Vijesti 17.12.2020.

Comments are closed

Proračun Grada Ogulina za 2021. g. težak je više od 105 milijuna kuna

Održana je 16. sjednica Gradskog vijeća, i to putem video konferencije. Razlog tome su loše epidemiološke okolnosti koje nas prate posljednjih dana. Na samom početku gradski su vijećnici jednoglasno podržali prijedlog da se s Dnevnog reda skine Aktualni sat, što je ustaljena praksa uoči Božića.
Kao jedna od najvažnijih točaka 16. sjednice Gradskog vijeća Grada Ogulina bila je ona koja se odnosila na prijedlog Proračuna Grada Ogulina za narednu te projekcijama za 2022. i 2023. godinu. Gradski vijećnici razmotrili su i raspravili prijedlog Proračuna za 2021. godinu, koji je težak 105.165.000,00 kn, a, po okončanju sjednice, su se o njemu izjasnili elektroničkim putem.
Obrazlažući proračun, gradonačelnik Dalibor Domitrović je rekao: “Kada smo preuzeli valst Proračun Grada Ogulina iznosio je oko 41 milijun kuna. Polako smo pripremali uvjete i projekte za njegov rast. Danas smo došli do zavidnog rezultata i proračuna teškog preko 105 milijuna kuna, što je vjerovatno najveći proračuna Grada Ogulina u posljednjih 30 godina. Međutim, pred nama je teška gospodarska godina uslijed posljedica koje je izazvala epidemija koronavirusa. Ovo je posljednji Proračun kojeg predlažem kao gradonačelnik, a u narednih 5 mjeseci, do lokalnih izbora, dat ću sve od sebe da se sve aktivnosti nastave odvijati prema planu te da se svi projekti nastave realizirati predviđenom dinamikom.”
Proračunska sredstva tijekom naredne godine bit će, osim onih redovnih izdataka, usmjerena mahom na provođenje kapitalnih projekata. Neki od njih su ulaganja u izgradnju komunalne infrastrukture, u razvoj komunalnih vodnih građevina, gradnju građevina za gospodarenje komunalnim otpadom te kapitalnih ulaganja na području kulture i predškolskog odgoja. U Proračun za 2021.g. je ugrađeno i više od 30 milijuna kuna, koji stižu iz EU fondova za realizaciju nekoliko gradskih projekata.
Što se tiče programa poticaja za razvoj gospodarske aktivnosti na području grada Ogulina, u Proračunu za 2021.g. osigurano je 3.320.000,00 kuna. Poticajnim mjerama, kroz razne oblike potpora te izgradnjom i unaprjeđenjem digitalne i turističke infrastrukture, namjera je gradske vlasti stvoriti poticajnu poduzetničku klimu.
Inače, potpuna implementacija sustava lokalne riznice je u tijeku. Pučko otvoreno učilište Ogulin i Ivanina kuća bajke, kao proračunski korisnici, će i u 2021. godini na vlastite žiro račune prikupljati prihode te podmirivati rashode. Od 1. siječnja slijedeće godine u sustav lokalne riznice će ući ogulinski Zavičajni muzej i Gradska knjižnica i čitaonica, pa to znači da će njihovi žiro računi biti ukinuti. Njihovi će se prihodi uplaćivati u Proračun Grada, a preko njega će se podmirivati i sve obveze ovih dvaju ustanova. Na ovaj način se proširuje krug korisnika uključenih u lokalnu riznicu, a dovršetak cijelog ovog procesa se očekuje do slijedećeg proračunskog razdoblja.
U nastavku sjednice redom su se nizale točke, a ukupno ih je bilo 34. Jedna od zanimljivijih ticala se prijedloga Odluke o razrješenju, a potom i imenovanju ravnateljice ogulinskog Dječjeg vrtića “Bistrac”. Tako je predloženo da se sa 18. prosincem ove godine, uslijed isteka mandata, dužnosti razriješi ravnateljica Ivanka Turković. Na natječaj za imenovanje nove pristigle su 3 ponude, i to dosadašnje ravnateljice Ivanke Turković te Ljiljane Ivković i Anite Domitrović. Upravno vijeće vrtića je nakon razmatranja pristiglih prijava i odrađenog intervjua s kandidatkinjama, kao najbolju, nakon utvrđene rang liste po broju ostvarenih bodova, ocjenio Anitu Domitrović. Stoga je ona i predložena Gradskom vijeću za novu ravnateljicu Dječjeg vrtića, na mandat u trajanju od 4 godine. Ukoliko gradski vijećnici podrže ovaj prijedlog, nova ravnateljica će stupiti na dužnost 19. prosinca.

 

27 je novih slučajeva zaraze u Ogulinu

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo ukupno 170 novih slučajeva zaraze koronavirusom.
PCR testiranjem u Karlovačkoj županiji utvrđeno je 105 novih slučajeva, od čega je najviše novooboljelih osoba s područja grada Karlovca, 60, dok su u Ogulinu potvrđena 22, Josipdolu 2 te Plaškom 1 novi slučaj zaraze.
Brzim testiranjem za detekciju antigena u Karlovačkoj županiji utvrđeno je 65 pozitivnih osoba, od čega je 5 iz Ogulina.

U bolnicama Karlovačke županije hospitalizirano je s današnjim danom ukupno 165 COVID pozitivnih pacijenata (Ogulin-51, Duga Resa-53, Karlovac-61). Primljeno je 15 osoba (10 Karlovac, 4 Ogulin i 1 Duga Resa). Sa bolničkog liječenja otpušteno je 11 osoba u protekla 24 sata (7 – Karovac, Ogulin-2, Duga Resa- 2). Ukupno su do sada iz bolnica s područja Karlovačke županije otpuštene 354 osobe. Na respiratoru se nalazi 5 COVID pozitivnih osoba, i to u OB Karlovac. U protekla 24 sata su preminule 4 osoba (OB Karlovac- 3, OB Ogulin-1). Ukupno je do sada preminulo 149 osoba u bolnicama Karlovačke županije.

U samoizolaciji se nalazi 18 liječnika, 87 medicinskih sestara/tehničara, 18 ostalih zdravstvenih djelatnika, 48 nezdravstvenih djelatnika bolnica Karlovačke županije.
U samoizolaciji se na području naše županije nalazi 1363 osoba.

U osnovnim školama Karlovačke županije 63 su pozitivna učenika, 49 je pozitivnih zaposlenika. 1085 učenika je u samoizolaciji, kao i 45 zaposlenika osnovnih škola te 44 razredna odjela.

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od koronavirusa oboljelo 5690 osoba.

 

Reorganizacija rada Odjela ginekologije ogulinske bolnice

Iz ogulinske bolnice stiglo nam je priopćenje kojeg potpisuje ravnatelj dr. Josip Zorko. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Obzirom na novonastalu epidemiološku situaciju prisiljeni smo reorganizirati rad Odjela ginekologije i opstetricije. Sa Općom bolnicom Karlovac dogovoreno je da oni preuzmu rodilje i pacijentice koje zahtijevaju operativni zahvat.
U našoj Ustanovi na Odjelu ginekologije i opstetricije i dalje se obavlja poliklinička zaštita :
1. ginekološki pregledi (pregled, UZV,UZV/CD,PAPA test,Uterobrusc, mikrobiološka dijagnostika.
2. kontrole i nadzor trudnoće (pregled, CTG, amnioskopija, UZV,UZV/CD) do termina poroda
3. ambulantna dijagnostika/jednodnevna kirurgija

Na Odjelu je 24 sata dnevno prisutan specijalist ginekologije i opstetricije i primalja te je u hitnom slučaju moguće dovršiti porod ili napraviti hitni operativni zahvat.

 

Jelić službeni dokument Karlovačke županije potpisao prije nego što je postao župan?

Kako se može dogoditi da službeni dokument Karlovačke županije Damir Jelić kao župan potpiše prije nego što je uopće stupio na tu dužnost. Izgleda da može, ako je sudeći po dokumentu koji je dobio karlovački građanski i politički aktivist Nikola Badovinac, pa ga proslijedio i novinarima – pišu danas kolege KAportala.

Kako nam javlja, zaprimio je presliku jednog vanjskog dokumenta Karlovačke županije u kojoj je navedeno da je od župana, a kao župan je naveden Damir Jelić. Fotografiju dokumenta prilaže u ovom dopisu, a vidio je i original.

Naime, radi se o dokumentu sljedeće oznake u uredu Karlovačke županije: – KLASA: 010-01/17-01/199, – URBROJ: 2133/1-08/03-17-01

– Dokument je izrađen 20. travnja 2017. godine, a u njemu se traži potvrda valjanosti nečije diplome (zbog zaštite podataka je to ime skriveno). Izrađeni dokument je otpremljen tek 7. studenoga 2017. godine, kaže Badovinac.

Naravno, dodaje, ovdje ne bi bilo ničeg spornog da Damir Jelić nije pobijedio na izborima tek 21. svibnja 2017. godine, a imenovan je 30. svibnja 2017. na funkciju župana Karlovačke županije. Na stranici sukobinteresa.hr se vide podaci da je Damir Jelić bio gradonačelnik Grada Karlovca od 05. lipnja 2013. pa do 08. lipnja 2017., a župan Karlovačke županije od 30. svibnja 2017. pa do 31. kolovoza 2020. godine kad je dao ostavku na ovu dužnost.

– S obzirom na to da je javna tajna da Damir Jelić vedri i oblači Karlovcem i karlovačkom županijom barem 10 godina molim vas da provjerite o čemu se tu radi, s kojim ovlastima i kako se je uopće ovo moglo dogoditi, kaže nam Badovinac.

Kako je dokument nastao prije nego što je Jelić postao župan, a na njemu osvanuo njegov potpis, bit će svakako zanimljivo vidjeti kad se na ovu okolnost očituje Karlovačka županija. (Kaportal.net.hr)

 

Članica ogulinskog Društva pedagoga tehničke kulture nagrađena vrijednim priznanjem

Vrijedno priznanje stiglo je u ruke članice ogulinskog Društva pedagoga tehničke kulture Valentine Blašković. Na svojoj web stranici članovi Društva su ovom prigodom istakli: “S ponosom objavljujemo da je naša članica Valentina Blašković izabrana od strane povjerenstva za dodjelu nagrade Hrvatskog robotičkog saveza HROBS. Valentina Blašković nominirana je od strane Društva pedagoga tehničke kulture Ogulin i nagrađena je za rad na edukacijama robotike, odnosno izuzetan prinos razvitku i unaprjeđenju izvanškolskog i izvannastavnog odgoja i obrazovanja na području robotike.”

Ovim putem i mi upućujemo čestitke Valentini Blašković, ali i svim vrijednim članovima ovog Društva, u čijim su poučnim radionicama uživali i uživat će najmlađi Ogulinci. (dptk-ogulin.hr/ROg)

 

Započela akcija “Mir i dobro”

U utorak, 15. prosinca, službeno je započela akcija Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom „Mir i dobro“. Akcija se provodi 27. godinu zaredom, s ciljem smanjenja broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme, a trajat će do 8. siječnja 2021. godine.

Prošle godine, zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava, ozlijeđeno je 14 osoba, od kojih su tri zadobile teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je osmero djece, od kojih dvoje teško. Podsjećamo, uvjeti prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (NN 70/2017). Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3, čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva i prodavaonicama pirotehničkih sredstava od 15. prosinca do 1. siječnja osobama starijima od 18 godina. Uporaba ovih pirotehničkih sredstava dopuštena je osobama starijima od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostoru gdje se ne okuplja veći broj osoba.

“Dragi odrasli,
posebice sada, u doba pandemije uzrokovane virusom COVID – 19, tijekom nadolazećih Blagdana, budite razboriti i odgovorni. Ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli nastradati.
Uvijek budite uzor djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima, pogotovo ako ih vi koristite.
Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć!
U slučaju da se ne možete suzdržati od uporabe pirotehničkih sredstava, obvezno proučite upute o načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima, uz striktno poštivanje sigurnosne udaljenosti.
Petarde nisu igračke. Mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća. Najčešće riječ je o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju.
Želimo da Vam blagdani proteknu u zdravom i sigurnom okruženju!” – poruka je iz MUP-a.

fb-share-icon

Comments are closed.