Vijesti 15.01.2021.

Comments are closed

Objavljeni javni pozivi za podnošenje zahtjeva za potpore u poduzetništvu i poljoprivredi

Na web stranici Grada Ogulina objavljen je poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu potpore u poduzetništvu i poljoprivredi.

Što se potpora u malom i srednjem poduzetništvu tiče i dalje je predviđeno subvencioniranje kamata, potpore za žene, mlade poduzetnike, početnike, tradicijska zanimanja, stručne i majstorske ispite, sudjelovanje na sajmovima, za obrazovanje poduzetnika te za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica krize izazvane koronavirusom.

Prijaviti se mogu tvrtke i obrti koji imaju sjedište i prebivalište na području Grada Ogulina, najmanje jednog zaposlenog na neodređeno vrijeme, podmirene obveze prema zaposlenicima, podmirene obveze prema Gradu Ogulinu i tvrtkama u vlasništvu Grada Ogulina, podmirene obveze poreza, prireza i doprinosa na i iz plaće. Zahtjevi se rješavaju redoslijedom prispijeća, a odobravaju do navedenog roka, odnosno dok ne budu iskorištena sva sredstva predviđena proračunom Grada.

U programu potpora u poljoprivredi su zadržane mjere iz prethodne godine. To su potpore za ulaganja u imovinu, za okrupnjavanje zemljišta, za mlade poljoprivrednike i razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, za ulaganja u preradu poljoprivrednih proizvoda i stavljanjem proizvoda na tržište, za pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti, primjerice za pokretanja turističke djelatnosti na OPG-ovima, za marketinške aktivnosti te za izradu dokumentacije za prijavu na nacionalne i međunarodne fondove.

Što se tiče programa potpora u poljoprivredi, tu su uvedene bitne izmjene u odnosu na prethodne godine, a tiču se načina podnošenja zahtjeva. Naime, ove godine će se zahtjevi zaprimati isključivo u razdoblju od 01. travnja do 15. svibnja ove godine. U prijavama će se moći priložiti račun ili PONUDA. Svi zahtjevi će nakon toga biti bodovani prema kriterijima navedenim u pozivu, a sredstva će se dodjeljivati temeljem formirane rang liste.

Proračunom Grada Ogulina za 2021. godinu za potpore u poduzetništvu je predviđeno 850.000,00 kuna, a za potpore u poljoprivredi 415.000,00 kuna, što ukupno iznosi 1,3 milijuna kuna.

Tekst poziva dostupan je na stranici Grada Ogulina www.ogulin.hr, pod rubrikom Gospodarstvo, odnosno na poveznicama navedenim niže:

Poduzetništvo: https://www.ogulin.hr/wp-content/uploads/2021/01/JAVNI-POZIV-Program-potpora-u-malom-i-srednjem-poduzetni%C5%A1tvu-2021.pdf
Poljoprivreda: https://www.ogulin.hr/wp-content/uploads/2021/01/JAVNI-POZIV-Program-potpora-u-poljoprivredi-2021.pdf

 

Karlovačka županija bilježi 23 nova slučaja zaraze koronavirusom

U Karlovcu je danas održana tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite. Uvodno smo doznali da u protekla 24 sata na području županije imamo 23 nova slučaja zaraze koronavirusom. Do sada je u cijeloj županiji cijepljeno 785 osoba, a radi se uglavnom o osobama koje su smještene u ustanovama socijalne skrbi te zaposlenicima zdravstvenog susutava i kroničnim pacijentima. Do sada nije prijavljen niti jedan slučaj nuspojava na novo cjepivo. Danas je podignuto još 500 doza Pfizerovog cjepiva, a 350 doza bit će iskorišteno za docijepljivanje osoba koje su 1. dozu primile prije 2 tjedna. Slijedeći tjedan stiže nova isporuka od 690 doza cjepiva u našu županiju, a cjepivo će se polako početi distribuirati prema ordinacijama primarne zdravstvene zaštite. Najprije će se cijepiti liječnici i medicinsko osoblje ordinacija primarne zdravstvene zaštite. U prvim danima veljače započet će u našoj županiji i cijepljenje šire populacije, a svi zainteresirani građani mogu se predbilježiti kod svojih liječnika opće medicine.

Na tiskovnoj konferenciji rečeno je i da je uoči početka nastave, epidemiološko stanje u školama Karlovačke županije povoljno. U osnovnim školama trenutno je 3 učenika i 6 djelatnika pozitivno na koronavirus, a u samoizolaciji je 37 učenika i 6 zaposlenika. Pozitivno je i 6 učenika srednjih škola, kao i 3 zaposlenika, a mjerom samoizolacije obuhvaćen je 41 učenik i 8 zaposlenika. U školske klupe će tako u ponedjeljak sjesti učenici od 1. – 4. razreda osnovnih škola, te učenici završnih razreda srednjih škola. Ostali učenici nastavu će pratiti na daljinu. Nastava će, i “uživo” i online, u ponedjeljak u karlovačkim školama početi na jednak način: savjetima o ponašanju u slučaju potresa. U drugim školama na području županije ove edukacije će biti provedene tijekom prvog tjedna nastave. U školama se takve edukacije o ponašanju u slučaju elementarnih nepogoda, odnosno, izvanrednih situacija, uključujući vježbe sa žurnim službama, održavaju i inače, a sada će biti intenzivirane. Epidemiološko stanje u svim školama će se pomno pratiti tijekom prvog tjedna nastave, pa će nakon 22. siječnja biti donesena odluka o daljnjem provođenju nastave.

 

Nominirajte vaše kandidate za javna priznanja Karlovačke županije

Odbor za dodjelu javnih priznanja Karlovačke županije za 2020. godinu objavio je javni poziv za dostavu prijedloga kandidata za dodjelu javnog priznanja „Plaketa Karlovačke županije“ za 2020. godinu. Plaketa Karlovačke županije dodjeljuje se fizičkim i pravnim osobama za njihovo djelovanje ili rezultate koji su pridonijeli razvoju, boljitku ili promociji Karlovačke županije. Iz Gradske uprave pozivaju pravne i fizičke osobe iz Ogulina da pošalju svoje prijedloge. Rok za podnošenje prijedloga je 31. siječnja.

Kriteriji za dodjelu Plakete Karlovačke županije za pojedince su da se radi o pojedincima koji su u 2020. godini ostvarili izuzetne rezultate ili su svojim djelovanjem pridonijeli razvoju, boljitku ili promociji Karlovačke županije, da se radi o pojedincima koji u svojoj radnoj i životnoj sredini uživaju ugled uzornog djelatnika i stručnjaka te čestitog i vrijednog čovjeka i građanina.

Za pravne osobe kriterij je da su u 2020. godini ostvarile izuzetne rezultate ili su svojim djelovanjem pridonijeli razvoju, boljitku ili promociji Karlovačke županije. Prijedlog za dodjelu Plakete Karlovačke županije za 2020. godinu mogu podnijeti: župan, vijećnici Županijske skupštine , upravna tijela Karlovačke županije, gradonačelnici i načelnici s područja Karlovačke županije, političke stranke na razini Karlovačke županije, pravne odnosno fizičke osobe s područja Karlovačke županije.

Isto tako Odbor za dodjelu javnih priznanja Karlovačke županije za 2020. godinu objavio je i javni poziv za dostavu prijedloga kandidata za dodjelu javnog priznanja „Nagrada Karlovačke županije za životno djelo“ u 2020. godini. Javno priznanje Nagrada Karlovačke županije za životno djelo dodjeljuje se fizičkim osobama koje su svojim kontinuiranim i izuzetno značajnim znanstvenim, stručnim, umjetničkim, pedagoškim ili drugim javnim radom, dali trajan doprinos te ostvarili rezultate trajne vrijednosti na unaprjeđenju stanja i razvitku pojedinih područja, odnosno nacionalnoj ili međunarodnoj promidžbi i ugledu Karlovačke županije. Nagrada Karlovačke županije za životno djelo može se dodijeliti i posmrtno.

Prijedlog za dodjelu javnog priznanja za životno djelo mogu podnijeti župan, vijećnici Županijske skupštine, upravna tijela Karlovačke županije, gradonačelnici i načelnici s područja Karlovačke županije, političke stranke na razini Karlovačke županije i pravne, odnosno fizičke osobe s područja Karlovačke županije.

Poveznice na oba Javna poziva možete pronaći, između ostalog, i na web stranici Grada Ogulina.

 

Proradio snježni top na skijalištu u Vučićima

Cijelu prošlu godinu članovi Skijaškog kluba Ogulin, vrijedno i u tišini, radili su na projektu umjetnog zasnježivanja staza u Vučićima. Strpljivo su čekali i dočekali povoljne vremenske uvjete da, prvim uključivanjem snježnog topa, na Skijalištu Vučići okrune svoj desetogodišnji rad. Taj povijesni korak učinjen je u četvrtak navečer. Skijalište Vučići za sada nema dovoljnu količinu snijega za otvaranje skijališta, ali se članovi Kluba nadaju da će kombinacijom prirodnog i umjetnog snijega i to uskoro biti moguće, jer prema najavama meterologa vremenski uvjeti bi im trebali biti naklonjeni.

Ovom prilikom članovi Skijaškog kluba Ogulin se zahvaljuju Gradu Ogulinu, brojnim sponzorima, donatorima, a ponajviše vlasnicima privatnih parcela na kojima se skijalište nalazi, a bez čije suglasnosti sve ovo ne bi bilo moguće.
Sanjkalište radi preko tjedna od 14 do 20 sati, te vikendom u vremenu od 10 do 20 sati. Podsjećamo, na sanjkalištu se provode stroge epidemiološke mjere propisane od strane Stožera Civilne zaštite. Za kraj nam ne preostaje ništa drugo nego uputiti iskrene čestitke marljivim članovima SKI kluba Ogulin na ovom, uistinu, povijesnom uspjehu.

 

Sve o komunikaciji

U sklopu projekta Centar za razvoj civilnog društva sinoć je održana druga edukacija Modula 2, pod vodstvom stručne suradnice Marije Salopek Mirosavljević, mag. comm. Tema ove edukacije bila je KOMUNIKACIJA. Na predavanju se mogli čuti nešto više o povijesti i vrstama komunikacije, stilovima, kanalima, ali i preprekama u uspješnoj komunikaciji, te načelima uspješne komunikacije.
Edukacija je i ovaj put održana online, preko platforme ZOOM. Projekt Centar za razvoj civilnog društva, kojeg provodi UDICA sa partnerima, sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

fb-share-icon

Comments are closed.