Vijesti 19.03.2021.

Comments are closed

Ovog vikenda kreću jače kontrole, a odluku o novim mjerama županijski će Stožer donijeti u ponedjeljak

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata evidentiran je ukupno 91 novi slučaj zaraze koronavirusom. Od toga je po 1 novi slučaj zabilježen u Ogulinu i Plaškom, a najveći broj novooboljelih je i dalje s područja grada Karlovca.

Iz izvješća županijskog Stožera doznajemo da je PCR testiranju pristupilo 167 osoba, od čega je utvrđeno 56 novih slučajeva zaraze. S područja grada Karlovca je 41 novooboljela osoba, Duga Resa ima 3 nova slučaja, Ozalj i Bosiljevo po 2, dok su Ogulin, Slunj, Barilović, Draganić, Generalski Stol, Netretić, Plaški i Vojnić zabilježili po 1 novi slučaj zaraze.
U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 7399 osoba (PCR testiranje).

Tijekom protekla 24 sata brzim testovima zaraza je otkrivena kod još 35 osoba. Od tog su broja Karlovac i Duga Resa zabilježili 7 novih slučajeva zaraze, Ozalj 11, Slunj i Generalski Stol po 3, a Kamanje, Rakovica, Vojnić i Žakanje po 1 novi slučaj.

U bolnicama Karlovačke županije hospitalizirano je 47 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin- 5, OB Karlovac-42). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 7 COVID pozitivih osoba (OB Karlovac), a otpuštena je 1 osoba (OB Ogulin). Na respiratoru se nalazi 7 COVID pozitivnih pacijenata. U posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba.
U samoizolaciji se na području cijele županije nalaze 433 osobe, a prijavljeno je jedno kršenje ove mjere.

Tijekom ovog vikenda antigenska testiranja će se vršiti u Domu zdravlja Ozalj – 20./21. 3.2021., i to u vremenu od 8 do 10 sati. Vršit će se i u Domu zdravlja Karlovac u subotu, od 12 do 14 sati, Drive in vojarna Luščić.

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije ponovno je uputio apel svim stanovnicima Karlovačke županije da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na području županije, Stožer će u ponedjeljak, 22. ožujka, donijeti prijedlog mjera, a one će ovisiti o razvoju epidemiološke slike. Također, počevši od ovog vikenda organizirano će se provoditi pojačane kontrole, od strane nadležnih službi.

 

Gradonačelnik Domitrović održao sastanak s predstavnicama Foruma slavenskih kultura

Ovog tjedna Ogulin su posjetile Andreja Rihter i Mateja Jančar iz Foruma slavenskih kultura. Tom prilikom održale su sastanak s gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem i ravnateljicom Ivanine kuće bajke Tihanom Turković. Tema sastanka bila je vezana za novu europsku kulturnu rutu, pod nazivom “Ruta spisateljica” (eng. Women Writers Route – WWR), pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe.

Zbog formiranja i certificiranja ove rute osnovana je i udruga Žene spisateljice, kojoj su pristupili Grad Ogulin i Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke. Ivanina kuća bajke ujedno je i nacionalni koordinator za implementaciju ove Rute u Hrvatskoj. Cilj ove udruge, ali i Rute spisateljica jesu povećanje vidljivosti spisateljica i njihovog doprinosa europskoj kulturi, povijesti ljudskih prava i demokracije te predstavljanje njihovih života i djela publici. Cilj je i proširiti profesionalno, kulturno i turističko istraživanje doprinosa tih spisateljica u kontekstu europske povijesti, identiteta i vrijednosti te poticati konstruktivnu misao, javnu raspravu i ojačati demokratsku praksu. Unutar hrvatskog dijela rute predstavit će se spisateljice Marija Jurić Zagorka i Ivana Brlić Mažuranić.

Nakon konstruktivnog sastanka, gošće iz Slovenije imale su priliku razgledati prirodne ljepote koje su nadahnule i našu Ivanu, ali i posjetiti Ivaninu kuću bajke koja je inspirirana upravo njenim likom i djelom.

 

U ponedjeljak počinje isplata Uskrsnica za umirovljenike

Grad Ogulin je i ove godine osigurao Uskrsnicu za umirovljenike, a isplata započinje u ponedjeljak za umirovljenike čija prezimena započinju od slova A do slova G. Temeljem Socijalnog programa Grada Ogulina za 2021. godinu, povodom Uskrsnih blagdana, osigurana su naime sredstva za isplatu jednokratnih naknada umirovljenicima.
Umirovljenici koji žive u samačkom kućanstvu s mirovinom do 2.200,00 kuna ostvaruju pravo na Uskrsnicu u iznosu od 400,00 kuna. Dvočlano kućanstvo koje živi samo od jedne mirovine do 2.700,00 kuna, ili od dvije mirovine čiji ukupan iznos ne prelazi 2.700,00 kuna, može ostvariti pravo na jednokratnu naknadu u iznosu od 500,00 kuna.
Jednokratna naknada će se isplaćivati u prostorijama Grada Ogulina, B. Frankopana 11, u dvorišnoj zgradi, u vremenu od 08:00 do 13:00, i to prema sljedećem rasporedu:

umirovljenici s prezimenom
od slova A do G dana 22.03.2021. godine (ponedjeljak)
od slova H do L dana 23.03.2021. godine (utorak)
od slova LJ do P dana 24.03.2021. godine (srijeda)
od slova R do Š dana 25.03.2021. godine (četvrtak)
od slova T do Ž dana 26.03.2021. godine (petak)

Umirovljenici koji pored mirovine HZMO-a koriste i inozemnu mirovinu, odnosno korisnici invalidske mirovine, a u radnom su odnosu, nemaju pravo na naknadu.

Svima onima koji ostvaruju pravo na uskrsnice, potrebni su slijedeći dokumenti: osobna iskaznica, te OIB korisnika mirovine i njegovog supružnika, potvrda o posljednjem primitku mirovine, kao i ostala dokumentacija po procjeni službene osobe. Naknadu može umjesto umirovljenika podići i druga punoljetna osoba uz navedenu dokumentaciju, te predočenje svoje osobne iskaznice.

Zbog izbjegavanja gužvi iz gradske uprave mole da se građani drže rasporeda, a prilikom dolaska pridržavaju uputa o mjerama socijalnog distanciranja, uz obvezno nošenje maske i dezinfekcije ruku.

Sve potrebne informacije građani mogu dobiti putem slijedećih brojeva telefona gradske uprave: 047/659-036, 047/532-198 i 047/522-612.

Dragan Rudančić kandidat HDZ-a za načelnika Općine Josipdol

Primili smo priopćenje OO HDZ-a Josipdol sa jučer održane konferencije za medije, u kojem stoji:

“Predsjednik OO HDZ-a Josipdol Dragan Rudančić, kandidat je HDZ-a za načelnika općine Josipdol. Na tu temu, danas je ispred Crkve sv.Trojstva u Modrušu održano predstavljanje kandidata. Uz ŽO HDZ-a Karlovačke županije, podršku mu je pružila i županica i kandidatkinja HDZ-a za županicu Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin.

Dragan Rudančić rođen je 1984.godine u Ogulinu, oženjen je i otac 2 djevojčice. Po struci diplomirani inženjer šumarstva, po završetku diplomskog studija se zapošljava u Hrvatskim šumama. Politikom se bavi od 2010. godine.

Kako sam ističe, u ovaj izazov ušao je spreman preuzeti odgovornost za općinu Josipdol, kao mjesto ugodnog življenja, u kojoj mladi imaju svoje mogućnosti za napredak, gospodarstvenici priliku za investiranje, gdje se svaki čovjek osjeća prihvaćeno.

„Došlo je vrijeme za promjene i novu energiju, a općina Josipdol zaslužuje da ju vodi tim koji je ustrajan, iskusan i prije svega otvoren za sve ljude koji se žele uključiti. Uvjeren sam u pobjedu na predstojećim izborima, a ovim putem se želim zahvaliti predsjednici ŽO HDZ-a Karlovačke županije Nadi Murganić, svim članovima općinske organizacije i OO HDZ-a Josipdol i našoj županici Martini Furdek Hajdin na podršci koju su mi pružili. „

Županica i kandidatkinja HDZ-a za županicu Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin istaknula je da Dragan Rudančić kao budući načelnik Općine Josipdol može svojim radnim iskustvom, svojim obiteljskim životom koji je vezan za ovaj kraj izuzetno pridonijeti razvoju općine.

„ Danas se nalazimo podno Starog grada Modruša koji je jedna od vrijednih lokacija ovog projekta. Sam projekt se najviše odnosi na obnovu stare područne škole koja je od strane Karlovačke županije darovana općini, a obuhvaća i prostor lugarnice koja je u vlasništvu Hrvatskih šuma. Upravo u ovom projektu imala sam prilike upoznati kandidata za načelnika općine, Dragana Rudančića gdje smo kvalitetno surađivali na obostrano zadovoljstvo. Ovaj projekt će između ostaloga biti i potencijal gospodarskog razvoja ovoga kraja, posebno vezan za poljoprivredu i plasman poljoprivrednih proizvoda, a i za obrazovanje, za kulturu, za društveni život.“

U Karlovačkoj županiji, uslijed epidemije, nema gripe

I dok je proteklih godina u “njenoj sezoni” od gripe oboljevalo i više od 1.500 stanovnika Karlovačke županije, ove je godine netragom nestala. Nema niti jednog slučaja gripe i to polovicom ožujka, do kada, inače, vrhunac gripe već prođe.

Naravno, odnosi se to samo na službene podatke, one koje su liječničke ordinacije prijavile Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije, što podrazumijeva i da su k njima morali doći pacijenti zaraženi gripom, a to ne čine svi oboljeli.

– Do jučer u Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije nije prijavljen niti jedan slučaj oboljenja od gripe u Karlovačkoj županiji, odgovorili su nam u Zavodu.

Podsjetili su da su u sezoni 2019/2020 u Karlovačkoj županiji bila prijavljena 1.523 slučaja oboljenja od gripe. (Kaportal.hr)

fb-share-icon

Comments are closed.