Vijesti 14.12.2020.

Comments are closed

Županica Furdek – Hajdin posjetila ogulinsku bolnicu

Nakon gostovanja u našoj emisiji “Oči u oči”, županica Karlovačke županije Martina Furdek – Hajdin posjetila je ogulinsku bolnicu.
Podsjećamo, s ciljem unaprjeđenja zdravstvene zaštite i pružanja usluge pacijentima oboljelim od koronavirusa u Karlovačkoj županiji dogovorena je funkcionalna integracija karlovačke, ogulinske i dugoreške bolnice. Također, Ministarstvo zdravstva dalo je suglasnost da će u slučaju progresije epidemije koronavirusa preuzeti, sukladno potrebama, u cijelosti zbrinjavanje lakše oboljelih pacijenata od koronavirusa, a donja bolnica u okviru Opće bolnice Karlovac će zbrinjavati srednje i teže oboljele Covid pacijente.

Kako bi se iz prve ruke uvjerila u situaciju na terenu, županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin u nedjelju je obišla Covid odjele Opće bolnice i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin. Pridržavajući se svih propisanih epidemioloških mjera susrela se sa ravnateljom Josipom Zorkom te njegovim suradnicima.

Liječnici, medicinske sestre i tehničari te ostali zdravstveni i nezdravstveni djelatnici bolnice daju svoj maksimum kako bi svi bolesnici koji leže na COVID odjelima što prije izašli iz bolnice, ali i lakše podnijeli odvojenost od obitelji. Nerijetko su im oni jedina obitelj i oni koji će im pružiti toplu riječ utjehe u teškim trenucima. Međutim i oni sami osim što rade u izrazito teškim uvjetima, konstantno su u susretu sa smrću pacijenata te trpe strah od zaraze.

„Svi vi koji radite sa Covid pozitivnim pacijentima hvala Vam na neiscrpnoj energiji. Svjesni smo da je Vaš posao i fizički i psihički naporan i težak te osim straha za vlastito zdravlje ste i u strahu da slučajno ne zarazite svoju obitelj. Hvala Vam što skrbite za one kojima je je Vaša pomoć najpotrebnija te što pacijentima dajete i puno više od pukog liječenja.“- istaknula je županica Martina Furdek-Hajdin.

Za oboljele od koronavirusa u Karlovačkoj županiji osiguran je smještaj za oko 300 oboljelih. Uz donju zgradu OB Karlovac i OB Ogulin koje zajedno imaju oko 200 mjesta za oboljele od koronavirusa, uspostavljene su i 2 izdvojene izolacijske jedinice, u čemu je Karlovačka županija jedna od prvih u državi.

 

11 novih slučajeva zaraze u Ogulinu, a 4 u Josipdolu

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a utvrđeno je to PCR testiranjem. S područja grada Ogulina 11 je novozaraženih osoba, a u Josipdolu 4. Iz županijskog Stožera civilne zaštite napominju da se testiranja na DRIVE-inu nisu jučer vršila.

U bolnicama Karlovačke županije na današnji su dan hospitalizirane ukupno 152 osobe. Od tog broja u ogulinskoj bolnici je hospitaliziran 51 pacijent, dugoreškoj 47, a u karlovačkoj 54. Sa bolničkog liječenja su otpuštene 4 osobe, i to iz OB Karlovac.
U protekla 24 sata preminulo je 9 COVID pozitivnih osoba, od čega 4 u Ogulinu, 1 u Dugoj Resi i 4 u Karlovcu. Na respiratoru se nalazi 9 COVID pozitivnih pacijenata, 8 u Karlovcu i 1 u Ogulinu. U samoizolaciji se na području županije nalaze 1022 osobe.

 

Ogulinski Stožera apelira: “Budite odgovorni!”

Kako je i bilo ranije najavljeno, danas je održana online sjednica ogulinskog Stožera civilne zaštite. Članovi Stožera razgovarali su o aktualnoj epidemiološkoj situaciji na našem području, koja nije ni malo zavidna jer posljednjih dana po broju novozaraženih osoba prednjačimo u Karlovačkoj županiji. Danas su se brza antigenska testiranja počela provoditi na novoj lokaciji, točnije u DRIVE IN-u ogulinske bolnice. Brza testiranja provode zaposlenici Doma zdravlja od 10 sati, nakon što bolnički djelatnici obave PCR testiranja.

Kao veći problemi na našem području, a koje je istakao načelnik Stožera Daniel Vukelja, su ponovno neodgovorni i nesavjesni građani. Naime, u gradski Stožer tijekom proteklih dana stizale su dojave kako COVID pozitivne osobe izbjegavaju prijavljivanje svojih kontakata, dok osobe koje imaju siptome negiraju ih i odbijaju pristupiti testiranju. Stoga, je sa sjednice ponovno upućen apel građanima na pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera te odgovorno ponašanje.

Između ostalog, na sastanku je iznesen i prijedlog da se u rad ogulinskog Stožera civilne zaštite uključe i ravnatelji svih ogulinskih škola. Prijedlog je podržan, pa će tako ravnateljima biti upućen poziv za sudjelovanje u radu Stožera i to već za slijedeću sjednicu, koja je najavljena za idući ponedjeljak, ukoliko se za nju ranije ne ukaže potreba.

Što se tiče stanja u ogulinskim gradskim tvrtkama i ustanovama, ono je pod kontrolom, zahvaljujući ranije poduzetim mjerama, pa se tako sve aktivnosti i zadaće redovno obavljaju.

 

Postavljeni semafori “kod Hačka”

Protekli vikend mnogima je bio radni, a, među ostalima, pune ruke posla imali su izvođači radova angažirani na projektu semaforizacije raskrižja Preradovićeve ulice i ulice B. Frankopana, poznatije kao križanje kod Hačka. Naime, dovršetkom rekonstrukcije ulice od Hačka do Bolničke povećao se promet, a time i gužve na ovom raskrižju, što je stvorilo potrebu njegove regulacije prometa semaforima. Radovi su počeli krajem studenog i malo su kasnili zbog vremenskih prilika, a jučer, iako je bila nedjelja, postavljeni su i sami semafori.

Prema sporazumu, Grad Ogulin i Županijska uprava za ceste su po pola podijelili troškove ovog projekta jer je ulica B. Frankopana u nadležnosti ŽUC-a, a ulica P. Preradovića u nadležnosti Grada. Vrijednost radova, temeljem natječaja kojeg je proveo ŽUC kao investitor, iznosila je 427.030,00 kuna s PDV-om.

 

 

Ivanina kuća bajke proslavila svoj 7. rođendan

Jučer je Ivanina kuća bajke slavila svoj 7. rođendan. Iako proslava zbog epidemioloških razloga nije mogla biti upriličena u mjeri u kojoj su zaposlenici to željeli, rođendan je ipak obilježen i to darivanjem! Uz već dostupne adventske radionice i čitaonice koje se nalaze na njihovim mrežnim stranicama, posjetiteljima je jučer omogućen besplatan ulaz, a počastili su ih i slušaonicom Bajki za laku noć u Kreativnoj sobi na katu Ivanine kuće bajke.

Osim navedenog, za sve ljubitelje Ivanina bajkovitog svijeta djelatnici su pripremili i online kviz u kojem ste imali priliku sudjelovati iz svojih domova, a imali ste priliku i osvojiti prigodne poklone.
Kako doznajemo, najbolji rezultat na kvizu ostvario je Josip Vuković, koji je na sva pitanja odgovorio točno u najkraćem vremenu (00:50).
Na 2. mjestu našao se Ante Šarić (01:10) te Marinko Vuković na 3. mjestu (02:21), a na sva pitanja također su odgovorili točno.

“Pobjednicima ćemo se javiti na upisane adrese e-pošte radi dostave nagrade. Međutim poklončiće u sandučićima e-pošte mogu očekivati svi sudionici kviza: svim našim kvizašima darujemo besplatan ulaz u Ivaninu kuću bajke do našeg idućeg rođendana!
Hvala na sudjelovanju i čestitke svima! ” – poručili su iz Ivanine kuće bajke.

 

Sutra započinje Akademija za razvoj civilnog društva

Ogulinska Udruga za demokraciju i civilne aktivnosti (UDICA) poziva zainteresirane predstavnike udruga na sudjelovanje u online edukaciji koja se provodi u sklopu projekta Centar za razvoj civilnog društva, Akademija za razvoj civilnog društva, MODUL 1.

Modul sadržava 4 trosatne edukacije, pod vodstvom stručne suradnice Mihaele Grgurić mag.iur. Prva trosatna edukacija održat će se sutra, 15. prosinca, s početkom u 16:30 sati. Tema prve edukacije je ULOGA NEPROFITNOG SEKTORA U DRUŠTVU. Edukacija će se održati online preko platforme ZOOM.

Preostale tri edukacije MODULA 1 održat će se 17., 22. i 29. prosinca. Svi koji žele sudjelovati mogu se obratiti na email adresu [email protected] kako bi dobili poveznicu za spajanje.

Projekt Centar za razvoj civilnog društva sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

fb-share-icon

Comments are closed.