Vijesti 21.01.2021.

Comments are closed

Epidemiološko stanje u Ogulinu se normalizira

Pod predsjedanjem načelnika Daniela Vukelje, putem video veze, održana je sjednica ogulinskog Stožera civilne zaštite. Tijekom sjednice razmatrana je trenutna epidemiološka slika na našem području, a ocjenjena je kao dobra. Nakon tjedana kada je Ogulin po broju novooboljelih na dnevnoj bazi bio iznad prosjeka Karlovačke županije, pa i Hrvatske, ocjenjeno je da je trenutno stanje daleko bolje. Tome u prilog ide i činjenica da se u ogulinskoj bolnici zatvaraju 2 COVID odjela. Naime, prema riječima novog ravnatelja ogulinske bolnice dr. Davora Vukelje, otvoren je COVID odjel 1, na kojem je trenutno smješteno 12 pozitivnih bolesnika. Iz ogulinske bolnice otpušteno je do sada 180 COVID pacijenata s bolničkog liječenja. Obzirom da se epidemiološka slika poboljšala, novi ravnatelj najavio je da od slijedećeg tjedna ogulinska bolnica započinje s, uvjetno rečeno, normalnim radom. To znači da će s radom započeti uglavnom svi programi u bolnici. Dr. Vukelja je napomenuo kako je ogulinska bolnica u slučaju pojave 3. vala epidemije, o kojem se puno govori posljednjih dana, spremna u roku od par sati funkciju staviti COVID odjele 2 i 3.
Ravnateljica Doma zdravlja Ogulin, Zlata Kurelac, je istakla da danas u ovu ustanovu dolaze epidemiolozi iz Karlovca, te da počinje cijepljenje zaposlenika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, te ostalih zaposlenika koji su za to iskazali interes. Cijepljenje će se započeti i u 1 domu za starije osobe, a do sada je na našem području već cijepljeno 80 štićenika domova za starije i nemoćne.
Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Valentina Bartolović rekla je da volonteri i dalje rade na prikupljanju, sortiranju i otpremanju pomoći za potresom pogođeno stanovništvo. Trenutno se pomoć prikuplja ciljano za građane koji su započeli obnovu svojih domova, pa im se na njihovo traženje nastoje osigurati stvari poput građevinskog materijala ili namještaja i sl. U cijeloj toj priči važnu ulogu igraju ogulinski obrtnici koji nesebično pomažu, a većina njih to čini anonimno.
Stanje je dobro i u svim ogulinskim školama. Ravnatelji ogulinskih škola uputili su stoga zahtjev Upravnom odjelu za školstvo i Stožeru civilne zaštite Karlovačke županije da se od ponedjeljka, 25. siječnja, u školama nastava za sve učenike počne provoditi po modelu A, odnosno u fizičkom obliku.
Epidemiološko stanje je dobro i u ostalim gradskim tvrtkama i ustanovama, kao i u gradskoj upravi. Zaposlenici gradske uprave i dalje rade podijeljeni u timove i u dvije smjene.
Tijekom sjednice djelatnik gradske uprave Zdenko Trninić izvjestio je nazočne da je u Ogulinu podneseno 29 prijava šteta nastalih uslijed potresa 29. prosinca prošle godine. Upravo Zdranko Trninić predvodi ogulinski tim koji obilazi te objekte i utvrđuje njihovo stanje, a većina objekata za sada je dobila zelenu naljepnicu i uporabljivi su u potpunosti. Zaprimljeno je i 9 prijava šteta na objektima u Josipdolu te 14 u Tounju, a, prema njegovim riječima, pregled svih tih objekata bit će dovršen do utorka, najkasnije srijede. Obzirom da su štete uzrokovane potresom, na svu sreću, premale, županijskom Stožeru civilne zaštite, ogulinski Stožer neće niti uputiti zahtjev da se na našem području proglasi prirodna nepogoda.
Članovi Stožera razmatrali su i zahtjev jednog sugrađana koji traži otvaranje teretana, a njegov zahtjev bit će proslijeđen županijskom Stožeru civilne zaštite. Podsjećamo, da je odluku o zatvaranju, između ostalog, i teretana donio Stožer civilne zaštite RH, pa je teško za očekivati da je njihovo otvaranje uopće u ingerenciji lokalnog Stožera.
Slijedeća sjednica Stožera civilne zaštite grada Ogulina bit će sazvana prema potrebi.

 

 

Od 26 novooboljelih u županiji, 3 osobe iz Ogulina

26 novih slučajeva zaraze koronavirusom evidentirano je u Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata. Od tog broja, 18 novih slučaja zaraze utvrđeno je PCR testovima, od čega su 3 novooboljele osobe evidentirane u Ogulinu. Brzim testovima za detekciju antigena u županiji je utvrđeno još 8 novooboljelih osoba, a među njima nema novooboljelih u Ogulinu i okolici.
Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji od COVID-19 oboljelo 7686 osoba ( 6359 -PCR testiranje, 1327 antigensko testiranje).

U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano ukupno 50 COVID pozitivnih pacijenata ( Ogulin-12, Duga Resa-2, Karlovac-36). U posljednja 24 sata novoprimljene su 3 COVID pozitivne osobe (OB Ogulin-1, OB Karlovac-2). Na respiratoru se nalaze 4 osobe ( OB Karlovac). U protekla 24 sata su otpuštene 4 osobe ( OB Ogulin-2, OB Karlovac-2). Ukupno su od početka pandemije iz bolnica Karlovačke županije otpuštene 573 osobe. U posljednja 24 sata preminula je 1 osoba (OB Karlovac). Ukupno su do sada u bolnicama Karlovačke županije umrle 263 osobe.
U samoizolaciji se u bolnicama Karlovačke županije na današnji dan nalazi 1 liječnik , 8 medicinskih sestara/tehničara te 5 nezdravstvenih djelatnika.
U samoizolaciji se na području cijele županije nalazi 278 osoba, a prijavljena su 3 kršenja ove mjere.

 

Zavičajni muzej Ogulin provodi anketu

29. siječnja ogulinski Zavičajni muzej priključit će se obilježavanju tradicionalne, 16. po redu, Noći muzeja. Kao uvod u obilježavanje ove manifestacije, djelatnici Muzeja odlučili su provesti malu anketu o percepciji Zavičajnog muzeja Ogulin u lokalnoj zajednici. Na službenom Facebook profilu djelatnici Muzeja navode:
“Ovim putem pozivamo vas da nam pomognete u razvoju i unapređenju ponude muzejskih sadržaja Zavičajnog muzeja Ogulin. Vaše mišljenje o tome kako percipirate naš Muzej, kakvi vas muzejski sadržaji zanimaju i što bismo trebali unaprijediti pomoći će nam u daljnjem radu. Anketu provodimo povodom šesnaestog izdanja manifestacije „Noć muzeja“, čija je tema „Zadaće muzeja u uvjetima kriza“. Anketa je anonimna i oduzet će samo nekoliko minuta vašeg vremena. Anketu slobodno podijelite s drugima.
Zahvaljujemo vam na suradnji! Anketa će biti dostupna za ispunjavanje do 28. siječnja 2021. godine.”

 

Udruga Pozitiva organizira humanitarnu akciju i u Ogulinu

U subotu, 23. siječnja, od 9 do 12 sati, na središnjem gradskom parkingu kod športske dvorane “Ivica Cindrić Piva“, bit će organiziran sabirni punkt na kojem će se prikupljati materijalna pomoć za stanovnike Banovine pogođene potresom. Ovu akciju organizira Udruga Pozitiva, čiji članovi od početka djeluju i pomažu na terenu. Akcija se održava u većini hrvatskih gradova. U Ogulinu, kao član udruge, ovu akciju organizira Filip Šehović.
“Nakon prvog vala skupljene pomoći vrijeme brzo prolazi, zalihe se troše, a potrebe ostaju dugoročno, pa je utvđena potreba za određenim potrepštinama. To su vreće za spavanje, higijenske potrepštine, dječja oprema, zimske jakne, kape, šalovi, rukavice, topla obuća, kabanice, konzervirana hrana, trajno mlijeko, kava, čaj, ulje, šećer, brašno, tjestenina, suhomesnati proizvodi, slatkiši… Molimo sve naše sugrađane koji će se priključiti akciji da  prilikom pakiranja donacija naprave uočljivi popis zapakiranog radi lakšeg rada distributivnog centra.
Sva prikupljena sredstva idu u distributni centar gdje se vršti sortiranje, iz kojeg će se zatim dijeliti artikli prikupljeni u sabirnim punktovima
Napominjemo kako su krajnji korisnici pomoći, prikupljene ovim putem, dogovoreni sa prijateljima iz inicijative Ljudi za ljude, te će i cijela akcija biti održana u koordinaciji s njima, o čemu ćemo vas i izvještavati, ali u svakom trenutku i sami možete zatražiti informacije.
Sve vaše prijave, upite, prijedloge pišite na e-mail: [email protected] .
Situacija je ozbiljna pa tako moramo shvatiti i ovaj zadatak, ali uz pozitivu sve se može.” – poručuju iz Udruge Pozitiva.

fb-share-icon

Comments are closed.