Vijesti 15.03.2021.

Comments are closed

Povodom obljetnice smrti generala Stipetića, Ogulin posjetio Peđa Grbin

14. ožujka 2018. godine napustio nas je veliki čovjek i prijatelj, počasni građanin Ogulina, general Petar Stipetić. Dva mjeseca prije no što nas je zauvijek napustio, pretrpio je težak moždani udar, od kojeg se, na žalost, nije oporavio. Peđu Grbina, predsjednika SDP-a Hrvatske, ni loše vrijeme, ni snijeg nisu spriječili da jučer dođe u Ogulin i položi vijenac kod spomen ploče generala Petra Stipetića, na trgu koji nosi njegovo ime.

“General Stipetić napravio je jako puno za Hrvatsku. On je bio general za vrijeme bitke, a ne, kao neki, poslije. I zato smo mu došli odati priznanje”- rekao je Peđa Grbin, koji je na Trg stigao u pratnji ogulinskih gradskih čelnika, gradonačelnika Dalibora Domitrovića, njegovih zamjenika Ivane Salopek Šumonja i Daniela Vukelje, te predsjednika Gradskog vijeća Marinka Hermana.

Na pitanje novinara je li ovo početak predizborne kampanje i davanje potpore gradonačelniku Daliboru Domitroviću, Grbin je odgovorio:

“Kolega Domitrović uvijek ima moju potporu, ali danas nismo zbog toga ovdje, nego zbog godišnjice smrti našeg generala. Smatrao sam da je to dovoljan razlog i potreba da dođem u Ogulin. General Stipetić zadužio je sve nas u Hrvatskoj, ne samo SDP”.

Na pitanje kako komentira činjenicu da na treću obljetnicu smrti nije došao nitko od predstavnika državnog aparata, Peđa Grbin je odgovorio:

“To je i očekivano. General Stipetić se nikad nije busao u prsa. Obavio je svoju dužnost, napravio je ono što je trebalo i kad je trebalo. Zato nije tražio priznanja. Živio je skromno, kao što je i radio, profesionalno i odgovorno. Naše priznanje i počast je zaslužio, kako se njegovo ime i njegovo nasljeđe ne bi zaboravilo, a posebno brojni spašeni životi za vrijeme Oluje. To što su ga iz vojske, iz državnog protokola zaboravili, govori dovoljno o njima, a ne o generalu Stipetiću”.

 

U Ogulinu 2 nova slučaja zaraze, a u Josipdolu 1

Iz županijskog Stožera civilne zaštite izvjestili su da u protkela 24 sata imamo ukupno 5 novih slučajeva zaraze korona virusom.
PCR metodom utvrđena su 3 nova slučaja zaraze. Od toga su 2 novooboljele osobe s područja grada Ogulina, te jedna iz Josipdola. Brzim testovima zaraza je utvrđena kod još 2 osobe, a obje su iz Karlovca.
U OB Karlovac je hospitalizirano 39 COVID pozitivnih pacijenata. U tu su bolnicu tijekom posljednja 24 sata novoprimljena 4 COVID pozitivna pacijenta, a 7 oboljelih je na respiratoru. U posljednja 24 sata je preminula 1 COVID pozitivna osoba. U samoizolaciji se na području Karlovačke županije nalazi 359 osoba, a prijavljeno je 1 kršenje ove mjere.

Dodajmo ovome da je danas u Karlovcu održan redovni sastanak Stožera Civilne zaštite Grada Karlovca. Odlučeno je da će se u Karlovcu intenzivirati kontrole poštivanja mjera zaštite od pandemije s obzirom na nagli skok zaraženih u tom gradu. Naime, u samo prva dva tjedna ovog mjeseca broj zaraženih je veći od ukupnog broja zaraženih Karlovčana u veljači, odnosno u veljači su bile 264 zaražene osobe, a samo do 1. do 15. ožujka čak 277. – Također upućujemo da se izbjegavaju privatna okupljanja koja mogu također dovesti do širenja zaraze. Molimo građane za dodatni oprez, a vlasnike, voditelji i/ili upravitelje objekata i lokacija značajnijeg okupljanja građana da povećaju kontrolu i upozoravaju građane po potrebi kako bismo svi zajedno izbjegli eskalaciju broja zaraženih, zaključak je Stožera CZ Grada Karlovca.

Ogulinska bolnica nema problema s opskrbom lijekovima

Veledrogerije su početkom mjeseca ponovno upozorile na povećanje duga, odnosno na nastavak neplaćanja isporučenih lijekove. U samo mjesec dana dugovi za lijekove porasli su s 5,2 milijarde na više od 6 milijardi kuna.

Tako je HUP 5. ožujka izvijestio kako su veledrogerije, svaka u skladu sa svojim internim propisima, započele s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda prema zdravstvenim institucijama koje svoje obveze ne podmiruju redovito. Najgora situacija je kod dvadesetak bolnica čiji dug je premašio godinu dana.

Dugovi bolnica dosegli su 4,5 milijardi, a ljekarnama 1,5 milijardi, za što predstavnici veledrogerija kažu da je neodrživo stanje i da su nužne promjene koje će konačno prekinuti stalni rast dugova u zdravstvenom sustavu.

Zanimalo nas je kakva je situacija s našom Općom bolnicom i bolnicom branitelja Domovinskog rata Ogulin, kolika su dugovanja i ima li poteškoća sa lijekovima. Iz odgovora kojeg smo dobili, a potpisuje ga ravnatelj dr. Vukelja saznali smo da trenutno dugovanje ogulinske bolnice za lijekove i potrošni medicinski materijal iznosi 2.464.699,00 kuna, a od toga je dospjelo 1.689.198,00 kn. Ugovoreni rokovi plaćanja iznose 60 dana, a najveći dio navedenog dospjelog duga je starosti do 90 dana, tako se može reći da bolnica u zadovoljavajućem ritmu i uspješno vrši podmirivanje potraživanja. Stanje opskrbe lijekovima i potrošnim medicinskim materijalom u ljekarni ustanove je normalno, što znači da nema nikakvih obustava niti restrikcija, pa prema trenutačnoj situaciji pacijenti ogulinske bolnice ne trebaju biti zabrinuti zbog eventualne nestašice lijekova.

Postavljeni znak stvara probleme na Lomošćanskom mostu

Da će biti problema pri prelasku mosta koji spaja Lomošćansku cestu i Frankopansku ulicu, mogli smo se uvjeriti već danas. Naime, kamion s prikolicom i masom većom od 20 tona, došao je do mosta i prema postavljenom znaku, morao se vratiti. No, kako nije bilo moguće da mu se osigura vožnja unatrag, jer policija nije mogla u to vrijeme osiguravati promet, našao je rješenje i prešao most, svjestan da bi mogao dobiti kaznu.
Samo nekoliko dana od postavljanja znaka od strane ŽUC-a dogodilo se, dakle, upravo ono što smo i pretpostavljali. Nadamo se da će se ovaj problem ubrzo riješiti. Kako je to izgledalo danas na mostu možete vidjeti na fotografijama objavljenim na našoj web stranici.

 

Sutra počinje provedba projekta “Bajkovita zima uz ognjište”

“Snježne pahulje i nešto niže temperature najbolja su najava posljednjeg zimskog tjedna ove godine, a ujedno i savršena kulisa za naš projekt “Bajkovita zima uz ognjište”. Ima li čarobnijeg načina za obilježavanje kraja zime i dočeka Svjetskoga dana pripovijedanja od pripovijedanja uz toplo ognjište”- pitaju se u Ivaninoj kući bajke, te donose lijepe vijesti.

Naime, projekt “Bajkovita zima uz ognjište” realizira se u Godini čitanja te sufinancira sredstvima Ministarstva kulture i medija na temelju Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republika Hrvatske za 2021. godinu.

Provedba projekta započinje  sutra, 16. ožujka, a trajat će do subote, odnosno Svjetskog dana pripovijedanja, koji se obilježava 20. ožujka. Tijekom tog razdoblja Ivanina kuća bajke bit će  domaćin renomiranim domaćim pripovjedačicama, koje će nas počastiti svojim pripovjednim umijećem u sklopu  projekt. Tako ćemo imati prilike slušati bajke koje će nam pripovijedati Margareta Peršić, Sandra Vukoja, Nevena Zuber i Sabina Gvozdić.

Pripovijedanje će uživo slušati  najmlađa publika, u ograničenom broju sukladno epidemiološkim preporukama, a ostatku javnosti bit će dostupno putem snimki u poslijepodnevnim satima: videozapis svakog pripovijedanja bit će dostupan istoga dana na  YouTube kanalu Ivanine kuće bajke, internetskoj stranici i društvenim mrežama u 17 sati, a zvučni zapis svakog pripovijedanja moći će se poslušati u programu Radio Ogulina (96,6 MHz) od 18:00 sati.

U subotu, kada obilježavamo Svjetski dan pripovijedanja, zainteresirani posjetitelji moći će prisustvovati i na pripovijedanju uživo, s početkom u 10:30, uz prethodnu najavu na e-mail adresu [email protected] zbog ograničenog broja sudionika.

“Pozivamo vas da se i vi prepustite čarima zime i pripovijedanja, te da provedete posljednji zimski tjedan uz naše bajkovito ognjište!” – poručili su iz Ivanine kuće bajke.

U tijeku provedba projekta “Zaželi 2 – Grad Ogulin”

Ukupno 25 žena, zaposlenih u projektu “Zaželi 2 – Grad Ogulin”, počelo je obilaziti korisnike na području cijelog grada Ogulina.
Nakon početnog upoznavanja žene se sve više zbližavaju s korisnicima na obostrano zadovoljstvo.
Pristigla je i prva pošiljka potrepština za čišćenje domaćinstva i higijenu korisnika, koja će biti podijeljena svim korisnicima tijekom ovog tjedna. Projektom je predviđeno 12 mjesečnih paketa za svakog korisnika, a mjesečne narudžbe ići će sukladno stvarnim potrebama.
Podsjećamo, projekt “Zaželi 2 – Grad Ogulin”, ukupne vrijednosti 2,3 milijuna kuna, financiran je u 85%-nom iznosu sredstvima Europske unije, a preostalih 15% troškova financira Republika Hrvatska iz državnog proračuna.

Đulin ponor kao atraktivno mjesto demonstracije Magnusovog efekta

U subotu je, u suradnji s Gradom Ogulinom, obavljeno snimanje znanstvenih pokusa iz fizike, za potrebe otvorenog dana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u okviru kojeg se Fizički odsjek predstavlja manifestacijom Fizika danas.

Za snimanje je izabran Đulin ponor, kao atraktivno mjesto demonstracije Magnusovog efekta, vrlo neobičnog gibanja kojeg je prvi razjasnio njemački fizičar i kemičar Heinrich Gustav Magnus. U pokusu je proučavano kretanje lopte s vidikovca iznad ponora do dna kanjona. Ovo gibanje je od velike važnosti u sportovima s loptom, balistici i drugim područjima. U izvedbi pokusa sudjelovali su fizičari s PMF-a Nikola Poljak, Mirjana Bijelić i Dalibor Paar i speleologinja Pava Vidić.
Cilj je zainteresirati djecu i mlade za prirodoslovlje, odnosno STEM područja, koja su temelj novih zanimanja 21. stoljeća.
Je li pokus u potpunosti uspio, Ogulinci će moći doznati 26. ožujka na otvoreni.phy.hr, budući da se zbog epidemioloških uvjeta događanje u potpunosti odvija online. Na ovaj način Ogulin će biti dio tog događanja čime se pored ostalog žele istaknuti potencijali Đulinog ponora i kanjona Dobre za razvoj edukativnih programa.

fb-share-icon

Comments are closed.