Vijesti 17.11.2020.

Comments are closed

37 je novooboljelih u Karlovačkoj županiji

U Karlovcu je održana još jedna tiskovna konferencija županijskog Stožera civilne zaštite. Doznali smo da je tijekom posljednja 24 sata na području županije evidentirano 37 novooboljelih osoba, a trenutna epidemiološka slika je ocjenjena kao dobra. Od tog broja, s područja grada Karlovca je 15 osoba, iz Duge Rese ih je 5, u Ogulinu 4, u Ozlju, Rakovici, Tounju i Žakanju po 2, Vojniću 3, te Lasinja i Draganiću po 1 novozaražena osoba. U Karlovačkoj županiji ukupno su do sada oboljele 2064 osobe.

Što se tiče stanja u ogulinskoj bolnici rečeno je da na COVID odjelu ternutno leže 24 pacijenta. U samoizolaciji se nalaze 53 zdravstvena djelatnika bolnice. U ogulinskom Domu zdravlja 2 su tima obiteljske medicine u samoizolaciji, kao i 9 djelatnika saniteta.

U Općoj bolnici Karlovac trenutno se liječi 48 COVID pozitivnih pacijenata, a, na svu sreću, danas nije bilo preminulih osoba. 69 djelatnika je u samoizolaciji, a bolnica raspolaže sa 17 respiratora. Od početka koronakrize u karlovačkoj bolnici izliječeno je 137 pacijenata.

Stanje u školama na području županije je, također, ocjenjeno kao dobro. U srednjim školama trenutno je pozitivno 19 učenika te 2 zaposlenika, a 5 razreda je u samoizolaciji i 8 zaposlenika. U osnovnim školama pozitvno je 12 učenika i 16 zaposlenika. U samoizolaciji je 10 razrednih odjela te 24 zaposlenika.

U domovima za starije i nemoćne na području Karlovačke županije, od ukupno 982 korisnika, 49 je pozitivnih u 3 ustanove. Od tog broja 28 je pozitivnih štićenika u obiteljskom domu za starije u Plaškom.

U pomoć epidemiolozima Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije stiglo je 4 mladih liječnika, koji rade pod nadzorom. Iz županijskog Zavoda još jednom su pozvali građane da se za sve upite vezane uz mjere izolacije, odnosno samoizolacije te slične informacije obrate telefonskim putem u Pozivni centar ZJZKA. Pozivni centar, podsjećamo, radi svakodnevno od 7 do 20 sati. Vikendom i blagdanom radno vrijeme je od 7 do 15 sati, a brojevi telefona su: 099/547 2091 i 099/ 547 2088.

Inače, na tiskovnoj konferenciji rečeno je da je od koronavirusa u našoj županiji do sada preminulo ukupno 40 osoba.

 

 

Sutra obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata

Sutra će za većinu građana biti neradni dan, jer ćemo po prvi put obilježiti državni praznik – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnju. I Grad Ogulin se uključuje u obilježavanje ovog praznika, pa će tako sutra od 18 sati u župnoj crkvi Sv. Križa biti služena sveta misa. Nakon mise bit će upriličeno paljenje svijeća na Trgu hrvatskih rodoljuba, te niz ulicu Bernardina Frankopana. Iz gradske uprave pozivaju građane da dostojanstveno i primjereno obilježimo ovaj državni praznik, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, gradonačelnik Dalibor Domitrović je svim građankama i građanima grada Ogulina uputio slijedeću prigodnu poruku: “Ove godine ovaj tužan dan prvi puta obilježavamo kao državni praznik. Sjećamo se svih žrtvi, a posebno one koju je podnio naš herojski grad Vukovar čije je razaranje simbol Domovinskog rata te vječni podsjetnik na sve one koji su dali najveću žrtvu, svoj život za našu Domovinu. Svim žrtvama zapalimo svijeće, prisjetimo ih se sa ponosom i zahvalnošću u svojoj molitvi. Neka im je vječna slava i hvala!”.

Dodajmo ovome, da je danas gradsko izaslanstvo, u kojem su bili gradonačelnik Dalibor Domitrović, njegovi zamjenici Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja, te predsjednik Gradskog vijeća Marinko Herman, položilo vijence i upalilo svijeće za sve poginule branitelje na Trgu hrvatskih rodoljuba.

 

Grad raspisao natječaje za zapošljavanje na određeno za projekt “Zaželi II”

Krajem listopada gradonačelnik Dalibor Domitrović je, u ime Grada Ogulina kao nositelja projekta pod nazivom Zaželi II – Grad Ogulin, potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta vrijednog 2,3 milijuna kuna. Projekt je financiran u 100% iznosu, i to sredstvima Europske unije ( 85%) i iz držanog proračuna Republike Hrvatske (15%). Partneri u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Karlovac i Centar za socijalnu skrb Ogulin.

Za provedbu projekta “Zaželi II” Grad Ogulin raspisao je natječaj za zapošljavanje za dvije osobe na određeno radno vrijeme, i to za voditelja projekta te koordinatora projekta. Oni će zajedno sa zaposlenicima Grada Ogulina steći dodatna znanja i iskustva prilikom provedbe projekta, koja će trajati 18 mjeseci. Plaće novozaposlenih neće ići na teret Grada Ogulina, već će se u potpunosti financirati iz projekta.
Natječaji za zapošljavanje su objavljeni 16. studenog 2020. godine na službenoj web stranici Grada Ogulina i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a rok za prijave je 24. studeni.

Krajem listopada Ogulin je imao 389 nezaposlenih

Krajem listopada u Ogulinu je bilo 389 nezaposlenih, dok je na području cijele ogulinske ispostave HZZ-a bilo 719 nezaposlenih osoba. Ogulinska ispostava HZZ-a, podsjećamo, obuhvaća susjedne nam općine. Tako su krajem listopada u Josipdolu evidentirane 132 nezaposlene osobe. U Plaškom ih je bilo 126, u Tounju 41 te u Saborskom 31.

Inače, na kraju listopada u evidenciji Zavoda za zapošljavanje PU Karlovac bilo je evidentirano 3.708 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na protekli mjesec povećanje za 60 nezaposlenih osoba. U odnosu na listopad prošle godine došlo je do povećanja nezaposlenosti za 24,3%. Najveći broj registriranih nezaposlenih osoba prošlog je mjeseca evidentiran na području ispostave Karlovac -1549. Najmanje je nezaposlenih bilo u ispostavi Ozalj, 174, te ispostavi Vojnić, 188. U listopadu su zaprimljene 504 prijave potreba za radnicima, što je povećanje za 77 prijava u odnosu na prethodni mjesec.

Najviše slobodnih radnih mjesta u Karlovačkoj županiji prijavljeno je u djelatnosti obrazovanja, a potom u prerađivačkoj industriji, te zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi.

 

“Utorkom iz muzejskog arhiva” o neradnoj nedjelji

Djelatnici Zavičajnog muzeja Ogulin su i ovog tjedna, u svojoj redovitoj rubrici “Utorkom iz muzejskog arihva”, zaboravu oteli još jednu priču vezanu za ogulinski kraj. Ako ste mislili da je borba raznih sindikata za nedjelju kao neradni dan naša suvremena ideja, varate se – poručili su uvodno. Dalje navode da je već početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća kuhalo po tom pitanju. Postojao je tada, doduše, ”Zakon o zaštiti radnika”, ali malo tko ga se držao, naročito u manjim mjestima, kao što je bio Ogulin.
Zato je u Ogulinu 20. rujna 1924. godine održan sastanak Centralne Uprave „Saveza privatnih namještenika Jugoslavije“ s lokalnim trgovcima, pokušavajući riješiti problem, koji, kao što možete i pretpostaviti, nisu riješili.
Kako je tekao sastanak, pročitajte u članku objavljenom u Glasu Hrvata, u broju 40 na stranama 3 i 4 od 4. listopada 1924. godine. Zanimljiv članak naravno možete pronaći pročitati na web i Facebook stranici ogulinskog Zavičajnog muzeja.

fb-share-icon

Comments are closed.