Vijesti 18.05.2021.

Comments are closed

Kandidat za gradonačelnika Karlovca Davor Petračić primio prijetnju smrću

Kandidat za gradonačelnika Karlovca, voditelj Nezavisne liste Naš Karlovac Davor Petračić, primio je jutros prijetnju smrću. Kako je objavio na svom Facebooku, u poštanskom sandučiću pronašao je pismo u kojem se nalazi metak, te poruka “Pravi dolazi kroz cijev”. Petračić je javno uputio policiji poziv da pronađe počinitelje i da budu kažnjeni. Pismo je upućeno s pošte, a ne samo usput bačeno u sandučić. Poslano je, zanimljivo, dva dana prije prvog kruga izbora pa očito nema veze s drugim krugom, što, dakako, ne znači da nema veze s njegovim političkim djelovanjem, štoviše u ovoj situaciji to mora biti i prva pomisao.

• Ničega i nikoga se ne bojim. Branio sam ovaj grad u ratu i branit ću ga i sad svojim političkim djelovanjem, bez obzira na prijetnje, rekao je za Kaportal Davor Petračić, kandidat za karlovačkog gradonačelnika, nakon što je policiji prijavio prijetnje smrću.

Stravična prijetnja koju je primio vjerojatno je prva ovakva u Karlovcu (barem za koju se zna). Petračić ju je ocijenio nedopustivom i neprihvatljivom u demokratskom društvu u Hrvatskoj. Nema sukoba ni sa kim, ali pretpostavlja da je svojim dosadašnjim radom i tijekom kampanje ugrozio nečije interese.

Prijetnje svom protukandidatu osudio je i još uvijek aktualni gradonačelnik Karlovca, inače i kandidat za gradonačelnika Damir Mandić.
“Nadam se da se radi o pojedinačnom ispadu, a institucije pozivam da u roku 24 sata istraže slučaj i pronađu počinitelja” – poručio je Damir Mandić.

Učinile su to i ostale županijske stranačke organizacije i ogranci, te njihovi čelnici. Vijest o ovom nemilom događaju prenjeli su svi nacionalni mediji. (Kaportal.hr/ROg)

Pada broj novooboljelih

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 18 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su u Ogulinu zabilježena 2 nova slučaja zaraze. Preminulih osoba nije bilo, a 237 osoba je u samoizolaciji.
U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata PCR testovima testirane su 202 osobe, od čega je utvrđeno14 novih slučajeva zaraze. S područja grada Karlovca je 11 novooboljelih, Ogulin je zabilježio 2, a Tounj 1 novi slučaj zaraze.
Putem brzog testa za detekciju antigena testirane su 242 osobe, a 4 testa su bila pozitivna. Od toga je Slunj zabilježio 2, a Barilović i Generalski Stol po 1 novi slučaj zaraze.
Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 60 osoba (OB Ogulin-16, OB Karlovac-44 ). U posljednja 24 sata novoprimljene su 2 COVID pozitivne osobe ( OB Karlovac-2), a otpušteno je 6 osoba (OB Ogulin-2, OB Karlovac-4). Na respiratoru se nalazi 7 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-1, OB Karlovac-6).

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 14.064 osoba ( 10360- PCR, 3704-brzi antigenski test), preminulo u bolnicama 460 osoba te 33 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika, a otpušteno sa bolničkog liječenja od početka pandemije 1045 osoba.

Stanje u školama Karlovačke županije na dan – ponedjeljak, 17.5.2021..
Broj pozitivnih učenika OŠ: 5
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 6
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 54
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 5
Broj razrednih odjela u samoizol: 1

Broj pozitivnih učenika SŠ: 9
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 4
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 52
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 2
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 1

U odnosu na ponedjeljak :
u OŠ: 2 pozitivnih učenika manje, broj zaposlenika isti kao i u pon
u SŠ: nema promjena

Podijeljeni paketi za svibanj

I ovaj mjesec pristigle su potrepštine za osobnu higijenu i higijenu prostora, koje su zaposlenice projekta Zaželi II – Grad Ogulin raspodijelile na 180 paketa.
Paketi su dostavljeni krajnjim korisnicima na kućni prag, uz obvezno pridržavanje epidemioloških mjera.
“Zadovoljstvo naših korisnika se ne može sakriti”- kažu nam djelatnice koje su zaposlene na ovom projektu. Podsjetimo, zaposleno je ukupno 25 žena, a projektom je predviđeno 12 mjesečnih paketa za svakog korisnika. Mjesečne narudžbe raspodjeljuju se sukladno stvarnim potrebama na terenu.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, i to iznosom od 2.300.400,00 kuna.

Međunarodni dan muzeja se danas obilježava i u Ogulinu

Danas se obilježava Međunarodni dan muzeja, a sve zainteresirane iz Ivanine kuće bajke pozivaju da ga provedu u svijetu bajki! Osim stalne bajkovite izložbe, od danas možete razgledati i privremenu izložbu „U svijetu bajki” .
Izložbu je u potpunosti pripremila, osmislila i postavila Smiljana Strahija iz Preloga, koja ima jednu sasvim posebnu čarobnu moć: filcanu vunu pretvara u čarobne bajkovite junake. Zahvaljujući njezinoj mašti i vještini, nepredena ovčja vuna pretvara se u vile i vilenjake, patuljke i divove te brojne druge magične likove. Prepoznat ćete među njima i Crvenkapicu i babu Jagu, Malika Tintilinića, diva Regoča i vilu Kosjenku, ali i domaćicu Ivanu Brlić-Mažuranić.
Sve ih od danas možete vidjeti u Kreativnoj sobi Ivanine kuće bajke. Uz ovu čarobnu izložbu, danas, povodom Međunarodnog dana muzeja, svim posjetiteljima poklanjaju besplatan ulaz u Ivaninu kuću bajke!

Međunarodni dan muzeja djelatnici Zavičajnog muzeja Ogulin, pak, obilježili su potpuno novim i zanimljivim projektom „Muzej na raskrižju – pogled u prošlost Ogulina“. Ideja projekta je na gradskim ulicama, pomoću QR kodova, oživjeti stare razglednice i fotografije iz muzejskog fundusa koje prikazuju ulice Ogulina otprije stotinjak godina.
Više detalja doznali smo od ravnateljice Ane Krznarić.
Promotivni video možete pronaći i pogledati na Facebook stranici Zavičajnog muzeja Ogulin.
Dakle, sve što vam je potrebno jest na mobilnom uređaju imati instaliranu neku od brojnih besplatnih aplikacija za očitavanje QR kodova, te malo dobre volje za šetnju gradom.

“Djeca za djecu”

Nakon odličnog uspjeha humanitarne akcije “Djeca za djecu”, a povodom Dana obitelji, članovi ogulinskog Društva Naša djeca i Dječjeg gradskog vijeća organizirali su i drugi krug ove akcije za djecu s potresom pogođenih područja. Cilj akcije je, između ostalog, vratiti osmjehe na lica djece s potresom pogođenih područja, te im na taj način pružiti podršku.

Akcija će trajati do 22. svibnja, a donacije se prikupljaju u osnovnim školama te u prostoru Društva danas i sutra, u vremenu od 16 do 18 sati. Prikupljaju se higijenske potrepštine, sezonska odjeća i obuća, te igračke za djecu do 15 godina starosti. U pakete možete staviti i vaša pisma podrške. Poželjno je da paketi budu veličine kutije cipela, dobro zatvoreni, te umotani u ukrasni papir, te da na vanjskoj strani bude naznačeno kome je paket namijenjen, npr. za dječaka starog 9 godina. Prikupljeni paketi bit će distibuirani krajnjim korisnicama u suradnji s lokalnim Društvom Naša djeca.

Više informacija o ovoj humanitarnoj akciji možete pronaći na Facebook stranici ogulinskog DND-a.

fb-share-icon

Comments are closed.