Vijesti 19.11.2020.

Comments are closed

Za obnovu Doma biskup S. Badurina osigurano 6,8 milijuna kn

Danas je održana konferencija za medije povodom donošenja odluke o financiranju projekta „Širenje mreže socijalnih usluga u svrhu podrške procesu deinstitucionalizacije na području Karlovačke županije“, koju je organizirala uprava Doma za starije i nemoćne biskup Srećko Badurina. Projekt se provodi u partnerstvu sa Karlovačkom županijom i u suradnji sa ogulinskom bolnicom, rekla je ravnateljica Nataša Vučković-Ivošević, te dodala:

“Ovaj je projekt odobren kroz poziv Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Projekt će financirati Europska Unija. Ukupna vrijednost projekta je 6.890.331,02 kuna. Aktivnosti projekta predviđaju adaptaciju dosad nekorištenog unutarnjeg dijela Doma za starije i nemoćne biskup Srećko Badurina, te uređenje parka, dvorišta i parkirališta. Također, preduvjet za kvalitetno provođenje socijalne usluge boravka je osiguravanje visokih standarda u opremanju prostora, kako bi on u potpunosti bio prilagođen korisnicima, te ispunjavao minimalne tehničke uvjete. Jedna od projektnih aktivnosti je i nabava vozila i opreme za pružanje usluge pomoći u kući korisnicima u Ogulinu i okolnim geografski slabo dostupnim naseljima, te aktivnosti promicanja horizontalnih naselja.
Ishodi predloženog projekta postojat i funkcionirat će i nakon završetka financiranja od strane EU. Projektni rezultati će se koristiti i iskorištavati kontinuirano, tj. u dugoročnom razdoblju.”

Projekt će se provoditi na području Grada Ogulina i okolnih općina. Cilj projekta je unaprjeđenje infrastrukture s ciljem uključivanja 60 starijih i nemoćnih osoba u usluge boravka i pomoći njege u kući sa svrhom prevencije institucionalizacije, te razvoja mreže socijalnih usluga. Usluge će se pružati besplatno za korisnike.
Projekt je u skladu s EU strateškim dokumentima poput Europe 2020, Socijalnog investicijskog paketa, Europskim stupom socijalnih prava koje sve redom ističu problem starenja stanovništva EU te potrebe osiguravanja usluga u zajednici, koje omogućuju prevenciju institucionalizacije i što duži ostanak starijih osoba u obiteljima i svojim domovima. Na nacionalnoj razini, projekt je u potpunosti u skladu sa Strategijom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti Republike Hrvatske 2014-2020., te Planom deinstitucionalzacije, transformacije i prevencije institucionalizacije 2018. -2020., koji ističe potrebu razvoja usluga boravka i pomoći u kući za starije kao glavnih usluga u zajednici za prevenciju institucionalizacije.

Zadovoljstvo projektom izrazila je i zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar. Konferenciji su nazočili i predsjednik Upravnog vijeća bolnice Vjekoslav Bitunjac, te bivši saborski zastupnik Tomislav Lipošćak.

 

Ogulin za Vukovar

U srijedu su i grad Ogulin i brojni Ogulinci obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnju, svetom misom u 18,00 sati u župnoj crkvi Sv. Križa u Ogulinu.
Nakon mise upriličeno je paljenje svijeća na Trgu hrvatskih rodoljuba, uz kraću molitvu i nastup mladih članova župskog zbora, te niz ulicu Bernardina Frankopana.
Iz gradske uprave pozvali su građane da dostojanstveno i primjereno obilježimo državni blagdan Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnju, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera. Tako je i bilo. Svetoj misi i paljenju svijeća nazočili su i potpredsjednik Županijske skupštine Ivan Vuković, zamjenik gradonačelnika Ogulina Daniel Vukelja, predsjednik Gradskog vijeća Marinko Herman i predsjednik Savjeta za branitelje grada Ogulina Renato Glavaš.

 

Od 78 novih slučajeva zaraze, 4 su iz Ogulina

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 78 novih slučaja zaraze koronavirusom. Od tog broja s područja grada Karlovca je 36 osoba, 10 iz Duge Rese, 4 su iz Ogulina, 5 iz Ozlja, 8 iz Slunja, iz Rakovice, Vojnića, Žakanja, Draganića i Generalskog Stola po 1 osoba, 2 su s područja Brilovića, 5 iz Netretića, te 3 osobe iz Josipdola. U Karlovačkoj županiji ukupno su do sada oboljele 2201 osobe, a u samoizolaciji se nalaze 643 osobe.
U Općoj bolnici Karlovac se na bolničkom liječenju nalazi 47 pacijenata, 7 osoba je na respiratoru, 4 su novoprimljena, 4 otpuštena, a na žalost preminuo je muškarac u dobi od 62 godine. U samoizolaciji se nalaze 73 djelatnika bolnice -61 zdravstveni i 12 nezdravstvenih djelatnika.
U Općoj bolnici Ogulin na COVID odjelu leži 25 pacijenata. Umrla je starija ženska osoba -1931.godište. U samoizolaciji se nalazi 59 djelatnika bolnice.

 

OGportal doznao razloge poništavanja javnog natječaja za poslove komunalnog redara

OGportal je, nakon saznanja o poništavanju javnog natječaja u gradskoj upravi, za radno mjesto komunalnog redara, poslao upit u gradsku upravu. Zanimali su ih razlozi poništenja natječaja, koji je objavljen 28. kolovoza ove godine, te su zatražili podatak koliko se kandidata javilo i jesu li ispunjavali sve tražene uvjete.

U odgovoru kojeg su primili, između ostalog, stoji: “Podsjećamo da su zbog krize izazvane koronavirusom, kako bi se ostvarile uštede, smanjene plaće namještenika, zaposlenika i dužnosnika u gradskoj upravi. Isto tako su smanjene plaće i proračunskim korisnicima (gradskim ustanovama). Ušteđena sredstva su preraspodijeljena za pomoć poduzetnicima.

U postojećim uvjetima gradska vlast je odlučila da će nova zapošljavanja biti realizirana isključivo na radna mjesta za koja će plaće biti financirane ne iz gradskog proračuna već iz alternativnih izvora kao što su fondovi Europske unije. Potreba za radnikom će se riješiti preraspodjelom poslova između već zaposlenih službenika.

Posljednjih mjeseci potpisano je nekoliko ugovora o provođenju projekata na području grada Ogulina koji će se financirati europskim novcem, a prihvatljivi troškovi su između ostalih i plaće zaposlenih na tim projektima.

Što se drugog dijela upita tiče, na natječaj se prijavilo 8 kandidata od kojih je 4 zadovoljilo formalne uvjete. Od tih četvero koji su zadovoljili formalne uvjete, na testiranje se odazvalo dvoje, preostalih dvoje se je ispričalo. Od dvoje koji su se odazvali testiranju oboje su zadovoljili.

U provedenom postupku prijama u službu u Grad Ogulin, Upravni odjel za gospodarstvo, komunalni sustav i prostorno uređenje, na radno mjesto viši referent komunalni redar, sukladno javnom natječaju objavljenom u Narodnim novinama br. 96/20 od 28. kolovoza 2020. godine, nije izvršen izbor kandidata te je donijeta Odluka o poništenju javnog natječaja sukladno članku 24. stavku 5. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj, područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine br. 86/08, 61/11, 04/18, 96/18 i 112/19).

Odluka o poništenju javnog natječaja objavljena je u Narodnim novinama br. 113/20 od 16. listopada 2020. godine.

Donošenje odluke o poništenju natječaja ne povređuje ničije pravne interese, nikoga nismo primili u službu, pa nije promijenjena ničija pravna pozicija u odnosu na poziciju otprije javnog natječaja.”

 

Jučerašnji dan bio je buran za ogulinske HGSS-ovce

Dok je za većinu jučer bio neradni dan, pune ruke posla imali su članovi ogulinske Stanice HGSS-a. Jučer poslijepodne i navečer, u kratkom vremenskom razdoblju, uspješno su odradili dvije akcije na području Samarskih i Bijelih stijena.
Prvo su u rano poslijepodne pozvani putem Centra 112 u akciju na Vihoraškom putu između Bijelih i Samarskih stijena. Prema dojavi, jedan planinar se ozlijedio, iako nije bila riječ o po život opasnoj ozljedi nije se više mogao samostalno kretati, pa su gorski spašavatelji pozvani u pomoć. Na sreću ozlijeđenog planinara, ubrzo nakon primljenog poziva, na njegovu poziciju nailaze dvoje članova HGSS Stanice Rijeka, koji su planinarili te su mu prvi pritekli u pomoć.
Po dolasku na mjesto događaja te nakon pružene prve pomoći i imobilizacije ozlijeđene noge, nesretni planinar je utopljen i specijalnim nosilima spušten s planine. U ovoj akciji je sudjelovalo dvoje već spomenutih članova HGSS Rijeka i 11 članova ogulinske Stanice.
Ubrzo nakon ove akcije, u ogulinsku Stanicu stiže i drugi poziv. Dobili su dojavu o grupi od šest planinara, koji su zbog mraka i teškog terena izgubili markaciju na području Samarskih stijena te se ne nisu sami mogli vratiti do svojih vozila.
Ogulinski HGSS-ovci dobivaju koordinate njihove pozicije te se brzo organiziraju i kreću u pomoć. Na sreću, jedna manja grupa ogulinskih HGSS-ovaca nalazila se u blizini te su se prvi uputili u pomoć, a ubrzo su im se pridružile i ostale kolege iz ogulinske Stanice. Izgubljeni planinari su ubrzo pronađeni te su otpraćeni do mjesta gdje su parkirali svoja vozila, čime je završen ovaj dinamičan dan. U ovoj drugoj akciji sudjelovalo je ukupno 13 članova ogulinske Stanice.
“Koristimo ovu priliku da još jednom pozovemo sve ljubitelje prirode i planina da budu oprezni, dolazi zima, dani su kraći tako da vodite računa o tome. Isto tako dani su sve hladniji i očekujte lošije vrijeme, toplo se obucite i ponesite dovoljno vode i hrane, kao i rezervne odjeće. Super je imati i pribor prve pomoći i astro foliju u ruksaku, te sitnice vas mogu spasiti. Baterijska svjetiljka je nešto što bi trebali imati sa sobom, pogotovo sada kad su dani kratki, i sjetite se da se na hladnoći baterija mobitela brže prazni!” – poručili ogulinski gorski spašavatelji.

fb-share-icon

Comments are closed.