatno zbog apstraktnosti predmeta na kraju školovanja.

Najveći problem kod učenika zainteresiranih za STEM je nedostatak samopouzdanja, znanja iz komunikacije, strah od javnog nastupa, protivljenje natjecanjima iako posjeduju zavidna znanja iz STEM područja. U školama u STEM predmetima nije dovoljno naglašeno i nedostaje upoznavanje mladih sa svijetom rada. Zato je potrebno spoznati važnost ljudskih vještina, potaknuti djecu i mlade na komunikaciju, suradnju, na refleksiju da misle o sebi i svojim putevima obrazovnim i karijernim iz predmetnog ili područnog diskursa.

Po završetku edukacije “Soft” vještine za OCD-ove nositelji projekta su sigurni da će polaznici uvelike doprinijeti razvoju i popularizaciji STEM-a prenoseći nova znanja svojim učenicima, polaznicima radionica, kolegama, članovima OCD-a, radnicima, ravnateljima, kao i sveukupnoj javnosti.

fb-share-icon

Comments are closed.