Vijesti 15.12.2020.

Comments are closed

U Ogulinu 12, a županiji 248 novih slučajeva zaraze

Iz županijskog Stožera civilne zaštite danas su izvjestili da u Karlovačkoj županiji, u posljednja 24 sata, imamo ukupno 248 novih slučajeva zaraze koronavirusom.
Od toga je 135 novih slučajeva zaraze utvrđeno PCR testiranjem, a obrađeno je ukupno 218 uzoraka. S područja grada Karlovca je najviše novooboljelih, 104 osobe, dok je u Ogulinu ovom vrstom testiranja utvrđen 1 novi slučaj zaraze.
Brzim testom za detekciju antigena obrađena su ukupno u županiji 234 uzorka, od čega je utvrđeno 113 novopozitivnih osoba. Od tog broja 11 osoba je iz Ogulina te iz Josipdola 1 osoba.

U bolnicama na području Karlovačke županije hospitalizirano je ukupno 158 COVID pozitivnih pacijenata, od toga u Ogulinu 49, Dugoj Resi 52, te Karlovcu 57. Novoprimljenih je ukupno 18 u protekla 24 sata (Ogulin-4, Duga Resa-5, Karlovac-9). Otpuštenih sa bolničkog liječenja je ukupno 7, od toga 5 osoba iz bolnice u Ogulin, 1 iz Duge Rese i 1 iz Karlovca. Na respiratoru se nalazi 8 COVID pozitivnih pacijenata (OB Karlovac). U protekla 24 sata u bolnicama je umrlo 5 osoba ( 1 Ogulin, 1 Duga Resa, 3 Karlovac). Ukupno je od početka pandemije u bolnicama Karlovačke županije umrlo 140 osoba.
Prosječna dob hospitaliziranih COVID pozitivnih pacijenata u Ogulinu je 70 godina, Dugoj Resi 80 godina, te Karlovcu 69 godina. Prosječna dob preminulih pacijenata po bolnicama – Ogulin -80 godina, Duga Resa -80 godina, Karlovac-79 godina.
Ukupan broj liječnika u samoizolaciji je 13 (Ogulin-2, Duga Resa-4, Karlovac-7), te 80 medicinskih sestara/tehničara (Ogulin-16, Duga Resa-30, Karlovac-34). U samoizolaciji je i 10 ostalih zdravstvenih djelatnika (Ogulin-3, Duga Resa-2, Karlovac-5), te 44 nezdravstvena (Ogulin-4, Duga Resa-19, Karlovac-21).
U samoizolaciji se na području županije nalaze 1124 osoba.

Na dan 15.12.2020. u osnovnim školama je pozitivno 63 učenika te 47 djelatnika. U samoizolaciji se nalazi 1009 učenika te 38 razrednih odjela.

Dodajmo ovome da je Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije danas donio Odluku o uvođenju nastave na daljinu i za sve osnovne škole. Time se prelazi na Model C, a to je još prošli tjedan zatražio i gradski Stožer Civilne zaštite grada Ogulina, no prijedlog im je odbijen. Nastava na daljinu počinje u ponedjeljak, 21. prosinca.

 

 

Požar na obiteljskoj kući

Danas, nešto prije 11 sati, središtem Ogulina začule su se vatrogasne sirene, a taj je dio grada ostao i bez električne energije. Razlog tome je da je došlo do požara na obiteljskoj kući na Staroj cesti. Požar su gasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe, a na tereu su bili djelatnici Elektre, te pripadnici Policijske postaje Ogulin. Uzrok požara bit će poznat nakon dovršetka očevida. Inače, tijekom gašenja požara, a uslijed prestanka napajanja električnom energijom, došlo je i do kraćeg zastoja u emitiranju našeg programa.

 

Pod izgovorom da rade dezinfekciju kuće, 75-godišnjaku iz Tounja otuđili novac

Jučer su u kuću 75-godišnjaka na području Tounja došle dvije nepoznate osobe te pod izgovorom da su došli dezinficirati kuću, iskoristili nepažnju vlasnika i otuđili mu novac. Policija provodi kriminalističko istraživanje – izvjestili su iz PU karlovačke.

“Građani budite oprezni, ne provode se dezinfekcije privatnih prostora te upozoravamo na novi vid prijevara i krađa. O svim saznanjima o ovakvim događajima obavijestite policiju pozivom na broj 192.” – poručili su iz policije.
Obzirom da postoji mogućnost da na ovakav način građani postanu žrtve prijevare, upozoravamo ih da olako ne nasjedaju pričama nepoznatih osoba, da povećaju oprez i pripaze koga puštaju u svoj dom.

Podsjećamo da se počinitelji, bilo muške ili ženske osobe, najčešće predstavljaju kao službene osobe, dostavljači pošiljaka, inkasatori, pripadnici vjerskih zajednica, medicinsko osoblje ili kao prodavači određenih proizvoda. Nakon što uđu u stan ili obiteljski kuću, iskorištavaju povjerenje građana i dovode ih u zabludu ili jednostavno iskorištavaju nepažnju građana i otuđuju predmete veće vrijednosti. Stoga budite oprezni!

 

Prijavite se na nagradni natječaj ogulinskog Zavičajnog muzeja

11. prosinca je, podsjećamo, obilježen Međunarodni dan planina, a upravo tim povodom Zavičajni muzej Ogulin raspisao je nagradni natječaj na temu planine Klek. Sve što trebate učiniti jest označitti Facebook stranicu Zavičajnog muzeja Ogulin sa “SVIĐA MI SE” i u komentaru objave o nagradnom natječaju objaviti fotografiju svoga izleta na Klek.
Nagradu čine zidni kalendar u izdanju Hrvatskog planinarskog saveza za 2021. godinu i zemljovid HGSS-a – Klek 1:25000.
Pobjednik će biti proglašen u petak, 18. prosinca, putem stranice random.org. Pravila nagradne igre potražite na web stranici ogulinskog Zavičajnog muzeja, a na Facebook profilu pročitajte i današnju rubriku “Utorkom iz muzejskog arhiva” u kojoj danas pišu o planinarskim propusnicama za Učku. Crtica je to iz planinarske povijesti, koja je ujedno povezana s aktualnim temama i ograničenjima kretanja.

Naime, Glas Hrvata u svom izdanju od 20. prosinca 1924. godine donio je zanimljiv poziv za Božićni planinarski izlet na Učku. Izletu su mogli prisustvovati i članovi Hrvatskog planinarskog društva – podružnica „Klek“, a u tijeku priprema za izlet bilo je potrebno ishoditi propusnice, obzirom da se Učka u to vrijeme nalazila unutar granica Italije. Propusnice nam još uvijek ne trebaju, a ovaj zanimljiv članak potražite na Facebooku ogulinskog Zavičajnog muzeja.

 

Obavezna zamjena uvjerenja o položenom ribičkom ispitu

S obzirom da se bliži kraj godine, ponovit ćemo još jednom obavijesti iz ŠRD-a Ogulin o državnim dozvolama, namjenjenu njihovim članovima. Naime, temeljem zakona o slatkovodnom ribarstvu i Pravilnika o ribičkim i ribočuvarskim ispitima u slatkovodnom ribarstvu od 01.01.2021. godine počinje distribucija državnih i dnevnih dozvola elektroničkim putem.

Iz ŠRD Ogulin obavještavaju članove da je kao preduvjet za kupovinu državne dozvole elektroničkim putem potrebno izvršiti zamjenu postojećeg uvjerenja o položenom ribičkom ispitu.
Troška zamjene uvjerenja iznosi 100,00 kuna i plaća ga ribič na žiro račun Športsko ribolovnog saveza Karlovačke županije. Ribičima koji su ispit polagali od 01.01.2020. godine zamjena će se izvršiti besplatno jer su ispit platili po novoj cijeni.

Prilikom dolaska na zamjenu sa sobom obavezno ponijeti:
– važeću osobnu iskaznicu
-OIB
– staro uvjerenje o položenom ribičkom ispitu
-dokaz o uplati
-za osobe mlađe od 16 godina potrebna je prisutnost roditelja/skrbnika.
Zamjene se vrše svakog utorka, od 18 do 20 sati, u prostorijama ŠRD Ogulin, B. Frankopana 13. Kontakt osoba je Dražen Stipetić, tel: 098 736983.

fb-share-icon

Comments are closed.