Vijesti 14.04.2021.

Comments are closed

Započeli su radovi na sanaciji odlagališta otpada “Sodol”

Nastavljaju se radovi na izgradnji sustava za zbrinjavanje otpada na području Ogulina.

Početkom ožujka ove godine potpisan je Ugovor za izvođenje radova na sanaciji odlagališta otpada Sodol u Ogulinu sa tvrtkom Opera group d.o.o. iz Zagreba, a prije nekoliko dana izvođač je uveden u posao te je započeo s izvedbom radova.

Vrijednost ove faze sanacije odlagališta Sodol iznosi 1,4 milijuna kuna, a rok za dovršetak je 90 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača u posao. Kompletna sanacija Sodola će koštati 13,5 milijuna kuna.

Za uspostavu cjelovitog sustava za zbrinjavanje otpada potrebno je reciklažno dvorište koje je izgrađeno i pušteno u rad, sortirnica za koju je ugovoreno financiranje iz EU fondova i u pripremi je postupak nabave za izvođača radova, kompostana koja je prijavljena za sufinanciranje iz EU fondova, odlagališta Sodol koje će se sanirati u fazama, prva faza je upravo započela, uz to će građanima biti podijeljeno 9 tisuća komada spremnika za otpad (kanti), a u tijeku je i nabava dodatnog kamiona za odvoz otpada.

Sve navedeno će koštati preko 60 milijuna kuna, financirat će se većinom iz EU i nacionalnih fondova, a tek manjim dijelom iz proračuna Ogulina.

Radovi prve faze sanacije Sodola obuhvaćaju preslagivanje otpada, čime će se urediti podloga za izgradnju nove plohe za odlaganje otpada te osigurati stabilnost pokosa odlagališta i odvodnja oborinskih voda.

Sanacija se provodi na način da se postojeći otpad uklanja sa strmih pokosa vrtače i odlaže na njeno dno te se tako tvori baza za novu odlagališnu plohu koja će se izvesti povrh presloženog otpada. Preslagivanjem postojećeg otpada djelomično se oblikuje tijelo odlagališta, te se stvara podloga za daljnju sanaciju gdje će se na presloženom otpadu u nekoj od budućih faza sanacije izvesti međubrtveni sloj i obodni nasipi kojima će se oblikovati „kada“ unutar koje će se urediti nova ploha za odlaganje otpada.

 

Pune se županijske bolnice, u Ogulinu danas 27 novooboljelih

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata imamo ukupno 148 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ukupno je 588 osoba u samoizolaciji. Od toga je u Ogulinu ukupno zabilježeno 27 novih slučajeva zaraze.
PCR testiranju pristupilo je ukupno 269 osoba u županiji, a pristiglo je 68 pozitivnih nalaza. S područja grada Karlovca je 49 novooboljelih, Duge Rese 7, Ogulina 6, Ozlja 2 , a Vojnić, Barilović, Generalski Stol i Žakanje imaju po 1 novi slučaj zaraze.

Brzom testiranju za detekciju antigena podvrgnule su se 183 osobe, a zaraza je utvrđena kod 80 osoba. Od tog broja najviše novooboljelih zabilježeno je u Ogulinu, 21 osoba. Duga Resa bilježi 20 novih slučajeva zaraze, Karlovac 15, Slunj 9, Barilović 4, Tounj i Netretić po 3, Rakovica 2, a Žakanje, Ozalj i Generalski Stol po 1 novi slučaj zaraze.

Na bolničkom liječenju na COVID odjelima trenutno se nalazi 125 osoba (OB Ogulin-41, SB Duga Resa-17, OB Karlovac-67). U posljednja 24 sata novoprimljeno je 8 COVID pozitivnih osoba (OB Ogulin-2, OB Karlovac-6), a otpuštene su 2 osobe (OB Karlovac). Na respiratoru se nalazi 7 COVID pozitivnih osoba. Nije bilo preminulih osoba. U samoizolaciji/izolaciji se u županijskim bolnicama nalaze 3 liječnika, 12 medicinskih sestara/tehničara, 6 ostalih zdravstvenih djelatnika, te 6 nezdravstvenih djelatnika.
U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada od virusa COVID-19 oboljelo 11 915 osoba (8963 -PCR, 2952-brzi antigenski test). U bolnicama je preminulo 366 osoba te 30 COVID pozitivnih osoba po izvješću mrtvozornika. Od početka pandemije s bolničkog liječenja otpušteno je 797 osoba.

Stanje u školama na području Karlovačke županije u srijedu, 14. travnja:
Broj pozitivnih učenika OŠ: 20
Broj pozitivnih zaposlenika OŠ: 28
Broj učenika u samoizolaciji OŠ: 136
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 13
Broj razrednih odjela u samoizolaciji: 2
Broj pozitivnih učenika SŠ: 19
Broj pozitivnih zaposlenika SŠ: 6
Broj učenika u samoizolaciji SŠ: 56
Broj zaposlenika u samoizolaciji: 3
Broj razred. odjela u samoizolaciji: 1

U odnosu na utorak, 13. travanj:
u OŠ : 1 pozitivan učenik više, 6 pozitivnih zaposlenika više
u SŠ; 2 pozitivna učenika više.

Uoči izbora prigodno i Karlovačka županija krenula u promociju županice – HDZ-ove kandidatkinje

“Jumbo, a i oni manji plakati, kojima se Karlovačka županija hvali kako je, primjerice, energetski obnovila to i to i s kojih nas gleda aktualna županica i HDZ-ova kandidatkinja za županicu Martina Furdek Hajdin nisu, kako bi mnogi pomislili, dio predizborne kampanje, nego kontinuiranog obavještavanja javnosti o onome što Županija radi?!” – piše KAportal.

Kazali su im tako u Karlovačkoj županiji, napominjući da Županija redovno, putem različitih komunikacijskih alata obavještava javnost o svojem radu, a naročito o stanju projekata (407 za 047) koje provodi ili u kojima sudjeluje.

– Smatramo kako time doprinosimo boljoj vidljivosti i transparentnosti našeg rada kod naših građana te odgovornom i transparentnom upravljanju javnim resursima, kao temeljnim načelima funkcioniranja javne vlasti. S našim radom na projektima redovito smo upoznavali javnost od početka i tijekom mandata ove županijske uprave, navode u Županiji. Dodaju da u tu svrhu, kontinuirano sve ove godine održavaju konferencije za medije na temu stanja projekata (407 za 047), od 2017.godine do danas tiskali su 3 newslettera, letke za svaku jedinicu lokalne samouprave kako bi lokalno stanovništvo bilo upoznato s projektima na njihovom području, napravljen je turistički spot Karlovačke županije, a učinjeno su promovirali i na druge načine.

– Također u redovitoj komunikaciji sa građanima otvorena je i e-mail adresa na koji su građani pozvani osvrnuti se na naš rad te dati svoje prijedloge, kritike, primjedbe. Od 2017.godine također smo i putem jumbo plakata diljem županije informirali javnost o projektima Karlovačke županije u kojima svi zajedno sudjelujemo. Cilj nam je upoznati javnost o našem radu te dobiti povratnu informaciju o zadovoljstvu građana radom županijske uprave, rekli su nam u Karlovačkoj županiji.

KAportal je, podsjetimo, još od početka ovog mandata pisao o promociji programa “407 za 047” koji je čak završio i na rasporedima sati koje je bivši župan Damir Jelić dijelio školarcima. Isto tako uložio i nemali novac za novo vizualno idejno rješenje i slogan “In medias res”. No s obzirom da su za mjesec dana lokalni izbori, ne možemo se oteti dojmu kako je se je prigodno poklopio novi “marketinški udar” županijskih projekata s kampanjom koju diljem županije već naveliko provodi HDZ.

Naime, iako službeno kampanja još nije počela, na brojnim mjestima su postavljeni plakati županice sa stranačkim predznakom.

Iz Karlovačke županije ipak nismo dobili odgovor na pitanja koliko je proračunskog novca za ovakvo plakatiranje izdvojila, s koje pozicije i kome je za to plaćeno – piše Kaportal.

Kako doznajemo od potredsjednika GO SDP-a Ogulin, Daniela Vukelje, SDP-ov županijski vijećnik Zlatko Mrvoš je još 1. veljače tražio od Karlovačke županije podatak koliko košta “informiranje javnosti”. “Do danas ga nije dobio, iako se žalio Povjerenici za informiranje i Pučkoj pravobraniteljici. Ukoliko ikada dobijemo odgovor svakako ćemo Vam ga proslijediti.” – poručio je Daniel Vukelja.(Kaportal.hr/Radio Ogulin)

 

U Ogulinu tijekom ožujka smanjen broj nezaposlenih u odnosu na veljaču

Na kraju ožujka ove godine u Karlovačkoj županiji bilo je evidentirano 3.560 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na protekli mjesec smanjenje za 232 nezaposlene osobe. U odnosu na ožujak prošle godine došlo je do povećanja nezaposlenosti za 27 nezaposlenih osoba.

Najviše nezaposlenih evidentirano je u karlovačkoj ispostavi HZZ-a, a radi se o 1 426 osoba. Slijedi ogulinska ispostava u čijoj evidenciji je krajem ožujka bilo 726 nezaposlenih. Najmanje je nezaposlenih bilo u ispostavi Ozalj, njih 168, te ispostavi Vojnić, njih 183. U usporedbi s istim mjesecom prošle godine, evidentirana je nezaposlenost povećana u svim ispostavama, osim ispostave Karlovac (-3,9%), a najviše u ispostavama Vojnić (16,6%) i Ozalj (9,8%).

Ogulinska ispostava HZZ-a, podsjećamo osim Ogulina, obuhvaća susjedne nam općine Josipdol, Tounj, Saborsko i Plaški. Tako je od ukupno 726 nezaposlenih, u gradu Ogulinu krajem ožujka bilo 376 nezaposlenih osoba. U odnosu na veljaču, broj nezaposlenih u Ogulinu smanjen je za 42 osobe. U općini Josipdol krajem ožujka bilo je 159 nezaposlenih osoba, u Plaškom 123, u Tounju 37, a u Saborskom 31 osoba.

Inače, u Karlovačkoj županiji tijekom ožujka zaprimljeno je 556 prijava potreba za radnicima, što je povećanje za 116 prijava u odnosu na veljaču. U odnosu na isto razdoblje prošle godine došlo je do povećanja za 287 prijava (106,7%). Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u prerađivačkoj industriji, zdravstvenoj zaštiti i socijalnj skrbi, te građevinarstvu.

Ogulinka Milana Kalmar jedina certificirana postpartum doula na središnjem području Hrvatske

U ožujku ove godine održana je prva obuka za postpartum doulu u Hrvatskoj, u Otočcu.
Organizirana je od strane Balkanske organizacije neovisnih doula, sa stručnim predavačicama iz područja psohologije, primaljstva, ginekologije i porodništva. Na obuci je sudjelovalo 14 žena raznih zanimanja, od doktorica ginekologije, savjetnica za dojenje, patronažnih sestara, do primalja, fizioterapeutkinja, ekonomistica, te maserki iz cijele Hrvatske. Među njima je bila i Ogulinka Milana Kalmar, koja kaže:
“Obuka mi je u cijelosti bila stipendirana od strane “Balkanske organizacije neovisnih doula”. Za stipendiju je bila potrebna prijava sa motivacijskim pismom. Zašto baš ja? Očarala ih je priča o Ogulinu i moje zašto baš ja doula.

Trenutno sam jedina certificirana postpartum doula na ovom, središnjem području Hrvatske i vjerujem da će se svijest o potrebi za doulom povećati.
Postpartum je vrlo osjetljivo razdoblje života žene. U narodu znano kao babinje. Traje oko 6 tjedana . Za postpartum volim još upotrijebiti termin -vrijeme. Vrijeme, potrebno da se žena oporavi od trudnoće i poroda fizički, ali i psihički. Vrijeme u kojem se nova obitelj rađa.

Postpartum doula educirano brine za obitelj, a ovisno o željama i potrebama majke /rodilje dogovara se plan postpartuma. Pomoć može biti u obliku fizičke pomoći u kućanstvu, nekim majkama trebat će pomoć oko hranjenja bebe, svakodnevnih rutina, baby handlinga tj. pravilnog rukovanja bebom. Ponekad samo emotivna podrška u tom razdoblju bude najpotrebnija. Postpartum doula potrebna je svakoj ženi, i onoj koja ima partnera i cijelu obitelj kao podršku , i onoj koja želi dojiti jednako kao i onoj koja želi hraniti bebu adaptiranim mlijekom ,onim ženama koje su prvi put majke ili koje postaju po 2. Ili više puta majke.
Doule su neosuđujuće, educirane podrške koju zaslužuje i treba svaka žena. Jer žena je ženi lijek!”- navodi Milana Kalmar.

Upravo Milanu Kalmar ugostit će naša Mihaela u slijedećem izdanju emisije Sreća najveća, pa ćete tako imati priliku nešto više doznati o ovoj temi.

Sutra u Udruzi “Radost” novo dežurstvo Pravne klinike

U četvrtak, 15. travnja, će se, u vremenu od 9 do 12 sati, u prostorijama ogulinske Udruge “Radost” održati novo dežurstvo Pravne klinike. Iz udruge “Radost” poručuju kako su svi građani, kojima je potreban besplatan pravni savjet, dobro došli, bez obzira na članstvo u njihovoj udruzi.

Podsjećamo, Pravna klinika je jedinica zagrebačkog Pravnog fakulteta u okviru koje studenti pružaju besplatnu pravnu pomoć građanima kojima je ona potrebna. Klinika u prvom redu daje opće pravne informacije i pruža pravne savjete, pomažući korisnicima da se snađu u pravnim problemima s kojima se suočavaju. Osim toga, klinika može pomoći i u sastavljanju raznih pismena i podnesaka u upravnom i drugim postupcima.

Studenti viših godina Pravnog fakulteta u Zagrebu samostalno i kolektivno obrađuju primljene slučajeve, pri čemu im po potrebi savjetom pomažu akademski mentori – nastavnici i suradnici Pravnog fakulteta. Klinika ima razvijen interni sustav kontrole kvalitete rezultata pa se ne treba plašiti nestručnosti. Svatko tko ne može na drugi način ostvariti pravnu pomoć može se obratiti klinici. Dežurstvo će se održati uz poštivanje epidemioloških mjera.

fb-share-icon

Comments are closed.