Vijesti 20.04.2021.

Comments are closed

Prijavama na javne pozive, osigurali gotovo 700.000 kuna za rad Pučkog učilišta

Pučko otvoreno učilište Ogulin, do 15. travnja, putem javnih poziva Ministarstva kulture i medija, Karlovačke županije i Hrvatskog audiovizualnog centra ostvarilo je sufinanciranje u ukupnom iznosu od 543.000,00 kn za programe u kulturi. Istodobno je Grad Ogulin, putem javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja, ostvario sufinanciranje za nastavak projekta rekonstrukcije Učilišta u iznosu od 150.000,00 kn. Kada se to zbroji dolazimo do iznosa od 693.000,00 kuna.

Kako doznajemo, na temelju prijava POU Ogulin, na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu, Ministarstvo kulture i medija odobrilo POU Ogulin sufinanciranje za četiri programa Pučkog otvorenog učilišta Ogulin u visini od 523.000,00 kn, i to kroz sljedeće programe:
– Rekonstrukcija i opremanje zgrade Pučkog otvorenog učilišta Ogulin (za kino sustav) 500.000,00 kn,
– Bajka na zidu 12.000,00 kn,
– Priprema premijerne plesne predstave “P(l)e(s)peljuga” 8.000 kn,
– Radionice pripovijedanja “Priča kolo” 3.000,00 kn.

Za prijavljene programe 25. Smotra izvornog folklora Karlovačke županije Igra kolo 2021. i 25. Obljetnica smotre izvornog folklora Karlovačke županije Igra kolo snimanje dokumentarnog filma, u sklopu Programa kulturno-umjetničkog amaterizma (glazbenog i folklornog) u 2021. godini, rezultati će biti poznati čim se steknu uvjeti za njihovu provedbu.

Tu još nije kraj dobrim vijestima. Naime, na temelju prijave POU Ogulin na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Karlovačke županije za 2021. godinu, Karlovačka županija odobrila je POU Ogulin sufinanciranje programa Lutkarski studio POU Ogulin, u iznosu od 15.000,00 kn.

Na temelju prijave POU Ogulin na Javni pozivi za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti u 2021. godini, Hrvatski audiovizualni centar odobrio je POU Ogulin sufinanciranje programa Kino klub Ogulin u iznosu od 5.000,00 kn.

Kako doznajemo, na temelju prijave Grada Ogulina na Program podrške brdsko-planinskim područjima, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije odobrilo je Gradu Ogulinu sufinanciranje programa Rekonstrukcija objekta Pučkog otvorenog učilišta Ogulin u iznosu od 150.000,00 kn. Podsjećamo da je u ovogodišnjem proračunu Grada Ogulina za nastavak ovog projekta osigurano 2.200.000,00 kn, dok je za ostale navedene programe iz proračuna Grada Ogulina osigurano 50.000,00 kn.

 

 

 

Ogulin broji 17 novih slučajeva zaraze

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 93 nova slučaja zaraze koronavirusom, od čega je u Ogulinu zabilježeno 17 novih slučajeva zaraze. 6 COVID pozitivnih osoba je preminulo, a 581 osoba u Karlovačkoj županiji je u samoizolaciji. Prijavljeno je jedno kršenje mjere samoizolacije.
PCR testovima utvrđen je 61 novi slučaj zaraze, a najviše oboljelih je s područja grada Karlovca, njih 32. U Ogulinu je zabilježeno 12 novih slučajeva zaraze, Duga Resa je zabilježila 5, Ozalj 3, Slunj, Bosiljevo i Lasinja imaju po 2, a Rakovica, Netretić i Kamanje imaju po 1 novi slučaj zaraze.

Putem brzog testa za detekciju antigena u Karlovačkoj županiji testirane su 184 osobe, utvrđena su 32 nova slučaja zaraze. Iz Karlovca je 13 novooboljelih, Duga Resa ima 8 novih slučajeva, Ogulin 5, Slunj 3, a Ozalj, Rakovica i Draganić imaju po 1 novi slučaj zaraze.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalaze 153 osobe (OB Ogulin-38, SB Duga Resa-43, OB Karlovac-72). U posljednja 24 sata novoprimljene su 23 COVID pozitivne osobe (OB Ogulin-6, SB Duga Resa-6, OB Karlovac-11), a otpušteno je 17 osoba (OB Ogulin-11, OB Karlovac-6). Na respiratoru se nalazi 9 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-3, OB Karlovac-6). Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminule su 4 osobe, na COVID odjelu ogulinske bolnice preminula je 1 ženska osoba, a u SB Duga Resa jedna ženska osoba.

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 12 581 osoba ( 9407-PCR, 3174-brzi antigenski test), preminulo u bolnicama 386 osoba te 30 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika, a otpušteno je sa bolničkog liječenja od početka pandemije 844 osoba.

Stanje u školama Karlovačke županije, na dan – utorak 20.04.2021.
Broj pozitivnih učenika OŠ: 19
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 18
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 234
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 14
Broj razrednih odjela u samoizol: 6

Broj pozitivnih učenika SŠ: 18
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 7
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 67
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 2
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 1

U odnosu na ponedjeljak:
u OŠ: 3 pozitivna učenika manje i 3 pozitivna zaposlenika manje
u SŠ: 3 pozitivna učenika manje, a isti je broj pozitivnih zaposlenika

Iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije pozivaju građane da se za cijepljenje protiv COVIDA-19 prijave putem internetske stranice: cijepise.zdravlje.hr .

 

Apel ravnateljice ogulinskog Doma zdravlja

Ravnateljica Doma zdravlja Ogulin Zlata Kurelac uputila je apel u kojem traži da pacijenti s povišenom temperaturom i respiratornim simptomima (grlobolja, kašalj, šmrcanje) ne dolaze u ordinacije liječnika primarne zdravstvene zaštite.
“Takve pacijente molimo da prije posjete obavezno nazovu svog obiteljskog liječnika, a za njih će doktor ili sestra izaći izvan ordinacije. Nakon boravka covid pozitivnog pacijenta u ordinaciji, ordinacija mora na određeno vrijeme prestati s radom, kako bi se prozračio i dezinficirao prostor, što otežava rad u ovim uvjetima povećanog priliva pacijenata” – poručila je Zlata Kurelac.

Ovome je dodala da pedijatrijska ordinacija, od danas, 20. travnja, do 30. travnja, radi samo u smjeni Marine Kojčin, dr.med.spec.ped., odnosno parnim danom poslijepodne i neparnim prijepodne. Mole se roditelji pacijenata Petre Šuljić, dr.med.spec.ped. da se za narudžbe naručuju na telefonski broj ordinacije 047 531-068 za vrijeme rada ordinacije dr. Kojčin.

 

U Karlovačku županiju ovaj tjedan stiže preko 2600 doza cjepiva

U Karlovačku županiju ovih dana stiže 2.610 doza cjepiva protiv koronavirusa; većina će biti distribuirana u ordinacije obiteljske medicine kako bi bila nastavljena druga faza cijepljenja kojom su obuhvaćene starije osobe i kronični bolesnici.

– Ovaj tjedan trebali bismo dobiti 1.410 doza Pfizer/BioNTech cjepiva i 1.200 doza cjepiva AstraZeneca. Dio cjepiva će se upotrijebiti za cijepljenje 2. dozom, veći dio će se distribuirati cjepiteljima u ordinacijama obiteljske medicine; ovaj tjedan neće biti organizirano cijepljenje na punktovima. U tijeku je još druga faza, cijepljenje osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, kazao nam je Branko Zoretić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Dodao je da bi u županiju idući tjedan trebalo stići oko 2.700 doza cjepiva Pfizera, ali i Moderninog i AstraZenece, no za te količine još nemaju podatke. Ono što je već sada poznato je da u prvom tjednu idućeg mjeseca u županiju stiže oko 4.500 doza Pfizerovog cjepiva, a kako će i u tjednima nakon toga stizati bar toliko cjepiva, cijepljenje će biti organizirano na punktovima. Do sada su to bile dvorane Ekonomske škole u Karlovcu i Ogulin.

– Bit će cjepiva. Do kraja lipnja trebalo bi nam doći samo 60.000 cjepiva Pfizer, plus Moderna i AstraZeneca, tako da će to biti pravo masovnije cijepljenje građana, najavio je Zoretić.

U Karlovačkoj županiji za sad se na cijepljenje pozivaju oni koji su se prijavili kod svojih liječnika, no Zoretić je poručio da se zainteresirani za cijepljenje prijave na platformi cijepise.zdravlje.hr zbog jednostavnijeg administrativnog postupka. (Kaportal.hr)

 

HPD “Klek” danas slavi svoj 71. rođendan

Hrvatsko planinarsko društvo Klek Ogulin danas slavi svoj 71. rođendan.
Prema povijesnim zapisima još 1900. godine u Ogulinu se spominje podružnica Hrvatskog planinarskog društva “Klek”. To je ujedno i početak organiziranog planinarskog djelovanja u gradu pod Klekom. Tokom vremena podružnica, čini se, prestaje sa radom, da bi ponovno bila obnovljena 8. prosinca 1921. godine, zadržavši prvotno ime. Podružnica je tada brojila 55 članova. Rad podružnice zamire u vrijeme diktature kralja Aleksandra Karađorđevića, 1929. godine, ali se ponovno pokreće 1935. godine.
Sve učestaliji dolasci planinara iz raznih krajeva, aktualiziraju staru ideju o izgradnji planinarskog doma na Kleku. U središnjici , u Zagrebu, postojala su i početna sredstva za gradnju doma, a izrađen je i nacrt. Do početka drugog svjetskog rata nije se započelo sa gradnjom. Rat je prekinuo sve daljnje aktivnosti.

Po završetku drugog svjetskog rata planinari su djelovali su u okviru Fiskulturnog saveza Jugoslavije. Ovaj organizacijski oblik nije pogodovao razvoju specifične, planinarske aktivnosti. Promjenom dotadašnjih propisa, 1948. godine se osnivaju planinarska društva i Planinarski savez Hrvatske. I u Ogulinu se tako 1950. godine pristupa osnivanju Planinarskog društva “Klek” sa 109 članova. Osnivačka skupština održana je u prostoriji tadašnjeg kina (disco bar “Calipso”), 20.travnja 1950. godine. Josip Marković je izabran za predsjednika, Ferdo Uršan za tajnika a blagajnik je bio Ivica Stipetić – Pepić. Predsjednik je, jedno vrijeme, bio i Bogdan Žagar.

Odmah po obnovi rada društva, nastavljene su aktivnosti za izgradnju planinarskog doma. Bilo je dosta dvojbe oko lokacije objekta. Tadašnji predsjednik PD “Klek”, sudac Marijan Mance, zdušno je podržao prijedlog Matije Mlinca da se dom izgradi podno stijene Kleka. Na tom je mjestu i započela gradnja 1954. godine. U organizaciji Zlatka Kregara iz Otočca dolazi skupina radnika koji radi na izgradnji doma. Oni stanuju u barakama koje su podigli u Bjelskom. Materijal do gradilišta, na konjima, prenosi Rajko Pezerović.

Izgradnju doma financirali su i pomagali: Kotar Ogulin, Planinarski savez Hrvatske, Šumarija Ogulin, trgovačko poduzeće Zvijezda, hidroelektrana Gojak, Dip Ogulin i pojedinci, među kojima su bili Jurica Stipetić i Dragan Radočaj, koji je po završetku doma, bio i prvi domar. Dom je svečano otvorio Savo Vukelić 12. listopada 1958. godine. Izgradnjom planinarskog doma na Kleku, pojačala se i aktivnost ogulinskih planinara.

Ovo je tek djelić bogate povijesti ogulinskog planinarskog društva, a svim članovima ovim putem želimo sretan 71. rođendan.

 

Sutra će se održati ROADPOL-ov “Speed Marathon”

Diljem Europe tijekom cijelog sutrašnjeg dana održavat će se “Speed Marathon”. Radi se o ROADPOL-ovoj (Europska mreža prometne policije) operativnoj akciji Brzina, tijekom koje se, policijskim djelovanjem, osigurava pridržavanje propisanih ograničenja brzine u prometu.

U akciju je uključena i Hrvatska u kojoj će tijekom 21. travnja, najavljuju iz MUP-a, maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika sa svim raspoloživi uređajima i opremom za nadzor i kontrolu prometa, kontrolirati brzinu u prometu. Prijestupnici će se zaustavljati i kažnjavati na licu mjesta. Prekršaji vezani uz brzinu utvrđivat će se i fiksnim kamerama za mjerenje brzine vozila.

Neprilagođena i nepropisna brzina kretanja najčešći je uzrok smrti na prometnicama Europe te je stoga među prekršajima kojima se ROADPOL ciljano bavi u svojim operativnim akcijama. Prekršaji brzine moraju se dosljedno kažnjavati posebno usmjerenim nadzorima na cestama, a cilj je da se počinitelji tih prekršaja isključe iz prometa.

“Kazne za prekoračenje brzine znatno su porasle u mnogim europskim zemljama posljednjih godina. Ipak, još uvijek ima previše vozača koji prekomjernom brzinom ugrožavaju sebe i živote ostalih sudionika u prometu.” – poručuju iz MUP-a.

fb-share-icon

Comments are closed.