Vijesti 17.05.2021.

Comments are closed

Dalibor Domitrović će voditi grad i u naredne 4 godine

Ogulinci koji su u nedjelju izašli na birališta su odlučili ponovno dati povjerenje još uvijek aktualnom gradonačelniku i SDP-ovom kandidatu Daliboru Domitroviću. Prema službenim rezultatima DIP-a, on je osvojio ukupno 3.779 glasova. Njegov protukandidat iz redova HDZ-a Tomislav Lipošćak osvojio je 1.984 glasova birača, dok je kandidat Domovinskog pokreta Marin Puškarić osvojio 588 glasova.

Sva trojica kandidata bili su ujedno i nositelji lista svojih stranka za Gradsko vijeće grada Ogulina, a i tu je većinu glasova odnio SDP. Naime, lista SDP-a je osvojila 2913 glasova, HDZ-a 2053 glasa dok je Domovinski pokret osvojio 682 glasa. Te tri stranke su prešle izborni prag, pa će tako u Gradskom vijeću SDP imati 8 vijećnika, HDZ 6, a s jednim vijećnikom bit će zastupljen Domovinski pokret.

U Izbornoj noći Radio Ogulina imali ste priliku čuti prve reakcije stranačkih čelnika. Dalibor Domitrović se uvodno zahvalio svim Ogulinkama i Ogulincima koji su izašli na birališta i ponovno mu dali svoje povjerenje da i u naredne 4 godine vodi naš grad. Rezultat koji je na izborima ostvarila lista SDP-a za Gradsko vijeće grada Ogulina prokomentirao je slijedećim riječima.

Gostujući u Izbornoj noći HDZ-ov Tomislav Lipošćak uputio je čestitku izbornom pobjedniku, a za birače je imao poruku.

Čestitke izbornom pobjedniku uputio je i protukandidat iz redova Domovinskog pokreta Marin Puškarić, koji unatoč svemu nije krio zadovoljstvo ostvarenim rezultatom i osvojenim 1 vijećničkim mjestom u Gradskom vijeću.

Pripadnici srpske nacionalne manjine će morati ponovno na birališta kako bi se mogla zadovoljiti zakonom propisana zastupljenost pripadnika te manjine u Gradskom vijeću grada Ogulina. Naime, niti SDSS, koji je osvojio 311 glasova, a niti Kandidacijska lista grupe birača predvođena Sinišom Ljubojevićem, koja je osvojila 289 glasova nisu prešle izborni prag. Naime, sukladno izbornom zakonu u Gradskom vijeću grada Ogulina srpska nacionalna manjina treba biti zastupljena sa 3 svoja predstavnika, a kada će pripadnici srpske zajednice ponovno na birališta bit će uskoro poznato.

Situacija je međutim jasna po pitanju zamjenika gradonačelnika Grada Ogulina iz reda pripradnika srpske nacionalne manjine, jer je pobjedu, sa 427 osvojenih glasova, odnio kandidat DSS-a Siniša Ljubojević. Njegov protukandidat iz redova SDSS-a Neven Vujnović osvojio je ukupno 360 glasova.

Gostujući u našem programu, DSS-ov Siniša Ljubojević zahvalio se svim biračima koji su njemu osobno i njegovoj Kandidacijskoj listi za Gradsko vijeće ukazali povjerenje svojim glasom. Odgovarajući na naše pitanje kakvu suradnju možemo očekivati s novoizabranim vodstvom Grada Ogulina, Siniša Ljubojević je ponudio slijedeći odgovor…..

Nakon što je uputio riječi zahvale biračima koji su podržali njegovu političku opciju, SDSS-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika i nositelj liste te stranke za Gradsko vijeće Neven Vujnović uputio je čestitku novom – strarom gradonačlniku Daliboru Domitroviću.

Inače, tijekom Izborne noći Radio Ogulina imali ste priliku slušati i stručne komentare komunikacijskog stručnjaka Petra Tante.

30. svibnja, u 2. krugu izbora, biramo županicu ili župana Karlovačke županije

Građani Karlovačke županije će župana ili županicu će ipak birati u drugom krugu izbora. Svoju šansu će 30. svibnja u srazu s Martinom Furdek Hajdin tražiti SDP-ov Stjepan Mikulandrić. HDZ-ova kandidatkinja Martina Furdek – Hajdin na koncu ima 49,41 posto glasova birača, a Stjepan Mikulandrić 28,7 posto. Vlatko Ivka iz Domovinskog pokreta osvojio je 10,15 posto, a David Gorup iz Živog Zida 6,13.
Zanimljivo je da je u Ogulinu SDP-ov Stjepan Mikulandrić bio prvi izbor birača, jer je osvojio 2979 glasova, dok je HDZ-ova kandidatkinja Martina Furdek – Hajdin osvojila 2538 glasova. Podsjećamo iz Ogulina je i kandidatkinja za zamjenicu župana iz redova SDP-a Ivana Salopek Šumonja, pa se možda u tome i krije ključ ovog SDP-ovog rezultata ostvarenog u Ogulinu.

Poznat je zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine. To je, naime, SDSS-ov Dejan Mihajlović koji je osvojio 1.546 glasova svojih sunarodnjaka. Drugi je DSS-ov Dušan Predović s 713 glasova dok je donedavni dožupan, sada kao nezavisni Mirko Martinović dobio 507 glasova.
Što se tiče Županijske skupštine Karlovačke županije, od 37 mjesta u Županijskoj skupštini, HDZ će imati čak 21 vijećnika. Koalicija SDP/HSS dat će ih 9, Domovinski pokret 4, a Možemo/Nova ljevica/Zelena alternativa 3.

Što se tiče susjednih nam općina, na čelu općine Saborsko i dalje će ostati HDZ-ov Marko Bićanić, koji nije imao protukandidata na ovim izborima. HDZ je ostvario i apsolutnu većinu u Općinskom vijeću općine Saborsko.
U Josipdolu HDZ ima apsolutnu većinu u vijeću, no u drugi krug izbora odlaze njihov kandidat Dragan Rudančić i nezavisni Zlatko Mihaljević.
U Tounju je u prvom krugu pobjedu izborio nezavisni Ivica Sopek, čija je lista za Općinsko vijeće također osvojila najveći broj glasova birača.
Općinu Plaški će i u narednom mandatu voditi SDP-ov Pero Damjanović, a njegova stranka je u koaliciji s DSS-om osvojila i većinu glasova birača za Općinsko vijeće.

Nastavak radova na rekonstrukciji Šenoine ulice

Kako je i najavljeno, nastavljeni su radovi na rekonstrukciji Šenoine ulice. Radove izvode djelatnici tvrtke LIDAR d.o.o. koja je u potpunosti udovoljila svim uvjetima iz dokumentacije o nabavi i temeljem kriterija za odabir ponude, te je ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija ponuda za koju su se protekom roka mirovanja stvorili uvjeti za potpisivanje ovog Ugovora.

Ukupna vrijednost ove faze radova je 2,5 milijuna kuna, a obuhvaća građevinske radove (pripremne i zemljane radove, radove na izgradnji kolničke konstrukcije, radove na površinskoj odvodnji i kanalizaciji), elektroinstalacijske radove, te ostale troškovnikom predviđene radove.
Rekonstrukcija ovog dijela prometnice proteže se uzduž nožice nasipa željezničke pruge, a obuhvaća dio ulice I. G. Kovačića u dužini od oko 200 m.

Rok za završetak radova je 150 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao. Pored stručnog nadzora, kojeg je sukladno Zakonu o gradnji dužan osigurati Investitor, nadzor vrše i djelatnici Hrvatskih željeznica, s obzirom da se radovi izvode uzduž željezničke pruge.
Cilj ovih radova je, podsjećamo, rasterećenje prometa kroz središte grada, osobito kamiona i bolja povezanost Poduzetničke zone Ogulin sa državnom cestom D-42.

U Ogulinu zabilježen 1 novi slučaj zaraze

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 5 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 1 preminulu COVID pozitivnu osobu te 244 osoba u samoizolaciji.
S područja Karlovačke županije u posljednja 24 sata imamo 2 nova slučaja zaraze, koja su utvrđena PCR testiranjem .S područja grada Karlovca je 1 novooboljela osoba, dok je druga iz Ogulina.
Putem brzog testa za detekciju antigena utvrđena su još 3 slučaja zaraze. Od toga su 2 novooboljele osobe iz Karlovca, a u Tounju je zabilježen 1 novi slučaj.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalaze 64 osobe (OB Ogulin-18, OB Karlovac-46 ).U posljednja 24 sata novoprimljene su 2 COVID pozitivne osobe (OB Karlovac-2). Na respiratoru se nalazi 7 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-1, OB Karlovac-6). Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminula je 1 ženska osoba (1941.godište).

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 14.046 osoba ( 10346- PCR, 3700-brzi antigenski test), preminulo u bolnicama 460 osoba te 33 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika, a otpušteno sa bolničkog liječenja od početka pandemije 1039 osoba.

Stanje u školama Karlovačke županije na dan – ponedjeljak, 17.5.2021..
Broj pozitivnih učenika OŠ: 7
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 6
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 71
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 6
Broj razrednih odjela u samoizol: 1

Broj pozitivnih učenika SŠ: 9
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 4
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 55
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 2
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 1

U odnosu na petak : u OŠ: 5 pozitivnih učenika manje, 1 zaposlenik više
u SŠ: 3 učenika manje i 1 zaposlenik manje

Okončana foto radionica „Ogulin – portret grada Camerom obscurom“

U organizaciji Hrvatskog fotosaveza uspješno je provedena foto radionica „Ogulin – portret grada Camerom obscurom“ za članove Foto grupe Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana, predstavnike Kino kluba Ogulin. Radionica se u skladu s epidemiološkim uvjetima održavala svaki dan od 13. do 17. svibnja na ulicama, trgovima, u prirodi grada Ogulina i u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Stručni voditelji su bili Zlata Medak, Predrag Bosnar i Filip Bosnar.
Camera obscura (lat. tamna soba) je prethodnica fotoaparata. U osnovi je to kutija u koju kroz mali otvor ulazi svjetlo. Fotoaparati i kamere djeluju po tim načelu.

Hrvatski fotosavez prva je organizacija, članica Hrvatske zajednice tehničke kulture, koja je prepoznala Ogulin i razvoj tehničke kulture, te održavanjem foto radionice pozicionirala Ogulin kao dio jedinstvene fotografske platforme, zajedno s još 24 hrvatska grada. Službena izložba radova održat će se u rujnu.

fb-share-icon

Comments are closed.