Vijesti 19.04.2021.

Comments are closed

U Ogulinu 10 novih slučajeva zaraze

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, 3 preminule COVID pozitivne osobe, te 531 osobu u samoizolaciji – izvjestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. U Ogulinu je zabilježeno 10 novih slučajeva zaraze.

6 novih slučajeva zaraze u našoj županiji utvrđeno je PCR testiranjem. Od toga su s područja grada Karlovca 3 novooboljele osobe, iz Duge Rese 2, a iz Ozlja je 1 novooboljela osoba.
Brzim testovima zaraza je otkrivena kod još 25 osoba, od čega je u Ogulinu zabilježeno 10 novih slučajeva zaraze. S područja grada Karlovca su 3 novooboljele osobe, Duga Resa i Ozalj imaju po 4 nova slučaja, Kamanje ima 2, a Vojnić i Žakanje su zabilježili po 1 novi slučaj.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 159 osoba (OB Ogulin-45, SB Duga Resa-39, OB Karlovac-75). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 10 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-2, SB Duga Resa-4, OB Karlovac-4), a otpušteno je 5 osoba ( OB Karlovac-5). Na respiratoru se nalazi 12 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-4, OB Karlovac-8). Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminule su 3 ženske osobe (1936.,1931., 1942.godište).

Stanje u školama na području Karlovačke županije na dan – ponedjeljak 19.04.2021.:
Broj pozitivnih učenika OŠ: 22
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 21
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 201
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 13
Broj razrednih odjela u samoizolaciji: 4

Broj pozitivnih učenika SŠ: 21
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 7
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 62
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 3
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 1

U odnosu na petak: u OŠ: 1 pozitivan učenik više, a 5 pozitivnih zaposlenika manje u SŠ: 3 pozitivna učenika manje i 2 pozitivna zaposlenika manje

 

 

Obilježen rođendan Ivane Brlić – Mažuranić

Djelatnici Ivanine kuće bajke zanimljivim su sadržajima obilježili 147. rođendan najpoznatije Ogulinke i hrvatske književnice Ivane Brlić – Mažuranić. Ivana Brlić-Mažuranić rodila se, podsjećamo, u Ogulinu 18. travnja 1874. godine i odrasla u jednu od najuspješnijih hrvatskih književnica. Njezina su djela postala poznata diljem svijeta, a mnogima su zasigurno poznate i neke crtice iz Ivanina života.

Povodom Ivanina 147. rođendana, uz stručnu pomoć našeg kolege Dubravka Dragičevića djelatnici Ivanine kuće bajke napravili su zanimljivu anketu. Namjera im je bila provjeriti koje od manje poznatih zanimljivosti o našoj najpoznatijoj Ogulinki znaju njezini Ogulinci!

Osim ove ankete, povodom Ivaninog rođendana u Ivaninoj kući bajke organizirali su i izložbu radova mališana iz Dječjeg vrtića Bukovac, koja se može razgledati do kraja travnja. Osim toga, na city lightu Pučkog otvorenog učilišta postavljen je ulomak iz Ivanine autobiografije, a Ivani su posvetili i svoj redovni mjesečni prijedlog za čitanje.

Inače, jučer su gradonačelnik Dalibor Domitrović i ravnateljica Ivanine kuće bajke Tihana Turković položili cvijeće ispred Ivanine biste, a u sklopu proslave, na koju su i ove godine znatno utjecali epidemiološki uvjeti.

U Karlovačkoj županiji još 40 kvadratnih kilometara minski sumnjivih površina

I 25 godina nakon rata, Karlovačka županija nije u potpunosti sigurna od mina: u njoj je još 40 kvadratnih kilometara minski sumnjivih površina.

Nalaze se na području šest općina: Tounj, Josipdol, Plaški, Saborsko, Rakovica i Cetingrad.- Uglavnom se radi o šumskim površinama (99,7 posto) koje su zbog konfiguracije terena i udaljenosti od komunikacija slabo prohodne. Sve su minski sumnjive površine, od strane Hrvatskog centra za razminiranje, dobro i vidljivo obilježene tablama upozorenja na opasnost od mina, kažu u Županiji.

Dio preostalog minski sumnjivog područja uskoro to više ne bi trebao biti: u pripremi je projekt razminiranja šumskih površina pod nazivom Karlovac KARTS.- Njime bi se razminirala površina od preko 17 kvadratnih kilometara šumskog terena. Vrijednost projekta je 187,1 milijun kuna, a finacirao bi se sredstvima iz Europske unije. Projekt pripremaju Hrvatske šume, a njegova realizacija trebala bi započeti ove godine, najavljuju u Županiji.

Karlovačka županija je jedina županija u Hrvatskoj koja je više od 10 godina i sama finacirala razminiranje na svom području i iz proračuna izdvojila 7,5 milijuna kuna za projekte razminiranja. Na taj su se novac pribrajale i donacije stranih Vlada, najviše SAD-a, i nevladinih organizacija, od različitih humanitarnih manifestacija i donatorskih večera, čime je iznos donacija za razminiranje Karlovačke županije dosegnuo iznos od blizu 10 milijuna kuna.

– Valja također spomenuti i projekt razminiranja poljoprivrednih površina, vrijedan 29 miljuna kuna, financiran u potpunosti EU sredstvima, kojim je Karlovačka županija prva pokrenula ovaj model u Republici Hrvatskoj, a kojeg su kasnije slijedile i druge, minama ugrožene, hrvatske županije. Ovo su neki od pokazatelja koji govore koliko je ovaj posao zahtjevan, skup i dugotrajan. Aktivnim djelovanjem svih uključenih u ovaj proces on se nastavlja do konačnog razminiranja Republike Hrvatske, a do tada valja biti na oprezu i ne zalaziti u obilježena područja minske opasnosti, napominju u Županiji, podsjećajući da je “Travanj – mjesec zaštite od mina”. (Kaportal.hr)

Koji su županijski vijećnici bili najaktivniji

Nedavno je održana posljednja sjednica Županijske skupštine u ovom sazivu. Zamolili smo stručne službe Karlovačke županije da nam dostave podatke o najaktivnijim vijećnicima, te smo doznali tko se koliko puta javio za riječ, a tko je postavio najviše vijećnićkih pitanja. Izdvojili smo “top pet” najaktivnijih vijećnika.

Javljanja za riječ najviše ima Zlatibor Tomas (Nezavisni vijećnik) ukupno 159. Slijedi Marinko Marinović (Nezavisni) sa 111, Ogulinac Ivan Vučić (HDZ) sa 99, Hrvoje Hoffman (HNS – liberalni demokrati) sa 66 i među petoricom aktivnijih još je jedan Ogulinac Ivan Vuković (SDP) sa 62 javljanja za riječ.

Najviše vijećnićkih pitanja postavio je Marinko Marinović (Nezavisni) 63. Hrvoje Hoffman (HNS – liberalni demokrati) učinio je to 59 puta, a Zlatibor Tomas (Nezavisni vijećnik) 49. Slijedi vijećnik iz Ogulina Zlatko Mrvoš (SDP) koji je postavio 38 pitanja, te Helena Stojković (HNS – liberalni demokrati) sa 31 pitanjem.

Zlatko Mrvoš (SDP) učinio je to 38 puta, Ivan Vuković (SDP) 23, Željko Lipošćak (HDZ) 10, te Lidija Domitrović (Živi zid-u dijelu mandata) 2. Ogulinski vijećnik iz redova HDZ-a Jovan Maravić i Ivan Vučić (HDZ) nisu postavili niti jedno vijećnićko pitanje.

Analizirali smo i koliko su se puta vijećnici iz Ogulina javili za riječ. Bilo je to ukupno 176 puta, a tu vodi Ivan Vučić (HDZ) sa 99 javljanja. Iza njega je Ivan Vuković (SDP) sa 62, Lidija Domitrović (Živi zid) sa 7, Zlatko Mrvoš (SDP) sa 5, te Željko Lipošćak (HDZ) sa 2 i Jovan Maravić (HDZ) sa samo jednim javljanjem.

Siniša Ljubojević kandidat DSS-a za zamjenika gradonačelnika Ogulina

Predsjedništvo Demokratskog saveza Srba Gradskog odbora Ogulin donijelo je jednoglasnu odluku da kandidat za zamjenika gradonačelnika Ogulina, koji će predstavljati srpsku nacionalnu manjinu, bude Siniša Ljubojević, saznajemo iz priopćenja DSS-a.

“Ljubojević je najbolji kandidat na području Ogulina zbog svog političkog iskustva, društvenih aktivnosti i ljudskog odnosa prema građanima.
Ljubojević je bio osnivač i prvi predsjednik SKD Prosvjeta Ogulin, gradski vijećnik, prvi zamjenik gradonačelnika Ogulina ispred srpske zajednice, zamjenik župana Karlovačke županije, predsjednik SKD Prosvjeta na nacionalnoj razini, član manjinskih vijeća i mnogih drugih organizacija.
Njegovim utjecajem pokrenuti su i dovršeni mnogi infrastrukturni problemi, a njegov rad obilježava gradnja međunacionalnih odnosa u Ogulinu kroz kulturnu i političku suradnju.
Siniša Ljubojević je po struci stručni specijalist inženjer elektrotehnike, zaposlen u HEP-u, oženjen je i otac dvoje djece.”- navodi se u priopćenju.

fb-share-icon

Comments are closed.