Vijesti 19.01.2021.

Comments are closed

Za opremanje i dovršetak novog vrtića u proračunu osigurano 2.650.000,00 kuna

Grad Ogulin planira iz ovogodišnjeg proračuna izdvojiti 8.320.000,00 kuna za potrebe provedbe predškolskog odgoja. Podsjećamo, Grad Ogulin je osnivač Dječjeg vrtića “Bistrac”, koji provodi radi i predškolski odgoj i obrazovanje te skrb o djeci od navršene 1. godine života do polaska u osnovnu školu. U pedagoškoj godini 2020./2021. u redoviti desetosatni program upisano je 183 djece, u program predškole 56, u kraći program igraonice 20, dok broj mališana u produljenom boravku varira. Ekonomska cijena za korištenje programa dječjeg vrtića iznosi 1.562,06 kuna mjesečno po djetetu. U tom iznosu roditelji s područja grada Ogulina participiraju sukladno Pravilniku o kriterijima za obračun sudjelovanja korisnika u cijeni programa.

U ožujku ove godine planira se završiti veliki kapitalni EU projekt izgradnje nove zgrade dječjeg vrtića na Poredicama, za što su u proračunu osigurana sredstva u iznosu od 2.650.000,00 kuna. Manji dio ovog iznosa odnosi se na uređenje okoliša novog vrtića, a veći dio na njegovo opremanje. Po završetku ovog projekta, planira se zapošljavanje 6 novih radnika. Od tog broja, planira se zaposliti četvero odgajatelja, te jedan kuhar i jedna spremačica.
Tako će, po prvi put, u pedagoškoj godini 2021./2022. svoj djeci s područja grada Ogulina i okolice, čiji roditelji za to iskažu interes, biti omogućeno uključivanje u neki od oblika institucionalnog predškolskog odgoja.

 

 

 

U Ogulinu počela izgradnja najveće svjetske tvornice drvenih podova

Tvrtka Invest AB švedskog “kralja laminata” Darka Pervana u Ogulinu gradi najveću svjetsku tvornicu podnih obloga, izvijestio je Bjelin Croatia, hrvatska tvrtka kćer ove velike grupacije iz Švedske.

– Woodura, tehnologija za proizvodnju podova koju je razvila tvrtka Välinge Innovation, postigla je uspjeh u prodaji, a potražnja za Bjelinovim učvršćenim drvenim podovima raste. Tvornica smještena u Vikenu, u švedskoj pokrajini Skåne, koja je puštena u rad prije samo dvije godine, dostići će svoj puni kapacitet već 2023. godine. Vlasnik tvrtke, Pervanovo Invest AB, stoga ulaže 200 milijuna eura u novu, najsuvremenije opremljenu tvornicu u Hrvatskoj, koja će ujedno biti i najveća svjetska tvornica podnih obloga, kažu u Bjelinu.

U listopadu 2020. Pervanov Invest AB, matična tvrtka grupacije, donijela je odluku o ulaganju u visokotehnološki, potpuno integrirani i automatizirani pogon u Hrvatskoj za masovnu proizvodnju učvršćenih drvenih podova za globalno tržište.
– Nova tvornica „Ogulin 2“ gradi se pored postojeće tvornice parketa, „Ogulin 1“. Kapacitet proizvodnje tvornice postupno će se povećavati od 2023. godine, a do trenutka kada „Ogulin 2“ u potpunosti uđe u pogon 2027. godine, bit će najveća svjetska tvornica drvenih podova s proizvodnim kapacitetom većim od 20 milijuna četvornih metara podnih obloga godišnje. Ukupni godišnji obujam proizvodnje podova u Vikenu i „Ogulinu 2“ tada će iznositi 30 milijuna četvornih metara, navode u Bjelinu ove impresivne podatke.

Nova tvornica gradi se na 330.000 četvornih metara površine, smještenih uz autocestu Zagreb – Split. Ukupna površina tvornice iznosi 100.000 m2, a ulaganja u zemljište, zgrade, instalacije i strojeve procjenjuju se na 200 milijuna eura u kapitalnim izdacima, uglavnom financiranih vlastitim kapitalom.

U visokotehnološkoj i automatiziranoj tvornici „Ogulin 2“ podovi će se izrađivati od drvnog praha, ploča vlaknatica visoke gustoće te furnira. Sirovina potrebna za proizvodnju pretežno je dobivena od drvnog otpada iz Bjelinovih tvornica smještenih u Ogulinu, Bjelovaru i Otoku. Prešanje, profiliranje, završna obrada površinskog sloja i pakiranje podova odvija se u automatiziranim proizvodnim procesima koje je također razvila tvrtka Välinge Innovation.

– Tijekom posljednje dvije godine sve su naše tvornice podignute na visoku tehnološku razinu, ali ovo novo ulaganje u tehnologiju u Ogulinu zaista je izvanredno. Investicija će Bjelinu donijeti vodeću svjetsku poziciju, a rezultirat će i izravnim povećanjem radne snage u Hrvatskoj sa 600 novih zaposlenika, povećavajući je s postojećih 800 na 1.400. Inicijativa će stvoriti i nova radna mjesta u proizvodnim jedinicama u Bjelovaru i Otoku, gdje ćemo povećati proizvodnju vrhunskog furnira i prerađivati drvni otpad za proizvodnju u Ogulinu 2″, rekao je Stjepan Vojnić, izvršni direktor za Bjelin Hrvatska.

Bjelin je dio švedske tvrtke u obiteljskom vlasništvu, sa sjedištem u Vikenu, na jugu Švedske, te s najmodernijim proizvodnim pogonima u Bjelovaru, Ogulinu i Otoku. Osnivači Bjelina su kasnih 1970-ih za Perstop izumili prvi laminat u svijetu. Nakon osnutka Bjelina 1990-ih godina predstavljena je vodeća inovacija „klik sistem za spajanje podova“. (Kaportal.hr)

 

Održano javno izlaganje VI. Izmjena i dopuna županijskog Prostornog plana

U Maloj gradskoj vijećnici Grada Ogulina, putem live streama, održano je javno izlaganje o Strateškoj studiji i prijedlogu VI. Izmjena i dopuna Prostornog plana Karlovačke županije. Dio je to javne rasprave koja se održava od 4. siječnja do 3. veljače ove godine.
U ime Grada Ogulina, izlaganju su prisutvovali zamjenici gradonačelnika Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja. Pored njih, javnom izlaganju nazočila je i zamjenica župana, koja obnaša dužnost župana Karlovačke županije, Martina Furdek Hajdin, kao i predstavnici Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalni sustav i prostorno uređenje Grada Ogulina.
Nakon održanih prezentacija prijedloga VI. Izmjena i dopuna Prostornog plana Karlovačke Zavoda za prostorno uređenje Karlovačke županije i Strateške studije utjecaja na okoliš od strane predstavnika Ires ekologija d.o.o., svi zainteresirani su imali priliku iznijeti svoje prijedloge, primjedbe i sugestije.
Javno izlaganje će se, nakon Karlovca i Ogulina, provesti i u Ozlju, Slunju i Dugoj Resi.

 

Ogulin danas bez novooboljelih

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 21 novi slučaj zaraze koronavirusom. Dobra je vijest da u Ogulinu, a ni na širem ogulinskom području nema novooboljelih osoba. U posljednja 24 sata, u Karlovačkoj županiji napravljeno je 121 PCR testiranje. Na taj način utvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze, od čega najviše u Karlovcu – 6. Još 8 novooboljelih osoba na području županije utvrđeno je brzim testovima za detekciju antigena. U Karlovačkoj županiji ukupno su od koronavirusa do sada oboljele 7623 osobe (PCR-6313, antigensko testiranje-1310).

U bolnicama Karlovačke županije su hospitalizirana 53 COVID pozitivna pacijenta (OB Ogulin-13, SB Duga Resa-2, OB Karlovac-38). U posljednja 24 sata novoprimljenih je 7 osoba (OB Ogulin-1, OB Karlovac-6), a otpušteno je 5 osoba s bolničkog liječenja (OB Karlovac). U OB Karlvac se na respiratoru nalaze 2 COVID pozitivne osobe. U posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba. U samoizolaciji su 274 osobe, a prijavljena su 3 kršenja ove mjere.

Na kraju recimo i to da je u Ogulinu, s 18.1.2021., evidnetirano 17 još uvijek aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

fb-share-icon

Comments are closed.