Vijesti 16.03.2021.

Comments are closed

Šenoina ulica u funkciji, uskoro slijedi i nastavak radova

Gradonačelnik Dalibor Domitrović, sa zamjenicima Danielom Vukeljom i Ivanom Salopek Šumonjom, obišao je ulicu Augusta Šenoe, čija je rekonstrukacija počela lani u srpnju. Prometnica je otvorena za promet prije nekoliko dana, a sudeći po reakcijama, gradski su čelnici zadovoljni učinjenim.

Podsjetimo, osim što je proširena prometnica, izgrađen je nogostup i nakon toga postavljena LED rasvjeta. Time će se rasteretiti promet u centru grada i omogućiti i pristup teretnim vozilima u zonu Žegar, ali i povećati sigurnost pješaka.

U ovoj fazi proširen je dio prometnice od “rampe” (željezničkog putnog prijelaza) do “tunela” (željezničkog podvožnjaka) u duljini od 300 metara. Vrijednost ove faze iznosi 2,7 milijuna kuna. Radove je izvodila tvrtka Lidar, a kako doznajemo strojevi bi se u ovom dijelu grada mogli vidjeti ponovo. Naime, radovi bi trebali biti nastavljeni uskoro, jer se krajem tjedna okončava rok za dostavu ponuda za izvedbu nastavka od “Dalmatinca” do državne ceste oznake D42. Nakon postupka odabira izvođača, kada će se znati vrijednost nastavka rekonstrukcije, slijedi njegovo uvođenje u posao i nastavak radova.

 

Brojke rastu, a županijski Stožer apelira na pridržavanje epidemioloških mjera

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 72 nova slučaja zaraze koronavirusom, od čega u Ogulinu nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze.
234 osobe podvrgnule su se PCR testiranju, a pristigao je 31 pozitivan nalaz. Od tog broja najviše novooboljelih je s područja grada Karlovca, 20 osoba. U Ozlju su zabilježena 3 nova slučaja zaraze, Duga Resa, Bosiljevo i Ribnik zabilježili su po 2, a Generalski Stol i Vojnić po 1 novi slučaj zaraze.
Brzim testovima zaraza je utvrđena kod još 41 osobe na području županije. Od toga je 16 novooboljelih iz Karlovca. Duga Resa ima 7 novih slučajeva, Ozalj 8, Kamanje, Vojnić i Žakanje po 2, a Slunj, Bosiljevo, Generalski Stol i Ribnik imaju po 1 novooboljelu osobu.
U Karlovačkoj županiji ukupno su do sada oboljele 7199 osobe (PCR testiranje) i 1770 osoba (antigensko testiranje).

U OB Karlovac hospitalizirano je 39 COVID pozitivnih pacijenata. U posljednja 24 sata novoprimljene su 2 COVID pozitivne osobe, a s bolničkog liječenja je otpuštena 1 osoba. Na respiratoru je 7 COVID pozitivnih pacijenata. U posljednja 24 sata preminula je 1 COVID pozitivna osoba.
U samoizolaciji se na podrčju Karlovačke županije nalazi 387 osoba, a prijavljeno je jedno kršenje te mjere.

Ovim putem Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije želi obavijestiti javnost kako kapaciteti OB Karlovac dostižu maksimum popunjenosti. Iz tog razloga upućuju apel građanima da se i dalje pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera kako ne bi došlo do pogoršanja situacije. Također, što se tiče cijepljenja na području Karlovačke županije, tijekom ovog tjedna će 75 timova obiteljske medicine dobiti svaki po 30 doza cjepiva – poručili su iz županijskog Stožera.

Sutra će se održati 17. sjednica Gradskog vijeća

Sutra će se održati 17. sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina. Bit će to posljednja sjednica Gradskog vijeća u ovom sazivu, jer nam predstoje loklni izbori koji će se održati u svibnju. Sjednicu je sazvao predsjednik Marinko Herman, a predviđeno je ukupno 28 točaka dnevnog reda. Sjednica će započeti Izvješćem o radu Policijske postaje Ogulin za 2020. godinu, a potom će uslijediti Aktualni sat.
Tijekom sjednice, direktori i ravnatelji gradskih tvrtki i ustanova podnjet će izvješća o radu za prošlu godinu, a gradski vijećnici raspravljat će, između ostalog, i o Prijedlogu Odluke o utvrđivanju Plana mreže dječjih vrtića na području Grada Ogulina.
Govora će biti i o Prijedlogu Srednjoročnog plana davanja koncesija za razdoblje od 2021. do 2023. godine, kao i o Prijedlogu Godišnjeg plana davanja koncesija za komunalne djelatnosti u 2021. godini.
Sjednica će se održati u Velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice. Početak je zakazan za 9 sati, a sve ćete imati priliku slušati i pratiti u našem programu uživo.

Kad ćemo opet na uobičajeni “plac” srijedom?

Tjedni sajam koji se u Ogulinu održava svake srijede mjesto je koje tradicionalno okuplja širu populaciju sa područja koje pokriva bivšu općinu Ogulin, a obrtnici koji vrše prodaju na ovom sajmu dolazili su iz cijele Hrvatske.
Unatrag godinu dana i ovaj sajam, kao i mnoge djelatnosti, pogođen je pandemijom uzrokovanom korona virusom, te se održava u smanjenom obliku, koji se odnosi samo na prodaju na zelenoj tržnici. Do kad će biti tako, pitali smo upravu Stambeno komunalnog gospodarstva u Ogulinu.

“Odlukom o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti Covid-19 putem okupljanja, koju je donio Stožer Civilne zaštite RH: “obustavljen je rad sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.”
Naglašavamo da je Stožer RH ovu mjeru donio kao obveznu, a ne preporučljivu.
Kao što je poznato našim građanima, na održavanju sajma teško je organizirati i primijeniti preporuku o obveznom razmaku na otvorenom od 1,5 metra.
Citirana odluka Stožera Civilne zaštite na snazi je do 31. ožujka ove godine, a s obzirom na epidemiološku situaciju u okruženju, nije za očekivati da će biti ukinuta.
Ostaje nam, kao i do sada biti strpljivi i nadati se da će se situacija popraviti.”- navodi u odgovoru direktorica SKG-a Sanja Tomić.

In memoriam – Josip Božičević

U subotu je u 92-oj godini života umro akademik Josip Božičević, osnivač Fakulteta prometnih znanosti i ministar u Vladi demokratskog jedinstva.
Počasni građanin grada Ogulina postao je 2002. i nagrađen je za za izuzetni doprinos u realizaciji Strategije prometnog razvitka RH i Grada Ogulina, koji zauzima stratešku poziciju u budućem cestovnom i željezničkom prometnom razvitku.

Akademik Josip Božičević rođen u Josipdolu 1929. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Ogulinu, diplomirao je 1956. na Tehničkom fakultetu u Zagrebu na prometnom smjeru Građevinskog fakulteta. Prvi doktorat znanosti stekao je 1965. na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Ljubljani i drugi doktorat 1983. na Fakultetu pomorstva i saobraćaja u Rijeci iz znanstvenog polja tehnologije prometa.

Od 1956. do 1971. godine radio je na željeznici. 1971. godine izabran je u znanstveno zvanje izvanrednog profesora, 1978. izabran je u zvanje redovnog profesora. Bio je u nekoliko mandata prodekan i dekan na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.

Od 1990. do 1992. bio je ministar prometa u prvoj Vladi Republike Hrvatske, te član Kriznog štaba Republike Hrvatske. Bio je također savjetnik predsjednika Vlade za strateški razvitak prometa. Kao član Kriznog štaba Republike Hrvatske bio je zadužen za područje Ogulina. U uskoj suradnji s Kriznim štabom Ogulina, znatno je doprinio u smirivanju teške situacije u kritičnim ratnim vremenima.

Akademik Božičević bit će sahranjen u srijedu, u Zagrebu, na Mirogoju.

fb-share-icon

Comments are closed.