Vijesti 16.04.2021.

Comments are closed

Peglanje službene kartice, kaznene prijave i nepravilnosti utvrđene revizijom: Što se događalo u Crvenom križu Ogulin?

Ravnateljica Crvenog križa Ogulin primala je plaću gotovo 5000 kuna veću nego što joj zakonom pripada. Prema tvrdnjama djelatnika, oni su bili ti koji su joj uređivali stan, a šefica peglala službenu karticu u privatne svrhe. Paketi pomoći, svjedoče i volonteri, jednostavno su nestajali, tjerala ih je čak i da lažiraju potpise ugroženih korisnika. Dobila je kaznenu prijavu, a potom je i državna revizija utvrdila nepravilnosti na gotovo 30 stranica. Svi ljudi iz ove priče dali su svoje iskaze na policiji i pitaju se kako to da je ravnateljica – još uvijek ravnateljica?
Mali je grad pa se sve zna, a dugo se šuška da nešto u Crvenom križu Ogulina ne štima. I nije to samo lokalni trač. Dokazuju to kaznene prijave, ali i nalaz državne revizije – izneseno je u prilogu u posljednjoj emisiji Provjerenog NOVE TV.

O navodnim nepravilnostima progovorili su sad već bivši zaposlenici i članovi Skupštine, ogorčeni na nepravdu i drago im je, kako su istakli, da nisu više dio toga. Sve te loše stvari, koje bivši djelatnici navode, prijavljene su u anonimnoj kaznenoj prijavi, ali su i potvrđene nalazom Državne revizije. Ima tu svega, nepravilnosti u blagajni s gotovim novcem. Naložila je revizija i evidentiranje prihoda i rashoda s vjerodostojnim, istinitim ispravama. Financijska izvješća su nepotpuna.

Ekipa Provjerenog pokušala je dobiti izjavu od ravnateljice Valentine Bartolović. Rekla im je kako bi rado, ali da ne može zbog korone.

Sve to oko plaća još bi i preživjeli, govore bivši zaposlenici i volonteri. Ono što ih je najviše ljutilo je nepravedna podjela paketa pomoći za najugroženije. A primjećivali su i da brojčano paketi ne štimaju.
Jedna je zaposlenica na mjestu gerontodomaćice više čuvala njezino dijete, no što je obilazila korisnike. I koristila službeno vozilo u privatne svrhe. Ti papri isto nisu štimali, utvrdila je to državna revizija. Jednom od zaposlenika nije htjela produžiti ugovor, pa mu je za zadnju plaću uvjetovala da se mora odreći osobnog odbitka i dati ga Crvenom križu. Drugim riječima dobiti manju plaću, ucjenjivala ga je ukoliko ne potpiše, drugi zaposlenici neće dobiti plaće.

Prije dvije godine netko je povodom svega ovoga podnio kaznenu prijavu. Državna revizija je godinu poslije radila nadzor, utvrdila nepravilnosti, izvještila Sabor i DORH. Policija je radila izvide i uzela izjave. No sve negdje iz nekog razloga stoji.

DORH je ekipi Provjerenog odgovorio kako su izvidi još uvijek u tijeku. Ravnateljica je u odgovoru dodala još i kako su izbori, pa eto, zato sve ovo. No, mi se pitamo kakve veze imaju izbori s Crvenim križem i s nepravilnostima koji se vuku još od 2018. godine – pitanje je kojim je okončan prilog o navodim nepravilnostima u radu ogulinskog Crvenog križa? (dnevnik.hr/ROg)

 

 

U utrku za još jedan mandat – Daniel Vukelja i Dalibor Domitrović

U Poduzetničkoj zoni u četvrtak je održana tiskovna konferencija ogulinskog SDP-a, na kojoj su predstavljeni kandidati za buduće čelnike grada Ogulina, koje ćemo birati na izborima 16. svibnja. Kao što je poznato, Dalibor Domitrović svoju je kandidaturu istakao još u studenom prošle godine, a u četvrtak je rečeno kako će kandidat za njegova zamjenika biti dosadašnji dogradonačelnik Daniel Vukelja.

Nakon što se osvrnuo na dosadašnji rad, te izrealizirane projekte koji su provedeni u ovom mandatu, bez obzira na sve elementarne nepogode i krizu vlasti, te koronu, Daniel Vukelja naglasio je koji će mu biti prioriteti djelovanja u budućem radu.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović naglasio je da je iza njih težak mandat, ali je Ogulin ipak postao grad uspjeha. Vidi se to po proračunu koji je narastao za dva i pol puta, a proveden je niz Europskih projekata u vrijednosti od oko 60 milijuna kuna.

Domitrović je rekao i što će raditi u buduće, kad 16. svibnja ponovo dođu na vlast.

Potporu Vukelji i Domitroviću došli su dati njihovi stranački kolege, dosadašnji gradski vijećnici SDP-a, te kandidat za župana Stjepan Mikulandrić i kandidatkinja za zamjenicu župana Ivana Salopek Šumonja, dosadašnja zamjenica gradonačelnika.

 

 

U Ogulinu 28 novooboljelih

I dalje se ne popravlja epidemiološka slika na području naše županije. Naime, 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Ogulinu, te ukupno 147 u Karlovačkoj županiji zabilježeno je u protekla 24 sata. Preminulo je nažalost 6 COVID pozitivnih osoba. 638 osoba je u samoizolaciji, a prijavljeno je 1 kršenje ove mjere.

PCR testiranjem utvrđena su ukupno 94 nova slučaja zaraze. S područja grada Karlovca su 52 osobe, Duge Rese 9, Ogulina 17, Lasinje 5, Ozalj i Slunj imaju po 3 nova slučaja zaraze, dok je po 1 novi slučaj zaraze zabilježen u Cetingradu, Josipdolu, Kamanju, Netretiću i Tounju.
Brzim testovima za detekciju antigena testirana je 131 osoba, od kojih imamo 53 COVID pozitivne osobe. S područja grada Karlovca je 17 novooboljelih, Ogulina 11, Rakovice 6, Duge Rese 5, Slunj i Cetingrad imaju po 4 nova slučaja 4, Ozalj 2, a Bosiljevo, Generalski Stol, Krnjak i Netretić po 1 novi slučaj zaraze.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 127 osoba (OB Ogulin-35, SB Duga Resa-20, OB Karlovac-72). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 12 COVID pozitivnih osoba (SB Duga Resa-1, OB Karlovac-11), a otpušteno je 12 osoba (OB Ogulin-10, OB Karlovac-2). Na respiratoru se nalazi 8 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-1, OB Karlovac-7). Na COVID odjelu karlovačke bolnice u posljednja 24 sata preminulo je 5 osoba, a na COVID odjelu ogulinske bolnice preminula je jedna ženska osoba.

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 12 223 osoba ( 9177-PCR, 3046-brzi antigenski test), preminulo u bolnicama 374 osoba te 30 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika. S bolničkog liječenja do sada je otpušteno 816 osoba.

Stanje u školama Karlovačke županije, četvrtak 16.04.2021. :
Broj pozitivnih učenika OŠ: 21
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 26
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 149
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 13
Broj razrednih odjela u samoizolaciji: 2

Broj pozitivnih učenika SŠ: 24
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 9
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 63
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 3
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 1

 

Ivanina djela inspiracija su i za male i za velike

Prije 147 godina, 18. travnja, u našem gradu rođena je najpoznatija Ogulinka – književnica, u Hrvatskoj i svijetu priznata kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu, Ivana Brlić – Mažuranić. Ivana Brlić-Mažuranić, između ostalog, pravi je uzor za sve koji vole kreativno izražavanje i stvaranje: kako za velike, tako i za one najmlađe kreativce.

Ove su godine veliko zanimanje za lik i djelo naše Ivane pokazala djeca Dječjeg vrtića Bukovac iz Zagreba. O tome Tihana Turković, ravnateljica Ivanine kuće bajke, kaže:
“Uz stručno vodstvo Violete Kukić, Ivana i njezina djela postali su inspiracija za likovno-kreativnu skupinu Dječjeg vrtića Bukovac. Tako su kreativne ručice stvorile zanimljive portrete Ivane Brlić-Mažuranić u tehnici laviranog tuša. Mališane je dodatno zaintrigirala bajka Regoč, te su tako nastali i portreti vile Kosjenke u tehnici akvarela na paus-papiru i diva Regoča u reljefnom oblikovanju tehnikom kaširanja, a prikazali su i grad Legen u kombiniranoj tehnici crni flomaster-ugljen.

Ovaj bajkoviti likovni opus inspiriran Ivanom bio je odličan poticaj za pokretanje suradnje između Dječjeg vrtića Bukovac i Centra za posjetitelje Ivanina kuća bajke. Tako je povodom rođendana Ivane Brlić-Mažuranić uz svesrdnu pomoć odgojiteljice savjetnice Violete Kukić i podršku ravnateljice Gordane Lukačić iz Dječjeg vrtića Bukovac, u Ivaninoj kući bajke postavljena privremena izložba ovih radova nadahnutih našom domaćicom. Izložbu možete pogledati u sklopu posjeta Ivaninoj kući bajke od petka, 16. travnja, do kraja ovog mjeseca u Kreativnoj sobi Ivanine kuće bajke.

Sigurni smo da će vas radovi ovih malih umjetnika oduševiti, kao što su i nas, a nadamo se da će vas i potaknuti na kreativno izražavanje i stvaranje u čast naše Ivane”- navodi Tihana Turković.

Nažalost, i ove je godine proslava Ivaninog rođendana ograničena epidemiološkim mjerama, ali uz izložbu vas očekuju digitalna iznenađenja koja će objavljivati na njihovoj  internetskoj stranici i društvenim mrežama.

 

Pohvalna inicijativa učiteljica OŠ Ivane Brlić – Mažuranić

Uoči rođendana Ivane Brlić Mažuranić, 18. travnja, kojeg OŠ Ivane Brlić – Mažuranić slavi kao Dan škole, iz ove škole stiže vijest o lijepoj inicijativi učiteljica škole koja će svim hrvatskim školarcima otvoriti prozor u tehnološku budućnost.
Radi se o projektu Škola budućnosti, jedinstvenom edukativnom projektu koji su pokrenule domaće tehnološke kompanije STEMI i Infobip u partnerstvu s A1 Hrvatska. Glavni cilj mu je hrvatskim školarcima otvoriti prozor u tehnološku budućnost na način da im se kroz praktičan rad približi svijet umjetne inteligencije. Dodatno, želja svih uključenih partnera je osnažiti vezu između ICT sektora i obrazovanja, ali i kod mladih u Hrvatskoj razvijati inovativnost i poticati poduzetništvo.

Projekt je službeno započeo pred mjesec i pol dana odabirom ukupno šezdesetak osnovnih i srednjih škola iz svih hrvatskih županija koji tijekom 2,5 mjeseca razvijaju chatbot koji odgovara na jedno od 17 ciljeva održivosti Ujedinjenih Naroda. Osim toga, projekt Škole budućnosti promiče zajedništvo i dijeljenje znanja među učenicima, profesorima, poslovnom i znanstvenom zajednicom.

Predavanje ugledne znanstvenice Danice Kragić Jensfelt, profesorice robotike i umjetne inteligencije na Kraljevskom tehnološkom institutu (KTH) u Stockholmu, ideja je nastavnice Adriane Vukelje i prvotno je bilo zamišljeno samo za učenike ogulinske Osnovne škole Ivane Brlić – Mažuranić. Ipak, nastavnica Anita Belančić predložila je da ono bude dostupno svim učenicima i učiteljima uključenima u projekt Škola budućnosti, ali i svim ostalim školskim ustanovama u zemlji.

Atraktivno predavanje pod nazivom „Robotika i umjetna inteligencija: kakva nas
budućnost očekuje?“ održat će se u utorak, 20. travnja u 13:30 sati na platformi
Microsoft Teams, a sve škole, učenici i profesori mogu se prijaviti na web stranici projekta.
Riječ je o prvom u seriji predavanja popularno nazvanih GOAT Talks (Greatest of All
Tech) kojima će se dodatno povezati učenici i učitelji s najboljim stručnjacima iz znanstvenog i tehnološkog svijeta. (ogportal/zimo.dnevnik.hr)

 

U Ogulin stiže mobilni tim za prijavu obnove

Iz gradske uprave primili smo obavijest koja se odnosi na vlasnike nekretnina s područja grada Ogulina, a koji su prijavili oštećenja u potresu i dobili naljepnice statičara. Vlasnici takvih nekretnina imaju pravo podnijeti zahtjev za obnovom Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Pomoć građanima pri podnošenju i i ispunjavanju zahtjeva za obnovom pružat će mobilni timovi.
U Ogulinu će mobilna jedinica biti na adresi Bernardina Frankopana 11, u dvorištu gradske uprave i to u ponedjeljak, 19. travnja, u vremenu od 9.30 do 16.00 sati.
Prilikom dolaska molimo građane da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera – poručili su iz gradske uprave.

fb-share-icon

Comments are closed.