Vijesti 20.10.2020.

Comments are closed

Ako se loši trendovi nastave, moguće su restriktivnije mjere

Danas je u Ozlju održana tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Trenutna epidemiološka slika naše županije je ozbiljna, pa su svi članovi Stožera uputili apel građanima da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, i to kako bi prvenstveno zaštitili najstarije sugrađane koji su i najugroženiji. Inače, na području Karlovačke županije ukupno je 1248 štićenika domova i ustanova za starije i nemoćne.
Rečeno je da Karlovačka županija od jučer broji 21 novooboljelog od koronavirusa. Osam osoba su korisnici domova za starije, 12 novooboljelih dolazi iz Karlovca, a jedna osoba je iz Ozlja. Danas je u bolnici preminula još jedna starija osoba koja je bila na respiratoru.

Načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar rekla je da u zadnjih dva tjedna Karlovačka županija broji 310 novooboljelih i ako se ovaj trend nastavi morat će se donositi restriktivnije mjere, u sugulasnosti sa stožerima jedinica lokalne samouprave. Na tjednoj bazi se održavaju koordinacije s jedinicama lokalne samouprave na kojima se razmatraju i prednosti i slabosti određenih mjera. Ako broj oboljelih iz dana u dan bude puno veći, Stožer će reagirati i uputiti Nacionalnom prijedlog za restrikcije, ograničenja i okupljanja i radnog vremena ugostiteljskih objekata.

Tiskovna konferencija održana je ispred zgrade Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj. Tamo će prema potrebi moći biti prebačeno 50-ak štićenika domova za starije koji su asimptomatski pacijenti ili imaju blaže simptome. Cilj je da se po potrebi rastereti zdravstveni sustav po pitanju kapaciteta ležaja i po pitanju zdravstvenih radnika. Ova je ustanova prva takva “rezervna” pozicija, a uskoro će za to biti osposobljen i prostor nekadašnje vojne ambulante u Karlovcu. U Karlovačkoj bolnici trentno se od koronavirusa liječi 37 pacijenata, a u ogulinskoj bolnici smješteni su asimptomatski pacijenti i dobrog su zdravstvenog stanja. Koronavirus je ušao u karlovačku bolnicu, 39 zdravstvenih djelatnika je što zaraženo što obuvaćeno mjerama samoizolacije, kao i 5 nezdravstvenih djelatnika ove bolnice.

 

Vandalizam osudila i Udruga veterana 143. brigade HV Ogulin

Na oskvrnuće spomenika dr. Franje Tuđmana u Ogulinu reagirao je i Izvršni odbor Udruge veterana 143. brigade HV Ogulin. Reagiranje prenosimo u cijelosti:
“Udruga veterana 143. brigade HV Ogulin najoštrije osuđuje vandalski čin nad spomen-obilježjem podignutom u čast dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Hrvatske vojske u doba Domovinskog rata. Nepoštivanje uspomene na osobe koje su najzaslužnije za stvaranje samostalne i slobodne Republike Hrvatske, odraz je nepoštivanja vlastite zemlje i vlastitog identiteta te svaki oblik devastacije spomen-obilježja je čin koji zaslužuje oštru osudu cjelokupne javnosti. Kao društvo moramo pronaći načina kako se suprotstaviti ovakvim vandalskim izgredima. Očekujemo od nadležnih tijela da u što skorijem roku poduzmu sve raspoložive mjere za pronalazak i kažnjavanje počinitelja. Naposljetku, apeliramo na sve hrvatske građane da se s posebnim pijetetom odnose prema svim spomenicima podignutima u čast prvog hrvatskog predsjednika kao vrhovnog zapovjednika hrvatskih vojnika u doba Domovinskog rata.”

Rad gradske uprave prilagođen epidemiološkim okolnostima

Obzirom na epidemiološku situaciju, gradonačelnik Dalibor Domitrović donio je Odluku o organizaciji rada i radu sa strankama u gradskoj upravi. Njome je, prilikom kretenja u poslovnim prostorijama gradske uprave, uvedeno obavezno te pravilno korištenje zaštitnih ili medicinskih maski za lice gdje nije moguća distanca od najmanje 2 metra. Odluka se odnosi jednako i na zaposlenike i na građane. Svim zaposlenicima i strankama će se prilikom ulaska u zgradu gradske uprave mjeriti temperatura, koja ne smije biti viša od 37,2C, jer će takvim strankama biti onemogućen ulazak u zgradu uprave.

Preporuka je i da se svi sastanci održavaju putem video linkova, a sva moguća komunikacija sa strankama putem telefona ili elektronske pošte. U iznimnim slučajevima zaposlenicima se dozvoljava direktna komunikacija sa strankama, ali uz osiguravanje i poštivanje svih epidemioloških mjera i higijenskih standarda koje je propisao nacionalni Stožer civilne zaštite. Gradonačelnikovom Odlukom, preporučeno je i otkazivanje ili odgađanje službenih putovanja koja nisu nužna.

Iz muzejskog arhiva o otvorenju Planinarskog doma na Kleku

Prije 62 godine, 12. listopada 1958., svoja je vrata svečano otvorio Planinarski dom na Kleku. Ovog datuma prisjetili su se djelatnici ogulinskog Zavičajnog muzeja u svojoj redovitoj tjednoj rubrici pod nazivom “Utorkom iz muzejskog arhiva”. Kako su naveli, aktivnosti oko njegove izgradnje započele su još 1950. godine, a odluka o lokaciji objekta bila je predmet mnogih razgovora. Tadašnji predsjednik PD „Klek“, sudac Marijan Mance, zdušno je podržao prijedlog Matije Mlinca da se dom izgradi podno stijene Kleka. Na tom je mjestu i započela gradnja 1954. godine.
U muzejskom arhivu Zavičajnog muzeja Ogulin pohranjena je fotografija sa svečanog otvorenja planinarskog doma, ostavština dugogodišnjeg tajnika Planinarskog društva „Klek“, Miljenka Pavešića.
Gospodina Pavešića poznavali su brojni Ogulinci preko zanimljivih emisija na Radio Ogulinu u kojima je popularizirao planinarsku aktivnost, a u časopisu Hrvatski planinar godište 93. iz ožujka 2001. godine objavio je članak „Kako se gradio dom na Kleku“.

fb-share-icon

Comments are closed.