Vijesti 17.02.2021.

Comments are closed

Potpisan ugovor o sufinanciranju

U prostorijama HGSS-a stanice Ogulin, danas je održana konferencija za medije na kojoj je upriličeno i potpisivanje Ugovora o sufinanciranju od strane Karlovačke županije. Pročelnik Mladen Porubić u uvodnoj je riječi naglasio da Stanica Ogulin ima 54 aktivna člana. Trenutno su najviše angažirani na području Petrinje, a odlaze i na ispomoć drugim stanicama, te sudjeluju u redovitim akcijama spašavanja.

Županica Martina Furdek Hajdin zahvalila im je na njihovom angažmanu u Sisačko moslavačkoj županiji, te naglasila da je riječ o potpisivanju redovitog godišnjeg ugovora u iznosu od 115 tisuća kuna, namijenjenih za redovito funkcioniranje.
Na pitanje novinara koliko za HGSS stanicu Ogulin izdvajaju Grad Ogulin i susjedne općine, doznali smo da je Grad Ogulin osigurao u proračunu 120 tisuća kuna, a susjedne općine po 5 ili 10 tisuća, neke i manje.

JVP Ogulin bogatija za autocisternu zahvaljujući projektu ‘’Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH’’

U sklopu projekta Ministarstva unutarnjih poslova ‘’Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi RH’’, financiranog sredstvima Europske unije, u Policijskoj akademiji u Zagrebu održana je svečana primopredaja prvih 20 od ukupno 94 vatrogasna vozila. Jedno od njih i to autocisterna uručena je u srijedu predstavnicima Javne vatrogasne postrojbe Ogulin. Do kraja srpnja ove godine, na području Karlovačke županije u okviru ovog projekta bit će isporučena još tri vozila, dugo navalno i šumsko vozilo za JVP grada Karlovca i kratko navalno vozilo za DVD Slunj s ciljem zanavljanja voznog parka i jačanja operativne spremnosti vatrogasnih postrojbi Vatrogasne zajednice Karlovačke županije.

Vatrogasne organizacije koje dobivaju nova vozila, svoja starija vozila koja su još uvijek u dobrom stanju, dodijelit će drugim postrojbama, prvenstveno središnjim dobrovoljnim vatrogasnim društvima sukladno programu raspodjele kojeg je izradila Vatrogasna zajednica Karlovačke županije i dostavila Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.
Autocisterna koja je danas stigla u JVP Ogulin, bit će nakon obuke i opremanja kroz tjedan dana stavljena u operativnu upotrebu te će tom prilikom biti predstavljene karakteristike i mogućnosti vozila.

 

Ogulin bez novooboljelih, u Josipdolu 2 nova slučaja zaraze

U posljednja 24 sata u Ogulinu nije evidentiran niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, dok su u Josipdolu zabilježena 2 nova slučaja. Iz županijskog Stožera civilne zaštite izvjestili su da su istodobno na području Karlovačke županije zabilježena ukupno 33 nova slučaja zaraze. PCR testiranju pristupilo je ukupno 186 osoba, a od toga je potvrđen 21 novi slučaj zaraze. Najviše novooboljelih je iz Karlovca, 14 osoba, iz Ozlja su 4, Slunja 1, te Josipdola 2 novooboljele osobe.
Brzim testovima za detekciju antigena zaraza je potvrđena kod još 12 osoba, od čega su iz Karlovca i Slunja po 4 novooboljele osobe, te iz Kamanja i Žakanja po 2 osobe.
Inače, u Karlovačkoj županiji ukupno do sada oboljelo je 6673 osoba (PCR testiranje), te 1476 (antigensko testiranje).

U bolnicama Karlovačke županije su hospitalizirana 24 COVID pozitivna pacijenta (OB Ogulin-5, OB Karlovac-19). U posljednja 24 sata novoprimljene su 2 osobe (OB Ogulin-1, OB Karlovac-1), a otpuštena je jedna osoba (OB Karlovac). Na respiratoru se nalaze 2 COVID pozitivne osobe. U posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba.
U samoizolaciji se na području Karlovačke županije nalaze 284 osobe.

Iz županijskog Stožera podsjećaju da sutra, 18.veljače, s početkom u 8 sati i 30 minuta u dvorani Ekonomsko-turističke škole u Karlovcu kreće cijepljenje šire populacije na području Karlovačke županije, a planira se cijepiti 300 građana. Ovakav punkt za masovno cijepljenje građana, kako su jučer izvjestili iz županijskog Stožera, trebao bi biti otvoren do kraja tjedna i u Ogulinu.

Proglašeni pobjednici 1. ogulinskog Virtualnog maskenbala

Facebook stranicu ogulinskog Društva Naša djeca proteklih dana krasile su, i još uvijek krase, fotografije veselih i zamaskiranih mališana. Super junaci, princeze, gusari, vještice i mnogi drugi likovi predstavili su se tako na 1. ogulinskom Virtualnom maskenbalu, kojeg su organizirali članovi Društva. Maskenbal je i ovaj put bio nagradnog karaktera, a da bi došli do nagrade za najbolju pojedinačnu ili grupnu masku bilo je potrebno sakupiti što više oznaka sviđa mi za pojedinu fotografiju objavljenu na Facebook stranici Društva. Glasovanje je trajalo do 15. veljače u ponoć, pa su tako poznati i pobjednici Virtualnog maskenbala!
Pojedinačne maske:
✨ prvo mjesto: Harry Potter (1931 glas)
✨ drugo mjesto: Ovčice (1736 glasova)
✨ treće mjesto: Pilić (1313 glasova)
✨ četvrto mjesto: Princeze Josipa i Petra (460 glasova)
Skupne maske:
✨ prvo mjesto: produženi boravak Prve osnovne škole (382 glasa)
✨ drugo mjesto: DV Saborsko (317 glasova)
“Velike čestitke pobjednicima, ali i svima ostalima koji su se potrudili i sudjelovali u prvom Virtualnom dječjem maskenbalu! Hvala i svima vama koji ste dali svoj glas i pomogli nam da prvi Virtualni dječji maskenbal bude ovako uspješan!” – poručili su članovi DND-a Ogulin.

Danas je Čista srijeda

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda, kojom započinje korizma, odnosno vrijeme od 40 dana, ne računajući nedjelje, što je poseban oblik pokorničke priprave za proslavu Kristova vazmenoga otajstva. Pepelnica svojom simbolikom poziva vjernike na dublje promišljanje i promjenu srca. Naziv joj potječe iz obreda pepeljenja, kad svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili im, već prema običajima kraja, pepelom pravi znak križa na čelu, i pri tome izgovara riječi: “Obratite se i vjerujte evanđelju”.
Pepelnica uvijek pada u srijedu, a kako je riječ o pozivu na unutrašnje čišćenje, zato se i naziva Čistom srijedom. Da bi se naglasio pokornički karakter Čiste srijede, taj je dan, uz Veliki petak, Crkva proglasila zapovijedanim postom i nemrsom.

Čista srijeda je dan koji svojom simbolikom poziva ljude da sve više i više postaju Božja djeca, odnosno da kroz vrijeme korizme nastoje mijenjati vlastito ponašanje, i to posebno kroz dva vida: s jedne strane zauzetijim nastojanjem oko odbacivanja svih osobnih mana za koje čovjek osjeća da ga čine manje čovjekom.
S druge strane u nastojanju oko određivanja za dobro, za pozitivnosti, za pomaganje drugima i za osjećaj prema ljudima u potrebi.

Pokornička priprava početkom 3. stoljeća za Uskrs je trajala od jednog ili dva tjedna da bi već u sljedećem stoljeću trajala četrdeset dana, po kojima je i dobila naziv – korizma.
Započinjala je prvom nedjeljom korizme, a završavala na Veliki četvrtak. Od 6. stoljeća korizma započinje na Pepelnicu, tako da se povećala na 44 dana. (jutarnji.hr)

fb-share-icon

Comments are closed.