Vijesti 18.02.2021.

Comments are closed

Danas počelo masovno cijepljenje u Karlovcu

Karlovčani su danas dočekali početak “masovnog” cijepljenja protiv korone. Prvi i zasad jedini punkt za cijepljenje u Karlovačkoj županiji je otvoren u dvorani karlovačke Ekonomske škole, a dosad nije bilo organiziranog cijepljenja otvorenog tipa. Svoje doze cjepiva do sada su, podsjećamo, dobili korisnici domova za starije i zdravstveni radnici.
U Karlovačkoj županiji bilo je i cijepljenja preko reda, i to u Karlovcu, a priču je otkrila ekipa RTL-ovog istraživačkog magazina “Potraga”. Naime, 15-tak šefova karlovačkih tvrtki svoje su doze cjepiva dobili među prvima preko Hrvatske gospodarske komore. Cijepljenje je organizirao Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije, kojem je na čelu Branko Zoretić, u suradnji sa županijskom Hrvatskom gospodarskom komorom Karlovac. Radilo se, navodno, o kampanji cijepljenja o kojoj uopće nisu obavijestili medije.
Inače, od ponedjeljka je u Karlovačkoj županiji cijepljenje počelo i po ordinacijama obiteljske medicine, a ovo je sad korak dalje u cijeloj kampanji.

U dvorani Ekonomske škole Karlovac tijekom dana je procijepljeno tristotinjak osoba, uglavnom starije životne dobi koje su se za cijepljenje predbilježili preko svojih liječnika obiteljske medicine. “Ovo je prvi i jedini ovakav punkt za cijepljenje u Karlovačkoj županiji, a osobe koje su došle na cijepljenje su došle sukladno planu prioriteta, pa vidite da su to starije osobe. Bit će cijepljene cjepivom AstraZeneca”- rekao je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Branko Zoretić.
Doze su stigle i u Ogulin, kao i Dugu Resu i Slunj. Po Zoretićevim riječima, ovaj tjedan je u Karlovačku županiju stiglo 600 doza AstraZeneca cjepiva i oko 500 doza Pfizerovog, a sljedeći tjedan bi trebalo stići još 1.400 doza AstraZenece i 600-injak doza Moderne. To je cjepivo trebalo doći već ovog tjedna, no isporuka je prebačena za sljedeći.
“Interes je iskazalo oko 10 tisuća građana, no Karlovačka županija je specifična jer ima, s obzirom na broj stanovnika, čak tri bolnice, šest domova zdravlja i dosta domova za starije. I dalje se cijepe zdravstveni i radnici u zdravstvu pa se i njima prosljeđuje određen broj doza”, rekao je Zoretić. (Kaportal.h/ROg)

 

U Karlovačkoj županiji 23 novozaraženih

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 23 nova slučaja zaraze koronavirusom. Dobra je vijest da na ogulinskom području nema novooboljelih osoba. PCR testiranju podvrgnulo se ukupno 157 osoba, a od toga je utvrđeno 15 novih slučajeva zaraze. S područja grada Karlovca je 6 novooboljelih osoba, Duge Rese 2 ,Ozlja 3, te Slunja 4 osobe.
Brzim testovima zaraza je utvrđena kod još 8 osoba. Tako je u Rakovici i Dugoj Resi utvrđen po 1 novi slučaj, u Ozlju 2, te Slunju 4 nova slučaja zaraze.
U Karlovačkoj županiji je ukupno do sada oboljelo je 6688 osoba (PCR) i 1484 (antigensko testiranje).
U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano 23 COVID pozitivnih pacijenata (OB Ogulin-5, OB Karlovac-18). U posljednja 24 sata novoprimljena je 1 osoba (OB Karlovac), a s bolničkog je liječenja otpuštena 1 osoba (OB Karlovac). Na respiratoru se nalaze 2 COVID pozitivna pacijenta. U posljednja 24 sata preminula je 1 osoba (OB Karlovac).
U samoizolaciji se na podrčju Karlovačke županije nalazi 330 osoba, a prijavljena su 3 kršenja mjere samoizolacije.

Tomislav Lipošćak HDZ-ov kandidat za gradonačelnika?!

Bliže se lokalni izbori i stranački kandidati su u mnogim gradovima već poznati.
U Ogulinu je svoju kandidaturu za gradonačelnika, još u studenom, istakao SDP-ov Dalibor Domitrović.
“Želimo drugi mandat, želimo dovršiti započeto. Kad smo preuzeli vlast od HDZ-a pred tri i po godine, proračun je iznosio 40 milijuna kuna, a za sljedeću godinu planiran je u iznosu većem od 100 milijuna kuna. To je dva i po puta više. Iako smo prošli razne prirodne nepogode, političku krizu i sad se borimo s koronom, projekte nismo zaustavili. Vrijedni su stotinu milijuna kuna. Poduzetnička zona je popunjena, idemo na proširenje, a broj zaposlenih veći je za 250 u odnosu na 2017. Smanjili smo prirez, vodimo brigu o djeci i mladima, ali i o našim umirovljenicima”- izjavio je tada Domitrović.

Kako OGportal neslužbeno doznaje, u “borbu” s Domitrovićem će HDZ-ov kandidat Tomislav Lipošćak. Navodno je sinoć održana sjednica Gradskog odbora HDZ-a, na kojoj je donesena takva odluka. Je li informacija točna saznat ćemo kad stigne i službeni odgovor na novinarski upit, koji je proslijeđen Gradskom odboru HDZ-a.

Nije nam poznato hoće li biti još stranačkih, ili nezavisnih kandidata, ali vjerujemo da ćemo sve ubrzo doznati, jer kampanja tek što nije počela.

Radio Ogulin među prvima opravdao dobivena sredstva!

Vijeće za elektroničke medije objavilo je 16.veljače 2021. , na svojim mrežnim stranicama, Odluku o pravdanju sredstava za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. Iz Odluke je vidljivo da je Radio Ogulin, među prvim radio postajama, opravdao sredstva dobivena po javnom natječaju, za 2020. godinu. I to prije roka, koji ističe 28. veljače.

Podsjetimo, prijavljeno je ukupno 5 emisija, koje su se morale emitirati tijekom dvije godine.

“Unatoč pokušajima da se novinare Radio Ogulina u našem gradu  diskreditira objavom neistinitih informacija, dokazali smo da radimo kvalitetno i da emisije koje prijavljujemo, sukladno ugovoru, i emitiramo. Ponosna sam na svoje kolege i njihov trud i zalaganje da i u prošloj “korona godini” svoj posao odradimo kako treba”- izjavila je direktorica i glavna urednica Radio Ogulina Dubravka Vuković, koja dodaje da joj nije jasno tko i zbog čega građane i slušatelje pokušava zavarati objavom netočnih informacija.

Naime, u jednoj je tiskovini nedavno objavljeno kako “pojedine emisije  prijavljene   za financiranje , a koje promiču nacionalne manjine  ili razvoj odgoja i obrazovanja  (Manjine su naše bogatstvo, Sreća najveća) iako prijavljene godinama nisu  nikada u potpunosti  realizirane”.

Zbog niza neistinitih informacija objavljenih u spomenutom članku, uprava Radio Ogulina postupit će u skladu sa zakonskim mogućnostima.

Do kad će se fekalije i rasol ispuštati u Zagorsku Mrežnicu?!

Zbog protuzakonitog ispuštanja rasola i sadržaja iz septičkih jama nekolicine pojedinaca naši sugrađani na području Sabljak sela, u Mjesnom odboru Salopek selo, imaju velikih problema. Pojedini mještani uz županijsku cestu oznake ŽC 3219, koja je u nadležnosti Županijske uprave za ceste (ŽUC) protuzakonito su se, kako doznaje OGportal, priključili na njihov kolektor cestovne oborinske odvodnje.

Putem spomenutih ilegalnih priključaka puštaju fekalije i rasol koji truje biljni i životinjski svijet u Zagorskoj Mrežnici. Njihovi susjedi godinama trpe nesnosan smrad kiselog zelja i fekalija, u što smo se i sami uvjerili. Po rijeci Zagorska Mrežnica plivaju fekalije i uginule ribe, obolijevaju stanovnici i domaće životinje, ugroženi su im poljoprivredni proizvodi, psi i mačke razvlače uginule ribe i pitanje je trenutka kad će zbog svega navedenog od tamo krenuti zaraza, odnosno dogoditi se epidemiološki eksces.

Imamo informaciju kako je ŽUC u posjedu dokumenata, elaborata i video snimka kanalizacijskog kolektora, snimljenog daljinski upravljanom robotskom kamerom, te da su utvrđene i prikazane točne lokacije ilegalnih priključaka – navode u svojoj objavi novinari OGportala.

Stoga su od ŽUC-a zamolili informaciju o tome koliko je takvih ilegalnih priključaka i kod kojih kućnih brojeva se nalaze? Također ih je zanimalo što su poduzeli da se ovi priključci zabrtve, odnosno da se neodgovornim pojedincima onemogući daljnje izlijevanje fekalija i rasola u prirodu i trovanje biljnog i životinjskog svijeta i stanovnika koji tamo žive, te što su poduzeli da se neodgovorni pojedinci sankcioniraju za nedjela koja vrše?

Uz odgovore, zamolili su i grafički prikaz i snimak s ucrtanim kolektorom i lokacijama ilegalnih priključaka na kolektor.

Nakon nekoliko dana, iz ŽUC-a su dobili odgovor koji prenosimo:
“Prema podacima kojima raspolaže ova Uprava, rekonstrukcija prometnice i sustav odvodnje na javnoj cesti ŽC 3219 rađen je 1986/87.godinu te ova Uprava ne raspolaže nikakvom tehničkom dokumentacijom o navedenom zahvatu. Mišljenja smo, te predlažemo, da se nezadovoljni mještani Salopek Sela zbog rješavanja navedenog problema obrate komunalnom redaru Grada Ogulina, tvrtki Vodovod i kanalizacija d.o.o. Ogulin, teritorijalno nadležnoj upravi za sanitarnu inspekciju, te drugim službama nadležnim za rješavanje problema fekalnih voda. Za sva daljnja pitanja stojimo vam na raspolaganju. S poštovanjem,
Županijska uprava za ceste” (OGportal.com)

fb-share-icon

Comments are closed.