Vijesti 18.03.2021.

Comments are closed

Ogulin ima 4 novooboljele osobe, Karlovačka županija ukupno 93 nova slučaja

Iz županijskog Stožera civilne zaštite danas su izvjestili da u posljednja 24 sata, u Karlovačkoj županiji, imamo ukupno 93 nova slučaja zaraze koronavirusom. PCR testiranju pristupile su 223 osobe. Pristiglo je 75 pozitivnih nalaza, a broj novooboljelih je i dalje najveći u Karlovcu – evidentirano je naime 47 novooboljelih osoba. Duga Resa istodobno ima 7 novooboljelih, Ogulin 4, Ozalj 5, Barilović 2, Bosiljevo, Draganić i Lasinja imaju po 3 novozaražene osobe, a u Vojniću je evidentiran 1 novi slučaj zaraze.

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji brzim testovima zaraza je utvrđena kod još 18 osoba. Od toga su iz Karlovca 3 novooboljele osoba, Ozalj ima 9 novih slučajeva, Slunj 3, Lasinja 1, te Rakovica 2. U Karlovačkoj županiji ukupno su do sada oboljele 7343 osobe (PCR testiranje), dok je antigenskim testovima zaraze utvrđena kod još 1812 osoba.

U bolnicama Karlovačke županije je hospitaliziran 41 COVID pozitivan pacijent (OB Ogulin-6, OB Karlovac-35). U posljednja 24 novoprimljeno je 10 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-5, OB Karlovac-5). Na respiratoru se nalazi 7 COVID pozitivnih osoba. U posljednja 24 sata preminule su 3 COVID pozitivne osobe (OB Ogulin-1, OB Karlovac-2).
Povećan je i broj osoba koje su na podrčju Karlovačke županije obuhvaćene mjerom samoizolacije. Radi se o 434 osobe, a prijavljena su 2 kršenja te mjere.

Pripremaju se 3 COVID odjela, dosta djelatnika bolnice u samoizolaciji

Još u utorak smo, s obzirom na neslužbena saznanja koja imamo, uputili molbu u Županijski Stožer Civilne zaštite da nam odgovore kakva je trenutna epidemiloška situacija u gradu Ogulinu. Zanimalo nas je  koliko je djelatnika ogulinske bolnice u ovom trenutku pozitivno na covid 19, koliko ih je u izolaciji,  je li točno da se ponovno aktivira i povećava covid odjel u ogulinskoj bolnici,  je li točno da su smještajni covid kapaciteti karlovačke bolnice popunjeni i da će ponovno dio covid bolesnika iz karlovačke bolnice biti preseljen u Ogulin? Zanimalo nas  je i koliko doza cjepiva je ovaj mjesec, do 15.03. dostavljeno liječnicima obiteljske medicine na području Ogulina, koliko su osoba do sada cijepili liječnici obiteljske medicine sa područja Ogulina, postoji li plan cijepljena za dalje i kojim će se tempom odvijati i postoji li mogućnost cijepljenja još nekom vrstom cjepiva osim AstraZeneca?
Odgovore ni na jedno pitanje  još uvijek nismo dobili, pa smo nazvali predsjednika Kriznog Stožera grada Ogulina Daniela Vukelju i zamolili ga za pomoć.
Prema njegovim informacijama, u ogulinskoj bolnici u pripremi su tri covid odjela.  Ovaj će put biti opremljeni i sa kisikom. Trenutno nekoliko pacijenata leži na covid odjelu, a dosta djelatnika bolnice je u samoizolaciji.
Kakva je situacija sa cijepljenjem, objavit ćemo kad dobijemo službenu informaciju.
S obzirom na ozbiljne pripreme u ogulinskoj bolnici, te zadnje podatke koji govore o sve većem broju novooboljelih osoba, bit će da su pred nama teži dani. (OGportal.hr)

Sutra će se na groblju u Šeganima vršiti upis vlasnika u evidenciju

Sutra, 19. ožujka, će uprava groblja na groblju u Šeganima, u vremenu od 10:00 do 12:00 sati, vršiti upis vlasnika grobnih mjesta u evidenciju. Danas je to učinjeno na mjesnom groblju Otok Oštarijski. Upis korisnika vršit će se i u ponovljenim terminima, o čemu će se građani naknadno obavijestiti.

Podsjećamo, gradonačelnik Grada Ogulina donio je Odluku o upravljanju grobljima u Mjesnom odboru Otok Oštarijski, kojim se groblja u Otoku Oštarskom i Šeganima predaju na upravljanje Stambeno komunalnom gospodarstvu d.o.o. Ogulin.
Nastavak je to primjene čl. 2. i 10. Zakona o grobljima, koji propisuju da su groblja komunalni objekti u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, a njima upravlja pravna osoba osnovana za tu svrhu.
Za SKG d.o.o. Ogulin, kao Upravu groblja, to je 15-to groblje nad kojim preuzima upravu.
Radni formiranja fleke groblja sa točno utvrđenim međama, SKG d.o.o. je naručio Geodetski elaborat iskolčenja, sačinjen po ovlaštenom geodetskom uredu.
Radi stvaranja baze podataka o korisnicima, na navedenim grobljima bit će organizirano dežurstvo, pa se pozivaju svi zainteresirani da se upišu u evidenciju.

Krajem veljače u Ogulinu je bilo 418 nezaposlenih osoba

Krajem veljače u evidenciji Zavoda za zapošljavanje na području Karlovačke županije evidentirane su 3.792 nezaposlene osobe. U odnosu na siječanj došlo je do smanjenja broja nezaposlenih za 45 osoba ili 1,2%. U odnosu, pak, na veljaču 2020. godine došlo je do povećanja nezaposlenosti za 10,4% tj. za 356 nezaposlenih osoba.

Najviše nezaposlenih krajem veljače bilo je na području ispostave Karlovac, njih 1547, u ispostavi Ogulin evidentirano je 763 nezaposlenih, a u ispostavi Slunj 628 osoba. Najmanje je nezaposlenih bilo u ispostavi Ozalj (173 ili 4,6%), te ispostavi Vojnić (177 ili 4,7%). U usporedbi s istim mjesecom 2020. godine, evidentirana je nezaposlenost povećana u svim ispostavama, i to najviše u ispostavama Karlovac (12,8%) i Vojnić (12,7%), a najmanje u ispostavi Slunj (4,3%).

Kao što smo već spomenuli u ogulinskoj ispostavi, krajem veljače, evidentirane su ukupno 763 nezaposlene osobe. Ogulinska ispostava HZZ-a, osim grada Ogulina, obuhvaća i susjedne nam općine Josipdol, Tounj, Saborsko i Plaški. Tako je od tog ukupnog broja u gradu Ogulinu krajem veljače bilo 418 nezaposlenih osoba. U Tounju je istodobno bilo 43, Saborskom 33, Josipdolu 150, a u Plaškom 119 nezaposlenih osoba.

Na području Karlovačke županije tijekom proteklog mjeseca je zaprimljeno 440 prijava potreba za radnicima, što je povećanje za 46 prijava (11,7%) u odnosu na prethodni mjesec. Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u prerađivačkoj industriji (154 ili 35,0%), pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane (78 ili 17,7%), te obrazovanju (53 ili 12,0%).

U Pučkom su u tijeku upisi u brojne nove obrazovne programe

U Pučkom otvorenom učilištu Ogulin u tijeku su upisi u brojne nove programe obrazovanja i osposobljavanja. Između ostalog, na raspolaganju su vam programi osposobljavanja za rukovatelja motornom kosilicom i trimerom, za zanimanje cvjećar – aranžer, vrtlar, pekar, mesar, mljekar – sirar, te još brojni drugi. Više informacija možete zatražiti putem elektronske pošte, na adresu [email protected], ili pozivom na broj +385 47 522 257. Svi programi provode se u skladu s epidemiološkim mjerama. Više detalja i informacija o upisima možete pronaći i na web stranici Učilišta, putem koje ujedno možete izvršiti i upis u neki od željenih programa osposobljavanja.

Dodajmo ovome da je nedavno u Pučkom otvorenom učilištu započela i provedba obrazovnog Programa za osposobljavanje suradnika u pripremi i provedbi EU projekata, te Programa usavršavanja za poslove voditelja pripreme i provedbe EU projekata. Program se provodi na temelju suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, te u skladu s izrečenim epidemiološkim mjerama po modelu B.

Sve novosti iz POU Ogulin imat ćete priliku čuti sutra, od 15 sati, u našoj redovnoj emsiji petkom “Obrazovanje je IN”.

fb-share-icon

Comments are closed.