Vijesti 18.01.2021.

Comments are closed

Od 6 novooboljelih u Karlovačkoj županiji, 1 osoba je iz Ogulina

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 6 novih slučaja zaraze koronavirusom.
Od toga su 2 nova slučaja zaraze utvređna PCR testiranjem. S područja grada Karlovca 1 je novooboljela osoba, a iz Ogulina1. Zaraza je kod 4 osobe potvrđena pomoću brzih testova za detekciju antigena. Iz Karlovca su 2 novoopozitivne osobe, te po 1 iz Duge Rese i Cetingrada.
Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji od koronavirusa oboljelo 7602 osoba ( 6300 -PCR testiranje, 1302 antigensko testiranje).

U bolnicama Karlovačke županije je hospitalizirano ukupno 59 COVID pozitivnih pacijenata (Ogulin-14, Duga Resa-7, Karlovac-38). U posljednja 24 sata novoprimljenih je 3 COVID pozitivnih osoba (OB Karlovac). Na respiratoru se u OB Karlovac nalazi 1 osoba. U protekla 24 sata je otpušteno 10 osoba (SB Duga Resa-9, OB Karlovac-1). Ukupno je od početka pandemije iz bolnica Karlovačke županije otpušteno 558 osoba. U posljednja 24 sata preminule su 2 osobe, i to u OB Karlovac. Ukupno je do sada u bolnicama Karlovačke županije umrla 261 osoba.
U samoizolaciji se u bolnicama Karlovačke županije na današnji dan nalazi 10 medicinskih sestara/tehničara te 4 nezdravstvenih djelatnika.
U samoizolaciji se na području cijele županije nalazi 280 osoba, a prijavljena su 4 kršenja mjere samoizolacije.

 

Uključivanje starijih osoba u kreiranje medijskog prostora

Centar za razvoj civilnog društva počeo je proteklog vikenda s provođenjem edukacija namijenih novinarima, na temu aktivnog uključivanja starijih i umirovljenika u aktivnosti kreiranja medijskog sadržaja putem elektroničnih medija, novina i društvenih mreža. Vrlo zanimljivo je prof. Ivan Tanta govorio o nizu tema. Tako se u uvodno dijelu moglo doznati kako komunicirati i kako se ponašati sa starijim osobama, kako ih uključiti u društveni život, koje su glavne teškoće u komunikaciji sa starijima, što je starosna samopercepcija, te kako doživljavamo starije osobe koje moramo i trebamo poštivati.

U nastavku edukacije bilo je riječi o važnosti medija, a moglo se doznati i kojim se medijima najviše vjeruje, te što se danas najviše čita i gleda. Na koji se način Hrvati informiraju zanimljivost je koja je pobudila pažnju novinara, a čulo se i da je 48 posto građana Hrvatske dakle, više od 2 milijuna, na Facebooku. Na kraju je bilo riječi o ulozi medija u društvu, posebno radija, o čemu svjedoči i podatak da i u ovom trenutku na stranicama Državne uprave za zaštitu i spašavanje stoji da građani koje je zadesio potres trebaju nabaviti tranzistorski radio prijamnik, kako bi mogli dobiti upute mjerodavnih o poduzimanju zaštitnih mjera, ali i druge korisne informacije.
Edukacija se, iz epidemioloških razloga, održala online preko platforme ZOOM.

Nakon edukacija organizirat će se i radionice za starije osobe, u sklopu koje će izrađivati i pripremati, uz stručnu podršku educiranih novinara, novu rubriku OGULINSKI ONLINE VJESNIK – OGULINAC, prilagođen starijim osobama, te osoba sa invaliditetom. Novo izdanje izlazit će dva puta mjesečno kroz cijelo vrijeme trajanja projekta, dok će sami krajnji korisnici aktivno sudjelovati u kreiranju sadržaja novina. Osim online izdanja, u sklopu projekta, uskoro će se tiskati i list “Ogulinac” koji će izlaziti 2 puta mjesečno, narednih godinu dana.
Projekt Centar za razvoj civilnog društva sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

 

Ogulinci i dalje pomažu stanovnicima potresom razorenih područja

U prikupljanje i pružanje pomoći stanovništvu potresom ugroženog područja uključio se, na različite načine, i veliki broj naših sugrađana. O mnogima smo već pisali, a o još jednoj takvoj akciji rekao nam je Igor Stošić Jole, predsjednik MO Prapuće Zagrad. Na inicijativu i prijedlog Branimira Špehara i uz potporu prijatelja, stanovnici Mjesnog odbora Prapuće – Zagrad, organizirali su akciju prikupljanja novčane pomoći za potresom pogođenu Petrinju. Uz veliku pomoć prijatelja Ive Radmana iz Petrinje i Saše Osojnički iz udruge “Viljenaci” Petrinja, pomoć je prikupljena za 5 obitelji s malom djecom. Ukupni prikupljeni iznos donacije MO Prapuće Zagrad iznosio je 41.225,00 kn.

Obitelji Ivane Ljubešić, Dragana Pranjića i Tomislava Šubića uplaćeno je 10.000,00 kn.
Obitelji Sande Gavrić je uplaćeno 9.000,00 kuna, a uz pomoć nekoliko poduzetnika i novcem donacija poklonjen je Renault Twingo obitelji Ivane Pejaković, te im je dostavljena i velika kutija dječje opreme i tople odjeće.

Skupini volontera iz Petrinje imena “Vilenjaci” donirano je 16 pari tople radne obuće.
Ovom akcijom stanovnici Mjesnog odbora Prapuće -Zagrad i njihovi prijatelji dokazali su da imaju veliko srce. Od strane Mjesnog odbora Prapuće – Zagrad veliko HVALA svima koji su sudjelovali u akciji prikupljanja pomoći.

Dodajmo ovome da su i članice ogulinske Udruge žena jučer na potresom pogođeno područje dostavile oko 50-ak bogatih paketa, koje su prikupile tijekom petka i subote, u sklopu akcije “Za nju”. Akcija prikupljanja donacija, u organizaciji ove udruge, nastavlja se u petak u holu Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, u vremenu od 10 do 13 sati, te u subotu od 9 do 12 sati.

 

Počeli upisi u Lutkarski studio POU Ogulin

Pučko otvoreno učilište Ogulin vrši prijave za polaznike programa Lutkarski studio POU Ogulin. Polaznici mogu biti djeca i mladi od 8 do 15 godina. Stručna suradnica na ovom programu je Sonja Borić. Početak programa ovisit će o aktualnoim epidemiološkim mjerama radi prevencije širenja bolesti uzrokovane virusom COVID-19. Zbog ograničenog broja sudionika, iz Pučkog učilišta mole zainteresirane da se prijave putem elektronske adrese [email protected] ili putem telefona +385 47 522 257, radnim danom od 7 do 15 sati. Sudjelovanje u ovom programu je besplatno.

Dodajmo ovome da su u tijeku i upisi u brojne programe osposobljavanja ili usavršavanja koje provodi Pučko otvoreno učilište Ogulin. Prijaviti se možete putem poveznice https://ogulin-uciliste.hr/e-upisi/. Vaše upite možete slati i putem elektronske pošte, na adresu [email protected], ili ih postaviti putem telefona na broj +385 47 522 257. Svi programi provode se online i u skladu s epidemiološkim mjerama.

fb-share-icon

Comments are closed.