Vijesti 18.12.2020.

Comments are closed

U Ogulinu danas 20 novih slučajeva koronavirusa

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 149 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 – izvjestili su danas iz županijskog Stožera civilne zaštite.
PCR testiranjem obrađeno je ukupno 211 uzoraka, a u posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji utvrđeno je 100 novih slučajeva zaraze. Od tog broja 17 novooboljelih je iz Ogulina, a iz Josipdola 4. Brzim testovima za detekciju antigena u Karlovačkoj županiji potvrđeno je 49 novih slučajeva zaraze, od koji iz Ogulina 3 te Josipdola 1.

U bolnicama Karlovačke županije hospitalizirano je s današnjim danom ukupno 165 COVID pozitivnih pacijenata (Ogulin-52, Duga Resa-50, Karlovac-63). Primljeno je 10 osoba (6 Karlovac, 4 Ogulin ). Sa bolničkog liječenja iz oguinske bolnice otpuštena je 1 osoba u protekla 24 sata. Ukupno je do sada iz bolnica s područja Karlovačke županije do sada otpušteno 355 osoba. Na respiratoru se nalaze 4 COVID pozitivne osobe, i to u OB Karlovac. U protekla 24 sata je preminulo 7 osoba (OB Karlovac- 3, Duga Resa-3, OB Ogulin-1). Ukupno je do sada preminulo 156 osoba u bolnicama Karlovačke županije.

U samoizolaciji se nalazi 18 liječnika, 88 medicinskih sestara/tehničara, 19 ostalih zdravstvenih djelatnika, 50 nezdravstvenih djelatnika bolnica Karlovačke županije.
U Karlovačkoj županiji u samoizolaciji se nalazi 1668 osoba, a kršenja te mjere nije bilo. Međutim, protiv jedne osobe, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja ODO-u Karlovac je podnesena kaznena prijava radi postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela iz čl.180 KZ RH (širenje i prenošenje zaraznih bolesti).

Inspekcija SCZ Karlovac djelovala je i na području Ogulina, a izvršili su nadzor nad 5 trgovina. Tom prilikom nisu utvrđene nepravilnosti.

Što se tiče stanja u osnovnim školama na području županije imamo 60 pozitivnih učenika, 54 pozitivna zaposlenika, 1022 učenika u samoizolaciji, 52 zaposlenika u samoizolaciji, te 42 razredna odjela u samoizolaciji. Osnovne škole Rečica i Skakavac su bez ijednog pozitivnog učenika i zaposlenika.

Inače, u Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od koronavirusa oboljelo 5839 osoba.

 

Ogulinska bolnica raspisala natječaj za 8 radnih mjesta – nije primljen nitko?!

S obzirom da je 06. studenog raspisan natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin, te da je rok za zaprimanje zamolbi istekao 21. studenog, novinare OGportala zanimalo je da li je donesena odluka o imenovanju novog ravnatelja i koliko je zamolbi zaprimljeno.
Takav su upit prošli tjedan poslali Upravnom vijeću i odgovoreno im je da sjednica Upravnog vijeća još nije održana. Održavanje je, naveli su tada, planirano za slijedeći tjedan, te će Odluka o odabiru biti javno objavljena na službenoj web stranici bolnice i time dostupna za svu javnost.

Tražeći odluku, koje još uvijek nema, danas su na stranici bolnice pronašli jednu zanimljivu obavijest kandidatima koji su se javili na drugi natječaj. Naime, bolnica je 11. studenog raspisala natječaj za osam radnih mjesta, a nije primljen niti jedan kandidat! Obavijest kandidatima pogledajte u nastavku https://www.bolnica-ogulin.hr/images/Dokument_2020-12-11_113734.pdf . (ogportal.com)

 

Održana druga edukacija, na temu: “Civilno društvo i aktivno građanstvo”

U organizaciji ogulinske Udruge za demokraciju i civilne aktivnosti (UDICA) sinoć je održana druga online edukacija u sklopu projekta Centar za razvoj civilnog društva, Akademija za razvoj civilnog društva, MODUL 1. Modul sadržava inače 4 edukacije, a tema druge edukacije je bila “Civilno društvo i aktivno građanstvo”. Vodila ju je stručna suradnica Mihaela Grgurić. I ova edukacija je, zbog epidemioloških razloga, održana online.

Sudionici na drugoj edukaciji bili su predstavnici Udruge za demokraciju i civilne aktivnosti, Glumačke družine Đula, Društva za sportsku rekreaciju, Ratka Višnić, edukatorica za ljudska prava i aktivistica u raznim udrugama, te Pučko otvoreno učilište Ogulin. Svi sudionici na radionici su iznosili svoje prijedloge djelovanja. Tako je predloženo niz zanimljivih ideja za realizaciju. Primjerice, u sklopu razvoja medijske pismenosti, trebalo bi obraditi temu lažnih vijesti i njihov utjecaj na čitatelje, slušatelje i gledatelje.

Nadalje, predloženo je jačanje socijalne kohezije, socijalne osjetljivosti za djecu s teškoćama u razvoju, kreativno učenje i razvijanje vještina govorenja, čitanja, te senzomotoričkih sposobnosti. U sklopu toga spominje se i postavljanje senzomotoričkih pametnih ploča sa tematikom bajki, pomoću kojih bi djeca s teškoćama u razvoju mogla aktivno sudjelovati u razumijevanju bajki, istraživanju vlastitih mogućnosti i ostvarivanju vlastitih potencijala.

Jedna od inicijativa je postavljanje parkova za umirovljenike (Park izviđača, dvorište Frankopanskog kaštela) gdje bi se održavale sportske aktivnosti kao što su vježbanja uz glazbu , korektivne vježbe, društvene igre (šah), mini golf (montažni),vježbanje na spravama. Na toj lokaciji moglo bi se postaviti stolove i klupe izrađene od drvenog materijala, ugodnog oku, što je ekološki i cjenovno vrlo prihvatljivo. Prijedlog je da bude montažno kako bi mogli mijenjati lokacije, a uz to i mini montažni objekt u kojem bi se čuvali rekviziti.
Cilj je poboljšati kvalitetu života starijih osoba, osmisliti kvalitetno provođenje vremena gdje bi se međusobno družili, ispunjavali osjećaj zadovoljstva i društvene pripadnosti, te održavali trajnu tjelesnu aktivnost.

Iznesena je i inicijativa s ciljem promoviranja fizičkih aktivnosti i podizanja svijesti o zdravom načinu života. Uključivala bi Školu trčanja, besplatnu za sve polaznice i polaznike, 1 termin tjedno/mjesečno u kojem bi svaki sportski klub ponudio besplatan termin za vježbanje i upoznavanje sa osnovama tog sporta, kao i društvo za sportsku rekreaciju, uključujući i teretanu. Organiziranje nordijskog hodanja za sve, posebno s naglaskom na starije generacije.
Inicijativa bi trajala pola godine i u tom periodu bi se organizirala predavanja iz nutricionizma i slično. Ovdje se ne radi o izazovu gubljenja kilograma, već je naglasak je da se polaznici više osvijeste po pitanju svojeg zdravlja i fizičkog stanja.
Predloženo je postavljanje nove sprave za vježbanje, a ambiciozniji pothvat bi bio uređenje vježbališta (na primjer- jezero Sabljaci ili Bukovnik).

 

Policija najavljuje vikend akciju

Na području Policijske uprave karlovačke sa subote na nedjelju, 19. na 20. prosinca, bit će provedena akcija usmjerena na nadzor vozača pod utjecajem alkohola/droga u prometu. Akcija će biti provedena u suradnji s Policijskom upravom ličko-senjskom, a s ciljem povećanja razine sigurnosti u prometu i sprječavanja činjenja najtežih prometnih prekršaja.

“Podsjećamo vozače da ne upravljaju vozilima ukoliko su konzumirali alkoholna pića te ih pozivamo da se pridržavaju prometnih propisa kako ne bi ugrozili i sebe i ostale sudionike u prometu.” – poručuju iz PU karlovačke.

fb-share-icon

Comments are closed.