Vijesti 20.01.2021.

Comments are closed

Zaželi II – objavljen javni poziv za iskaz interesa za korištenje potpore i podrške starijim osobama

Gradonačelnik Dalibor Domitrović 28. listopada 2020. godine je potpisao ugovor za projekt “Zaželi II – Grad Ogulin” vrijednosti 2.300.400,00kn, u trajanju od 18 mjeseci. Projekt je, na inicijativu zamjenika gradonačelnika Nevena Ivoševića i predsjednika ogulinskog SDSS-a i vijećnika u Gradskom vijeću Nevena Vujnovića, prijavio Grad Ogulin.
Kao obvezni partneri u projektu sudjeluju Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured u Karlovcu i Centar za socijalnu skrb Ogulin.
Cilj projekta je zapošljavanje 25 žena na 12 mjeseci iz ciljane skupine i pružanje potpore za minimalno 160 starijih osoba s područja Grada Ogulina.

U sklopu ovog projekta Grad Ogulin je na svojoj web stranici objavio javni poziv za iskaz interesa za korištenje potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.
Prijaviti se mogu osobe koje imaju prebivalište na području grada Ogulina kojima je potrebna pomoć druge osobe radi poboljšanja kvalitete života i koje su starije od 65 godina. Prijaviti se mogu i osobe mlađe od 65 godina u nepovoljnom položaju i oni koji pravo na socijalnu uslugu potpore i podrške osobama u nepovoljnom položaju ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Potencijalnim korisnicima će se pružati usluge dostave namirnica, pomoć u pripremi obroka u njihovim kućanstvima, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni i osobnom izgledu, pomoć u socijalnoj integraciji, pomoć u posredovanju i ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.), pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima i druge poslove vezane uz skrb starijih osoba.
Sve usluge koje će se pružati u okviru ovog programa su besplatne.

Zainteresirane osobe sve informacije i obrazac prijave mogu dobiti na adresi: Grad Ogulin, Bernardina Frankopana 11., 2. kat, soba 35 ili na internet stranicama Grada Ogulina. “Za dodatne informacije možete nam se obratiti na broj telefona 047/659-034.” – poručuju iz gradske uprave.

 

Obnova solarnih panela u Karlovačkoj županiji

Na ruralnim područjima Karlovačke županije, u naseljima gdje nema struje, odnosno ne postoji nisko-naponska mreža, kod 5 kućanstava problemi su riješeni 2015. godine postavljanjem solarnih panela u sklopu projekta „Ruralna elektrifikacija“. Projekt je provodio UNDP, Fond za energetsku učinkovitost i Karlovačka županija.

Solarni sustavi opskrbljuju korisnike za najnužnije potrebe; rasvjeta, rad kućanskih aparata… Instalirani su u naseljima Rabinja (Slunj), Vujaškovići (Krnjak) te u Šimrakovici, Breznom i Krakaru na ogulinskom području. S obzirom da bi izgradnja i rekonstrukcija niskonaponske mreže na ovim područjima iznosila preko četiri milijuna kuna, a malo je korisnika što je za distributera neisplativo, na ovaj način se pokušao riješiti problem opskrbljenosti strujom.

Kako se pojavila potreba da se zbog petogodišnjeg korištenja izvrši remont solarnih sustava, te kako je istekao ugovor o održavanju sa Karlovačkom županijom, u suradnji predstavnika SDSS-a  sa županijskim vlasima i HEP-om, osigurana su potrebna sredstva u iznosu od oko 97.000,00 kn. Također svoj doprinos i učešće od oko 20.000,00 kn osigurao je i grad Ogulin. Na ovaj način je omogućeno ovim obiteljima da i u narednih 5 godina imaju struju u svojim domaćinstvima. Karlovačka županija će i dalje preuzeti obavezu redovnog održavanja solarnih sustava. (sdss.hr)

 

U Ogulinu 6 novih slučajeva zaraze

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 37 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od toga je 28 novih slučajeva zaraze utvrđeno PCR testovima. Između ostalog u Ogulinu je tako zabilježeno 6 novih slučajeva zaraze, u Josipdolu 1, te u Plaškom 7 novih slučajeva zaraze. Još 9 novooboljelih osoba evidentirano je pomoću brzih testova za detekciju antigena, a niti jedna nije s našeg područja. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 7660 osoba (6341 – PCR, 1319-antigensko).
U bolnicama Karlovačke županije su hospitalizirana 53 COVID pozitivna pacijenta (OB Ogulin-13, SB Duga Resa-2, OB Karlovac-38). U posljednja 24 sata novoprimljene su 3 osobe (OB Ogulin-1, OB Karlovac-2), a otpuštena je 1 osoba s bolničkog liječenja (OB Karlovac) . Na respiratoru su 3 COVID pozitivna pacijenta (OB Karlovac). U posljednja 24 sata preminula je 1 osoba (OB Karlovac). U samoizolaciji je na području cijele županije 276 osoba, a prijavljeno je 1 kršenje ove mjere.

 

Govorne i prezentacijske vještine

Centar za razvoj civilnog društva sinoć je proveo i treću, od ukupno četiri edukacije Modula 2 pod vodstvom stručne suradnice Marije Salopek Mirosavljević, mag. comm.
Teme ove edukacije su bile izrazito zanimljive, a to su govorne i prezentacijske vještine. Sudionici edukacije su tako imali priliku više doznati o javnom nastupu, definiranju cilja i ključnim porukama, te strukturi prezentacija i govora. Bilo je riječi i o neverbalnoj komunikaciji, tehnikama disanja, te vježbama za glas i izgovor.
Edukacija je i ovog puta održana online, preko platforme ZOOM.
Projekt Centar za razvoj civilnog društva sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH.

fb-share-icon

Comments are closed.